Connect with us

Beharangozó

FK! Preview #15

Ne feledjétek, az egyetemi szezon végeztével már szombaton is rendeznek NFL-meccseket, egyből hármat, ráadásul mindegyik érdekesnek és nem mellesleg fontosnak ígérkezik. Vasárnap meg jön egy Cowboys-Bills szuperrangadó, éjjel egy Ravens-Jaguars, hétfőn egy Seahawks-Eagles, szóval lesz mit nézni most is! 

A tippképeket most is köszönjük Hyckernek!

Szombat

19:00: Minnesota Vikings @ Cincinnati Bengals (-3,5)

Rögtön egy playoff szempontból nagyon fontos meccsel kezdünk, ahol csereirányítók vívják meg a harcot. A Bengalsnál impresszív, amit az edzői stáb csinált Jake Browning beállásával, átalakították a támadósort az ő igényeire, hogy a legjobbak lehessenek, és ez nagyon jól sikerült. Maga Browning is lenyűgöző, hogy sok-sok kivágás után mennyit beletett abba, hogy a ligában maradjon és megnyerjen egy csereposztot, most meg kiválóan teljesít a pályán – vele a hetedik legtöbb pontot szerzi az offense a ligában, az utóbbi két meccsen egyaránt 34 jött össze.

Mindeközben a túloldalon Brian Flores védőkoordinátort kell dicsérni, talán senki sem végez nála jobb munkát a ligában, ha azt nézzük, hogy ki hoz ki többet a játékosállományából, mint azt tehetségből gondolnánk. A 4. forduló óta a legkevesebb TD-t engedik és a legkevesebbszer jutottak el az ellenfelek a vörös zónájukba is. Browningnak okozhatnak is kellemetlen perceket, a gondok a labda túloldalán vannak, ugyanis múlt héten éppen csak összejött egy pontszerzés, és most Nick Mullens fog kezdeni. Cousins nélkül a 11. legkevesebb TD-t szerzik, míg előtte a 8. legtöbbet, és én nem látom Mullensben azt, hogy sokra lenne képes, még egy gyengécske, habár fejlődő Bengals defense ellen sem.

A Vikings még nem bukott a spreaddel szemben idegenben (6-0-1), szerintem most ez a sorozat megszakad, én bízok Browningékban (ezt sem gondoltam egy hónapja, hogy leírom).

Tipp: Bengals -3,5

22:30 Pittsburgh Steelers @ Indianapolis Colts (-1,5)

A Steelersnek sikerült kikapnia két darab 2-10-es csapattól egymás után, ez azért művészet. De Mike Tomlin rendre ezt csinálja, a gyengébb csapatok szintjére lealacsonyodik, a jobb csapatok szintjére pedig felemelkedik. A Colts nagyjából hasonló szinten van, és a két béna meccs után azt gondolom, hogy a Steelers ezt be fogja húzni, főleg hogy TJ Wattnak nem kell kihagynia a meccset. Ugyanis nélküle 1-9 a Steelers mérlege 2020 óta és egy touchdownnal többet engednek, mint ha ő is ott lenne a pályán (vele 36-16-1 a mérleg). Ami kicsit eltántorít az az, hogy idegenben a Steelers 0-5 idén a spreaddel szemben és a második legmagasabb arányban puntoltak. Ráadásul a Colts edzői stábja is nagyon jó munkát végez, szóval ez egy eléggé megjósolhatatlan találkozó, de a Steelers varianciát meglovagolva én rájuk teszek.

Tipp: Steelers +1,5

02:15 Denver Broncos @ Detroit Lions (-4,5)

Ez lesz az első egymás elleni meccse a két gárdának, amikor mindketten pozitív mérleggel állnak. És ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni, akkor az fog nyerni, aki először pontot szerez: a Broncos 7-1, a Lions 7-0 idén ilyen helyzetben. És ugyan a Lionsnek van jobb mérlege jelenleg, nagyon ellentétes irányba halad a két csapat.

Az utóbbi hét meccsen a Lions védelme a 3. legtöbb pontot és TD-t engedte, miközben a Broncos ugyanezen idő alatt a harmadik legkevesebb touchdownt engedte. És miközben a Lions az utóbbi négy meccsén a 2. legtöbbször adta el a labdát, addig a Broncos az utóbbi 8 meccsen a legtöbb labdát szerezte és az egyik legkevesebbet adta el. Persze a turnoverek nem stabil mutatók, így erre a meccsre ez simán megfordulhat, de azért ez is egy érdekes tendencia.

