Connect with us

Beharangozó

Divisional kör – Texans @ Ravens

Jön a divisional kör, amit általában a legjobb futballhétvégének aposztrofálnak! Rögtön két fantasztikus fiatal irányító, az MVP és Év Újonc Támadója néz farkasszemet egymással az első meccsen. Tovább robog a Ravens-henger? Vagy újabb meglepetést tud okozni a Texans? 

Az első fordulóban találkoztak már a felek, bár abból sok következtetést nem érdemes levonni (a Ravens egyébként simán nyert), hiszen mindkét offense (és teljes csapat) sokat fejlődött, változott azóta. Azóta Lamar Jackson minden bizonnyal MVP, CJ Stroud pedig az Év Újonca lett, a Texans minden várakozást felülmúlva megnyerte a csoportját és a wild card meccsét is underdogként, miközben a Ravens DVOA szerint a valaha volt 5. legjobb alapszakaszt tudhatta magáénak (és ha nem pihentetnek, harmadikak lehettek volna).

Amikor a Texansnál a labda

Két nagyon felkapott főedző-jelölt néz itt farkasszemet, hiszen Bobby Slowik próbálja majd feltörni Mike Macdonald rendszerét. A Texans ugye a múlt heti elit Browns defense után most megkapja a liga másik elit védelmét, és most még nehezebb feladatuk is lesz. Nem csak azért, mert a Ravens még egy kicsit jobb is volt a Brownsnál mondjuk DVOA alapon, hanem mert stílusilag egy sokkal-sokkal nehezebben megfejthető egységről van szó.

Ez a védelem maga a rémálom

A Browns múlt héten a snapek 80 százalékában játszott cover1-et vagy cover3-at, tehát single high safetys felállással. A Ravens nem lesz ilyen kiszámítható, itt fogalma sincs az embernek, hogy mi fog következni, ez adja a szépségét az egységnek. Az alábbi dolgok használatában mind a liga felső negyedében volt a Ravens, a legtöbben a top5-ben:

  • szimulált nyomások
  • stuntok
  • snap utáni safety rotálás
  • két mély safetys snap előtti felállás

Ezekből kijött az, hogy a 6. legtöbb blokkolatlan nyomást tudták összehozni és hogy a 4. legváltozatosabbak voltak a coverage-eik az alapszakaszban. Rémálom ez ellen a védelem ellen egyrészt felkészülni, másrészt irányítót játszani. Szóval fel van adva a lecke a Slowik-Stroud párosnak.

Ráadásul láttuk az alapszakaszban, hogy mire mentek a Texanséhoz hasonló rendszerek a Ravens ellen. A Dolphins és a 49ers is nagyon simán kikapott, szóval már bizonyítékunk is van rá, hogy a Shanahan-rendszer ellen is szuperül működik ez a dolog – sőt én azt is megkockáztatom, hogy ez a védelem az ellenszere ezeknek a támadósoroknak, amik futótűzként terjednek a ligában.

Ebben a taktika mellett az emberállomány is szerepet játszik, hiszen nincs jobb védelem a Ravensnél, ha a pálya közepi játékosokat nézzük: Roquan Smith és Kyle Hamilton igazi sztárok és elsőcsapatos All-Prók, de Patrick Queen, Marcus Williams és Geno Stone is jó játékosok az LB és S sorban.

Ki tudja használni a Texans a Ravens egyetlen gyengeségét?

Igazából egy relatív gyengesége van a védelemnek, ez pedig futás ellen van. Mivel ilyen sok funky felállást alkalmaznak, rengeteget mozognak a snap után a falemberek és a linebackerek is össze-vissza, hogy összezavarják az ellenfelet, így a földön azért meg lehet őket fogni, ebben csak közepesek voltak idén a legtöbb mutató szerint.

A Texans számára azonban rossz hír, hogy nekik meg nagyon nem megy a futójátékuk, konkrétan a 3. legrosszabbak voltak DVOA alapján, de EPA és sikerességi rátát nézve is a 25-26. helyen tanyáztak. Szóval arra nem számítanék, hogy esetleg pár nagyobb játékon kívül ezt folyamatosan ki tudnák használni (és ezek is főleg under center felállásokból jöhetnek, abban azért nem voltak ilyen rosszak).

A Ravens el tudja venni, amit a Texans játszani akar

A Shanahan-fa növendékei, és ezáltal Slowik is filozófia szinten elsősorban azt szeretné csinálni, hogy feltesz két tight endet a pályára, vagy egy tight endet és egy fullbacket, amire a védelmek nagyobb részt base formációval és tömöttebb boxokkal válaszolnak, és ha így tesznek, akkor könnyebb passzolni ellenük. Ez tök jól is működik a legtöbb esetben.

A Ravens azonban nem ilyen. A 49ers ellen például idén ők használtak a legtöbb könnyű boxot. Egyszerűen nem lehet őket belekényszeríteni ebbe a helyzetbe, nem hagyják magukat. Ehhez nyilván kell, hogy könnyű boxokból is relatív jól fogják a futást, és ez a Texans ellen szinte biztosan menni is fog. Ezáltal pedig nagyon nehéz helyzetbe kerül majd Stroud a passzjátékban, hiszen nem tudja majd azt játszani, ami annyira jól ment ki.

