Connect with us

Beharangozó

NFC-döntő – Lions @ 49ers

Az utóbbi öt évből négyszer konferenciadöntőbe jutó, története során ötszörös Super Bowl-győztes nagyvad, vagy a 33 év után először playoff-meccset nyerő, Super Bowlban még sosem játszó kiscsapat? A korábbi 1/1-es irányító, vagy a draft utolsó választottja? A 49ers vagy a Lions? Ki jut be a nagydöntőbe?

Két szuperoffense-t láthatunk majd a pályán az NFC döntőjében, ugyanis a 49ers szerezte a második-, a Lions a harmadik legtöbb pontot támadásonként. A 49ers szerezte a legtöbb yardot játékonként, a Lions a harmadik legtöbbet. Ők ketten szerezték a legtöbb touchdownt a ligában a pontszerzéseik arányában. A 49ers kerülte el legnagyobb arányban a harmadik kísérleteket, a Lions pedig az ötödik legnagyobb arányban. De ha mégis ilyen helyzetre került sor, akkor a harmadik és kilencedik legjobb arányban konvertálták ezeket újabb first downra.

Védőoldalon mondjuk kissé más a helyzet. Míg a Ravens, Chiefs, 49ers konferenciadöntős trió a három legkevesebb pontot engedte  meccsenként, addig a Lions a 23. legkevesebbet. Az említett hármas ott van a top7-ben játékonként engedett yardokban, míg a Lions a 28 helyet érte el.

Persze ezek a statisztikák csak egy kis részét mondják el a matchupnak, most alaposan belemélyedünk a párharcba a labda mindkét oldalán.

Amikor a 49ersnél a labda

Ezzel az oldallal kezdem, mert ez tűnik egyértelműbbnek a fent mutatott számok alapján – a 49ers támadósora a liga legjobbja volt DVOA alapján, a Lions védelme pedig csak a 13. helyen végzett. Ellenben itt is bőven vannak érdekes matchupok.

Kezdjük azzal a ténnyel, hogy most nem fog esni az előrejelzések szerint, így az égi áldásban és ezáltal Brock Purdy gyenge játékában nem bízhatnak a Lions hívei. A két esős meccsén több mint 20%-ban volt pontatlan a 49ers irányítója, az egész szezonban pedig átlag 10,6 százalékban (ebben benne van a két rossz meccs is). Erre most azonban nem számíthat a Lions.

A Lions futás elleni védelme jó, de…

A Lionsnek elég jó a futás elleni védelme, hiszen egyetlen egy running back sem érte el idén a 70 yardot ellenük. A harmadik legalacsonyabb futásonkénti átlagot és a negyedik legalacsonyabb sikerességi rátát engedik az ellenfeleknek a földön. A legnagyobb erősségük, hogy nagy játékokat nem engednek, konkrétan a legkevesebb 15+ yardos futást hozták össze ellenük idén, ráadásul a negyedik legtöbb 0 vagy negatív yardos megállítást is ők hozzák össze.

Mindemellett azért láttuk azt is, hogy a Buccaneers is képes volt valamennyire futni ellenük, szóval teljesen nem lehetetlenítik el a földön való haladást, és a védőfaluk középső és jobbra menő futásoknál csak 19-20. helyen végzett Adjusted Line Yards mutatóban (tehát hogy mennyire nyomták el őket a helyükről). A Lions minden bizonnyal jó lesz futás ellen, de McCaffrey zsenialitása és Shanahan rendszere miatt azt azért ne várjuk, hogy teljesen lenullázzák a 49erst.

Mindenesetre a probléma nem itt lesz elsősorban, hanem a passzjátékban.

A 21 personnel és annak levédekezésének kérdése

A 49ers kedvenc és elsődleges felállása a 21 personnel, azaz amikor két “futó”, CMC és Kyle Juszczyk is a pályán van a két elkapó és a tight end George Kittle mellett. Ez az alfájuk és ómegájuk, és ez a legnehezebben levédekezhető formáció az egész ligában. Ha az ellenfél könnyű boxokat ad és a passz megállítására figyel, akkor szétfutják őket. Ha teletöltik a boxot és a futást akarják elvenni, akkor meg szétpasszolják őket.

