Connect with us

Beharangozó

Divisional kör – Packers @ 49ers

A divíziós kör egyetlen olyan mérkőzését rendezik meg szombat éjjel, amelyre az idei alapszakaszban nem került sor. Persze a Packers és a 49ers nem számít idegennek egymás számára, több ikonikus playoff-meccset is játszottak, amik végén általában a Green Bay-i szurkolók lehettek szomorúak. Jordan Love-val végre sikerül megtörni az elődök rossz szériáját? Vagy Shanahanék átrobognak a Packersön is?

Kiemelt kép: theanalyst.com

Ez lesz a két csapat 10. találkozója a rájátszások történetében, ami új rekordnak számít. Az előző kilencből egyébként ötöt nyert a 49ers, ráadásul az utóbbi négy mindegyikét behúzták (ebből kétszer irányította a San Franciscót Kyle Shanahan, a 2019-es NFC-döntőn és a 2021-es divíziós körben). A két főedző nagyon jól ismeri egymást, hiszen együtt is dolgoztak több éven keresztül. Eddig hatszor találkoztak főedzőként, 3-3 az egymás elleni mérlegük, a rájátszásban viszont 2-0 Shanahannek.

A 49ers szinte egész évben hengerelt, a liga legjobb támadósorát és a negyedik legjobb védelmét tették fel a pályára, és DVOA mutató szerint ezzel a valaha volt 9. legjobb csapatnak mondhatják magukat. A Packersnek sem kell szégyenkeznie, hiszen egész évet tekintve a 8. legjobbak voltak, súlyozott DVOA-t tekintve pedig a 4. legjobb csapatról, ráadásul a 2. legjobb támadósorról van szó személyükben. És ha már ilyen jó kis párhuzamok, a 9. hét óta Brock Purdy és Jordan Love kapta a két legjobb értékelést az irányítók közt a PFF-től.

Amikor a 49ersnél a labda

A 49ers támadósora az alapszakaszban 6,6 yardot átlagolt játékonként, amivel vezették a ligát. Azonban ha Brock Purdy, Christian McCaffrey, George Kittle, Brandon Aiyuk és Deebo Samuel együtt a pályán volt, akkor ez a szám még feljebb ugrik 7,3 yardra játékonként, ami egy abszurd magas mutató. Ez tényleg egy halálosztag Shanahan vezérletével, egyszerűen nincs mit tenni ellene – kivéve, ha Ravensnek hívnak.

És még a matchup is borzasztó

A Packerst viszont nem Ravensnek hívják, és a Green Bay-i védelem a 27. helyen végzett DVOA mutatóban. Oké, a Cowboys ellen szuperül teljesítettek, de ott egy régi és kiismerhető West Coast offense ellen léptek pályára, ráadásul a futásra sem kellett figyelniük igazán. Most azért merőben más lesz a helyzet. Egyrészt a futást is baromi nehéz lenne megállítani, másrészt nincs kiszámíthatatlanabb offense a 49ersénél. Ráadásul láttuk már a korábbi években is, hogy borzasztó matchup a 49ers offense a Packers defense-nek.

A Packers múlt héten 85 százalékban könnyű boxokat alkalmazott, azonban ez a taktika most biztosan nem fog működni, hiszen akkor szét fogják futni őket. Középső futásoknál még nem is olyan rossz a Green Bay, hiszen elég jó belső védőfallal rendelkeznek, így ezekkel lesznek kisebb problémáik. A szélső futásokkal viszont nem tudnak mit kezdeni, és hát Shanahanék ezt szeretik a legjobban.

Ha pedig úgy döntene Joe Barry, hogy jobban megtölti a boxot és mondjuk 5 emberes falakkal operál, akkor meg szét fogják passzolni. Ha base formációt választ, akkor a 6. legrosszabb EPA alapon a passz ellen, ha pedig nickelt választ 12 vagy 21 personnel ellen (két tight end vagy két futó), akkor meg a 3. legrosszabb EPA alapon a futás ellen. Tehát bármilyen emberanyagot küld fel a pályára, Shanahan csak simán az ellenkező játékot (passz vagy futás) választja és máris nyert ügye van.

A levegőben egyébként is gyenge az egység, a pálya közepén és a mély területeken konkrétan bottom5-ös, ami itt különösen rossz, hiszen Shanahan ezeket a területet szereti a leginkább támadni. Nehéz megtalálni azt a helyzetet és taktikát, ami a Sajtfejeknek kedvezne ezen az oldalon. Azt hasonlóan nehéz megmondani, hogy a halálosztag melyik tagjának lesz épp a legnagyobb napja, mert a Packers gyakorlatilag mindenféle fegyver ellen bottom10-esnek számít.

De akkor mégis miben bízhat a Packers?

