Connect with us

A 7 játékai

A 7 játékai – Így manipuláld a támadófalakat, egy őrült felállás és a Bills majdnem győztes hívása

A divisional hétvégéről is hozok 7 játékot, amik fontosak voltak a mérkőzések kimenetele kapcsán, vagy csak simán érdekesnek találtam őket. A rovat felét most arra akartam szánni, hogy tanuljunk egy kicsit a támadófalakról és a pass protection szabályokról, illetve hogy a védelmek hogyan manipulálják azokat. De lesz itt egy őrült felállás 157 kilós linebackerrel, egy nagyon szép fake screen, egy gyönyörű QB Boot, és a Billsnek az a játéka, ami majdnem konferenciadöntőt ért Josh Allenéknek. 

Tanuljunk egy kicsit a támadófalakról!

Mi az első reakciótok, amikor meglátjátok az alábbi videót? Ki hibázott?

A jobb oldali tackle, igaz?

Nem, rossz válasz. Itt bizony Baker Mayfield a hibás.

Kérdezhetnétek, hogy mégis miért? Blokkolatlan ember érkezik rá, a jobb tackle Luke Goedeke meg senkit sem blokkol, akkor mégis miért lenne Baker a hibás?

Azért, mert Hutchinsont muszáj volt blokkolatlanul hagyniuk és Mayfieldnek tudnia kellett, hogy ha ő jön, akkor bizony senki sem fogja megállítani. Ebben az esetben Hutchinson Mayfield felelőssége, azaz ha jön rusholni, akkor az irányítónak gyorsan szabadulnia kell a labdától vagy egy testcsellel kikerülnie.

Itt van hátsó kamerából is a dolog, aztán ki is elemzem a látottakat:

A Lions feltett hat embert a vonalra, tehát cover0-t mutatnak (mindenki jön blitzelni, amúgy meg emberezés egy az egyben a skill playereken). A Buccaneersnek pedig csak öt embere van megblokkolni ezt a hat embert. Tehát valaki biztosan blokkolatlan marad.

Mondhatnánk, hogy jó lenne a támadók oldaláról, ha nem az ellenfél legveszélyesebb embere, Hutchinson lenne az a blokkolatlan játékos, de nem nagyon lehet mit tenni ebben az esetben. Középről nem engedhetsz át senkit, hiszen az sokkal hamarabb odaér a QB-ra, mivel sokkal rövidebb utat kell megtennie. A másik oldali edge rushert hagyhatnád blokkolatlanul, de erre is gondolt a Lions.

Ezért állították fel a linebacker Anzalonét ugyanarra az oldalra, mint Hutchinsont. Ha ő a center másik oldalán állna fel, akkor a támadófal a másik irányba tolódna, hiszen a szögeket így lenne egyszerűbb megoldani. Gondoljunk csak bele, hogy a bal oldali guardnak milyen nehéz dolga lenne megblokkolni a nose tackle-t.

A centernek tehát fixen a nose tackle-t kell blokkolnia, szóval azon az oldalon fog maradni egy blokkolatlan játékos, ahová a defense több embert állít. Az egyik oldalon biztosan lesz egy 3v2-es szituáció, amit nem tud megoldani a támadófal. Aaron Glenn védőkoordinátor pedig nyilván ott akarja ezt kialakítani, ahol a legjobb pass rushere van.

Ezért lett tehát blokkolatlan Hutchinson, miközben végül csak négy ember ment pass rush-ra. Ez a szimulált nyomások művészete, amiről korábban írtunk is már külön nagycikket. A Lions fenyegetett 6 emberrel, a támadóknak erre reagálnia kellett, így végül kialakítottak egy blokkolatlan embert úgy, hogy coverage-ben sem voltak hátrányban, hiszen végül ketten is hátraléptek a blitzet mutató védők közül.

Egyébként Mayfield is tudta, hogy gyorsan kell szabadulnia a labdától, az elgondolás meg is fogalmazódott benne, és ha nem szimulált nyomás lett volna, hanem tényleges blitz, akkor first downt is szerzett volna a Bucs. Azonban Derrick Barnes visszalépett a zónába és nem tudta elindítani a passzt Mayfield.

Azzal már lehetne vitatkozni, hogy miért nem a túloldalra nézett először. Általában egyébként is a blitz, vagy épp a blokkolatlan nyomás helyére akarsz dobni, hiszen onnan elvisznek egy embert, ráadásul jelen esetben Godwin in útvonalával jobb esélye is lett volna, mint Evans slantjével, ami hamarabb és rosszabb szögben vág be, ráadásul a pálya kevesebb területét tartalmazó felén.

A cikk még nem ért véget. Hogy tovább olvass, fizess elő vagy jelentkezz be!

Havi előfizetésÉves előfizetés
SPÓROLJ 2 HÓNAPOT ÉVES ELŐFIZETÉSSEL
Előfizető
havonta
évente
1990 HUF19 990 HUF
-nak megfelelő UAH
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek
Reklámmentes
havonta
évente
2990 HUF29 990 HUF
-nak megfelelő UAH
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek
Támogató
havonta
évente
4490 HUF44 990 HUF
-nak megfelelő UAH
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!