Connect with us

Összefoglaló

A vasárnapi eredmények hihetetlen izgalmassá tették az AFC wild card csatáját

A Bills győzelme mellett gyakorlatilag minden eredmény úgy alakult az AFC-ben, hogy egy hihetetlenül izgalmas végjátékot kapjunk a wild card helyekért folytatott harcban. A Browns volt az egyetlen, amely kicsit (egy meccsel) el tudott lépni a mezőnytől, de jelenleg HAT csapat áll 7-6-os mérleggel. Kellett ehhez a Bengals győzelme a Colts felett, a Jets sikere a Texans ellen, illetve hogy a Broncos legyőzze a Chargerst. 

Jacksonville Jaguars @ Cleveland Browns 27-31

Előzetesen kevés pontot vártunk a mérkőzéstől, azonban a védelmek szerzett labdákkal (összesen 7) megkönnyítették a támadók részére a pontszerzést, a csapatok végül 8 (4-4) touchdownt tettek fel a táblára. Mivel a Browns rúgója, Dustin Hopkins egy 55 yardos mezőnygóllal hozzájárult a hazaiak pontgyártásához, így a találkozó végén a Barnák örülhettek a győzelemnek, ami egyben a Jaguars első idegenbeli veresége volt ebben a szezonban.

A hazai együttes egy remekül felrajzolt támadósorozattal nyitotta a mérkőzést. Harmadik és 1-re jó ütemben hívott play action játékot Kevin Stefanski, a Jaguars védői teljesen megették a cselt. David Njoku annyira üresen maradt, hogy gyakorlatilag egy kávét is megihatott volna, 34 yardos hatpontosával a Cleveland került előnybe. Az első negyed hátralévő részében a Browns támadósor kezdeti lendülete megtorpant, a Jaguars offense pedig eleve szenvedett, így összesen 7 puntot láthattunk az első 15 percben.

Ahogy elkezdődött a második negyed, azonnal turbó fokozatba kapcsolt a hazai offense. Amari Cooper és Elijah Moore elkapásai mozgatták a láncokat, aztán megint egy play action játék érkezett, amiből Njoku második hatpontosát szerezte meg a fantasy tulajok legnagyobb örömére. Mindeközben a Jaguarsnak nem igazán ízlett a Browns emberezéses védekezése. Trevor Lawrence nem nagyon találta a ritmust. Egy alkalommal a labdát is eladta Lawrence, szerencséjére azonban Joe Flacco egyből visszaajándékozta a Jaguarsnak a bogyót.

A labdaszerzésből ugyanakkor nem tudott pontokat szerezni a vendég csapat, ezért Cooper is megszánta a Jaguárokat, és egy fumble formájában újabb labdát szerzett a Jacksonville. Ezúttal Lawrence és Evan Engram kihasználta a turnovert, 10 yardos összjátékukkal zárkózott a Jaguars. Több pontszerző akciót azonban már nem láthattunk az első félidőben, a szünetben héttel ment a Browns.

Nem kezdte jól a második félidőt a Jaguars, az újonc Parker Washington kezéből Anthony Walker kiütötte a labdát, aztán vissza is szerezte azt. Az ellenfél 22 yardosáról kezdhette meg a Browns a támadósorozatot, Kareem Hunt 4 yardos futásával újra két labdabirtoklásra nőtt a felek közötti különbség (7-21). A Browns azonban nem tudta tovább növelni előnyét, ugyanis Flacco fumble-t vétett, és a labdát a Jacksonville szedte össze. A vendég együttes pedig köszönte szépen a lehetőséget, és Travis Etienne 1 yardos futásával szépítettek.

A következő Jaguars támadósorozatban aztán felcsillant a remény az egyenlítésre, azonban Lawrence ismét, immáron harmadszor is interceptiont dobott. Négy játék kellett csak a Brownsnak, hogy pontokra váltsák a labdaszerzést. Negyedik kísérletre kockáztattak és bejött: Darious Williams elcsúszását kihasználva David Bell szerzett 41 yardos touchdownt. A vendég együttes azonban nem adta magát könnyedén és egy 9 játékból álló, 75 yardos drive végén Parker Washington 19 yardos hatpontosával 7 pontra faragták a hátrányt.