Abban nem kételkedek, hogy a Broncos offense fog tudni haladni. Elég közepes egység, de borzasztó ez a detroiti védelem, egyáltalán nem tudok bennük bízni. A kérdés a túloldalon sokkal érdekesebb. Az utóbbi hetekben a Lions támadófala nem muzsikált valami jól, ezáltal Goffon sok nyomás volt, ő meg híresen rosszul kezeli ezt, ezért is volt az egyik legtöbb turnovere ebben az időszakban. Most kicsit egészségesebb lesz már a fal, de amellett sem lehet elmenni, hogy a Broncos pass rush nagyon jól teljesít, az utóbbi hét meccsen csak négyemberes pass rush-t nézve a 2. legjobb nyomásgyakorlási aránnyal bírnak. Ha most is sok nyomást tudnak Goffra helyezni, akkor szerintem megnyerik a mérkőzést. Én jelenleg bennük jobban tudok bízni.

Tipp: Broncos +4,5

Vasárnap 19 órás sáv

Chicago Bears @ Cleveland Browns (-3,5)

Lehet fura, hogy ezt a meccset hozom először a sávból, de egyrészt annyira azért nem kecsegtető a felhozatal, másrészt pedig tényleg kifejezetten érdekel ez a meccs, és jónak is ígérkezik. A Brownsnál a védelem elit, főleg hazai pályán, Flaccóval pedig a támadósor is jól működik. Most viszont egy meglepően komoly fába vágják a fejszéjüket, mivel a Bears védelme november kezdete óta (mióta Montez Sweat megérkezett) simán top10-es számokat produkál. Futni is nagyon nehéz ellenük, és ez nem is megy annyira a Brownsnak Chubb kiesése óta, és mióta a secondary tagjai is felépültek, passz ellen is komoly kihívást jelentenek. Emellé pedig a támadósor is egész jól néz ki Justin Fieldsszel – persze most nagyon nehéz dolguk lesz. A Browns 6-1 a spreaddel szemben idén hazai pályán, ami kicsit megijeszt a tippemben, de én várok most egy kis visszalépést Flaccótól és a Clevelandtől, hogy igazán szoros legyen az AFC wild card harc – és a Bears is tetszik, ahogy lépdel előre.

Tipp: Bears +3,5

Tampa Bay Buccaneers @ Green Bay Packers (-3,5)

A Packers kapott egy pofont hétfő éjjel a nagy menetelés után, ami ha belegondolunk, annyira talán nem volt meglepő ilyen fiatal csapattal – benne van, hogy inkonzisztensek. A védelem aggasztóbb volt, hogy mennyire nem tudtak alkalmazkodni ahhoz, hogy DeVito megtartja a labdát zone readeknél – pedig nem olyan bonyolult ám ezt levédekezni. Most ilyenre kevésbé kell számítani, bár a Bucs futójáték javult egyébként pocsékból kicsit átlag alattivá. A túloldalon Love-ék az egyik legtöbb 20+ yardos játékot hozzák össze, míg a Buccaneers a legtöbb ilyet engedte, szóval 1-2 nagyon hosszú play benne lesz a Packersben szerintem. A Sajtfejek is sok nagy játékot engednek, szóval ellenük is mehetnek a mély passzok, de Mayfield jóval inkonzisztensebb volt ebben idén, mint Love. És mivel szabály szerint minden héten változnia kell annak, hogy ki vezeti az NFC South-t, így szerintem a Buccaneers most ki fog kapni.

Tipp: Packers -3,5

New York Giants @ New Orleans Saints (-5,5)

A vibe-ok nem is lehetnének különbözőbbek. A Giantsnél a hét támadója, Tommy DeVito körül forog minden, energiát tudott hozni a franchise-ba, miközben a Saintsnél a center a pályáról lefelé menet ordibál Derek Carral. A Giants edzői stábja kiváló munkát végzett DeVito körül, hasonlóan mint tavaly Daniel Jones körül, és Wan’Dale Robinsont is ki kell emelni az elkapósorból. Ha New Yorkban lenne a meccs, akkor nem csak a spreaddel szemben, hanem simán is a Giantsre tennék. Idegenben viszont nem mertem ebbe belemenni, mert a Giants idegenben a harmadik legtöbb pontot és TD-t engedi (miközben otthon a 6. legkevesebbet), a Saints pedig otthon a harmadik legtöbb turnovert erőszakolja ki. A spreadet egyértelműen túl nagynak gondolom, és viszketett a kezem a Giants győzelemre, de nem mertem megtenni ezek miatt.

