Connect with us

Beharangozó

AFC-döntő – Chiefs @ Ravens

Soha nem volt még példa arra a rájátszások történetében, hogy két 30 évnél fiatalabb, már MVP-címet bezsebelő irányító csapjon össze egymással. Ezidáig, ugyanis Lamar Jackson és Patrick Mahomes most egymásnak feszül. No meg nekifeszülnek két rendkívül erős és kreatív védelemnek is, így az év egyik legjobban várt meccsére van kilátás vasárnap 21 órától. 

Amikor a Ravens kezében van a labda

A Ravens összességében az ötödik legjobb támadósor volt EPA/play szerint az alapszakaszban és harmadik sikerességi rátában, de természetesen ezt a földön nyújtott teljesítményük húzta felfelé, amiben a legjobbak voltak az egész ligában (EPA/play és DVOA szerint is), és mi más lehetne a kulcs a Chiefs ellen is, mint ez.

Képes a Chiefs megint lelassítani a futást?

Évek óta a Kansas City védelmének a gyenge pontja a futás elleni védelem. Hiába a csapat történetének egyik legjobb védelme, futás ellen csak a középmezőny aljához tartoznak vagy még annál is rosszabbak bizonyos mutatókban. A Bills ellen ez meg is látszott és nem meglepetésre a Buffalo is erre feküdt rá. Josh Allenék 182 yardig jutottak a földön, közel öt yardos átlaggal futottak és a futásaik 61%-a sikeres volt.

Ez azért rossz hír a Chiefs számára, mert akármennyire is javult a Bills idén a földön és lett egy egészen jó futó csapat, a közelében sincs annak, amire a Ravens képes. Az a Ravens, amely a Texans ellen például 229 yardig jutott, pedig a Houston a liga egyik legjobb futásvédekezésével rendelkezett.

Ami még nagy különbség a Ravens és a Bills között, hogy utóbbi a snapek több mint 27%-ában hat támadófalemberes felállásokat alkalmazott, hogy még inkább fölénybe kerüljön. A Ravensnek erre sincs igazából szüksége az eredményes játékhoz, így fenn tudnak tartani több elkapót vagy tight endet. Mellesleg sokszor a hatodik blokkoló a fullback Patrick Ricard, aki sokoldalúbbá teheti a nehéz csomagokat is.

A támadófal nem csak jól teljesít, de nagyon mély is, így a folyamatos rotálással végig frissen tudják tartani a játékosokat. Az egész idényben sokat cserélgették a tackle-jeiket, Ronnie Stanley a bal és Morgan Moses a jobb oldalon is szokott pihenőt kapni és a helyükre beálló Patrick Mekari és Daniel Faalele nem óriási visszaesés a kezdőjükhöz képest. Ez a fal biztosította idén a második legtöbb yardot kontakt előtt és egy alapvetően gyors, mozgékony egységről van szó, ahol nincs igazi gyenge pont.

A Chiefs szeret dime felállásban feljönni és nem tesz fel mindig sok linebackert a pályára, de lehet most ezen változtatniuk kell. A Bills ellen az utolsó negyedig csak a snapek 27%-ában volt 6 vagy több védő a boxban és nem is volt esélyük megfogni Cookékat. Az utolsó negyedben ezt az arányt közel 60%-ra módosították és meg is lett az eredménye.

A legnagyobb probléma, hogy már a védőfal sem képes megállítani az ellenfelet a Főnököknél. Várhatóan Mike Pennel kezd Chris Jones mellett, aki a tömeget képviseli a védőfal belsejében, de a Bills ellen például 3 elrontott szerelése is volt. Ráadásul Jonest általában pozitívan emeljük ki, de a kiváló védőfalember idén az első három negyedet szereti kivenni pihenni, hogy igazán nagyot majd a meccs végén és a fontos szituációkban alkosson. Ellenben ez a Ravens ellen nem fog beleférni. Ami még fontos, hogy a Chiefs ne rontson szereléseket. Alapvetően egy agresszív védelemről van szó, ahol ha valaki hibázik, akkor nehéz kijavítani, mert nincs segítség. A Bills ellen kollektíve 11 szerelést hagytak benn a mérkőzésben, ez pedig egyértelműen visszaütött.

Mondani sem kell, hogy a linebackereken hatalmas felelősség lesz. Alapvetően nem szeret sok linebackerrel játszani a csapat, pedig darabszámra megvannak. Nick Bolton és Willie Gay mellett True Tranquill és Leo Chenal is jelentős snapeket van fenn a pályán. Utóbbi kettő egyébként elég jó futás ellen, nagyon keményen játszanak, de kérdés, hogy a liga legjobb egysége ellen ez mire elég.

