Connect with us

Összefoglaló

Bejutott a Packers, csoportgyőztes a Buccaneers, újabb mélyponton az Eagles

Az NFC utolsó wild card helyére a Packers csapott le, az NFC South-t a Buccaneers vitte haza, a Cowboys lett a második kiemelt, az Eagles újabb mélypontra jutott, a Lionsnél ráfáztak a kezdők játszatására. Ilyen volt az utolsó forduló az NFC-ben. 

Chicago Bears @ Green Bay Packers 9-17

A Packers a saját rájátszásáért, a Bears annak elrontásáért játszott egy kiélezett csoportrangadót.

Az első félidő ennek megfelelően elég kiegyenlített is volt. A Bears és a Packers is képes volt haladni, 6 első félidős drive során mindössze egy puntot láthattunk, mégis 6-7-tel vonultak csak a félidőre a csapatok. A Bears 50-ről és a red zone-ból is értékesített egy field goalt, ez azonban kétszer sem sikerült a Packersnek. Anders Carlson 41 yardról rontott az első drive-ban, a másodikhoz pedig fel sem tudott állni, mert másodpercekkel a félidő vége előtt Dontayvion Wicks hátrafelé lépett ki az oldalvonalon, így nem állt meg az óra és a Packers fel se küldhette a speciális egységét. Fölösleges play volt két yardért az oldalvonal mellé. A félidő egyetlen hazai pontszerzése így is Wicks nevéhez köthető, akinek Jordan Love közel sem tökéletes mozdulattal ugyan, mégis oda tudta dobni a labdát két védő közé is.

Az első félidő után dominánsabb Packerst láthattunk, de ez a pontokban nem mutatkozott meg igazán. A második félidőt azonban egy újabb jó drive-val kezdte a Packers, aminek a végén ugyancsak az 5. körös újonc dolgozott meg a második touchdownjáért.

A Bears támadófal azonban továbbra sem tudott dominanciát felmutatni és egy punt után eldőlhetett volna a találkozó, de Jordan Love a meccsen az egyetlen komolyabb hibáját követte el és kiütötték a kezéből a labdát egy futás közben, amit Stevenson össze is szedett.

A red zone-ban azonban továbbra sem termett semmi a vendégeknek, így ezúttal is maradt a field goal. Erre válaszolt még a Packers, visszaállítva a 8 pontos különbséget. Egy jó védekezés és egy bő 6 perces drive pedig le is pörgette a maradék időt.

A Packers győzelmét a védőfalnak köszönheti. A mobilis irányítók ellen rendre szenvedő egység nagyon fegyelmezetten játszott, nem igazán engedte ki Fieldset a zsebből és rengeteg nyomást regisztráltak, sokszor fogták meg a futást negatív yardon és 5 sack is összejött. A sebezhető secondary csak ritkán volt nehéz helyzet elé állítva.

A támadóoldalon Love 300 yard fölé ment, remekül játszott ismét több nehéz dobást is megoldva. Jayden Reed 112 yardig jutott, de Aaron Jones visszatérése is jót tett a támadósornak, aki 141 scrimmage yardot ért el. A fiatal támadósor jól kezelte a nyomást, nem úgy mint tavaly ilyenkor és Bo Meltonokkal valamint Dontayvion Wicksszekkel sikerült csupán 5 rossz Love átadással zárni a meccset.

A túloldalon elmaradt az ünnep elrontása. A Bears támadófala egész este szenvedett. Fields sokat volt nyomás alatt, a futójáték pedig egyáltalán nem működött. Fields így is dobott pár szép labdát, de nem ezen a meccsen adta el magát és jó eséllyel véget ért chicagói pályafutása, miután a csapat az 1/1-et birtokolja (az 1/9 mellett). Az utóbbi hetekben azonban annyit biztosan tett, hogy fognak érte jelentkezni csapatok.

