Connect with us

Beharangozó

FK! Preview #17

Pontháború szombat éjjel, aztán vasárnap Ravens-Dolphins az első kiemelésért, mellé még 9 (!!) meccs a 19 órás sávban, ahol eldőlhet például az NFC South is. Aztán Chiefs-Bengalsszal és Seahawks-Steelersszel lépünk át az újévbe, ahol egy NFC North rangadó lesz az első meccs. 

Mindenkinek boldog új évet kívánunk! 🎉

A tippképeket most is köszönjük Hyckernek!

Saturday Night Football

Detroit Lions @ Dallas Cowboys (-5,5), avagy a hét meccse vol.1

Sajnálom, hogy csak egy meccs van szombaton, mert így halál lesz a vasárnapom és a hétfő reggelem (amikor a legtöbben másnaposan fetrengenek majd, én összefoglalót írok), de legalább az az egy szombati meccs kiválónak ígérkezik. Ráadásul pontháborúnak.

A Lions védelme nagyon gyenge, a Cowboys offense pedig hazai pályán megállíthatatlan volt idén. Otthon nincs zaj a támadásukkor, ami nekik különösen fontos, hiszen Prescott átalakítja a protectiont, áthívja a játékot, kommunikálni kell, miegymás. Otthon ezt nyugodt környezetben tehetik, és remekelnek is. A Lionsnek egy erősebb pontja van a védelemben, az a safety sor – főleg ha CJ Gardner-Johnson visszatér –, ami azért jó, mert a Cowboys épp a pálya közepét szereti támadni, így ez a párharc érdekes lesz. Nagy kérdés még Tyron Smith játéka, de szerintem Prescotték haladni fognak.

Azonban szerintem Goffék is haladni fognak. A Cowboys védelme ugyanis az utóbbi négy forduló alapján a 31. sikerességi rátában. Oké, erős támadósorok ellen játszottak, de most is egy ilyen jön szembe. És úgy néz ki még most sem lesz Johnathan Hankins, aki nélkül a futás elleni védelem katasztrófa. Ez pedig óriási probléma a Lions ellen, amely szeret és tud is futni, nem is akárhogyan.

Épp ezért számítok pontháborúra. A Lions kontrollálni tudja az órát a meccs végén, így jó time menedzsmenttel akár be is húzhatja. A spread szerintem túl magas, így ott a frissen csoportgyőztes Detroitra teszek, de hazai pályán nem akarok a Cowboys ellen menni sima győztesként.

Tipp: Lions +5,5

19 órás sáv

Miami Dolphins @ Baltimore Ravens (-3,5), avagy a hét meccse vol.2

Azt is sajnálom, hogy ezt a meccset eldugták itt a 19 órás sávba, ahol 9 másik mérkőzés lesz egyidőben. Borzasztó. Ki szerettem volna élvezni ezt a meccset teljes valójában, mert ez nagyon jónak ígérkezik két igazi Super Bowl aspiráns közt, ráadásul az első kiemelésről is dönthet (ha a Ravens nyer, akkor biztos, ha a Dolphins, akkor még nyerniük kell a Bills ellen ehhez).

A Ravens védelmének olyan szempontból jó dolga van, hogy kétszer egymás után találkozik kvázi ugyanazzal a támadósorral, hiszen a Dolphinsra épp a 49ers hasonlít a legjobban. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy Mike McDaniel mit tanul volt mestere vereségéből, és arra is, hogy Mike McDonald mi újat eszel ki erre a hétre (jó kis Mike vs. Mike csata lesz). A Dolphins motionjeit ugye épp arra találták ki, hogy az ellenfelet minél nehezebb helyzetbe hozza, de a Ravens védelme meg annyira fegyelmezett és annyira jól el tudja rejteni a szándékait a legutolsó pillanatig, vagy akár a snap utánig, hogy összezavarhatják Tuát, aki nem fog kapni gyors válaszokat a tesztre. Érdekes ellentét az is, hogy a Dolphins mennyire a sebességre épít, a Ravens pedig mennyire fizikális, és kíváncsi vagyok melyik erő kerül most fölénybe.