A Ravens egyébként a második legtöbb futást indítja shotgunból, több mint 340 ilyen alkalom volt az év folyamán és 5 yard felett átlagolnak. Ez azért probléma a vendégeknek, mert ők meg több mint 5 yardot engednek ilyen játékoknál és ritkán tömik ilyenkor is a boxot. Érdekes lesz figyelni, hogy Steve Spagnuolo védőkoordinátor képes lesz-e levetkőzni saját felfogását és már a meccs elejétől jönnek-e a tömött boxok és akár a base felállások.

Megint beszélnünk kell a blitzekről

Dani már a múlt héten beszélt arról, hogy ha valahogy, akkor blitzekkel lehet talán zavarba hozni Lamar Jacksont. A Texans meg is próbálta, az esetek több mint 70%-ában jött az extra ember, ami az első félidőben működött is. Aztán a Ravens váltott és több mint egy másodperccel leszorította Jackson átlagos szabadulási idejét és jött a gyors rövidebb passzos játék, ami hatékony volt.

Úgy tűnik, hogy nincs tehát megoldás Lamar ellen. Azonban van egy különbség a Texans és a Chiefs között. Egyrészt a Texans alapvetően nem blitzelt sokat az alapszakaszban, csak a Ravens kedvvért módosítottak, így kicsit testidegen volt nekik. A Chiefs ezzel szemben kimondottan szeret blitzelni, a tizedik legtöbbet hívtak valamilyen blitzet az alapszakaszban.

A másik különbség, hogy Ryans főleg linebacker blitzekkel operált és nem is volt igazán változatos a védelme. Ezzel szembe Spagnuolo nagyon sok defensive back blitzet hív és kimondottan arra épül a hátsó alakzat, hogy ha valaki elhagyja a helyét, akkor gyorsan és természetesen rotál a védelem, amit mellesleg nagyon nehéz kitalálni. Konkrétan a negyedik legtöbb slot blitzet használta a Chiefs az alapszakaszban és szereti úgy pakolni a cornereit, hogy bármikor szabad útjuk legyen az irányító felé. Trent McDuffie, Justin Reid, L’Jarius Sneed és Chamarri Conner is legalább hét nyomásgyakorlásnál jár már, nagyon gyorslábú játékosok. Emellett míg a Texans szinte csak emberezést hívott a blitzek mögött, Spagnuolo nagyon sokszor zónázik ilyen helyzetben, ami merőben más felfogást igényel a támadóktól is.

Jackson tehát egy sebezhető irányítóból egy hidegvérű robottá vált blitz ellen, de ez most kicsit más lehet. Jackson négyszer találkozott Spagnuolo védelmével és ezen találkozókon 48%-os pontossággal passzolt, az átlagos passzmélysége 5 yard alatt maradt és három labdaeladást ígérő labdája is volt blitz alatt. Meghatározhatja a mérkőzést is ez a párharc.

Mit kezd a Chiefs Lamar lábaival?

Teljes mértékben nem lesznek képesek elvenni. Ahogy senki sem. Lamar a Texans ellen az egyik legjobb playoff teljesítményét tette le földön az asztalra és egész évben neki van a legtöbb yardja és legalább 10 yardos játéka az irányítók között. Megoldás lehet amit Josh Allen ellen is próbáltak, azaz egy dedikált embert bent hagynak Jacksonon, hogy spy-ként csak őt figyelje. Ez a meccs elején múlt héten Willie Gay volt, majd utána Drue Tranquill. Előbbi sérülés miatt kivált és játéka nem lesz 100%-os, ha egyáltalán tudja vállalni a játékot.

Ezzel felfogással csak az a gond, hogy egyrészt nem garantál semmit, mert Lamar teljesen más játékos mint Allen, másrészt pedig elvesztenek egy újabb embert coverage-ben. A Ravens nagyon sok option játékkal operál, a 10. legtöbb run pass option használtak és a harmadik legtöbb zone readet. Ami talán segíthet a Chiefsnek, hogy a secondary játékosaik is jók futás ellen, Sneed, McDuffie és Reid is átlag feletti futásvédők a posztjukon, így ha szükséges, leválnak a blokkról és besegíthetnek a fron7-nek.

A Chiefs egyébként az elmúlt két évet tekintve az egyik legrosszabb védelem az irányító futások és menekülések ellen is, ami nem túl jó előjel Lamar Jackson ellen.

Elég ember lesz hátul a Chiefsnél?