A Packers így bent van a playoffban és ami tavaly nem jött össze a Lions ellen (utolsó meccsen nyerni és így bejutni), az idén igen. A csapat utazhat Dallasba.

(alatriste)

Philadelphia Eagles @ New York Giants 10-27

Tovább folytatódik az Eagles mélyrepülése, sikerült nagyon csúnyán kikapniuk a mérkőzés előtt DVOA mutatóban 31. helyen álló Giantstől is, így az utolsó 6 meccsükből 5-öt elbuktak és nagyon rossz előjelekkel indulnak a rájátszásba. Olyannyira csúnya volt a vereség, hogy a félidő előtt 24-0-s hátrányban le is vitték a kezdőket, mert már semmi értelme nem volt pályán lenniük.

Az Eagles offense az első félidőben három puntra, egy turnover on downra és három eladott labdára volt képes (az utolsó eladott labda már Marcus Mariota hozta össze), ráadásul megsérült AJ Brown és Jalen Hurts is. A blitzekkel továbbra sem tudnak semmit sem kezdeni, ami így két teljes év távlatából nagyon ciki. Főleg hogy pontosan tudták, mire kell készülni. És az is szembeötlő volt, hogy a két sztárelkapó hiányában mennyire nulla a támadósor sémát tekintve.

A védelem sem volt sokkal jobb, az elején még sikerült két puntot kierőszakolni, de az egyiknél épp Tommy DeVito irányított. Amikor Tyrod Taylor irányított, akkor az első öt támadásból három touchdown és egy mezőnygól jött össze, és a mezőnygólnál is csak az ellenfél 6 yardosán állt meg a tudomány. Úgy ment át a Giants az Eaglesön, ahogy csak akart – Sas-szemmel borzasztó volt nézni, Giants szurkolóként persze sokkal üdítőbb lehetett.

A második félidő igazából már szót sem érdekel, hiszen szinte senki sem akart már ott lenni a pályán és rég eldőlt minden. Az első 30 percben viszont 272-102 volt a yardarány, 14-5 a first down arány. A New York-iak részéről Tyrod Taylor jól játszott, az első félidőben nagyon, a másodikban már azért kevésbé. Saquon Barkley-t mindig ki lehet emelni és lassan Wan’Dale Robinsont is, aki egy nagyon jó kis fegyvere ennek a csapatnak. A védelemből talán Bobby Okereke és a két interceptiont jegyző Xavier McKinney emelkedett ki.

A Giants így az 1/6-os pick birtokosa a 2024-es NFL Drafton, az Eagles pedig utazik Tampába a wild card meccsre, ahol a fogadóirodák szerint favoritnak számít.

(katonadani)

 

Tampa Bay Buccaneers @ Carolina Panthers 9-0

Borzasztó alacsony színvonalú mérkőzésen a Buccaneers nagy nehezen legyűrte a Pantherst, ezzel a Tampa Bay lett az NFC South bajnoka. Aki esetleg nem látta élőben a meccset, semmit nem veszített vele, meg merem kockáztatni, hogy a szezon egyik legunalmasabb összecsapására került sor Charlotte-ban. Egyik csapat sem tudott touchdownt szerezni, a két támadósor összesen nem érte el a 430 yardot, így Chase McLaughlin 3 mezőnygólja is elegendőnek bizonyult a Bucsnak az üdvösséghez.

Az első félidőben 10 puntot láthattak a nézők, ezen kívül McLaughlin 36 és 57 yardról volt eredményes. Dacára annak, hogy végül lenullázták őket, a Panthersnek volt a legnagyobb esélye arra, hogy TD-t szerezzen. Bryce Young 42 yardos átadással találta meg DJ Charkot, de 1 yard még hiányzott a pontszerzéshez, Antoine Winfield parádés mozdulattal megakadályozta a TD-t.