Miután a védelem puntra kényszerítette a Brownst, ismét megvolt az esélye a Jacksonville-nek az egyenlítésre, de a következő támadósorozatból mindössze egy first downt és egy sikertelen negyedik kísérletet tudtak felmutatni. Egy mezőnygóllal 10 pontra nőtt a Browns előnye, amivel gyakorlatilag eldőlt az összecsapás sorsa. Hiába szerzett Engram még egy TD-t, ez már csak szépségtapasznak bizonyult, győzött a Cleveland.

Két kezdőként megvívott találkozó után kijelenthetjük, hogy a Browns idei legjobb irányítója a három héttel ezelőtt még a kanapéján üldögélő Joe Flacco. Az egykori Super Bowl MVP 311 yardot és 3 TD-t szerzett 1 interception mellett. Flacco ugyan nem játszott tökéletesen, de a kulcsszituációkban mindig lehetett rá számítani. Ráadásul meglepően jól mozgott a zsebben, képes volt meghosszabbítani a játékokat és több sacket is el tudott kerülni.

Flacco leggyakrabban Njokut (6/91/2) és Coopert (7/77) kereste labdákkal és a play action játékokat brutális hatékonysággal oldotta meg. A védelemből a két interceptiont szerző Martin Emersont érdemes kiemelni. Emellett a pass rush is kivette a részét a győzelemből, 4 alkalommal vitték földre Lawrence-t a védők, valamint 26 alkalommal helyezték nyomás alá a Jaguars irányítóját.

Lawrence-nek hektikus napja volt, a hétfő este elszenvedett sérülése a mozgásán ugyan nem érződött, de a pontossága nem volt az igazi, 3 interceptionje sokba került a vendégeknek. Kedvenc célpontja Evan Engram volt, aki 11 elkapásból 95 yardot és 2 touchdownt szorgoskodott össze. A támadósor helyzetét nehezítette, hogy a futójátékot teljesen elvette a Browns védelme, és a pass protection is akadozott. A védelem hiába tett meg mindent a labdaszerzésekkel, a kulcshelyzetekben nem tudták megállítani a Barnákat. Egyedül az vigasztalhatja Doug Pederson legénységét, hogy csoportbeli riválisaik is vereséget szenvedtek a hétvégén, így a rájátszásért vívott küzdelemben nem romlott a helyzetük.

(Atreus)

Denver Broncos @ Los Angeles Chargers 24-7

Amikor a Denver a hatodik forduló csütörtök esti rangadóján kikapott a Chiefs otthonában, és ezáltal 1-5-re módosult a csapat mérlege, kevesen gondolták volna, hogy december közepén pozitív mérleggel fog állni a Broncos. Mégis így történt, hiszen a védelem hathatós közreműködésével sima győzelmet aratott Sean Payton együttese az egyre mélyebbre süllyedő Chargers otthonában. A győzelem értékét növeli a Chiefs veresége, hiszen a Denver mindössze egy meccsel áll a divíziót vezető Kansas City mögött, így egy huszáros hajrával még a csoportgyőzelmet is megszerezhetik.

Rémálomszerűen indult a meccs a Broncosnak, hiszen Russell Wilson rögtön az első passzából interceptiont dobott. A hazaiak a labdaszerzést követően pont nélkül maradtak, a kiváló mezőnypozíció ellenére turnover on downs lett a drive vége. Miután puntra kényszerült a Broncos, megvillant a vendégek védelme. Baron Browning ütött bele Justin Herbert passzába, a felpattanó labdából Jonathon Cooper a Chargers 7 yardosán szerzett interceptiont. Nem kellett sokat várni a pontszerzésre, Javonte Williams egyből bevitte a labdát a célterületre.