A Texans az ilyen heavy personneles, gyakran play action játékok mellett a mély passzokat szereti még nagyon (Stroudé volt a 4. legmagasabb átlagos passzmélység), ebben voltak talán a liga legjobbjai. A probléma az, hogy a Ravens meg konkrétan a legjobb védelem volt idén ez ellen. Oké, a Browns védelem a második legjobb volt ezek ellen és mégis szétszedték őket, de nagyon más filozófiából, stílusból voltak jók a mély passzok ellen (a Browns nagyon gyors nyomással és szoros emberfogással, a Ravens a mély területek szisztematikus elvételével).

Mi lesz a (szimulált) nyomásokkal?

Arról is beszéltünk már múlt héten is, hogy Stroud ugyan rendkívül jól kezeli a zsebet és mozog el a nyomás elől, de azért nyomás ellen inkonzisztens volt a teljesítménye és összességében a középmezőnybe tartozott ilyenkor. Annyiban jó hírt kap, hogy a Ravens csak 23. volt nyomásgyakorlásban idén a PFR szerint. Ellenben az nagy kérdés, hogy a Texans egyébként jó támadófala mentálisan hogyan kezeli majd a Ravens rengeteg szimulált nyomását. Ezek ugyanis hatalmas kihívás elé állítják a falakat, hiszen nem tudják előre, hogy kiket kell pontosan megblokkolni – épp ezért szerez az alacsonyabb nyomásszázalékához képest nagyon sok sacket a Ravens. Kulcs lehet a párharcban, hogy miként kezeli majd ezt a Texans OL és Stroud.

Humphrey hiányában jöhet a Nico Collins show?

A Texansnak van egy igazi első számú elkapója, Nico Collins, aki gyakorlatilag All-Pro szinten teljesített idén. Nagyon izgalmas lett volna a párharca a szintén kiváló Marlon Humprey ellen, ő viszont nem tudja vállalni most a játékot. Így pedig nem igazán van embere Collinsra a Ravensnek. Persze keveset is embereznek, így a sok zónázással (legtöbb Cover4 a ligában) több szem is szegeződhet Collinsra, de a Ravens idén csak 12. volt DVOA-t tekintve első számú elkapók ellen. Vélhetően az lesz a taktikájuk, hogy próbálják felé irányítani a coverage-eket és plusz safety segítséget nyújtanak arra az oldalra, azonban Bobby Slowiknak elég jó megoldásai szoktak lenni arra, hogyan hozza legjobb elkapóját egy-az-egyes szituációkba.

Összességében…

… azt gondolom, hogy a Ravens rendszerszinten nagyon jól fel van vértezve arra, hogy megállítsa a Texans támadósorát, erre pedig tényleg elég jó mintánk is van korábbi matchupokból. Persze Stroudot badarság lenne leírni, és ha a kezébe adják a labdát, bármi megtörténhet, ennek ellenére azért azt gondolom, hogy nehezen fog megküzdeni az elemekkel.

Amikor a Ravensnél a labda

A labda ezen oldala talán a kevésbé izgalmas. Ez persze inkább azért igaz, mert a másik oldal rendkívül izgi, ez meg csak simán jól hangzik. Lamar Jacksont mindig élmény nézni, főleg ebben az offense-ben, de a Texans defense is tud fun lenni Andersonékkal, Stingley-ékkel, meg DeMeco Ryans remekül időzített blitzeivel.

Mi lesz a földön?

Igazi gigászok csatája várható a földön, ugyanis a Ravensé volt a legjobb futójáték DVOA alapján, a Texansé pedig a második legjobb futás elleni védelem. Általában a támadóknak szeretem adni az előnyt ilyen esetben, és a Ravens képes lehet arra, hogy még így is ráerőltesse akaratát az ellenfelére, és szerintem úgy is gondolják, hogy akkor is tudnak futni, ha jó az ellenfél. Régen ezt is csinálták volna, mentek volna a földön előre, mert szinte csak ezt tudták volna csinálni Greg Roman alatt. Akkor egysíkúak voltak, ami miatt a rájátszásban rendre elhasaltak.

Most azonban egyáltalán nem ez a helyzet. Ez az offense rendkívül sokoldalú. Épp ezért gondolom, hogy keveset fognak futni és inkább az ellenfél gyenge pontját fogják támadni, ez pedig a levegőben lesz. Szóval én alapvetően sok Lamar dropbackre számítok a találkozón és kevesebb futójátékra a Hollóktól, főleg hogy itt több sérültjük is volt idén és még ha Gus Edwards nem is rossz, azért nem is olyan jó és sokoldalú.

Képes a Texans helytállni a levegőben? 