Szóval nagy kérdés, hogy a Lions milyen filozófiát választ. Ha az eddigiekből indulunk ki, akkor base formációt fognak feltenni, azaz három linebackert és csak négy defensive backet, így a futást akarják majd elsősorban elvenni. Ha idén 21 personnellel találkoztak, akkor 92%-ban base formációt használtak, ami a legmagasabb arány volt a ligában. Ezt persze jó eséllyel csökkentik majd most, de ez az identitásuk, így valószínűleg többségben ezt látjuk majd.

Ebben a formációban elitek voltak a futás ellen, azonban borzasztóak a passz ellen. Sikerességi rátában az 5. legrosszabbak voltak, EPA-ben pedig a második legrosszabbak. A túloldalon Purdy viszont hatszor olyan jó EPA-t ért el base formáció ellen, mint a ligaátlag. Egész egyszerűen szétszedte a 49ers ezeket a védelmeket, de nagyon durván. Sok play action használnak, ezekből 9,3 yardot átlagolnak és ezek negyedéből 20+ yardos játékot tudnak összehozni, amik abszurd jó mutatók. És akkor erre jön rá, hogy a Lions a legtöbb 20+ yardos játékot engedte ilyen helyzetben (base formáció és play action), több mint 10 yardot átlagoltak ellenük, ami pedig egy borzasztó mutató.

Itt óriási előnye lesz a 49ersnek. Shanahan minden bizonnyal ki fogja pécézni a linebackereket, konkrétabban az újonc Jack Campbellt, és szét fogja szedni darabjaira coverage-ben. Persze nem csak ott támadhat, hanem a széleken is, hiszen ott is nagy előnyben lesz a 49ers.

Kinek lesz nagy napja?

Azt gondolom, hogy a futójátékot jól meg tudja fogni a Lions. Persze elképzelhető, hogy egy eddiginél teljesen más gameplannel fognak érkezni és könnyű boxokkal fognak operálni, de inkább arra számítok azért, hogy a megszokott játékukat hozzák. Ez pedig azt jelenti, hogy Christian McCaffrey-nek a földön nem lesz jó napja. A levegőben persze abszolút lehet, Shanahan nagyon jól be tudja vonni a játékba és a linebackerek ellen nagy előnyben lesz matchup szinten.

A passzjátékban tehát nagy problémái lehetnek a Lions védelmének. Purdy a harmadik legtöbbet passzolja a pálya közepére, ahol a Lions a legtöbb yardot engedi passzonként. A szélre menő passzoknál meg Purdynek van a legjobb passer ratingje és legjobb YPA mutatója, a Lions pedig az 5. legtöbb yardot engedi oda passzonként.

Fontos még megjegyezni, hogy a Lions főleg emberezik hátul, harmadik kísérletekre konkrétan a legtöbb emberezést hívták az év második felében. Ez azért probléma, mert Brandon Aiyuk és George Kittle baromi jó emberezés ellen – mindketten top20-ban vannak EPA-ben és yardokban is, Aiyuk konkrétan az 5. legtöbb yardot szerzi megfutott útvonalanként (Kittle pedig a 17. legtöbbet).

Az elkapónál maradva, Aiyuk base formációk ellen egészen abszurd 4,6 yardot átlagol útvonalanként (!), illetve targetenként 16,9 yardot szerez. A Lions ráadásul egészen pocsék szélső elkapók ellen. Az utóbbi öt meccsükön minden egyes WR1 szerzett legalább 140 yardot. A szélső elkapók a 7. forduló óta a legtöbb TD-t, a második legtöbb yardot és a 4. legtöbb elkapást átlagolták a Lions védelme ellen. Ráadásul Samuel elképzelhető limitáltságával Aiyuk target share-e is magasabb lesz a megszokottnál. A Lionsnek a Cam Sutton, Kindle Vildor szélső CB duója borzalmas, így ellenük sok keresnivalója lehet Aiyuknak.

Kittle-nek is nagy napja lehet. Azt is említettem, hogy emberezés ellen milyen veszélyes, hiszen nagyon kevés linebacker tudja felvenni vele a versenyt, de a Lions egyébként is gyenge TE-k ellen, ugyanis a liga legkönnyebb sorsolása ellen is a 9. legtöbb yardot engedték célbavételenként. Ugyan Deebo elvileg játszani fog, de azért engem meglepne, ha nem lenne limitált, és a hiányában Kittle-nek is több labda, és még inkább több TD szokott jutni.