A második félidőben tovább folytatódott a támadósorok szenvedése. A Panthers csak egy kihagyott mezőnygólig és egy elvesztett fumble-ig jutott, míg a Buccaneers nagy nehezen összerakott egy normális támadósorozatot, aminek a végén McLaughlin 39 yardról értékesítette a mezőnygól kísérletet. 6 perccel a mérkőzés vége előtt Joe Tryon-Shoyinka vitte be a kegyelemdöfést: kiütötte a labdát Young kezéből, Greg Gaines pedig begyűjtötte a bogyót, majd a támadósor ezt követően lepörgette az órát.

Mindkét oldalon a védelmeket lehet dicsérni, ők mindent megtettek a győzelemért. Winfield a labdaszerzése mellett sacket is szerzett, míg a Panthersnél Derrick Brown (1 sack, 1 leütött labda, 2 QB hit) és Jaycee Horn (3 levédekezett passz) nyújtott remek teljesítményt. Ezzel szemben egyik irányító sem lehet büszke a mai produktumára.

Baker Mayfield – bár láthatóan sérüléssel küzdött – akár 3 interceptiont is dobhatott volna, és csak a szerencsének köszönheti, hogy turnover nélkül megúszta a meccset. Young pedig teljesen elveszettnek tűnik eddig a profi ligában, a Panthers szurkolók csak reménykedhetnek benne, hogy jövőre erősebb kisegítő személyzettel fog nekivágni a szezonnak.

(Atreus)

Atlanta Falcons @ New Orleans Saints 17-48

Mindkét csapat versenyben volt még a rájátszásért, de egyikük sorsa sem volt kizárólag a saját kezében. A divízió másik meccsének eredménye is kulcsfontosságú volt, mert ha ott a Buccaneers vereséget szenved, ennek a mérkőzésnek a győztese nyeri meg az NFC South-t is. A Falconsnak a divízióelsőség volt az egyetlen esélye, a Saints pedig még a Packers-Seahawks páros vereségében bízhatott a wild card helyekért folytatott versenyben. Győzelem nélkül viszont kár is lett volna számolgatni, ennek megfelelően mindkét támadósor óriási elánnal vetette bele magát a meccsbe már az első negyedben. Meglepően magas minőségű támadójátékot és egy parázs adok-kapokot láttunk az első félidőben.

Először a Falcons került fel az eredményjelzőre egy gyors drive végén: Ridder a play action fake után türelmes volt és meg is találta Jonnu Smith-t a célterületen belül. A Saints ezzel szemben hosszabb támadósorozatokat vezetett, rögtön az első végén az újonc A.T. Perry kapta el Derek Carr passzát a touchdownért. Ezután a Falcons folytatta egy villámgyors támadással, Bijan Robinson kapta el a labdát az oldalvonal mellett, majd két szerelést is lerázva nyargalt be 70 yardon keresztül. A Saintsnek erre is volt válasza, Kendre Miller volt leleményes és nyújtotta be kicsavarodva a labdát az újabb TD-ért.

Még egy-egy mezőnygól is belefért a félidőben, így 17-17-es állással mehettek szünetre a csapatok. Lehengerlő támadójátékot mutatott mindkét irányító és mindkét egység az első játékrészben, számos látványos játékkal, a védelmek gyakorlatilag mintha a pályán sem lettek volna. Konkrétan Derek Carrnak 13 perc után volt először sikertelen passzkísérlete, Desmond Riddernek pedig a második negyed közepén.

A színvonalas támadójáték megmaradt a második félidőben is, de már csak a Saints részéről: az addig remekül játszó Ridder dobott egy ronda interceptiont, ahol gyakorlatilag a közelben nem volt elkapója, pedig bőven volt ideje a dobásra. A rövid pályát azonnal kihasználták a hazaiak, Chris Olave mutatott be egy artistát megszégyenítő touchdown-elkapást, háromszor pattant meg a labda a kezében, mielőtt behúzta. Sőt, a Saints nem lassított: a következő drive-okban öt játékból mentek végig, majd Shaheed 39 yardos (és nem kevésbé látványos) TD-jével növelték 14 pontosra az előnyüket.