Ezt követően azonban úgy tűnt, mintha téli álomra hajtották volna a fejüket a támadósorok, punt puntot követett. A második negyed közepén egy ígéretes drive-ot vezetett a Chargers, ami azonban ismételten egy sikertelen negyedik kísérlettel zárult. Nagyobb problémát jelentett azonban, hogy Herbert ujjsérülést szenvedett, és kiállni kényszerült az összecsapásból. A félidő utolsó értékelhető támadósorozatából field goalt szerzett a Broncos, így a szünetben 10-0 arányban vezettek a vendégek.

A második félidőben már végig Easton Stick irányított a Chargersben, de a nyitó drive-ban vele is csak turnover on downsig tudtak eljutni a hazaiak. A Broncos pedig igyekezett minél előbb lezárni a mérkőzést, Russell Wilson 46 yardos bombáját Courtland Sutton egy kézzel szelídítette meg, káprázatos elkapást mutatott be a denveri elkapó.

Ekkor úgy tűnt, hogy végleg unalomba fullad az összecsapás, hiszen a Chargers offense abszolút veszélytelennek tűnt, a Broncos pedig igyekezett minél jobban húzni az időt. Erre majdnem ráfizettek, amikor az újonc Quentin Johnston eddigi szokásaihoz képest ezúttal elkapott egy mélységi passzt, majd négy játékkal később Austin Ekeler futásával feliratkozott az eredményjelzőre a Chargers. A Denver azonban nem akarta kiengedni a kezéből a győzelmet és egy több mint 7 perces támadósorozat végén Wilson és Adam Trautman 10 yardos összjátékával beállították a végeredményt.

Ez a mérkőzés ékes példája volt annak, ha osztálykülönbség van a két csapat edzői stábja között. Vance Joseph látványosan outcoacholta Kellen Moore-t, jól időzített és változatos pozíciókból érkező blitzeivel szétszedte a Chargers támadófalát, aminek következtében 6 alkalommal sackelték a denveriek Herbertet és Sticket. Összesen 8 játékos szerzett nyomást a vendégeknél, két labdaszerzés is összejött, emellett harmadik és negyedik kísérletekre 18 kísérletből mindössze egy alkalommal engedélyeztek first downt, brutális dominanciát mutattak kulcsszituációkban.

A támadósor kiegyensúlyozott teljesítményt mutatott, Payton jól keverte a kártyákat, futással és passzal is tudtak haladni a mérkőzés során. Wilson kvázi hiba nélkül osztogatott (az interceptionje inkább egy parádés védő megmozdulás eredménye volt), 10 célpontjának is volt legalább 1 elkapása, végül 224 yarddal és 2 touchdownnal zárt a vendégek irányítója.

A túloldalon Kellen Moore felelősségét is érdemes boncolgatni, mintha a hét közben egyáltalán nem készültek volna a denveri blitzekre, annyira tehetetlennek tűnt az egység. Az edzői munkát pedig Brandon Staley koronázta meg, akinek a negyedik downos döntésein már valószínűleg kínjukban nevetnek a Chargers szurkolói. Komoly nagytakarítás várható Los Angelesben a holtszezonban.

(Atreus)

Indianapolis Colts @ Cincinnati Bengals 14-34

Két rájátszásba igyekvő csapat találkozott Ohióban. Sokáig úgy tűnt, hogy a mérkőzést jobban kezdő Bengals mehet majd a szünetre előnnyel. Először Browning passza után Chase Brown iramodott meg és szerzett egy 54 yardos touchownt, a következő támadásból pedig Mixon ért be a célterületre (előtte már egy negyedik kísérletre McPherson elrúgta a mezőnygólt, de Taven Bryan buta szabálytalansága miatt haladhatott tovább a Bengals) és növelte 14 pontosra az előnyüket. Eközben a Colts csak egy kihagyott mezőnygólig jutott, Gay 38 yardról találta el a kapufát.