Amennyiben Samuel teljes terhelést tud kapni, úgy a blitzek ellen neki nagy szerepe lehet pár screen passzal, amiből a remek elkapás utáni képességének hála sok yardot termelhet.

Blitzek és Hutchinson

Aaron Glenn védőkoordinátornak nagy fegyverei a blitzek idén. A bye weekjük óta a negyedik legtöbbet blitzelik 3-4. kísérletekre, és jól is működnek összességében. Emellett kreatív szimulált nyomásokat is használnak, hogy blokkolatlan rushert küldhessenek az ellenfél irányítójára. Ezek most is kellenek majd, nagyon jó lenne mondjuk egy Melifonwu strip-sack a győzelem érdekében. Azonban az a baj, hogy a 49ers ellen nem voltak jó megoldások a blitzek idén. Ezt már múlt héten is kiemeltem a Packers elleni beharangozóban.

A 49ers a liga legjobbja volt

  • blitz esetén nyomás nélkül,
  • blitz esetén nyomással,
  • blitz nélkül nyomás nélkül.

Ellenben blitz nélkül nyomással a passzjáték mindössze a 13. helyen végzett DVOA mutató alapján.

Szóval a legjobb esély a lelassításukra az lenne, ha négy emberrel tudnának nyomást generálni. Amit persze könnyebb mondani, mint megtenni, főleg hogy nincs tele jó pass rusherekkel a Detroit. Egy ponton viszont nagy előnyük lehet, méghozzá hogy Aidan Hutchinson fog felállni Colton McKivitz ellen a támadók jobb oldalán. Nagy meccs kellene Hutchtól, ugyanis ha ő nem tud konzisztensen nyomást gyakorolni és sackeket elérni, akkor nehéz elképzelni, hogy sikerül megzavarni a 49ers támadósorát.

Amikor a Lionsnél a labda

Azt láttuk eddig tehát, hogy a 49ers valószínűleg sok pontot fog szerezni. De tudja tartani a lépést a Lions? Felemás a helyzet, ugyanis van egy hatalmas előnyük, viszont a másik erősségüket meg tudja limitálni a 49ers.

A földön dominálhat a Lions

A Lions két dolgot szeret nagyon csinálni. Az egyik a futás. Nincs még egy csapat ilyen sokoldalú futójátékkal, gyakorlatilag mindenféle koncepciót tudnak és szoktak is futtatni. Ráadásul nagyon jól. Top10-ben voltak zónafutásokban, gap sémákban, trap játékokban, pin-pullokban és duo futásokban is. Ez gyakorlatilag egyedülálló, idén biztosan, de az utóbbi évekből is nehéz lenne másik példát találni.

És mit nem szeret a 49ers? Futás ellen védekezni: sikerességi rátában csak a 24.-ek voltak idén. Lerendezhetnénk ennyivel a dolgot, hogy itt simán előnyben lesz a Lions, de talán érdemes belemenni jobban, hogy miért, és hogy konkrétabban milyen taktikát használhatnak majd a 49ers ellen.

A belső futások annyira azért nem sikeresek a 49ers ellen, viszont a szélen nagy problémáik vannak. Vegyük csak a Packers elleni meccset példának: 12 belső futásból engedtek 25 yardot, ellenben 10 külső futásból engedtek 99-et. Egész szezont tekintve 3,9 yardos átlag helyett 4,6 yardot engednek a szélen. A Packers is nagyon jól kihasználta ezt, sok olyan koncepciót láttunk, ahol mondjuk Chase Youngot egy tight end vagy akár egy elkapó lökte belülre és Aaron Jones kívülről megkerülve szerzett sok yardot. Ilyenekre most is számíthatunk.

Egyébként ha miérteket keresünk, akkor a nagyon agresszív 49ers front az, amit a saját javára fordíthat a Lions. Szeretnek berobbanni a backfieldre, és ezért rengeteg nyomást és sacket szereznek passzoknál, azonban ezt a támadók ki tudják használni futásoknál. A linebackerek is nagyon gyorsan és agresszíven reagálnak, így ha egy megszokott koncepcióra ír fel Ben Johnson egy változtatást, azzal nagy játékokat hozhat össze. Johnson pedig híresen jól csinálja ezt és rendkívül jól épít egymásra playeket, ez talán a legnagyobb erőssége.