Egyrészt egy jó kis esőben, ugyanis erre van esély, ez pedig nyilván nem kedvez a támadóknak, főleg nem a kicsi kezű Purdynek, akinek legutóbb esős körülmények közt akadtak problémái. Ez a faktor egy kicsit a Packers kezére játszhat, és ha le tudják húzni Purdy 1-2 interceptiont érő passzát, akkor lehet esélyük megnyerni a meccset. Ilyenre egyébként száraz időben is lenne esély. A Packersnek pedig nagyon rá kéne feküdnie a nagy játékokra és a harmadik kísérletes megállításokra, mert konzisztensen biztosan nem tudják felvenni a versenyt az ellenféllel, de 1-2 nagy játékkal és puntra kényszerítéssel sokat tehetnek a sikereik érdekében (persze ehhez kell majd a támadósor is, de arról kicsit később).

Emellett a legfontosabb az lenne, hogy blitz nélkül tudjanak nyomást generálni. A 49ers ugyanis a liga legjobbja volt

  • blitz esetén nyomás nélkül,
  • blitz esetén nyomással,
  • blitz nélkül nyomás nélkül.

Ellenben blitz nélkül nyomással a passzjáték mindössze a 13. helyen végzett DVOA mutató alapján, Purdy pedig két touchdown mellé négy interceptiont dobott ilyen helyzetben. Ha van gyenge pontja a játékuknak, akkor ez az. Szóval nem szabad blitzet küldeni és reménykedni kell, hogy nyomást tudnak generálni. A Packers egyébként is alacsony százalékban blitzel, így ez nem lesz testidegen. A nyomás viszont nagyon fontos lesz, hiszen enélkül a liga 2. legrosszabb védelme volt a Green Bay-i idén, szóval ha nem lesz nyomás, akkor egész biztosan vége a dalnak.

Úgyhogy nagy teher lesz Rashan Gary vállán, hogy egy szörnyeteg legyen. Vannak ilyen meccsei, szóval lehet reménykedni, ráadásul Colton McKivitz személyében egy elég gyenge jobb oldali tackle-je van a 49ersnek, így itt abszolút lehet is esélye. Persze mivel a túloldalon Trent Williamsen nem nagyon megy át senki, így a 49ers megteheti, hogy extra erőforrást allokál McKivitz kisegítésére és chip blokkokkal lelassítják Garyt. Emellett középen sem túl erős egyénileg a 49ers támadófala, szóval Kenny Clarknak, Devonte Wyattnek és Karl Brooksnak is lesz lehetősége megnyernie a párharcát.

Összességében…

… ha nem lesz nyomás, akkor nem látom, hogyan tud nyerni a Packers azon kívül, hogy mondjuk szerez két turnovert valahogy. Illetve amennyiben a támadósor kisegíti őket és előnyből tudnak játszani, hiszen az sosem ment a 49ersnek. De alapesetben a labda ezen oldalán hatalmas fölényben van a 49ers.

Amikor a Packersnél a labda

A Packers védelmének fontos lenne, hogy előnyből tudjanak játszani. Ezt persze könnyebb mondani… Azonban nem elképzelhetetlen megtenni sem. Ezen segít majd a pénzfeldobás stratégia is, amire majd kicsit később térek ki, de most nézzük meg, hogy a Jordan Love vezette támadósornak mennyi esélye van jól haladni a 49ers védelme ellen.

Ez egy teljesen más vad, mint a múlt heti

Kezdjük talán azzal, hogy a múlt heti dominanciát nehéz lesz megismételni. Ugyan a Cowboys védelme összességében jobb számokat produkált, mint a 49ersé, de teljesen más struktúrával dolgoznak. A dallasiak rengeteg dime felállást használnak, ahol csak egy linebacker van a pályán, miközben a 49ersnek egyetlen egy ilyen snapje sem volt a szezonban, hiszen egy elit linebacker-duóval rendelkeznek. A Cowboys sokat blitzel, a 49ers keveset. A Cowboys az egyik legtöbbet használ emberezést, miközben a Frisco az egyik legtöbbet zónázik. A két védelem nem is különbözhetne jobban – talán csak pont annyira, mint a Browns és a Ravens, akikkel a Texansnak kell egymás után megmérkőznie.

Abban viszont hasonlítanak, hogy a futás ellen mindketten gyengék.

Futni ezerrel

A 49ers védelme DVOA mutatóban a 4. legjobb volt a ligában, azonban ezt felhúzta a passzvédekezésük, ugyanis futás ellen csak a 15. helyen végeztek. Ráadásul ha csak az utóbbi egy hónapot nézzük, akkor 31.-ek voltak sikerességi rátában. Oké, Arik Armstead nem volt bevethető, és most vélhetően ott lesz a pályán, szóval ennyire nem lesznek rosszak, de az egyértelmű, hogy gyengeségről van szó, amit kiegészítenek azzal, hogy sok szerelést hibáznak el.

A Packersnek ezt kellene támadnia. Egyébként is segítene, ha kevés labdabirtoklásra tudnák kényszeríteni a 49erst, hiszen akkor biztosan nem húz el az ellenfél és 1-1 szerencsés turnoverrel akár a meccset is megnyerhetik. Szóval jó hosszú támadásokat kell vezetni, amit leginkább a futójátékkal tudnak megtenni. Ez pedig működhet is, hiszen ugyan egész évet tekintve nem volt olyan lehengerlő a futójátékuk (az első 15 fordulóban a 14. helyet érték el sikerességi rátában), azonban Aaron Jones teljes felépülésével beindultak: Jones a 4. legjobb sikerességi rátával rendelkezett az egész ligában (a 49 kvalifikáló futó közül).