Az utolsó két percben jött a fordulat és a Colts 25 másodperc alatt fordította meg a mérkőzést. Először a gólvonal előtt egy 4&1 szituációban találta meg Mo Alie-Coxot Minshew, de az extra pontot is elhibázta Gay. Majd előnye növeléséért támadhatott a Bengals, de Browning passza után Tanner Hudson nem tudta megszelídíteni a labdát és még Ronnie Harrison is megérkezett, aki elszedte Hudson kezei elől a játékszert és végig is vitte 36 yardon keresztül. Az egyenlítésért a két pontot Michael Pittman elkapása után kapta meg a vendég csapat. Sokáig tudta a labda mindkét oldalán saját előnyére alakítani a játékot a Bengals, de az utolsó két percben az előnyük eltűnt, így 14-14-es eredménnyel mehettek a csapatok félidőre.

Várhattuk volna, hogy az első félidő végén történt események után a Colts lesz lélektani előnyben, hogy gyakorlatilag a semmiből sikerült egyenlíteniük. Ennek pont az ellenkezője történt, a Bengals a második félidőben gyakorlatilag úgy ment át az indianapolisi védelmen, mintha pályán sem lettek volna. Rögtön az első támadásból touchdownt értek el, Browning passzát Hudson most el tudta kapni és visszaszerezte az előnyt csapatának. A következő támadásuknál még az órát is pörgették és végül Browning ért el egy 1 yardos futott TD-t. Eközben a Colts támadó- és védő oldalon is teljesen összeomlott. Amikor megállították a Bengals támadását a punt után McKenzie és Amer Speed futott össze, aminek következtében rögtön mezőnygól-távolságba került a Bengals és a negyedik negyed elején 31-14-re el is mentek. A Colts még próbált kapaszkodni, de amikor touchdownt értek el, akkor azt visszafújták, majd Minshew is eladta a labdát. Ezen a meccsen szinte minden pontnál a Bengals volt a jobb, így megérdemelt győzelmet értek el és továbbra is harcban vannak a rájátszásért.

A statisztikára ránézve Minshew 240 passzolt yarddal, egy eladott labdával és egy touchdownnal zárt. Összességében most a játékból hiányzott az a plusz, ami ahhoz kellett volna, hogy versenyben legyenek ezen a mérkőzésen. Jonathan Taylor hiányában Zack Moss kapta megint a főszerepet futásban, de gyakorlatilag nem létezett a Colts oldalán a támadó játék ennek a fajtája, 13 alkalommal indulhatott meg a labdával, amiből mindössze 28 yardot hozott össze. Elkapásoknál az elmúlt hetekben már megszokhattuk, hogy Minshew a legtöbbször Michael Pittmant keresi, ez most sem volt másképp: 11 labda szállt felé, amiből nyolcat el is kapott 95 yardért. A védőoldalra áttérve Ronnie Harrison pick-sixén kívül sok értékelhető jelenetük nem volt. Sacket nem értek el, és a Bengals többször is könnyedén átment rajtuk passzal és futással is. A speciális egység a múlt héten a győzelmet hozta, de most ők is hibáztak, egy puntot ejtettek el, és egy mezőnygólnál történt szabálytalanság miatt touchdownt ért el a Bengals.

A Bengals oldalára áttérve Jake Browning jó teljesítménnyel rukkolt elő Burrow távollétében: 275 passzolt yarddal, két passzolt és egy futott touchdownnal, valamint egy eladott labdával zárt. Hozzátartozik a mérkőzés krónikájához, hogy a második félidőben az egyik ujja megsérült, de pár játék után visszatérhetett. Futásban Mixon kapta a főszerepet, 61 yarddal zárt, de több fontos játékot is meg tudott csinálni, ami kellett a győzelemhez. Elkapásban Chase Brown zárt 80 yarddal, aminek nagy része az 54 yardos touchdownból jött össze, mellette még Tee Higgins két elkapásból szerzett 72 yardja is kiemelkedő. A védelem pedig pont annyit tett hozzá, ami egy jó támadójáték mellett kellett. A futást teljesen megölték a Colts támadásaiból, így rákényszerítették Minshew-t, hogy passzból nyerje meg a mérkőzést, ami nem jött össze neki. A nyomást is jól helyezték rá Minshew-ra, három sacket értek el, amelyből Trey Hendrickson kettőt vállalt magára.