Ha valamitől, akkor itt nem kell félteni a Chiefset. Passz ellen az egyik legjobb védelemről van szó a ligában, a Bills ugyan haladt ellenük a levegőben is, de egyetlen nagy játékot sem engedtek (köszönjék meg Diggsnek). Sok Cover 2, rengeteg emberezés jellemzi őket. A Ravens futójáték várhatóan előbbiben némi alkalmazkodásra készteti őket, így a cornerek valószínűleg segítség nélkül maradhatnak. Sneedet nem kell megénekelni, lényegében továbbra is elit formában játszik. A Ravens “szerencséje”, hogy nincs kimondottan elsőszámú elkapó, így nem is lehet megmondani, kivel utazik a corner.

A nagy csata azonban belül lehet, ahol az újonc Zay Flowers találkozik Trent McDuffie-val. Az elkapó már első szezonjában is a legfontosabb célponttá vált és az összes elkapó között ő játssza az egyik legtöbbet üresre magát. A nickel corner azonban nagyon kevés szeparációt enged, kettőjük csatája meghatározó lehet.

Ahogy a tight end játék is. Isaiah Likely abszolút felvette Mark Andrews cipőit és kedvelt célpontja lett Jacksonnak. Ráadásul a veterán TE is valószínű, hogy beöltözik, ami rögtön probléma elé állítja a Chiefst. A KC általában szenved tight endek ellen, de a Bills ellen például nagyon jól felléptek a Knox-Kincaid páros ellen, így nagy kérdés melyik arcukat látjuk. Ráadásul nehéz felállások ellen kénytelenek lehetnek több linebackert a pályára tenni, amit viszont a Ravens passzjáték kihasználhat.

A Ravens alapvetően kevés play actionnel operál, de ezen a meccsen a Chiefs ellen ez egy hatékony fegyver lehet, ha a Chiefs nagyon a futásra rendezkedik be.

Amikor a Chiefs kezében a labda

Meg lehet állítani Patrick Mahomest? Az egész évben szenvedő támadósor és irányító a Bills ellen az év legjobb teljesítményét hozta és túlzás nélkül szinte hibátlanul játszott. Ha erre van esély, akkor a Ravens jó jelentkező lehet, amely a Brownsszal karöltve a liga legjobb védelmei voltak, de múlt héten bizonyították, hogy ők a sokoldalúbb, stabilabb és kiszámíthatatlanabb védelem.

Sikerül elbizonytalanítani Mahomest?

Szerencsére ezt Mike Macdonaldnak kell majd megválaszolnia. A Ravens védelem az egész ligában az egyik legtöbb szimulált nyomassál dolgozott, ami ugye azt jelenti, hogy nem mindig megy a blitz az irányító ellen, csak megpróbálják összezavarni az ellenfelet. A fiatal védőkoordinátor szeret különböző felállásokból, hasonló blitzeket vagy épp az ellenkezője, ugyanabból a felállásból különböző blizeket hívni.

Ez nem lesz könnyű Mahomes ellen, aki mindenkinél jobban olvassa a védelmeket és érzi, honnan jöhet az extra ember és folyamatosan kommunikál a támadófalával. A Dolphins és a Bills két különféle taktikával próbálkozott. Előbbi rengeteget blitzelt, utóbbi pedig rengeteg 7-8 emberes coverage-et használt. Egyik sem vált be. Nagy sakkjátszmára van kilátás közte és Macdonald között.

Egy nagy különbség lehet az előző meccskehez képest. Ez pedig az, hogy Joe Thuney sérülést szenvedett múlt héten, így pedig a rájátszásra tökéletesen összeálló támadófalból hirtelen talán a legjobb játékos hiányozhat vagy játszhat tudása alatt. A támadófal az elmúlt két meccs alatt összesen 14 nyomást engedett, abból a belső hármas mindössze hatot.

A Ravens védőfal a nagy nevek hiánya ellenére is szenzációs, nincs igazi gyenge pont és nagyon mély az egység. A Texans ellen 12 ember is regisztrált nyomást, ami egészen elképesztő. Ráadásul Justin Madubuike teljesítménye kiált azért, hogy lassan nagy névnek hívjuk. Ha nem lesz Thuney, akkor ellene nagy bajban lehetnek belül, mert a guard múlt héten egy az egyben kivette Ed Olivert, így a két másik belső játékos duplázhatott kedvére. Madubuike ráadásul nagyon jól dolgozik erőből, ez ellen pedig igazán csak Thuney van felvértezve. Hiánya esetén Nick Allegretti szállhat be, aki bár egy jó beugró, de nem ugyanaz a szint.