Tipp: Giants +5,5

Houston Texans @ Tennessee Titans (-3,5)

CJ Stroud várhatóan nem tudja vállalni a játékot agyrázkódása miatt, így Davis Millst nézhetjük majd a Titans védelme ellen – ezért favorit a hazai csapat, otthon elég jól megy nekik idén (is). Hazai pályán a harmadik legkevesebb TD-t engedik és a harmadik legkevesebbszer adják el a labdát. Will Levis nagyon izgalmas és szórakoztató, meg van benne fantázia, még ha egyelőre nem is feltétlen jó még, de mindenesetre miatta érdemes leülni Titans meccseket nézni. A Texansnál sok a sérült, ezért is vannak bajban, de szerintem elég jó az edzői stábjuk a labda mindkét oldalán, hogy szorossá tegyék a meccset, meg a Titans egyébként sem az a csapat, amely sima győzelmekről híres.

Tipp: Texans +3,5

New York Jets @ Miami Dolphins (-9,5)

A Dolphinsnak ezt muszáj lesz behúznia, mert ezután Cowboys, Ravens, Bills trió jön, szóval még egy itteni győzelemmel is elképzelhető, hogy elbukják a csoportot, de ha itt is kikapnak, akkor meg főleg megadják a Billsnek az esélyt a fordításra. A 8. hét óta egyébként a Jets engedi a legkevesebb, a Dolphins pedig a 3. legkevesebb yardot a ligában, szóval számíthatunk akár egy védőcsatára is. Főleg, hogy a Dolphins támadófala tele van sérültekkel és Hill sem 100 százalékos, így azért korlátoltabb a támadósor. Érdekes ellentét, hogy míg a Miami a legnagyobb arányban szerez TD-t a támadásaiból idén, addig a Jets a legkevesebbet szerzi és a második legkevesebbet engedi, sőt a New York-iak a legkevesebb 20+ yardos játékot engedik idén, ami épp a Dolphins erőssége lenne. Abban nem feltétlen hiszek, hogy Zach Wilson megint szuper lesz, de szerintem ez nem lesz kiütés.

Tipp: Jets +9,5

Atlanta Falcons @ Carolina Panthers (+2,5)

Ha sok sikeres passzjátékot akarunk látni, akkor ne ide kapcsoljunk, mert a Panthers meccsein születik a legkevesebb passzolt yard idén. A Carolina ellen futni lehet jobban, és ez fekszik is a Falconsnak, míg az Atlanta ellen inkább passzolni lehet, ez viszont már nem fekszik a Panthersnek. Sok pontra ne számítsunk, mert Youngék a legalacsonyabb százalékban jutnak el az ellenfél red zone-jába, Ridderék meg idegenben a 4. legkevesebb TD-t szerzik. Ha a Falcons ezt nem tudja behúzni, akkor tényleg semmi keresnivalójuk a playoffban – amúgy sem sok, de akkor aztán tényleg nincs. Nem értem, hogy miért csak 2,5 a spread, csapda szagot érzek, de egye fene, harapok.

Tipp: Falcons -2,5

Kansas City Chiefs @ New England Patriots (+8,5)

Ez a két csapat teljesít leginkább alul offense oldalon, legalábbis ami a fogadóirodák szerinti meccsről meccsre belőtt elvárásokat illeti. Persze ez nem azt jelenti, hogy hasonló szinten lennének az egységek, nagyon nem. A Patriots a második legkevesebb pontot szerzi támadósonként idén, és egyébként ha csak a 8. forduló óta nézzük, akkor a Chiefs sincs túl magasan a 18. helyével, de azért mégiscsak nagy a különbség. Védőoldalon kisebb a különbség, a Pats az 5., a Chiefs a 8. legkevesebb pontot engedi, de azért Spagnuolo egysége az utóbbi hetekben kicsit visszavett a formából. Lehet túlragoztam a dolgokat, de akartam legalább pár statisztikát hozni, mielőtt azt mondom, hogy a Chiefs nem fog zsinórjában harmadjára veszíteni, főleg nem a Patriots ellen. De TD-nél nagyobb különbségben nem tudok még bízni Mahomesékban.