Passzjátékoknál már nagy előnye lehet a Ravensnek, ugyanis a 4. legjobbak voltak DVOA szerint, miközben a Texans 23. volt ennek levédekezésében. Pedig elég jó arányban tudtak nyomást gyakorolni, de a coverage egyszerűen túl gyenge volt. Persze nem Derek Stingley oldalán, a másodéves corner kiválóan teljesített idén. Steven Nelsonnál azért már voltak problémák a túloldalon, de a legnagyobb gondot a linebackerek gyenge játéka jelenti.

Ugyan Andrews még nem tér vissza, de ez akkor is problémás lesz, hiszen a helyén Isaiah Likely kiváló teljesítményt nyújtott, így fő célpontja lehet Lamarnak, vélhetően előszeretettel fogja használni ezen a meccsen. Még nagyobb problémát jelent a Texansnak a play action passzok levédekezése, ebben a 3. legrosszabbak voltak idén. Ugyan a Ravens nem használja ezt túlnyomóan sokszor, ellenben amikor igen, akkor Jacksonnak van a 3. legjobb sikerességi rátája. Szóval ne lepődjünk meg, ha erre most alaposan ráfekszenek.

A nyomásokkal és blitzekkel lehet esélye a Texansnak

A legjobb esélye akkor lehet a Texansnak, ha sok nyomást tudnak generálni és a blitzekkel meg tudják zavarni Lamart. Ha van egy relatív gyengesége a Ravens irányítójának, akkor az a blitz elleni játék. Ebben sem rossz, de jóval volatilisebb, mint anélkül. Sok nagy játékok csinál meg akár a karjával, akár a lábával, de ebben jobban benne vannak a negatív játékok is. Szóval ez egy olyan dolog lehet, amit DeMeco Ryans a szokottnál gyakrabban vehet elő a meccsen. A főedzőnek egyébként is hihetetlen érzéke van ahhoz, hogy a legjobb pillanatra időzítsen egy-egy blitzet, erre most is nagy szükség lesz.

Nyilván a sok nyomás is egy olyan dolog, hogy az mindig segít lerontani az ellenfél irányítójának teljesítményét. És azért itt lehet egy kis előnyük, leginkább a széleken. Will Anderson remekül teljesít, ahogy Jonathan Greenard és még Derek Barnett is, tehát nagyon jó szélső pass rush egysége van a Texansnak. A Ravens tackle-jei pedig sebezhetők. Ronnie Stanley a sérülései után nem játszik már azon az elit szinten, mint korábban, ráadásul a szezon során furcsa mód meccs közben is többször levitték a pályáról és rotáltak a poszton, ami szinte sosem fordul elő, de vélhetően az egészsége érdekében erre szükség volt. A túloldalon Morgan Moses vagy a csere Patrick Mekari sem az a játékos, aki ellen ne lehetne gyakran nyerni. Nyilván Lamar ellen sokszor nem elég a nyomás, mert akár kimozogva, akár a zseben belül is meg tudja oldani a helyzetet, de ártani semmiképp sem árt.

Összességében…

… ez a Ravens túl jó támadóoldalon (is), és még ha a futójátékot el is tudja venni a Texans, a passzjátékban nagyon nagy előnye lehet a hazaiknak. És mivel ez már nem a Roman féle offense, így meglepne, ha nem feküdnének erre rá, ugyanis Todd Monken támadókoordinátor remekül alkalmazkodik az ellenfélhez és mivel ez a támadósor jelenleg mindent magas szinten művel, így szerintem nem lesz kellő válasza a houstoniaknak, hogy konzisztensen megállítsák Lamarékat. A jól irányzott blitzekkel látom, hogy ki tudnak harcolni puntokat, vagy akár 1-1 labdaeladást is, talán erre hagyatkozhatnak a meccsen.

Ki jut tovább?

A Ravens jelenleg 9,5 pontos favoritnak számít, azonban azt ne felejtsük el, hogy a Texans idén hatszor is nyerni tudott underdogként, ami a legtöbb volt az NFL-ben. Ráadásul megvertek három playoff-csapatot is (Steelers, Browns, Buccaneers). Azonban azok mind otthon voltak. Idegenben 4-4-es mérlegük volt és csak 19,5 pontot átlagoltak (18. hely) a 26,6 pont helyett (8. hely), drive-onkénti pontokban a 20. helyen végeztek. Ha ezt hozzák, az biztosan nem lesz elég, de számukra ez egyértelmű örömjáték már, mindenféle teher nélkül léphetnek pályára.

A Ravensre ez viszont egyáltalán nem igaz, itt minden teher az ő vállukat nyomja. Mindenki emlékszik a csapaton belül is a 2019-es évre, ahol végigmasíroztak az alapszakaszon, Lamar MVP lett, megvolt a pihenőhét, majd teljesen laposan érkeztek meg a Titans elleni meccsbe, ahol aztán ki is kaptak. Ezt most nyilván szeretnék elkerülni, és szerintem képesek is lesznek rá. Akkor nagyon egysíkú volt a támadósor és egy jó gameplannel meg lehetett állítani. Ez most nem igaz, így szerintem a Ravens be fogja húzni a meccset.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!