A labda másik oldala is nagyon jó párharcokat tartogat. Két nagyon sokoldalú egység méri össze erejét. A Vic Fangio vezette védelem Ramsey visszatérése óta top3-as, még ha nem is a legerősebb ellenfelek ellen. A Ravens offense meg egész évet nézve top5-ös (ahogy egyébként a védelem és a special team is, egyedüli csapatként a ligában), Lamar pedig MVP-favorit. Még ha nem is rendelkezik klasszikus MVP-számokkal, de ha nézzük a meccseket, pontosan látjuk, mekkora hozzáadott értéke van. Talán mint senki másnak a ligában. Most komoly feladat elé néz ismét, Fangio elég jól keveri a kártyákat, és a védőfal brutális formában van, ami gondot jelenthet itt a ravensös tackle-rotáció közepette.

A Ravens egy nagy győzelemből jön, ami után azért gyakran szokott jönni egy visszaesés. Így a field goalnál nagyobb spreadet nem tudom nekik megadni és abszolút benne van a Dolphinsban is a győzelem, de jelenleg nem tudok a Ravens ellen menni sima győzelmet tekintve.

Tipp: Dolphins +3,5

New Orleans Saints @ Tampa Bay Buccaneers (-2,5)

A Buccaneers egy győzelemmel lezárhatja a dolgokat és megnyerheti az NFC Southt. Mondjuk ha a csoportból indulunk ki, akkor az lenne itt az ideillő, ha nyerne a Saints és az utolsó fordulóra maradna a döntés. De szerintem a Buccaneers jobb csapat jelenleg, így hazai pályán be kellene húzniuk a meccset. Ugye a secondaryjük elég sebezhető, és ha van ideje Carrnak, akkor ki is tudja használni a jó elkapósorral. De lesz ideje? Ez a nagy kérdés. Nyomás alatt ugyanis az egyik legrosszabb irányító az egész ligában. A fal nagyon gyenge előtte, de a Buccaneers azért annyira nem dominál idén nyomásgyakorlásban. Középen mondjuk elég nagy előnyben lesznek, az újonc Kancey például nagyon jól játszik, de a másik újonc YaYa Diaby is a szélen (Shaq Barrett ellenben visszaesett). Szóval ez dönthet szerintem. És én jobban tudok bízni a Bucsban.

Tipp: Buccaneers -2,5

Atlanta Falcons @ Chicago Bears (-2,5)

A Falcons végre csapatnak nézett ki múlt héten. Fenn tudják ezt tartani? Nem tudom, de a Bears már hosszú hetek óta csapatnak néz ki, ebben sokkal jobban tudok bízni jelenleg. Az utóbbi hatból négyet nyertek úgy, hogy a két vereségük összesen 8 ponton múlott. Az utóbbi négyből hármat nyertek és átlag 14,8 pontot kaptak mindössze. Nagyon összeállt ez a védelem Sweat érkezése óta, Fields visszatérésével pedig kb top10 csapatként teljesítenek. Ha az egész évben így lett volna, simán wild card helyen lehetnének most. Szóval szerintem a Bears még alul van értékelve és magabiztosan is megyek velük itt az inkonzisztens Falcons ellen.

Tipp: Bears -2,5

Tennessee Titans @ Houston Texans (-4,5)

Stroud is back, baby! Visszatér az Év Újonc Támadója, még épp időben, hogy playoffba vezesse a Texanst. Az első akadály a Titans, amely ellen a levegőben kellene tudnia haladnia Stroudnak, főleg hogy úgy néz ki Nico Collins is visszatér, az ellenfélnél meg az egészségesen sem valami jó cornerek is sérüléssel küzdenek. Én egy nagy meccset várok a fiatal irányítótól, amivel megalapozzák a jövő heti rájátszásba kerülést.

