Connect with us

Beharangozó

Super Bowl LVIII – Az Allegiant Stadium

Az idei Super Bowl helyszíne a Halálcsillag. Nem, természetesen nem lövik ki az űrbe a 49ers és a Chiefs játékosait, hogy aztán érkezzen Luke Skywalker és felrobbantson mindent, egyszerűen Las Vegasba utaznak a csapatok, hogy az NFL legújabb stadionjában, a Halálcsillag becenevet kapó Allegiant Stadiumban mérjék össze tudásukat. Nézzük, mit kell tudni az impozáns létesítményről. 

A Halálcsillag

“Üdvözöllek Titeket a Halálcsillagon, ahol meghalnak az ellenfeleink álmai.”

Kezdte a csapatnak intézett beszédét az első, immár az új stadionban megtartott edzésen a Raiders-tulajdonos Mark Davis. Innentől pedig nem volt megállás, megszületett az Allegiant Stadium beceneve. Az részletkérdés, hogy a Star Warsban kétszer is felrobbantották a Halálcsillagot, így bele lehetett kötni az elnevezésbe, amit az újságírók nyilván meg is tettek.

“Az az ő Halálcsillaguk volt. Nem a miénk. Ezt úgy építettük fel, hogy tartós legyen.”

– magyarázkodott Davis.

További gond a hasonlattal, hogy annyira azért nem is hasonlít az épület a Halálcsillagra, a legtöbbek szerint inkább egy robotporszívóra. Persze állítólag nem ez ihlette a tervezőket, hanem egy futurisztikus sportautó, de ez már mindegy is. Mindenki azt lát bele, amit akar. Én személy szerint nem tudok szabadulni a robotporszívó képétől.

Na de nem is ez a fontos, a viccelődés után vegyük kicsit komolyabbra a figurát és nézzük meg, miket is tartogat ez az építészeti csoda.

Az építkezés

Az építkezés egy 25 hektáros területen kezdődött meg 2017-ben, és három évig tartottak a munkálatok. Egészen pontosan a koncepció kialakításától a befejezésig mindössze 42 hónap telt el, ez lett a valaha leggyorsabban megtervezett és felépített stadion ilyen méretben az USA-n belül. Ráadásul a büdzsét is elég jól lőtték be, hiszen az eredetileg tervezett 1,9 milliárd dollárt mindössze 103 millióval lépték túl.

Ha nagyon bele akarunk menni a pénzügyekbe, akkor 1,4 milliárd dollár volt maga az építkezés, a tervezés és hasonló kisebb költségek 240 milliót jelentettek, a befejezés és rendbetétel még 157,3 millió volt, a telekvásárlás pedig 77,8 millió. Ebből az egészből legalább 750 milliót az adófizetők fizettek. Főleg turisták egyébként, hiszen a következő évtizedben mindenki éjszakánként átlagosan 1,5 dollárt fizet azért, hogy kifizessék a stadiont.

Ezzel együtt ez lett a világ második legdrágább stadionja a Los Angeles-i SoFi Stadium után, ami viszont 3,4 milliárdba került (más források szerint 5 milliárdra rúgott végül a projekt). Ott egyébként két éve rendeztek már Super Bowlt, be is mutattuk a létesítményt.

Super Bowl LVI – A SoFi Stadium

Az építkezésre visszatérve, 685 ezer köbméter földet kellett eltávolítani a helyszínről. Emellett 80.300 köbméter betont használtak fel az építkezéshez, amivel lehetne építeni egy 413 kilométeres járdát Las Vegastól Los Angelesig. Emellett több mint 28 ezer tonna szerkezeti acélt használtak fel, ami így egyben nehezebb, mint a Szabadságszobor. Csavarból pedig 482 ezer fogyott el a három év alatt. De legalább mindezt ellensúlyozandó telepítettek 425 fát a stadion köré.

Én ilyen állapotában láttam még 2019 őszén:

Itt pedig egy timelapse videót nézhettek meg az építkezés három évéről:

A kívülről Raiders színekben, azaz feketében és szürkében pompázó létesítmény 10 emeletből áll és 65 ezer férőhelyes, ami további 7 ezerrel bővíthető nagy események esetén. Ezzel egyébként a legnagyobb szórakoztatóipari létesítmény Las Vegasban. További érdekesség, hogy külön utcát neveztek el a stadionnak, amely így az Al Davis úton található.

A stadion állítólag évi 620 millió dollár bevételt generál a környéknek és 6000 állandó munkahelyet is biztosított. A Super Bowl rendezése egyébként körülbelül 500 millió dollárnyi bevételt jelent majd a városnak.

