Connect with us

Beharangozó

FK! Preview #16 – Karácsonyi kiadás

AFC North csoportrangadó szombaton, meccsdömping a 24-i vacsi mellé a háttérbe, Dolphins-Cowboys a bejgli után, hétfőn a forduló zárásaként pedig egy előrehozott Super Bowl a 49ers és a Ravens részvételével. Parádés kis karácsonyi forduló vár ránk!

És mindenkinek kellemes ünnepeket kívánunk! 🎄

A tippképeket most is köszönjük Hyckernek!

Szombat

22:30 Cincinnati Bengals @ Pittsburgh Steelers (+2,5)

Játszottak már egyet idén a felek, akkor másfél hónapja a Steelers nyert. Azóta viszont a Bengals a 6. legtöbb, míg a Steelers a 2. legkevesebb pontot szerezte támadásonként. Elég nagy különbség, ráadásul most Mason Rudolph fog irányítani, akiről tudjuk, hogy nem sok mindenre képes. És oké, a Bengals védelme elég gyenge, de a Steelers secondary is könnyen szétszedhető még Jake Browning által is, aki meglepő módon kiválóan teljesít. Nem lesz Chase, ez persze hátrány, és a Steelers hazai pályán mindig képes minden papírformát borítani, úgyhogy a magabiztos tippjeimbe végül nem tettem be, de szerintem a Bengals behúzza – nem létezik, hogy 0-5-öt hoznak csoporton belül.

Tipp: Bengals -2,5

02:00 Buffalo Bills @ Los Angeles Chargers (+12,5)

Brandon Staley kirúgva, ilyenkor szokott jönni egy új edző bump, de nagyon meglepne, ha a Chargers itt egy győzelemmel abszolválná a Bills elleni meccset Easton Stickkel a kezdőben úgy, hogy múlt héten gyakorlatilag mindenki kicsekkolt és a csapatkiáltás is valami olyasmi lehetett, hogy egy-két-há-Cancun! A Bills robog a rájátszás és akár a csoportgyőzelem felé, simán átlépnek a Chargersön.

Tipp: Bills -12,5

Vasárnap 19 órás sáv

Detroit Lions @ Minnesota Vikings (+2,5)

Az első pontszerzés után kikapcsolhatjuk a meccset, ugyanis eddig mindkét csapat hibátlan, amikor ő tesz fel először pontokat a táblára. Kíváncsi vagyok, hogy a Lions támadósora mire megy a Vikings védelmével, ez egy nagyon érdekes párharc lesz. A minnesotai defense igazán különleges stílusilag, és nagyon nehéz ellenük játszani irányítóként, illetve felkészülni támadókoordinátorként. Szóval sokat elmond majd Ben Johnsonról és/vagy Jared Goffról ez a meccs. A Lions ugye nagyon jól fut, de a Vikings engedi otthon a legkevesebb futott yardot és overall a legkevesebb 20+ yardos futást is – miközben a Detroit a 4. legtöbb ilyet szerzi. A túloldalon kevésbé lesz minőségi a párharc, hiszen a Lions idegenben a 4. legtöbb pontot engedi drive-onként, ellenben a Vikingsban Nick Mullens irányít, a minnesotaiak pedig a 2. legtöbbször adták el a labdát Cousins kiesése óta.

Tipp: Lions -2,5

Cleveland Browns @ Houston Texans (+2,5)

Keenum vs. Flacco, milyen évet írunk? Strouddal a Texansra tettem volna, szeretném is látni őket a playoffban, meg valamiért a Browns defense idegenben összeesik és a 18. legtöbb pontot engedi az otthoni legkevesebb helyett, így az idegenbeli meccseiken átlag 54,8 pont születik, ami a legtöbb az NFL-ben. Az offense – bármennyire is bírom Flaccót – a számok alapján nem valami jó. És a Browns idegenben 1-4-1 a spreaddel szemben, ami a Jetsszel holtversenyben a legrosszabb mérleg a ligában. Mindemellett Keenumban nem tudok eléggé bízni, a Titans ellen is többször megpróbálta eladni a meccset, és túl jó ez a Browns D ahhoz, hogy ezeket ne használja ki. Nagy kár, hogy Stroud már nem tud visszatérni, félek így lemaradnak a rájátszásról.