Már úgy tűnt, hogy a Falcons támadók visszatalálnak a meccs eleji ritmushoz, 2 yardra voltak az end zone-tól, de a negyedik kísérletük is sikertelen volt. A meccs eldőlni látszott, de a Saints nem is bízta a véletlenre: a zárónegyedben előbb egy mezőnygólt, majd még egy touchdownt szereztek, miután Ridder nem tudta megfogni snapet. 41-17-es állásnál már nem is lett volna szükség rá, de Mathieu interceptionje után még egy utolsó döfést is bevittek az utolsó percekben. Arthur Smith ezt láthatóan nagyon is zokon vette, amikor a végén gratulált (?) Dennis Allen-nek. A Saints főedzője a meccs után elmondta, hogy ő térdelést hívott be, azonban a pályán a játékosok felülírták ezt és akartak adni egy touchdownt Jamaal Williamsnek.

A Saints végül kiütötte a Falconst, a támadók közül gyakorlatilag mindenki dicsérhető: Derek Carr az idénye legjobb teljesítményét hozta (22/28, 264 yard, 4 TD), az újonc Kendre Miller 5,6 yardos átlaggal futott, a Shaheed-Olave-Perry trió pedig számtalan 50-50-es labdát húzott be. A túloldalon Desmond Ridder közepesen játszott, ha átlagoljuk a teljesítményét: az első félidőben remek volt, a másodikban tehetetlen, és ez a Saints védelem felbukkanásának is köszönhető. Végül az interceptionjén kívül 2 TD-vel és 291 passzolt yarddal zárta a meccset. Mellette Bijan Robinson 131 scrimmage yardját kell még kiemelni. A Falcons szezonja tehát véget ért, ráadásul Arthur Smith-t is menesztették. A Saints pedig végül magabiztosan hozta a kötelezőt, de a rájátszás már nem jött össze.

(nadubinszky)

Seattle Seahawks @ Arizona Cardinals 21-20

Tavaly a Lions megtette a Seahawknak azt a szívességet, hogy legyőzte a Packerst az utolsó fordulóban, ezzel bejuttatva a Seattle-t a rájátszásba. A Bears már nem volt erre képes, így hiába hozta nagy nehezen a kötelezőt a csapat, így is véget ért számukra az idény.

A mérkőzés kifejezetten érdekes volt. Az első félidőt ha nem is dominálta, de azért behúzta a Seahawks és 13-6-ra vezetett a félidőben. A második játékrészre azonban teljesen összezuhant a csapat a labda mindkét oldalán, és ugyan a negyedik negyedben sikerült vezetni egy TD-drive-ot, majd egy sikeres kétpontossal megszerezni a vezetést, de ezt a találkozót a Cardinals veszítette el.

Matt Prater először a 2:59-cel a mérkőzés vége előtt hagyott ki egy 43 yardos mezőnygólt, amivel 23-13-ra növelhette volna a Cardinals előnyét, ezzel effektíve eldöntve a meccset. Majd a sikeres Seahawks támadás után Kyler Murray megint eljuttatta az Arizonát mezőnygól-távolságba, és ugyan ezúttal egy 51 yardost kellett volna értékesíteni, de Pratert pont ezért tartják. Ő viszont a második meccsnyerő rúgást is kihagyta, így vereséggel ért véget a Cardinals 2023-as idénye.

A Seahawks ugyan győzött és 9-8-as mérleggel végzett, de nagyon nem lehetnek elégedettek a csapatnál. A védelem nagyon gyenge, alig sikerült nyomás alá helyezni Murray-re, a futást sem tudták megfogni – kész csoda, hogy 466 benyelt yardból csak 20 pontot szerzett a Cardinals.