Tipp: Patriots +8,5

Vasárnap 22 órás sáv

Dallas Cowboys @ Buffalo Bills (-2,5)

Mennyire merész, ha azt mondom, hogy a két konferencia második legjobb csapatai mérik itt össze tudásukat? A Cowboysnál szerintem ez egyértelműen így van, a Bills lehet meghökkentőbb állítás, de nem tudom, hogy a Ravensen kívül látok-e biztosan jobb csapatot Allenéknél.

Offense parádéra lehet számítani, hiszen a Cowboys magasan vezeti a ligát az utóbbi 8 hétben pont/drive mutatóban (3,31-et szereznek, míg a második 2,63-at) és a drive-jaik 53%-ában pontot szereznek, ami egészen hihetetlen szám, a második 45%-nál jár. A Bills egyébként az ötödik 42,6 százalékkal, szóval ezért is várok pontháborút, mindkét offense kiváló. A kérdés az, hogy melyik védelem tudja felvenni a versenyt.

A Bills védelme a pálya közepén nagyon gyenge, és nem is látom, hogyan tudják ezt elfedni. Ami azért probléma most, mert Prescott imádja a seameket támadni, és hihetetlenül jó is benne. Jake Fergusonék itt nagyot mehetnek. De még ha ezt esetleg el is tudná valahogy venni a Bills, akkor is van B-C terve a Cowboysnak, egészen hihetetlen, amit ez a támadósor csinál passzjátékban – Prescott igazán elit szinten játszik, ráadásul sokat is várnak tőle, mert snap előtt is nagyon sokat dolgozik, és snap után is.

Érdekes módon a Bills is a pálya közepét támadhatja leginkább, a linebackereket itt is zavarba lehet hozni, és már a Chiefs ellen is ráfeküdt erre a Buffalo a sok tight endnek és futónak menő passzal. A Dallas sokat blitzel és nagyon jól generál nyomást, a falak csatájában mindenképp előnyük lesz, de Allen hihetetlenül jó nyomás alatt és blitz ellen, szóval szerintem ezt ő meg tudja oldani.

Parádés meccsre van kilátás, szerintem sok ponttal. Nálam a Cowboys jobb csapat, de a Billsnek nagyon kell a győzelem, ők vannak inkább falhoz szorítva. Ezzel együtt szerintem a Dallas behúzza.

Tipp: Cowboys +2,5

Washington Commanders @ Los Angeles Rams (-6,5)

A Commanders négyet bukott zsinórban (majd épp a rossz mérlegű csapatok fordulójában voltak bye weeken), ebben az időszakban 150 pontot engedtek, azaz 37,5-öt átlagban. Egész szezont nézve a legtöbb pontot engedik labdabirtoklásonként, a 4. legkevesebb labdát szerzik és a 3. legtöbb 20+ yardos passzjátékot engedik. Mindeközben a Rams a 4. legtöbb 20+ yardos játékot szerzi és a 10. hét óta a legkevesebbszer adja el a labdát. Sean McVaynek hatalmas elismerés jár ezért a támadósorért, nem csak az eredményekért, hanem mert már vagy negyedszer alakította át teljesen a rendszert karrierje során. Kevés jobb támadóedző van nála, na.

Tipp: Rams -6,5

San Francisco 49ers @ Arizona Cardinals (+12,5)

A 49ers idén már négy kiütéses győzelmet aratott idegenben (így nem meglepő, hogy a legtöbb pontot szerzik és a legkevesebbet kapják vendégként), a Cardinals ellen pedig az utóbbi három találkozásukkor 111-39-es pontkülönbséget sikerült összehozni, mindegyiket legalább három labdabirtoklásnyi különbséggel hozták. A Cardinals a legtöbb futott yardot engedi hazai pályán és a legtöbbször engedi az ellenfeleket a vörös zónába. Szerintem ez nagyon sima lesz. A 49ers pedig Super Bowlt fog nyerni.

Tipp: 49ers -12,5

Sunday Night Football

Baltimore Ravens @ Jacksonville Jaguars (+3,5)

Két csoportgyőztes helyen álló csapat találkozik, és talán a Ravensnek fontosabb a meccs, mert még játszanak a 49ers-Dolphins-Steelers trióval, ahol még simán benne van, hogy bukják az első kiemelést. A Jaguars persze a csoportot is bukhatja még, de Stroud nélkül a Texans nehezebben éri utol őket, és a Colts sem meggyőző azért, plusz a Jags sorsolása is könnyű lesz. Amellett, hogy szerintem a Ravensnek jobban kell a meccs, matchupokban is úgy érzem náluk az előny.