A tető és az elhúzható ajtók

Az egyik különleges része a stadionnak a teteje. A SoFi Stadiumhoz hasonlóan ez is etilén-tetrafluoretilén kopolimerből (ETFE) készült, ami egy nagyon könnyű műanyag, így az egész egy relatíve könnyű szerkezet. A tetőt 100 rozsdamentes acélkábel tartja a helyén.

A tető egyébként áttetsző, szóval egyszerre védi a nézőket a sivatagi melegtől, és közben beengedi a napfényt, így ad egy bizonyos kültéri feelinget az elviselhetetlen meleg nélkül. Ahogy a SoFi Stadiumot, úgy ezt is úgy dizájnolták, hogy a nézőknek kültéri érzete legyen egy egyébként hőmérséklet-kontrollált környezetben.

Erre segít rá az északi oldalon a 4 hatalmas elhúzható ajtó, amivel beengedhetnek friss levegőt, ha épp úgy szeretnék. Ez a kapu 24 méter magas és összesen nagyjából 66 méter széles, és a szellő beengedésével rásegít a kültéri érzetre – pont mint a SoFi Stadiumban az, hogy a tető nem konkrétan a stadionhoz kapcsolódik, hanem külön áll a földön, ezzel van egy rés az oldalfal és a tető közt, ahol bejön a levegő.

Nem mellesleg egyébként ha kinyitjuk ezeket az ajtókat, akkor konkrétan a Las Vegas Strip tárul a szemünk elé, lenyűgöző látványt nyújtva a bámészkodóknak.

A ki-be mozgatható gyep

Az USA-ban mindössze két olyan stadion van, amelynek a pályarésze kimozgatható a stadionból. Az egyik az Allegiant Stadium, a másik pedig a State Farm Stadium Arizonában, ami a tavalyi Super Bowl helyszíne volt. Mindkét helyszínen egyszerű lett volna műfűvel megoldani a borítást a fedett stadionban, de a csapatok a természetes füvet preferálták. Azonban mindkét helyszín a sivatagban van, ami nem valami jó közeg a gyepnek. Úgyhogy mindkét helyen kitalálták, hogy inkább ki-be mozgatják majd a gyepet a stadionból és a stadionba.

Super Bowl LVII – A State Farm Stadium

Ez azért nagyon érdekes most, mert tavaly ebből hatalmas probléma volt a Super Bowlon. A nagydöntő gyepét ugyanis hosszú időn át nevelgették, hogy kész legyen a nagy napra, azonban valamit elmértek a gyepmérnökök és nagyon csúszós lett a talaj, ami miatt rengeteg kritikát kaptak a szervezők. Ezt a bakit most nagyon szeretnék elkerülni Las Vegasban.

A gyepet egyébként egy 120 centi mély, 9500 tonna súlyú tartóban mozgatják ide-oda. Ez egyébként annyi nyom, mint az Eiffel-torony. Mármint nem a vegasi, hanem a párizsi. Ez az egész tartószerkezet 13 sínen mozog 540 kerék segítségével, amiket 72 motor hajt meg. Egyik végponttól a másikig nagyjából 90 perc alatt jut el a pálya. Meccsre bemozgatják a stadionba, utána pedig megy ki a napsütésre és vízért.

A tartószerkezetben van beépített öntözőrendszer, saját vízelvezető rendszer, tápanyag-adagoló rendszer és még fűtési berendezés is, hogy egész évben, a hidegebb éjszakákon is kontrollálni lehessen a klímáját.

Egyébként azért is érdekes a műfű vs. természetes fű kérdés, mert az Allegiant Stadium a Nevada Egyetem otthona is, ők viszont a műfüvet részesítik előnyben, így valójában a stadionnak kétféle pályája is van.

Az Al Davis emlékfáklya

Ikonikus eleme a stadionnak az Al Davis emlékfáklya. Már az Oakland Coliseumban is volt egy hatalmas fáklya, amit mindig meggyújtottak a korábbi tulajdonos emlékére. Az ő mondása volt, hogy “a Raiders szervezetében a legélénkebben égő tűz a győzelmi akarat”, ez ihlette az egész fáklyás történetet.

Nyilvánvalóan egy fedett stadionban nem túl biztonságos hatalmas fáklyákat gyújtani, szóval ki kellett találni valami újat. Ez a valami pedig 26 méter magas, 3D-nyomtatással készült fáklya lett, ami az eddigi legnagyobb 3D-nyomtatott tárgy a világon. Elsősorban ezüst szénszálakból készült, a lángot pedig LED-ek alkotják.

