Connect with us

Minden ami NFL

Hol ment ennyire félre ez a Chargers projekt?

Adott egy simán top10-es, sokak szerint top5-ös irányító, ráadásul újonc szerződésen. Egy innovatív edző, aki a liga legjobb védelmét rakta össze a város másik felén, mielőtt kinevezték itt főedzőnek. Rengeteg elköltött dollármillió sok sztárjátékosra. Ezek alapján azt gondolnánk, hogy összeállhatott (akár hosszú távra) a liga egyik legjobb csapata. Ehhez képest három év alatt nulla playoff-győzelem, egy playoff-részvétel (történelmi leolvadással) és egy idei nagyon csúnya negatív szezon akár top5-ös pickkel.

A jelenlegi Chargers a csütörtök éjjeli Raiders elleni méretes zakóval állt végleg a földbe, pénteken ki is rúgták mind a főedző Brandon Staley-t, mind a general manager Tom Telescót. De mégis miért? Hogy lehet, hogy ez az ígéretes projekt ennyire kisiklott? 

Brandon Staley és az edzői stáb

A nyilvánvalóval fogom kezdeni. Brandon Staley nagyon nem vált be főedzőként. A Ramsben a liga legjobb védelmét rakta össze, elévülhetetlen érdemei vannak a modern védőfoci alakulásában, mindazonáltal a Chargersnél nem hogy a legjobb védelmek közé nem tudta emelni az egységét, de egyenesen a legrosszabbak közt volt. Átvett egy egységet, ami 20. volt DVOA alapján 2020-ban. Ebből aztán lett sorban a 26., a 21. és 27. védelem a ligában.

Az első évért még fel lehet menteni, mert nem volt meg a játékosállománya ahhoz, hogy az általa használt rendszert futtassa. Ez sokszor előfordul új edzőknél, nem lehet egy holtszezon alatt saját képedre formálni egy csapatot. Utána azonban rengeteget költöttek a védelemre: Khalil Mack, JC Jackson, Sebastian Joseph-Day, Austin Johnson, satöbbi. Olyan játékosokat hozatott, akiket ő akart, és akik elvileg illettek volna a rendszerébe (bár Jacksonnál ez erősen kérdőjeles volt akkor is). És egyértelmű szava is volt abban, hogy kiket szerezzenek meg, szorosan együttműködött Tom Telesco general managerrel ebben.

Tavaly az 5., idén a 3. legtöbbet költötték a védelemre a sapkát (cap) tekintve, de tavaly a kifizetett összegeket (cash) tekintve konkrétan a legtöbbet költötték az egész ligában a defense-re. Ebből sikerült kihozni egy hátulról 12. és 6. helyezett egységet. Ez elfogadhatatlan, még akkor is, ha mondjuk JC Jackson pénze csúnyán terheli a sapkát, de ő már nem játszik a csapatnál. És akkor azt még nem is említettem, hogy idén a legtöbb first downt engedték büntetések miatt, aminek a felelőssége szintén Staley-n csapódik le.

A másik nagy hiba a részéről Joe Lombardi volt. Azért nevezte ki támadókoordinátornak, mert régről ismerte, még volt alatta irányító az egyetemen réges-rég. Ez a projekt pedig az elejétől fogva nem működött, a támadósor nem tudott úgy teljesíteni, ahogy várná az ember egy top5-ös irányítótól. Limitált volt az egész, és amilyen nehéz dolgokat kértek Herberttől, annyira nem érte meg a helyes kivitelezésből fakadó előny. Tehát nehéz olvasás, sok progression, de folyamatos rövid játékok.

A sok kritika nyomására Staley is váltott és idén kinevezte Kellen Moore-t. Tőle a futójáték megjavítását várták elsősorban, ehhez képest ha levesszük az első heti Dolphins elleni meccset, akkor a Chargers sikerességi rátában a liga messze legrosszabbul futó csapata (és ha azt számítjuk is, akkor is a második legrosszabb). A passzjátékban és a koncepciókban voltak fejlődések, de Moore sem hozta azt, amit vártak tőle. Azt nem mondanám, hogy összességében rossz munkát végzett, de az biztos, hogy jót sem.

Nem olyan jó a roster sem, mint ahogy a legtöbben gondolják

Mindamellett, hogy Staley borzasztó munkát végzett, azt is érdemes kiemelni, hogy a keret sem olyan jó, mint ahogy a legtöbben beállítják vagy gondolják. Igen, annyira nem rossz, hogy ebből top5-ös picket kelljen kihozni, szóval a nagyobb probléma nyilván Staley, de érdemes arról is beszélni, hogy ez a keret nem az, mint aminek a hangzatos nevek alapján tűnhet, mert ez a kevésbé nyilvánvaló a Chargers problémáiból. És Staley-vel együtt Tom Telesco general managernek is mennie kellett, teljesen jogosan.

A cikk még nem ért véget. Hogy tovább olvass, fizess elő vagy jelentkezz be!

Havi előfizetésÉves előfizetés
SPÓROLJ 2 HÓNAPOT ÉVES ELŐFIZETÉSSEL
Előfizető
monthly
yearly
4,99 € (215 ₴)49,99 € (2150 ₴)
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek
Reklámmentes
monthly
yearly
7,99 € (350 ₴)79,99 € (3500 ₴)
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek
Támogató
monthly
yearly
11,99 € (520 ₴)119,99 EUR (5200 ₴)
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek

Click to comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x