Tipp: Browns -2,5

Indianapolis Colts @ Atlanta Falcons (-2,5)

Nagyon bizakodó voltam a Falconsszal kapcsolatban a szezon előtt. A védelmet megerősítették (azzal egyébként nincs is baj), az offense tavaly elég jól nézett ki, különösen a futójáték, ahová beillesztették Bijan Robinsont is. A sorsolás baromi könnyű volt. Jól éreztem magam a csoportgyőztes tippel. Aztán jött a szezon, a futójáték visszaesett, Ridder ugyan a turnovereken kívül hozta azt, amit vártam, de a labdaeladások mindennaposak lettek, és még sokszor repetázott is. A hihetetlen könnyű sorsolásból meg sikerült kihozni azt, hogy van jelenleg 6 csapat, amelyik már matematikailag sem juthat be a rájátszásba, a Falcons meg kikapott négyüktől is. LOL. Én levettem róluk a kezem. Nem tudom miért számítanak itt favoritnak, Heinickevel sincsenek előrébb, főleg hogy a Colts szerzi a harmadik legtöbb negatív játékot (sack+turnover) és a 2. legkevesebbszer adta el a labdát az utóbbi hét fordulóban. Múlt héten haraptam egy furcsa Falcons spreadre, az nem jött be. Most is harapok, meglátjuk megint bedőlök-e.

Tipp: Colts +2,5

Seattle Seahawks @ Tennessee Titans (+3,5)

A Titans meccsein kevés a touchdown, ugyanis a red zone-ban a legkevesebb TD-t engedik és a második legkevesebbet szerzik. Otthon ráadásul nem csak a red zone-ban, de összességében is a második legkevesebb TD-t engedik (miközben idegenben a 17.-ek, tehát sok hosszú hatpontost engednek). Alapvetően a Seahawks a jobb csapat, ráadásul nekik nagyon is kell a győzelem, de a pályaválasztás elbizonytalanít. A Titans otthon sokkal jobb mint idegenben, miközben a Seahawks zsinórban ötöt bukott idegenben, és rövid hétről is érkeznek egy emocionális győzelem után. Szóval spreaddel szemben biztos Titans, és mivel már gyakorlatilag behozhatatlan a hátrányom a tippversenyben, így legyen egy bevállalós Titans simán is.

Tipp: Titans +3,5

Washington Commanders @ New York Jets (-3,5)

A liga legrosszabb támadósora a liga legrosszabb védelme ellen. Gyönyörű lesz. Igazi karácsonyi ajándék. Fogalmam sincs, hogy a könnyen megállítható és a könnyen elmozdítható tárgy közül melyik és mennyivel megy arrébb a kiindulópontjáról. És arról sem, hogy a Jets védelme mennyire tud még motivált lenni mindezek után, így azt sem tudom, mi lesz a labda másik oldalán. Érdekes, hogy a Commanders meccsein van a legtöbb yard, a Jetséin meg a legkevesebb. Ebből legyen okos az ember az egymás elleni meccsen. Szóval kérem a pontokat még úgy is, hogy a Commanders négy meccse nem hozta a spreadet.

Tipp: Commanders +3,5

Green Bay Packers @ Carolina Panthers (+4,5)

Most nem lesz szakadó eső és hatalmas szél, szóval nem lehet fél dollárért bejutni majd a meccsre, így több néző lesz. És ha tényleg a nézők zavarták eddig a Pantherst, akkor az probléma. Na jó, csak viccelek, de azért nem gondolom, hogy a Falcons megverésével most beindulnának, még a frusztrálóan kiismerhető Packers védelem ellen sem. Love-ék inkonzisztensek, de ez azt is jelenti, hogy bármikor kijöhet belőlük egy jobb meccs, és az utóbbi rosszabb széria után most pont megindulhatnak előre. Mivel a Carolinában játszott összes meccsen eddig az “under” jött pontokat tekintve, így lehet az underdogra lenne érdemes tenni, de valahogy érzek egy jobb meccset most Love-ékban.