Tipp: Texans -4,5

Las Vegas Raiders @ Indianapolis Colts (-3,5)

Általában a kirúgott főedzős csapatokat a legtöbben le szokták írni és nem is figyelnek rájuk túlzottan. Pedig a Raidersre érdemes. Oké, támadóoldalon vannak problémáik bőven és jövőre nagyon kelleni fog egy jó koordinátor meg egy jó irányító. De a védelmük a gyenge emberállomány ellenére nagyon jó! Egész évet tekintve a 8. legjobb DVOA-ban és a 9. forduló, tehát McDaniels kirúgása óta konkrétan a legjobb EPA alapon. Dolgok, amikre nem számítottunk ugyebár. Általában nem vagyok az ideiglenes főedzők megtartása mellett, de Antonio Pierce lehet kivétel. Spreaddel szemben a Raidersre teszek, viszont általában egy ilyen emocionális győzelem után szokott jönni egy csalódás, így valószínűbbnek tartok egy vereséget. Főleg hogy a Coltsnak nagyon kell a győzelem a rájátszásért.

Tipp: Raiders +3,5

New England Patriots @ Buffalo Bills (-12,5)

A Patriots bármikor meg tudja viccelni a Billst, és a Bills is bármikor képes rosszul játszani egy gyengébb ellenfél ellen, de nehéz lenne erre tippelni. A Pats 28. pontkülönbségben és 28. DVOA mutatóban is, és ha tippelnem kéne, Zappe nem ismétli majd meg a múlt heti elit játékát. Szerintem a Bills egy önbizalom-növelő győzelemmel kanyarodik rá a talán sorsdöntő Dolphins elleni csatára.

Tipp: Bills -12,5

Carolina Panthers @ Jacksonville Jaguars (-4,5)

Kevés csapatnak van nagyobb szüksége egy győzelemre, mint a Jaguarsnak, ráadásul ezt CJ Beathard vezetésével kellene elérniük, hiszen Trevor Lawrence-nek annyi sérülése van, hogy már tényleg nem tudja vállalni a játékot. Szerencséjükre megkapják az 1/1-es Pantherst. Mondjuk Bryce Young karrierje legjobb meccsét hozta múlt héten, szóval aki Young-fan volt a draft előtt, most kapott egy kis okot a bizakodásra. Persze az Joe Barry védelme ellen volt, és ugyan a Jaguars defense is bőven verhető, de legalább kreatívak és sok mindent csinálnak, így nem lesz olyan egyszerű dolga az újonc QB-nak. Cam Robinson visszatérése segít, mert vele 6-1, nélküle 2-6 a csapat. Rájuk teszek, de nem annyira magabiztosan.

Tipp: Jaguars -4,5

Los Angeles Rams @ New York Giants (+5,5)

Hmm, vajon miért csak 5,5 itt a spread? Tipikus vegasos csapdának tűnik, és meg is égtem már ezekkel párszor idén, de én akkor is harapok. A Rams a liga egyik legjobb támadósorával rendelkezik, ez pont elég, hogy magabiztosan nyerjenek a Giants ellen, amely konkrétan a legrosszabb csapat a ligában DVOA szerint. Oké, Tyrod Taylor jobb DeVitónál, de akkor is. És a Giants idén a 10 vereségéből csak kettőt tudott 6 pontnál szorosabban tartani.

Tipp: Rams -5,5

Arizona Cardinals @ Philadelphia Eagles (-11,5)

A meccs Jonathan Gannon személye miatt lesz pikáns. Ő ugye tavaly az Eagles védőkoordinátora volt, aztán titokban interjúzott és egyezett meg a Cardinalsszal, miközben épp a Super Bowlra kellett volna készülnie. A védelme pocsék volt a nagydöntőben és rajta ment el a meccs. Lehet ennél nem rosszabb dolog, de most épp relevánsabb, hogy mivel eltitkolta távozási szándékát, így az Eagles vele tervezett az idei évre is. Ez csak amiatt lett végül probléma, mert ha Gannon őszinte lett volna, akkor az Eagles ezt kommunikálta volna Vic Fangiónak, aki így nem vállalta volna el a Dolphins állását, hanem a Super Bowl után aláírt volna a Sasokhoz. Ugorjunk előre majdnem egy évet: Fangio épp egy elit védelmet vezet, az Eaglesnél meg Sean Desai kirúgása után Matt Patricia irányítja a nagyon gyenge defense-t. Szóval Gannon nem épp közkedvelt figura Philadelphiában.