Jól működhetnek azok a játékok, ahol van egy keresztező játékos, ugyanis ebben az esetben a felelősségek megváltoznak a front7-ben és nehezebb a lyukakat megoldaniuk. Ilyen például a split zone játék, ami egy zónafutás egy keresztező tight enddel. Ebben a Lions a 6. legjobb volt idén sikerességi rátában, miközben a 49ers a 4. legrosszabb volt. De ezen kívül a pin-pull és toss játékok is nagyon jól működhetnek a szélre húzásokkal például Penei Sewelltől, vagy a trap játékok középen, ahol először átengednek egy DT-t, hogy egy másik játékossal üssék ki.

Van még egy nagy gyengesége a 49ersnek a futásoknál, mégpedig amikor base formációból, azaz három linebackerrel akarják ezeket levédekezni, így 20. helyezettek voltak idén EPA-ben. Nyilván akkor választanak ilyen personnelt, ha az ellenfél is nagyobb csomagot választ, mondjuk két tight endet. Ezt konkrétan a Lionstől most ne várjuk túlzottan, hiszen Brock Wright megsérült, Sam LaPorta pedig gyenge blokkolásban. Azonban ugyanezt az előnyt érhetik el 6 támadófalemberes felállásokkal, amiket viszont kifejezetten szeretnek használni (6. legtöbb a ligában), szóval a Cowboys elleni meccsen híressé váló Dan Skippernek komoly szerepe lehet.

Illetve van még egy gyengesége a 49ersnek, ez pedig a rövidyardos szituációk, itt egész konkrétan a liga legrosszabbjai a futás ellen. Ez a Lions ellen különösen rosszul jön, hiszen sokszor mennek neki negyedik kísérleteknek is.

A Lionsnek ugye két remek futója van, de eléggé máshogy használják őket. A rövidyardos szituációkban inkább David Montgomery, a szélső futásoknál pedig inkább Jahmyr Gibbs lehet a kedvezményezett.

Harc a pálya közepéért

A másik dolog, amit a Lions nagyon szeret csinálni, az a pálya közepére való passzolás. Na itt viszont már nagy problémába ütközhetnek.

A Lions idén magasan a legtöbbet passzolt a pálya közepére (57,1%). Ezeken a passzokon a második legjobb sikerességi rátát tudja felmutatni Goff, 77,9 százalékos pontossággal és 8,9 yardos passzonkénti átlaggal. A probléma csak az, hogy a 49ers EPA, DVOA és passer rating alapján is a liga legjobbja volt (sikerességi ráta alapján pedig a 2. legjobb) a középső passzok elvételében. Az ellenfelek 7 yardos átlaggal dobáltak ide, a 6 TD-jük mellé pedig passzoltak 17 interceptiont.

Szóval a liga legjobb középső passzos támadósora csap össze a liga legjobb középső passz elleni védelmével.

Azt gondolom, hogy itt bizony a védelemnél lesz az előny. Fred Warner és Dre Greenlaw valószínűleg a liga legjobb LB-párosa, de legrosszabb esetben is a második legjobb (a Ravens szállhat versenybe). Nem véletlen az sem, hogy Goff karrierje során 3-6-os mérleget tud felmutatni a 49ers ellen, ráadásul 2018 óta egyszer sem nyert. Az utóbbi négy meccsének mindegyikén dobott interceptiont, háromszor pick-sixet is.

Szóval a szélre kéne passzolni, és lehet is a 49ers ellen (a 2. legtöbb elkapást engedik szélső elkapóknak, hiszen olyan jók belül), leginkább Ambry Thomasra játszva, de kérdés, hogy Goffnak ez menni fog-e. Idén 22. volt pontosságban és 19. passzonkénti yardátlagban a szélre menő passzoknál. Ez nem lesz elég most.

Kinek lesz nagy napja?

Ahogy már írtam, elsősorban a futóknak. Montgomery és Gibbs is jó napot zárhat igazából. A kérdés náluk az, hogy sokáig meccsben marad-e a Lions, hiszen ha a 49ers el tudna húzni, akkor passzolniuk kellene, amivel bajban lehetnek. De szerintem összességében menni fog a futás, ezzel jó drive-okat is vezethetnek és a két futó sok yardot termelhet.