Tipp: Packers -4,5

Vasárnap 22 órás sáv

Dallas Cowboys @ Miami Dolphins (-1,5)

Mindkét csapatnak az a kritikája, hogy nem tud a legjobbak ellen nyerni, most viszont egyiküknek ez biztos sikerül és kicsit elhessegethetik ezt a narratívát. Ez lesz amúgy az első meccs valaha, ahol a két csapatnak együtt 20+ győzelme van, de összesen csak egy, amit 50%-osnál jobb mérlegű csapat ellen abszolváltak (a Dolphins 0-3, a Cowboys 1-3 ilyen meccseken). Az is érdekes, hogy a Cowboys 10-1 favoritként, átlag 20,5 ponttal diadalmaskodva, viszont underdogként 0-3, átlag 19,3 ponttal kikapva.

Még érdekesebb, hogy mindkét csapatnak nagyon eltérő a statisztikája hazai pályán és idegenben. A Dolphins a második legtöbb pontot átlagolja otthon (épp a Cowboys mögött), míg a dallasiak negatív mérleggel állnak idegenben (a három győzelmük ráadásul borzasztó csapatok ellen jött) és a legtöbb helyett a 8. legkevesebb turnovert tudják kierőszakolni. Jelen állás szerint pedig a playoffban idegenbe kellene utazniuk, szóval jó lenne kis önbizalmat szerezni egy jó csapat ellen vendégként.

Matchupokat tekintve is nagyon érdekes lesz a meccs. A Cowboyst múlt héten szétfutotta a Bills, és a Dolphins is nagyon szeret futni, habár teljesen máshogy mint a buffalóiak, szóval kíváncsi vagyok ez változtat-e valamit a dallasi védelmen. A túloldalon a Miami a 8. hét óta a liga legjobb védelmével rendelkezik EPA, sikerességi ráta és engedett pont alapon is (még ha segített is a könnyű sorsolás, akkor is egyértelműen nagyon jók). Szerintem az dönthet, hogy ki kerül előnybe a meccs elején, mert egyik csapatnak sem áll jól, ha hátrányból kell dolgoznia, de mindkettőnek jól áll, ha előnyből mehetnek.

Így pedig nagyon nehéz tippelni. A hazai pálya miatt talán a Dolphinsra kéne tenni, de engem eléggé megijeszt a sok sérültjük, például hogy a teljes támadófal nem edzett / limitált volt a héten. Egyelőre legyen Dolphins, de a sérültek függvényében még lehet meggondolom magam.

Tipp: Dolphins -1,5

Jacksonville Jaguars @ Tampa Bay Buccaneers (-1,5)

Az biztos, hogy sok passzolt yard lesz, ugyanis a Jaguars meccsein a legtöbb, a Buccaneers meccsein pedig a 7. legtöbb passzolt yardot láthattuk idén. Különösen figyeljünk a Rachaad White-nak menő passzokra, ugyanis a Jaguars a liga legrosszabbja futók ellen a levegőben. Szintén különösen figyeljünk a mély passzokra a túloldalon, hiszen ebben meg a Tampa a legrosszabb, bár az jó kérdés, ezt mennyire tudja kihasználni a Jacksonville, mert elég inkonzisztensek ebben.

Persze Lawrence-ék legnagyobb problémája, hogy saját magukat lövik lábon folyton: a második legtöbb EPA-t bukták dropokban, a harmadik legtöbbet fumble-ökön, messze a legtöbbet screeneknél és a harmadik legtöbbet futójátékoknál. A red zone-ban meg olyan rossz a 0 vagy mínusz yardon megálló mutatójuk, mint a 2017-ben 0-16-os mérleget elérő Brownsnak.

Érdekesség, hogy a Buccaneers idén 0-6-os mérleget tud felmutatni pozitív mérleggel álló csapatok ellen. Szintén fun fact, hogy a Jaguars 8-0 idén, ha vezet a félidőben, és 0-5, ha nem, miközben a Buccaneers 6-1 és 0-5. Szóval lehet elég a nagyszünetig megnéznünk a találkozót, abból kiderül a győztes. Szerintem a Jaguars a sok hülyesége ellenére még mindig jobb csapat mint a Buccaneers, így rájuk teszek, meg is lepett a spread. Aztán rájöttem, hogy Lawrence játéka kérdéses. Én egyelőre úgy számolok, hogy játszik, de ha mégsem, akkor persze ez borul és a Buccaneersre teszek.