(kronikk)

Houston Texans @ New York Jets 6-30

A Jets sorozatban öt vereség és irányító huza-vona után a remek újonc szezont produkáló C.J. Stroud vezette Texanst fogadta. A vereségek és a szenvedő támadójáték viszont nem vette el az elit szinten teljesítő New York-i védelem kedvét, és leradírozták a Houstont. Az első félidőbeben a szakadó esőben a vendégek alkalmazkodtak a Jets támadósorához, azaz néhány középhosszú játékot leszámítva egyik csapat sem tudta mozgatni a láncokat, aminek az eredménye 11 punt lett, és hosszú idő után az első 0-0-s félidő az NFL-ben.

A második 30 percben azonban Zach Wilson megtáltosodott, és a szünetről kijőve levezetett két TD drive-ot is. Előbb Randall Cobb a pályán keresztbe futva kapott el egy 15 yardos TD passzt, majd Xavier Gipson futott be a célterületre kilenc yardról. A Houston válaszként csak két 3&outot tudott felmutatni, azonban a következő támadósorozatban Wilson egy futás után fumble-t vétett, amit Khalil Davis szedett össze.

A momentum átkerült a Houstonhoz,  amit Stroud két 20+ yardos passzal használt ki, Devin Singletary egy yardról pedig befutott a célterületre. Az extra pont ugyan kimaradt, de benne volt a pakliban, hogy az elmúlt hat héten egyszer sem 14 pont fölé jutó Jets ellőte minden puskaporát. Azonban Zach Wilson másképp gondolta, a New York pedig Breece Hall elkapásával újabb TD-t rakott fel a táblára. Sőt a Jets ezután mindhárom labdabirtoklásából mezőnygólt ért el, igaz a három drive alatt összesen mínusz nyolc yardot haladtak.

A Houston ugyanis a negyedik negyedben 15 pontos hátrányban lépéskényszerbe került, és folyamatosan ráment negyedik kísérletre, de first downt sem így, sem máshogy nem tudtak szerezni, így a Jets folyamatosan a Texans 30 yardos vonala környékén jutott labdához, amivel szinte garantált volt a mezőnygól Greg Zurleinnak.

Stroudnak ez volt az eddigi leggyengébb meccse, 23 átadásából mindössze tíz volt pontos 91 yardért, emellett négyszer be is zsákolták. Ráadásul az utolsó negyedben Quinnen Williamsszel ütközve agyrázkódás gyanúja miatt elhagyta a pályát, és nem is tért vissza, kérdéses a játéka a Titans elleni jövő heti találkozón. A vendégeknél az ötös átlaggal záró Devin Singletary vezette futójáték volt az egyetlen pozitívum támadóoldalon, míg a védelemből a két sacket jegyző Jonathan Greenardot lehet kiemelni.

A Jetsnél a két Wilson vitte hátán a csapatot. Az irányító Zach karrierje során harmadszor jutott 300 yard fölé, a labdavesztést pedig két TD-vel orvosolta, talán nem láttuk még ilyen jól focizni a profik közt. A kedvenc célpontja Garrett Wilson volt, aki 14 targetből kilencet lehúzott 108 yardért, de Breece Hall is nagyot ment a 126 scrimmage yardjával. A New York-i védelem emellett hozta a szokásos remek formáját, sokszor nyomás alá helyezve Stroudot és elvéve a célpontjait. A Jets tehát nagy skalpot húzott be, Wilson magára találására pedig nagy szükség lesz jövő héten a Miami ellen, míg a Texans a rájátszás szempontjából komoly esélyt szalasztott el.

(bandrew)

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!