A Jacksonville ugyanis két helyen nagyon gyenge jelenleg, mindkettőt szétszedheti a Ravens. Az egyik a támadófal, ahol hiányzók is vannak az amúgy is gyengécske egységből, a Ravens frontja tehetségből is jobb, sémából meg aztán főleg, így szerintem nagyon sok zavart fognak okozni az erőben és ezáltal megtorpedózhatják Lawrence-ék passzjátékát. A másik a linebacker sor, ami sokszor össze-vissza futkározik. A Hollók nagyon jók play action játékokból, amik épp az LB-ket hozzák zavarba, no meg ott van Lamar Jackson, aki minden linebacker réme, szóval szerintem ezt a két hatalmas előnyt kihasználva a Ravens behúzza a meccset. Akkor látom, hogy kikapnak, ha lehoznak megint egy buta, sok hibás találkozót. Egyébként szerintem megnyerik a vasárnap esti rangadót.

Tipp: Ravens -3,5

Monday Night Football

Philadelphia Eagles @ Seattle Seahawks (+3,5)

Jó kis pontgazdag hétfő esti rangadó vár ránk. Az Eagles az utóbbi 7 fordulóban a legtöbb yardot engedte meccsenként, de a Seahawks sincs sokkal lemaradva a harmadik helyen. Engedett touchdownokat nézve a legtöbb és az ötödik legtöbb fűződik a csapatok neveihez ebben az időszakban, harmadik kísérletek megállításában pedig a legrosszabb és a harmadik legrosszabb a két gárda. Szóval az a kérdés, melyik támadósor fog ki jobb napot, és azért mindketten inkonzisztensek tudnak lenni. A Seahawks oldalán az a kérdés, hogy meg tudják-e védeni Genót, mert ha igen, a secondaryt szét fogja szedni a fegyverarzenáljával. Az Eaglesnél pedig az a kérdés, hogy a földön vagy a levegőben akarnak menni, mindkettő működhet. Náluk a problémákat a turnoverek jelentik, ugyanis idegenben a második legtöbb labdát adták el.

Mindkét gárdának nagyon fontos a meccs, hiszen az Eagles igyekszik minimum a csoportgyőzelmét megtartani, míg a Seahawks még egy vereséggel nagyon nehéz helyzetbe kerül a wild card helyek megszerzését illetően. Két érdekesség a végére: az Eagles 15 éve nem nyert meccset Seattle-ben, ellenben zsinórban 11-et nyert “állatos” csapatok ellen. Nem lepne meg egy Seahawks siker otthon, szóval spreaddel szemben rájuk teszek, de azért inkább az Eagles győzelmét várom, az offense most magára találhat.

Tipp: Seahawks +3,5

Magabiztosabb spread tippek

A hétfői meglepetések nagyon keresztbevágták a magabiztos tippjeimet múlt héten, de egész hetet nézve egész jó fordulót zártam, főleg ennyi meglepetés után.

  • Broncos +4,5
  • 49ers -12,5
  • Rams -6,5
  • Falcons -2,5
  • Bears +3,5
  • Giants +5,5
  • Packers -3,5

Magabiztos tippek múlt héten: 1-2
Magabiztos tippek a szezonban: 30-32-3

Spread tippek múlt héten: 9-6
Spread tippek a szezonban: 100-94-6

Szerkesztőségi tippverseny állása

Straight up:

  1. Patrik 134-74
  2. balentin 132-76
  3. renningan 132-76
  4. Támogatók 131-77
  5. atreus 130-78
  6. Höri 130-78
  7. katonadani 129-79
  8. chester 123-85
  9. kronikk 121-87
  10. alatriste 119-89
  11. jarred 116-92

Oddsokkal kiigazított:

  1. Patrik 210,51
  2. renningan 200,52
  3. Támogatók 200,2
  4. balentin 199,11
  5. katonadani 197,49
  6. Höri 196,36
  7. atreus 196,28
  8. chester 190,9
  9. alatrsite 184,95
  10. kronikk 183,53
  11. jarred 180,55

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!