Ugyan nagyon nehéz jelenleg bízni az Eaglesben, hiszen láthatóan frusztrált mindenki a csapatnál a gyenge játék miatt, de a liga legrosszabb védelme ellen, ahol sok a hiányzó, csak sikerül valami értelmeset összerakni.

Tipp: Eagles -11,5

San Francisco 49ers @ Washington Commanders (+12,5)

DVOA alapján a liga legjobb támadósora találkozik a liga második legrosszabb védelmével. Ebből kiütés is lehet. Kivéve persze akkor, ha Jacoby Brissett tudja tartani a 7 támadásból 5 TD arányát, amit csereként beállva mutatott. Én erre nem számítok, és szerintem a 49ers dühből kiüti a Commanderst, hogy kicsit jobb érzésekkel fordulhassanak rá a rájátszásra (meg előtte a Rams elleni csoportrangadóra, ami még kelleni fog az első kiemelésért).

Tipp: 49ers -12,5

22 órás sáv

Cincinnati Bengals @ Kansas City Chiefs (-6,5)

A szezon előtt jó kis meccsnek nézett ki, de mostanra azért kevésbé pikáns ez az összecsapás. A Bengalsnál Joe Burrow kidőlt, a védelem pedig durván visszaesett. A Chiefsnél az elkapók szabotálják az offense-t, Kelce megöregedett, a támadófal szélein visszaestek, és legújabban már Mahomes sem játszik olyan jól (mondjuk van oka rá bőven). Én itt győztest tekintve a Chiefsre teszek, mert a Bengals engedi a legtöbb yardot és a legmagasabb passzpontosságot tight endekkel szemben, ráadásul Spagnuolo védelme még mindig elég jó, és Browning legutóbb már nem tűnt valami jó irányítónak. Nagy spreadet viszont nem tudok melléjük társítani, mert nehéz bennük bízni, és azért az ellenfél edzői stábja is mindig tud meglepetésekkel szolgálni a számunkra.

Tipp: Bengals +6,5

Pittsburgh Steelers @ Seattle Seahawks (-3,5)

A Steelers 8-7-tel áll, tehát a következő két meccsből egyet be fog húzni, hogy meglegyen a pozitív mérleg. De melyiket? A mostanit a Seahawks ellen, vagy a jövő hetit a Ravens ellen? Mindkettő idegenben lesz ráadásul, ami nem annyira terepe Tomlinéknak. De lehet, hogy a Ravens pihentetni fog jövő héten, ha most megverik a Dolphinst, szóval én most erre bazírozok és szerintem most kikapnak. De hülye lennék erre magabiztosan meg egy field goalnál nagyobb spreaddel tippelni, főleg hogy nem csak a Steelers, de a Seahawks is mindig hülye meccseket játszik. Az mindenesetre furcsa, hogy Rudolph kezd Pittsburghben, miközben elvileg mintha már Pickett is egészséges lenne. Vajon elvesztették benne a bizalmukat?

Tipp: Steelers +3,5

Los Angeles Chargers @ Denver Broncos (-3,5)

Jó kis Easton Stick vs. Jarrett Stidham meccs. Mindenki erre várt! A Chargersnél megvolt az új edző felüdülés, most akkor vissza lehet esni a posványba. A Broncosnál viszont most jön az új irányító felüdülés! Na jó, ilyenről még nem nagyon hallottunk, viszont szerintem Stidhammel jobb lesz a támadósor, mint Wilsonnal volt. Bezony, leírtam. Wilson nagyon limitálta a támadósort, a teljesen üres elkapókat sem dobta meg sokszor, amiket a rendszer kínált neki. Stidham nem lesz képes olyan menekülésekre és bombákra mint Wilson, de szerintem egy kevésbé korlátolt, felnőttebb offense-t fog tudni vezetni, mint elődje. (Sutton játéka mondjuk nagyon fog hiányozni.)