A passzjátékban viszont nem fogja tudni a saját játékát játszani a Lions. Azt persze nem gondolom, hogy LaPorta és Amon-Ra St. Brown egyáltalán nem kap majd labdát, de nagy kontraszt lesz a múlt hetihez képest, amikor a liga egyik legrosszabb pálya közepi védelme ellen játszottak.

Ez azt jelenti, hogy egyrészt Goffnak kell fellépnie a külső passzokkal, másrészt hogy Josh Reynoldsnak lehet a megszokottnál több targetje, illetve valószínűleg be kell majd próbálkozni valami mély labdával is Jameson Williams irányába (ez azért is fontos lehet, hogy ne szűküljön be a tér és jobban lehessen futni). Illetve St. Brown is fog azért a szélen játszani, vélhetően kritikus harmadik kísérleteknél így is megpróbálnak majd rá játszani, de annyira sok labdát nem várok az irányába. Jahmyr Gibbst lehet majd még elővenni, hogy területre juttatni neki a labdát, ez még egy jó taktika lehet esetleg.

Falak csatája

Elit támadófal találkozik egy elit védőfallal, így csemege lesz ez a párharc. Kiváltképp hogy Nick Bosa sokat fog meccselni Penei Sewellel, az tényleg parádés matchup lesz. Ahogy arról volt már szó, futás ellen egyértelműen a Lions van előnyben. Pass rush-ban viszont ez már nem egyértelmű, sőt. Jonah Jackson kiesésével és mivel Frank Ragnow közel sem 100 százalékos, így középen Javon Hargrave bőven okozhat gondokat, illetve a bal szélen Taylor Decker idén azért sebezhető volt, így itt Chase Young fölényben lehet – szigorúan passzhelyzetekben.

A nyomásgyakorlás nyilvánvalóan minden meccsen fontos, azonban Goff esetében különösen.

  • Goff nyomás nélkül: 75,6%-os pontosság (3.)., 8,2 YPA (8,), 27 TD, 3 INT
  • Goff nyomás alatt: 51,4% pontosság (9.), 6,3 YPA (13.), 6 TD, 9 INT

A 49ers a hetedik legnagyobb arányban helyezett idén nyomást az ellenfelekre (39,6%).

Ki jut tovább?

A fentiek alapján az egyértelmű, hogy a 49ers offense nagy előnyben van a Lions defense ellen. A túloldalon passzjátékban lehetnek gondjai Gofféknak, de a futójátékot simán lenyomhatják az ellenfél torkán, és ha az irányító szuper tud lenni a pálya közepére, a legkisebb területekre is bedobja a labdát interception nélkül, akkor jó esélyeik lehetnek tartani a lépést.

Az biztos, hogy a game management előny a Lions oldalán van. Ne lepődjünk meg fake punton vagy meglepetés onside kicken a Lionstől, illetve nyilván több negyedik kísérletnek is neki fognak menni és az órát is jól fogja menedzselni Dan Campbell. A túloldalon ennek ellenkezője igaz Kyle Shanahanre, aki biztosan nem fog nekimenni kétes negyedikeknek és biztosan félre fogja menedzselni a félidő és a meccs végét. Ez a különbség pedig jó eséllyel pontokban, de akár labdabirtoklásnyi különbségben is megmutatkozhat, ami sokat javít a Lions esélyein.

A detroitiak részéről okos lenne kezdeni a meccset, hogy hamar előnybe kerülhessenek, hátha azzal ki tudják mozgatni az ellenfelet a komfortzónájából. A Packers nagyon közel volt ehhez, és ha a Lions tényleg ki tudna alakítani egy-két labdabirtoklásnyi előnyt, azzal óriási lépést tennének a győzelem felé – persze ezt könnyebb mondani, mint ténylegesen megtenni. Kicsi mintánk van Purdyről hátrányban, karrierje során csak 69 ilyen dropbackje volt a negyedik negyedekben, de ezeken 55,4%-kal és 7,4 yardos átlaggal dobált egy touchdownt és négy interceptiont.

Persze a 49ers a favorit, ráadásul egy touchdownnal, de az utóbbi hat hazai meccsükön nem hozták a spreadet, míg a Lions Dan Campbell vezetése alatt 12-4-es spreaddel szembeni mérleget tud felmutatni, ha 6 vagy annál több pontos underdog volt. Szóval én látok ebben egy szoros meccset, de azért valószínűsíthető a 49ers győzelme.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!