Tipp: Jaguars +1,5

Arizona Cardinals @ Chicago Bears (-4,5)

Vicces módon a Bearsnek nem lenne rossz itt egy Cardinals győzelem, hogy a Panthers révén bebiztosítsanak egy top2-es picket és ezzel egy új irányítót. De nem látom ezt. A Cardinals idegenben a második legkevesebb pontot szerzi idén, még ha Kyler Murray érkezésével azért fejlődtek is offense téren, a védelem pedig a legtöbb támadást engedi minimum a saját red zone-jába. A Bears mindeközben nagyon jól játszik védőoldalon és jól támadóoldalon is, szóval szerintem ezt magabiztosan behúzzák, még ha az utóbbi négy meccses +9-es turnover mutatójuk vissza is fog esni hamarosan.

Tipp: Bears -4,5

Sunday Night Football

New England Patriots @ Denver Broncos (-7,5)

Ha valamelyik sávot érdemes kihagyni a karácsony alatt, akkor valószínűleg ez az (vagy a Bills-Chargers szombat éjjel). Ha mindenképp bele akarunk nézni, akkor tegyük azt az első pontszerzésig, ugyanis idén még egyik csapat sem nyert úgy meccset, ha ő kapta az első pontokat. A Broncost a földön lehetne megverni nagy játékokkal (a legtöbb 20+ yardosat engedik), de a Patriots a második legkevesebb ilyet hozta össze idén. Vagy ha másképp nézzük, akkor a Broncos engedte a legtöbb 5+ yardos futást idén. Ilyen téren már lehet keresnivalója a Patsnek, mert ha hosszúkkal nem is, azért ilyen közepesekkel tudnak haladni. A Broncos is így szeretne haladni, de a Patriots engedi a legkevesebb 5+ yardos futást idén, így a denverieknek sokkal nehezebb dolga lesz. A Patriots a liga legrosszabbja a spreaddel szemben idén (3-10-1), de szerintem ezt hozhatják most, amennyiben nem adják el többször is a labdát – ami mondjuk abszolút benne van a pakliban.

Tipp: Patriots +7,5

Hétfő

19:00 Las Vegas Raiders @ Kansas City Chiefs (-10,5)

A Chiefs zsinórban nyolc meccse pakolt fel legalább 30 pontot a Raidersre. Vajon ez most megváltozik a szenvedősebb offense miatt? Ha a Raiders védelem idegenbeli mutatóit nézzük, hogy a 3. legtöbb pontot engedik és a legkevesebb puntot erőszakolják ki, akkor várhatóan most is összejön ez a 30 pont. És a labda másik oldalán sem jobb a helyzet: a Raiders idegenben a második legrosszabb arányban oldja meg a harmadik kísérleteit, míg a Chiefs az ötödik legkevesebb pontot engedi támadásonként. Szóval sima Chiefs a tippem.

Tipp: Chiefs -10,5

22:30 New York Giants @ Philadelphia Eagles (-13,5)

Az Eaglesnél jelenleg csak problémák vannak. Írtunk róla múlt héten, aztán még pánikolósabb lett a sztori. Szerencséjükre kevés olyan ellenfél jöhetett volna most szembe, ami ellen könnyebb dolguk lenne kicsit helyrerázódni. A Giantset ugyanis uralják, 2014 óta 16-3-as mérleget hoztak össze ellenük. A támadófal gyenge, DeVito sok sacket nyel be, így beindulhat a pass rush. Az elkapók Wan’Dale Robinsonon kívül gyengék, így önbizalmat szerezhet a CB-sor. A futás elleni védelem gyenge, így beindulhatnak a földön (egy jó kis Boston Scott TD a régi szép idők kedvéért?). A sokat blitzelős rendszer mondjuk szokott gondokat okozni Hurtsnek, de így is kevés nyomást generál a Giants és egy-az-egyben a cornerek sem veszik fel a versenyt AJ Brownnal és Devonta Smith-szel. Ha itt sem sikerül kis önbizalmat szerezni, akkor soha. Persze az önbizalom a rájátszásban nem lesz elég, ha az edzői stáb nem képes nagy változásokra a következő pár hétben.