A földön szinte biztosan előnyben lesz a Packers offense, és ez lehet a sikerük kulcsa.

Két tight endet a pályára!

A sikerük másik kulcsa az lehet, ha két tight endet tesznek a pályára. A 49ersnek ugyanis ez nagy problémákat okozott idén. Futás ellen konkrétan utolsók voltak két tight endes felállások ellen, a base felállásuk három linebackerrel nagyon sebezhető a földön és a levegőben is – a 8. legtöbb nagy játékot engedték ilyen esetben.

Ez a taktika a Packerstől egyáltalán nem testidegen. Két tight endet draftoltak idén, és mindketten beválni látszanak. Luke Musgrave és Tucker Kraft is jó játékosnak néz ki, és nem is féltik őket egyszerre felküldeni a pályára. A Cowboys elleni meccset például úgy kezdték, hogy az első 12 játékukból 8-ban fenn voltak mindketten a pályán. Ott is megvolt a matchup előnyük és itt is meglesz, szóval erre érdemes lesz figyelni már a mérkőzés legelején is.

És mi lesz a passzjátékkal?

A Packersnek a futójátékra kell koncentrálnia szerintem, de nyilván nem lehet egész meccsen futkározni. Hanem bizony Jordan Love-nak is oda kell tennie magát. Ahogy az elején említettem, most sokkal nehezebb dolga lesz, hiszen nem lesz olyan kiszámítható az ellenfél. Ráadásul a 49ers védelme a liga legjobbja volt a pálya közepének elvételében, hiszen ott van Fred Warner, a liga két igazán elit linebackerének egyike, és mindent elvesz, ami a pálya közepére érkezik. LaFleur szereti ezt a területet támadni, ahogy minden Shanahan-növendék, azonban most nagyon nehéz dolga lesz ebben és vélhetően távolodnia kell a szélek felé menő passzok irányába.

Nagyon fontos lesz még a pass protection kérdése. A Packers támadófala nagyon jól állta a sarat a Cowboys rettegett pass rush-a ellen, úgyhogy kíváncsi vagyok meg tudják-e ezt tenni ismét. A Nick Bosa, Arik Armstead, Javon Hargrave, Chase Young négyes ellen mindenkinek borzasztóan nehéz dolga van. Az mindenképp segíti a támadósor helyzetét és esélyeit, hogy Love-ot rendkívül nehéz sackelni, Mahomes és Allen mögött a harmadik legjobb volt idén a sack rátája.

Összességében…

… a Packers offense-nek is lehet esélye pontokat feltennie. Már csak azért is, mert az utóbbi négy fordulóban háromszor is legalább 30-at szereztek. Itt most nem is a számosságról lesz feltétlen szó, mert a legjobb az lenne, ha hosszú drive-okat tudnának vezetni, aminek a végén nyilván pontokat is kell szerezni, de a támadások limitálása kulcsfontosságú taktikai elem lehet. Szerintem erre elég jó esélyei is vannak a Green Bay-ieknek.

Az első félidő döntő lehet

Az első félidő eldöntheti a mérkőzést, hiszen egyik csapat sem jó hátrányból. A 49ers konkrétan mindhárom meccsét elbukta, amikor hátrányban volt a félidőben – mondjuk kevésszer voltak hátrányban, csak a Ravens és a Lions vezetett többször a nagyszünetben. A Packers pedig 8-2, ha vezet a félidőben és 1-6, ha nem. Ezzel kapcsolatban nagyon fontos statisztika, hogy a Packers a szezon első felében a 2. legkevesebb pontot szerezte az első félidőkben, míg a szezon második felében a 3. legtöbbet.

A félidei vezetésben sokat nyom a latba, hogy a 49ers 76 pontot szerzett idén nyitódrive-okból, amivel vezették a ligát, sőt 2000 óta nem volt ilyen magas szám az NFL-ben. A Packers is beindult ebben a kategóriában, az utóbbi 10 meccsükön ötször is touchdownt értek el, illetve egyszer a 4 yardoson akadtak csak meg turnover on downsszal, és mindössze kétszer puntoltak (meg volt egy kihagyott mezőnygól és még egy turnover on downs).

Az viszont gyakorlatilag biztos, hogy a Packers fogja kezdeni a meccset, hiszen a 49ers mindig a második félidőre halaszt, ha nyeri a pénzfeldobást, a Packers viszont újonnan szereti kezdeni a meccset, a Cowboys és korábban a Lions ellen is így döntöttek, és mindkettő bejött.

Ki jut tovább?

Ugyan látom azt a forgatókönyvet, hogy a Packers egyből TD-t csinál és az első-második támadásból valahogy szerez egy labdát, így előnyből játszva megnyerheti a meccset, de nyilvánvalóan nem ez a valószínűbb felállás. Jó eséllyel a 49ers szinte mindegyik támadásából végigmasírozik a pályán, a Green Bay pedig párszor belehibázik, megakad, így Shanahanék mennek tovább a konferenciadöntőbe.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!