Cserébe a támadósor is csapnivaló. A futójáték még eldöcögött, de a passzjáték teljesen kiszámítható és a skill játékosoktól is nagyon ritkán jön az extra. Geno Smith végül 189 yardot és két TD-t passzolt INT nélkül, ami nem néz ki borzalmasan, de egyáltalán nem tudott stabilan és tervszerűen haladni a csapat. Smith-nél nehéz lesz jobb irányítót találni, pláne évi 25 millióért, de egy új támadókoordinátorban el lehetne gondolkozni, mert kell a vérfrissítés.

A Cardinals becsülettel küzdött és megnyerhette volna a meccset. A védelem túl sok mindent nem csinált, de legalább rendszer szinten sikerült kihasználni az ellenfél limitációit, ami végül is már pozitív eredménynek tekinthető. Az offense viszont jól teljesített, már csak pár jó red zone play és némi tehetség kellene, mert a pontszerzéssel akadtak gondok és nem lehet mindig fake mezőnygólt csinálni.

(renningan)

Minnesota Vikings @ Detroit Lions 20-30

Mindkét csapat minimális téttel lépett pályára. A Vikings hangyanemiszervnyi eséllyel bírt még a playoffra, a Lions pedig hasonló eséllyel pályázhatott a 2. kiemelésre. Mindkét csapatnak volt tehát még miért küzdeni, mégha egyiknek sem volt igazán esélye elérni a célt.

A meccset pedig végig irányította a hazai csapat. Az első három labdabirtoklásukból két touchdownt értek el. A kezdőit mind pályára küldő Detroitban LaPorta szerezte meg a vezetést, ezzel pedig az idei 10. touchdownját. Gibbs követte őt, neki a 11.-ik volt ez a szezonban, ezzel pedig a Lions lett az első csapat, ahol két újonc is túljutott 10 szerzett touchdownon.

A félidő után a hazaiak tovább növelték az előnyüket, amire a Vikings igazán csak a 3. negyed végén tudott válaszolni. A Nick Mullens vezette offense eddig csak két field goalra volt képes, ekkor azonban pontokká is érett Justin Jefferson remek játéka. A touchdownja mellé 192 yardot hozott össze 12 elkapásból, ezzel túllépte az 1,000 elkapott yardot a szezonban. Ezt ráadásul mindössze 10 meccsen hozta össze.

Jeffersonnak kellett a monster game, mert méltó kihívója volt a túloldalon Amon-Ra St. Brown. A Detroit elkapója 144 yardig jutott 7 elkapásból. Köztük az alábbi 70 yardos touchdownnal. A meccsen több drive-ban is kulcs elkapásokat mutatott be, járt neki a pontszerzés, ami neki is a 10. lett idén.

A meccs igazán izgalmas 27-20-as állásnál lehetett volna, de Mullens két labdát is a védőknek továbbított a negyedik negyedben, így az igazi izgalmak végül elmaradtak. A pickeket Cameron Sutton és CJ Gardner-Johnson szerezték, de a legjobb védő a pályán így is az egész nap rengeteg párharcot nyerő Aidan Hutchinson lett, aki végül két sackkel fejezte be a meccset.

A meccs legfontosabb eseménye igazából Sam LaPorta sérülése volt, aki a 2. negyedben térdsérülés miatt szállt ki a mérkőzésből. A hazaiak egyik legjobbja pedig nagyon fog hiányozni a rájátszásban.

(alatriste)

Los Angeles Rams @ San Francisco 49ers 21-20

Pontzuhatagnak indult a Carson Wentz-Sam Darnold csata. Az első három támadósorozatban egymás után jöttek a 75 yardos TD drive-ok. Előbb Elijah Mitchell futott be egy yardról a célterületre, majd Wentz 19 yardos passzát Puca Nacua húzta le a célterületen belül, végül Darnold újabb egyyardos futott hatpontossal válaszolt. A második negyed közepén aztán jöttek a hibák. Wentz passzát Tayler Hawkins húzta le, de a jó mezőnypozíciót kihagyott mezőnygól követett. A félidő vége előtt viszont Darnold a levegőben is hozott egy hatpontost, Ronnie Bell húzta le a labdát.