Tipp: Eagles -13,5

02:15 Baltimore Ravens @ San Francisco 49ers (-5,5)

Előrehozott Super Bowl a liga két legjobb csapatával, alig várom! Az utóbbi 12 forduló alapján az övék a két legjobb pontkülönbség, és olyannyira ők a két legjobb csapat idén DVOA szerint, hogy a 1981 óta nézve a 49ers a 3., a Ravens a 11. legjobb (a 49ers ráadásul súlyozott DVOA-ban a valaha volt legjobb). Szóval történelmi magasságokban ez a két gárda, és most megcsodálhatjuk őket egymás ellen.

A főétel nyilván az lesz, amikor a 49ers támad. Ők átlagolják a legtöbb yardot passzjátékban, de közben a Ravens engedi a legkevesebbet. Ugyanez a helyzet first downoknál futást és passzt is nézve. A liga legjobb támadóguruja csap össze a liga szerintem legkreatívabb és legmodernebb védőkoordinátorával. Ugyan szerintem a halálosztag megállíthatatlan, de nagyon kíváncsi leszek arra, hogy Macdonald mit tud kitalálni, hogy lelassítsa őket. Nem tudom, hogy lehetséges-e, de szerintem neki és ennek a keretnek van a legjobb esélye erre Roquan Smith-szel és Kyle Hamiltonnal, akik különleges játékosok és épp ott lehet őket használni, ahol a legjobban fáj a 49ersnek. Ha nekik sem sikerül, akkor szinte be is írhatjuk a 49erst a Super Bowl győztesének.

A túloldalon a futás elleni védekezés kicsit szenved, és nem csak amikor hiányzik a két DT, mert a linebackerek is meglepően sok szerelést rontanak el és a motionökkel is meggyűlik a bajuk. Így itt lehet jó napja a Ravensnek, bár Keiton Mitchell és a nagy futásai eléggé hiányozni fognak, így lehet többet kell elővenni Lamar lábait.

Az 5,5-ös spread nem kicsi két topcsapat közt, főleg ismerve Lamar mérlegét az NFC ellen, és lehet a Ravens tipp lenne logikusabb, de én egyelőre nem hiszek abban, hogy a 49erst meg lehet állítani. Olyan ez mint a jeti. Majd elhiszem, ha látok egyet.

Tipp: 49ers -5,5

Magabiztosabb spread tippek

A múlt heti 9-6 után 6-9-et hoztam minden picket nézve, magabiztosan 3-4-et, sima tippekben meg 8-8-at, amivel ki is írtam magam a versenyből.

  • Rams -4,5 (TNF behariban írtam, hogy ennek itt a helye, jött is)
  • Bills -12,5
  • Lions -2,5
  • Colts +2,5
  • Titans +3,5
  • Bears -4,5

Magabiztos tippek múlt héten: 3-4
Magabiztos tippek a szezonban: 33-36-3

Spread tippek múlt héten: 6-9
Spread tippek a szezonban: 106-103-6

Szerkesztőségi tippverseny állása

Straight up:

  1. Patrik 146-78
  2. balentin 144-80
  3. renningan 142-82
  4. Támogatók 142-82
  5. atreus 141-83
  6. Höri 141-83
  7. katonadani 137-87
  8. kronikk 133-91
  9. chester 132-92
  10. alatriste 128.96
  11. jarred 125-99

Oddsokkal kiigazított:

  1. Patrik 228,47
  2. balentin 217,82
  3. Támogatók 217,46
  4. renningan 215,3
  5. Höri 212,59
  6. atreus 212,51
  7. katonadani 208,72
  8. chester 204,29
  9. kronikk 202,24
  10. alatriste 199,01
  11. jarred 193,46

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!