Ha sikerül kicsit úgy játszani Mahomes fejével, hogy ugyanakkor marad sok ember coverage-ben, akkor lassítható a Chiefs offense. A Bengals mellesleg két éve pont azt csinálta, hogy sok szimulált nyomassál, de végül 3-4 emberes siettetésekkel tudtak kis nyomást generálni és mégis elég embert hátul tartani.

Szintén kulcsjátékos lehet Kyle Van Noy, akinek egyrészt remek szezonja van, másrészt egy olyan flexibilis játékos, aki hátramozgatható rövid zónákba is, hogy elvegye a Chiefs kedvenc célpontjait.

Ki veszi le Travis Kelce-t?

Mindenkinek bizonyára az All-Pro linebacker Roquan Smith jutna eszébe, de a veterán ritkán megy dedikáltan emberekkel. A Ravens sokat zónázik és véd területet, ami Kelce ellen veszélyes játék lehet. Smith nyilván képes nagy területet tökéletesen lefedni, de a klasszis tight end az egyik legjobb abban, hogy megtalálja a gyenge pontokat. Rajta kívül egyébként Kyle Hamilton is sokat meccselhet Kelcevel.

A Chiefs előszeretettel tesz fel kettő vagy három tight endet is a pályára, és bár a Bills könnyű boxai ellen sokat futottak ebből, az egész szezont vizsgálva az átlagnál többet jön passzjáték ilyenkor. A Ravens ellen azért lesz nehéz dolguk, mert a hazaiak nem szokták engedni, hogy rájuk legyen kényszerítve a base felállás. Általában két linebacker van a pályán és még így is átlag felettiek futás ellen, de ami még nagyobb gond a vendégeknek, hogy mind a két linebacker kifejezetten jó idén passzjátékok alkalmával is. Így lehet nem lesznek ott azok a területek Kelce, Grey és Bell előtt, amiket megszoktak.

Reid tényleg megváltozott?

Andy Reid egy kiváló edző. Két dolgot szoktak felróni neki. Az egyik, hogy nem menedzseli jól az órát. A másik pedig, hogy túlságosan ragaszkodik a passzjátékokhoz. Ha Mahomes az irányító, akkor ez nem is akkora meglepetés, de néha az ellenfelek már annyira ráállnak a futásra és hagyják üresen a boxot, hogy lenne keresnivalója a Chiefsnek a földön.

A Bills ellen végre hajlandóságot mutatott alkalmazkodni a körülményekhez. A Mahomes éra egyik legkevesebbet passzoló meccsét láthattuk, különösen első és második kísérleteknél. És működött is. 146 yardig jutott a Chiefs, több mint 6,5 yardos átlaggal. Különösen Isiah Pacheco magasabb fokozatba kapcsolására volt szükség. A másodéves futót a hetedik legkisebb arányban vitték le már az alapszakaszban is nulla vagy negatív yardon, de a playoffban egyenesen hat yard felett átlagol és a negatív yardos futások száma 6% alatt marad.

A gond csak az a Chiefs számára, hogy amíg a Dolphins és a Bills nem rendelkezett megbízható linebacker játékkal, addig a Ravens igen. Így jó kérdés, hogy mennyire működik majd az elgondolás a földön.

Legtöbb párharcnál láthatjuk, hogy a két Ravens linebackeren lesz a legnagyobb súly. Akár coverage-ben, akár a futójáték ellen az ő játékuk határozhatja meg ezt a párharcot.

A működő futójáték ráadásul azért is lesz érdekes a Ravens ellen, mert ha rá tudják kényszeríteni a Ravenst, hogy kicsit feljebb tolja a védekezést, akkor kinyílhat a pálya hátsó része. A Baltimore ligamagas szinten Cover 1 felállásokkal operál, ami évek óta nem szokás Mahomes ellen. Főleg úgy, hogy bár az idei év messze a legkisebb átlagos passzmélységet és legkevesebb nagy játékot hozta a Chiefsnél, múlt héten megmutatták, hogy még nem felejtették el ezeket. Három legalább harminc yardos játéka is volt a Chiefsnek, ami 2020 óta a legtöbb. Kelce mellett természetesen az elkapókra is szükség van, akik közül múlt héten Marquez Valdes-Scantling tudott fellépni.

Összességében…

… a Chiefs összekapta a támadóoldalt az elmúlt hetekben, de a Ravens védelem sokkal keményebb és kevésbé is kedvező a csapatnak, mint az eddigi playoff ellenfelek. Ha nyerni akar a Chiefs, akkor hasonlóak hibamentes játékra lesz szükség nem csak Mahomestól, de az összes többi támadótól is.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!