Connect with us

Playbook

A védelem RPO-ja: a szimulált nyomások

A mai NFL a támadófociról szól elsősorban. A szabályok is egyre inkább ezt segítik elő és olyan cheat code-okat találtak ki az offense guruk, mint az RPO-k, ahol a támadók a futás és a passzjáték előnyeit egy koncepcióban tudják kihasználni. A védelmeknek pedig reagálniuk kellett és meg kellett találniuk a saját cheat code-jukat, amivel problémákat okozhatnak az offense-eknek. Egy ilyen válasz a szimulált nyomások koncepciója.

A védelmeknek passzjáték esetén két dolguk van: nyomást generálni az irányítóra és hátul megoldani a coverage-et. Az alapfelállás az, hogy négy védőfalemberrel igyekszel átjutni a támadófalon, hátul pedig heten embereznek / védik a területet. Azonban a négy védőfalember nyilvánvaló hátrányban van az öt támadófalemberrel (és esetleges extra blokkolókkal) szemben, és ha nem érnek oda a QB-ra, akkor ő egy idő után biztosan megtalálja a rést a coverage pajzsán.

Ezért szeretnek a csapatok blitzeket küldeni az irányítókra, hogy felgyorsítsák a folyamatukat, megzavarják őket és belekényszerítsék egy rossz passzba. Azonban ez azzal jár, hogy plusz egy (vagy több) embert kell az irányítóra küldeni, így pedig eggyel (vagy többel) kevesebb ember marad hátul coverage-ben, ami alaposan megnehezíti a feladatukat. És ha a támadók felveszik a blitzet, akkor az irányítónak jóval egyszerűbb dolga van üres embert találni. A jó irányítók pedig manapság már nagyon jól reagálnak a blitzekre és a statisztikák alapján nem is érdemes rájuk plusz embert küldeni, mert gyorsan megtalálják a szabad elkapót.

Ha pedig olyan gyorsan szabadulnak a labdától, hogy nincs ideje odaérni a plusz embernek, akkor mi értelme van blitzelni? És ha ez nem működik, akkor mégis hogyan lehet felpörgetni a nyomások arányát úgy, hogy közben nem szenvedünk hátrányt coverage-ben? El lehet érni egy olyan ideális állapotot, hogy plusz ember feláldozása nélkül is jobban meg tudjuk zavarni az irányítót? Lehet “biztonságosan” extra nyomást küldeni?

A védőguruk erre találták ki a szimulált nyomásokat és a creepereket.

A cikk folytatódik!Mindössze havi 3$ (+ÁFA) és több tucat extra cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!