Connect with us

Minden ami NFL

Hol ment ennyire félre ez a Chargers projekt?

Adott egy simán top10-es, sokak szerint top5-ös irányító, ráadásul újonc szerződésen. Egy innovatív edző, aki a liga legjobb védelmét rakta össze a város másik felén, mielőtt kinevezték itt főedzőnek. Rengeteg elköltött dollármillió sok sztárjátékosra. Ezek alapján azt gondolnánk, hogy összeállhatott (akár hosszú távra) a liga egyik legjobb csapata. Ehhez képest három év alatt nulla playoff-győzelem, egy playoff-részvétel (történelmi leolvadással) és egy idei nagyon csúnya negatív szezon akár top5-ös pickkel.

A jelenlegi Chargers a csütörtök éjjeli Raiders elleni méretes zakóval állt végleg a földbe, pénteken ki is rúgták mind a főedző Brandon Staley-t, mind a general manager Tom Telescót. De mégis miért? Hogy lehet, hogy ez az ígéretes projekt ennyire kisiklott? 

Brandon Staley és az edzői stáb

A nyilvánvalóval fogom kezdeni. Brandon Staley nagyon nem vált be főedzőként. A Ramsben a liga legjobb védelmét rakta össze, elévülhetetlen érdemei vannak a modern védőfoci alakulásában, mindazonáltal a Chargersnél nem hogy a legjobb védelmek közé nem tudta emelni az egységét, de egyenesen a legrosszabbak közt volt. Átvett egy egységet, ami 20. volt DVOA alapján 2020-ban. Ebből aztán lett sorban a 26., a 21. és 27. védelem a ligában.

Az első évért még fel lehet menteni, mert nem volt meg a játékosállománya ahhoz, hogy az általa használt rendszert futtassa. Ez sokszor előfordul új edzőknél, nem lehet egy holtszezon alatt saját képedre formálni egy csapatot. Utána azonban rengeteget költöttek a védelemre: Khalil Mack, JC Jackson, Sebastian Joseph-Day, Austin Johnson, satöbbi. Olyan játékosokat hozatott, akiket ő akart, és akik elvileg illettek volna a rendszerébe (bár Jacksonnál ez erősen kérdőjeles volt akkor is). És egyértelmű szava is volt abban, hogy kiket szerezzenek meg, szorosan együttműködött Tom Telesco general managerrel ebben.

Tavaly az 5., idén a 3. legtöbbet költötték a védelemre a sapkát (cap) tekintve, de tavaly a kifizetett összegeket (cash) tekintve konkrétan a legtöbbet költötték az egész ligában a defense-re. Ebből sikerült kihozni egy hátulról 12. és 6. helyezett egységet. Ez elfogadhatatlan, még akkor is, ha mondjuk JC Jackson pénze csúnyán terheli a sapkát, de ő már nem játszik a csapatnál. És akkor azt még nem is említettem, hogy idén a legtöbb first downt engedték büntetések miatt, aminek a felelőssége szintén Staley-n csapódik le.

A másik nagy hiba a részéről Joe Lombardi volt. Azért nevezte ki támadókoordinátornak, mert régről ismerte, még volt alatta irányító az egyetemen réges-rég. Ez a projekt pedig az elejétől fogva nem működött, a támadósor nem tudott úgy teljesíteni, ahogy várná az ember egy top5-ös irányítótól. Limitált volt az egész, és amilyen nehéz dolgokat kértek Herberttől, annyira nem érte meg a helyes kivitelezésből fakadó előny. Tehát nehéz olvasás, sok progression, de folyamatos rövid játékok.

A sok kritika nyomására Staley is váltott és idén kinevezte Kellen Moore-t. Tőle a futójáték megjavítását várták elsősorban, ehhez képest ha levesszük az első heti Dolphins elleni meccset, akkor a Chargers sikerességi rátában a liga messze legrosszabbul futó csapata (és ha azt számítjuk is, akkor is a második legrosszabb). A passzjátékban és a koncepciókban voltak fejlődések, de Moore sem hozta azt, amit vártak tőle. Azt nem mondanám, hogy összességében rossz munkát végzett, de az biztos, hogy jót sem.

Nem olyan jó a roster sem, mint ahogy a legtöbben gondolják

Mindamellett, hogy Staley borzasztó munkát végzett, azt is érdemes kiemelni, hogy a keret sem olyan jó, mint ahogy a legtöbben beállítják vagy gondolják. Igen, annyira nem rossz, hogy ebből top5-ös picket kelljen kihozni, szóval a nagyobb probléma nyilván Staley, de érdemes arról is beszélni, hogy ez a keret nem az, mint aminek a hangzatos nevek alapján tűnhet, mert ez a kevésbé nyilvánvaló a Chargers problémáiból. És Staley-vel együtt Tom Telesco general managernek is mennie kellett, teljesen jogosan.

A cikk még nem ért véget. Hogy tovább olvass, fizess elő vagy jelentkezz be!

Havi előfizetésÉves előfizetés
SPÓROLJ 2 HÓNAPOT ÉVES ELŐFIZETÉSSEL
Előfizető
havonta
évente
1990 HUF19 990 HUF
-nak megfelelő UAH
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek
Reklámmentes
havonta
évente
2990 HUF29 990 HUF
-nak megfelelő UAH
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek
Támogató
havonta
évente
4490 HUF44 990 HUF
-nak megfelelő UAH
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!