A 20-7-es hátrány nem zavarta meg a Ramst, és a szünetről kijőve a vendégek végigmentek a pályán és Tyler Johnson elkapásával szépítettek. A drive során ráadásul Nacua is lehúzott egy labdát, amivel Bill Groman 1960-as és Jaylen Waddle 2021-es rekordját is megdöntve ő a legtöbb elkapást és a legtöbb elkapott yardot felmutató újonc elkapó. “Szuper! Mostmár tünés a pályáról” – mondta Sean McVay. A Los Angeles támadósora ezt követően a futásokra támaszkodott. A negyedik negyed közepén – egy 48 yardos DPI büntetésnek is köszönhetően – végigmentek a vendégek a pályán, Wentz pedig befutott a célterületre, ráadásul a kétpontos is sikerült, így a Rams átvette a vezetést.

A San Francisco a második félidőben sok vizet nem zavart. A három punt (kettő 3&out) mellett egy fumble volt Darnoldék mérlege. A Rams tehát nyert, így a hatodik kiemelést szerezték meg és Detroitba utaztak. Wentz három TD-vel, 163 passzolt- és 56 futott yarddal zárta a mérkőzést, nem lehet rá panasz. Ami aggodalomra adhat okot Los Angelesben, az a rúgójáték. A visszahozott Brett Maher kihagyott egy extra pontot, ami már a 16. kihagyott extrapont vagy FG volt a Ramsnél, amivel vezetik a ligát.

(bandrew)

Dallas Cowboys @ Washington Commanders 38-10

A Cowboys elutazott a fővárosba és hozta a kötelezőt, amivel hatalmas előnyt szerzett a rájátszásra. A Dallas kilenc drive-ot vezetett, amiből nyolcnál közel volt a pontszerzés is. Az egy kivétel Jartavius Martin labdaszerzése volt az első félidőben. Azonban így sem lehet mindenki elégedett, hiszen Brandon Aubrey-nak nem jött össze a tökéletes szezon. Az első negyedben blokkolták a rúgását, majd később még egy rúgása kimaradt.

A Washington a második negyedben felrakott tíz pontot a táblára, de ezzel ki is fújt. Sam Howell két interceptionje és egy fumble-je, valamint egy blokkolt punt nem sok kérdést hagyott a mérkőzésen. A Cowboys támadósor öt TD-t is szerzett, amiből négy 65+ yardos drive végén jött össze, míg egy pedig a blokkolt punt utáni rövid pályán érkezett. Ennek ellenére Dak Prescott 35-10-es állásnál, a negyedik negyed közepéig pályán volt és az eladott labdát leszámítva hibátlan mérkőzést játszott: 36 átadásából 31 volt sikeres négy TD-ért. A kedvenc célpontja a mind a 13 felé szálló labdát elkapó CeeDee Lamb volt, aki 105 scrimmage yarddal és két hatpontossal fejezte be a találkozót. A passzjáték mellett a futás is jól működött, a Tony Pollard fémjelezte futójáték 4,5 átlaggal 130 yardig jutott.

A Commandersnél nehéz pozitívumot találni, maximum a második draftpickben és egy franchise irányító kiválasztásban bízhatnak. Továbbá örülhetnek Joshuan Pryornak, aki blokkolta Aubrey rúgását, elrontva a csoportrivális örömét “dögöljön meg a szomszéd tehene is” alapon. A Dallas simán nyert és második kiemeltként jutott rájátszásba. Így, ha sikeresen veszik a wild card kört, akkor ismét hazai pályán játszhatnak, ahol idén 8-0-s mérleggel állnak.

(bandrew)

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!