A lángot minden hazai meccsen celebek, szurkolók vagy a csapat legendái gyújtják meg a néhai Al Davis tiszteletére. Először egyébként a legendás John Madden gyújtotta meg 2011-ben, Davis halála után, még a Coliseumban. Az Allegiant Stadiumban Carol Davis, Al Davis felesége és a jelenlegi tulaj Mark Davis anyja gyújtotta meg először, és mivel Covid-évben volt az első szezonja a stadionnak, így akkor a helyi közösség fontos alakjainak, egészségügyi dolgozóknak vagy épp az épületen dolgozó embereknek jutott ez a megtiszteltetés.

A kivetítők

Természetesen minden stadionban kiemelt szerepe van a kivetítőknek. Sok modern stadionnal, például a SoFi-jal ellentétben itt nem a tetőről lóg egy hatalmas kivetítő, egyrészt mert nagyon könnyűszerkezetes a tető, másrészt mert nem akarták eltakarni a nézők egy részétől a Stripre nyíló kilátást, amikor kinyitják az ajtókat.

Mindezzel együtt a déli oldalon van egy 15 méter magas és 77 méter széles kivetítő, plusz a túloldalon a két sarokban még két kisebb (ami még mindig hatalmas).

Még ennél is érdekesebb azonban az, hogy a stadion keleti oldalfalának a jelentős része egy átlátszó video board, azaz belülről kilátni rajta, kívülről viszont kivetítőként funkcionál, tehát például kirakhatják rá a meccset, amit a stadionon kívülről akár az autópályán elhaladók is láthatnak (ennek balesetvédelmi hatásai mondjuk megkérdőjelezhetők). Ennek szélessége 105 méter, magassága pedig 24 méter, tehát bő 2500 négyzetméter területű, ezzel a valaha volt legnagyobb kültéri kivetítő egy stadion esetében.

Egyebek

Hozhatnék olyan adatokat, hogy 44 mozgólépcső és több mint 2300 tévé van a stadionban, hogy a concourse tele van telefontöltőkkel is, vagy hogy 1700 wifi pont szolgálja ki a nézők internetelérési vágyát, és hogy 365 kilométernyi optikai huzal megy körbe az épületben.

De ezeknél talán érdekesebb, hogy például az öltözőbe vezető folyosó (meg egyébként is a stadion jelentős része) tele van festményekkel, egyrészt korábbi legendás Raiders-pillanatokkal, másrészt vegasi dolgokkal, hírességekkel. Ezek nagy részét helyi művészek készítették, de például az ex-Raider irányító Todd Marinovich-nak is vannak itt alkotásai.

A stadion bejárata előtt pedig egyedi térkövek kerültek lerakásra, amiket a szurkolók vehettek meg 850-1500 dolláros áron személyre szabott üzenetekkel. Több mint 4400-at adtak el ebből a megnyitó előtt, és minden bevétel közösségi célt szolgál a Raiders Alapítványon keresztül.

Annak érdekében, hogy ne csak nézői, hanem szórakoztatási élményt is nyújtsanak, a már említetteken kívül a fáklya körül van egy 5100 négyzetméteres lounge és kilátópont, ahonnan gyönyörűen látszik a Strip. Még érdekesebb, hogy az egyik end zone mögött van egy bulihely, ahol DJ szolgáltatja a talpalávalót és tényleg egy éjszakai szórakozóhelyre hasonlít a legjobban, amiből nyílik a pálya.

Még egy szórakoztató sztori a Super Bowlhoz kapcsolódóan, hogy a stadionon dolgozott egy Chiefs-szurkoló is, aki állítása szerint eltemetett egy Chiefs-zászlót valahol az 50 yardos környékén. Egyes Raiders-szurkolók állítják, hogy ők kiásták onnan, de eddig a KC elég jól muzsikált Vegasban, szóval lehet van valami ebben a zászlós sztoriban.

Super Bowlok és csapattörténelem

Értelemszerűen Super Bowlt még nem rendeztek itt, ez lesz az első.

Ami a csapatok itt töltött idejét illeti, a Chiefs csoportrivális lévén többször is megfordult már az Allegiant Stadiumban, egész konkrétan négyszer, és Mahomesék mind a négy meccset behúzták. Mindeközben a 49ers eddig egy meccset játszott itt, tavaly január elsején, amikor Purdyék hosszabbításban nyertek.

Szóval mindkét csapat veretlen eddig a Super Bowl helyszínén.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!