Tipp: Broncos -3,5

Sunday Night Football

Green Bay Packers @ Minnesota Vikings (-1,5)

Nyáron azt mondtam, hogy Rodgers távozásával végre meglátjuk a tényleges LaFleur rendszert, amit eddig nem tudott futtatni, mert Rodgers nagyon más dolgokat akart. Ezt egyesek úgy interpretálták, hogy Rodgers visszafogta a Packers offense-t, amit egyáltalán nem akartam mondani ezzel az állítással, de ha a statisztikákat nézzük, akkor még ez is igaz. A Packers támadósora ugyanis EPA alapján a 8. legjobb idén, miközben tavaly a 11. volt, ráadásul most a futójáték sem segíti ki igazán az egységet, és csak a pass offense-t nézve a liga 4. legjobbja a Green Bay-i alakulat DVOA mutató szerint. Kíváncsi vagyok, hogy Love most mire megy ez ellen a nagyon kellemetlen Vikings védelem ellen második nekifutásra. Elsőre a blitzeket jól kezelte, ellenben a drop8 dolgokat nagyon rosszul.

Amúgy nagyon vicces a két védelem közötti hihetetlen különbség. Nincs még egy koordinátor, aki kevesebből ki tud hozni többet, mint Brian Flores. És nincs még egy védőkoordinátor, aki többől ki tud hozni kevesebbet, mint Joe Barry. Ha azt mondja nekem valaki, hogy az egyik védelem 5., a másik 30. idén (DVOA mutató szerint így van), nézzek rá kizárólag a két keretre és mondjam meg melyik melyik, biztosan a Packerst mondom 5.-nek. Erre pont fordítva van.

Nem tudom Jaren Hallnak is menni fog-e a Packers ellen, de arra tippelnék, hogy igen. Az első megérzésem az volt, hogy tegyek a Vikingsra, mert a védelem szuper, a Packers defense-en meg bárki bármikor átmegy. Aztán úgy voltam vele, hogy a Packers offense-ben azért mégiscsak jobban bízok, általában a támadók felé billen nálam a mérleg nyelve és egy ötödik körös újonc Hallra nem tudok tenni. Aztán visszatértem a Vikings tippre. Lehet még ötször meggondolom magam kickoffig, de most legyen az első megérzés.

Tipp: Vikings -1,5

Magabiztosabb spread tippek

Szeretem azokat a heteket, amikor a magabiztos tippjeim jobban ülnek, mint a többi, mert így az az érzésem, hogy nem a vakszerencse állt mellém. Múlt héten így volt, a mindössze 7 jó tippemből 4 magabiztos volt, szóval szép munka! Erre a hétre az első három tippem elég jónak érzem, a második kettő azért kicsit bizonytalanabb, kíváncsi vagyok ebből hogyan jövök ki.

  • Rams -5,5
  • Bears -2,5
  • Texans -4,5
  • Buccaneers -2,5
  • Broncos -3,5

Magabiztos tippek múlt héten: 4-2
Magabiztos tippek a szezonban: 37-38-3

Spread tippek múlt héten: 7-8
Spread tippek a szezonban: 113-111-6

Szerkesztőségi tippverseny állása

Straight up:

  1. Patrik 156-84
  2. balentin 153-87
  3. renningan 153-87
  4. Támogatók 153-87
  5. atreus 151-89
  6. Höri 149-91
  7. katonadani 146-94
  8. kronikk 144-96
  9. chester 141-99
  10. alatriste 139-101
  11. jarred 135-105

Oddsokkal kiigazított:

  1. Patrik 243,72
  2. Támogatók 234,83
  3. renningan 233,95
  4. balentin 231,29
  5. atreus 227,76
  6. Höri 224,41
  7. katonadani 222,32
  8. kronikk 221,23
  9. alatriste 218,44
  10. chester 218,23
  11. jarred 209,7

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!