Connect with us

Beharangozó

Super Wild Card szombat – Browns @ Texans és Dolphins @ Chiefs

Ma este útjára indul a rájátszás! Nem is akármilyen meccsekkel kezdünk, hiszen jön két szerethető meglepetéscsapat, a Browns és a Texans összecsapása, majd történelmi hidegben méri össze tudását a Dolphins és a Chiefs. Most jó alaposan kielemezzük, mi is várható. 

Sok advanced mutatóról lesz szó a beharangozóban, ezekről korábban írtunk egy értelmező cikket, így ha még nem mindegyikkel vagytok tisztában, akkor ajánljuk ezt áttekintésre. 

Cleveland Browns @ Houston Texans (22:30)

A szezon eleji elvárások alapján egyik csapatnak sem kellene itt lennie. A Texanst sokan a draft top5-jébe várták, de DeMeco Ryans és CJ Stroud érkezése a feje tetejére állította a franchise-t – jó értelemben. A Brownsnál ugyan lehetett reménykedni a playoffban, de azt senki sem várta, hogy mindezt negyedik számú irányítóval, a kanapéról berángatott Joe Flaccóval tudják elérni, illetve hogy a védelmük történelmi magasságokban jár majd. Most mégis itt vannak mindketten, és egy nagyon érdekes meccset tárhatnak elénk.

Amikor a Brownsnál a labda

A felek találkoztak a 16. fordulóban is egymással. Akkor CJ Stroud nem játszott, de a labda ezen oldaláról azért vonhatunk le következtetéseket. A valaha volt legtöbb idegenbeli wild card győzelemmel (4) rendelkező Joe Flacco akkor 368 yardot passzolt 3 TD-vel és úgy dobálta a mély és szűk ablakos passzokat, mintha 2012 lenne és a Ravens vezetné gyűrűhöz. Amari Cooper franchise rekordot jelentő 265 elkapott yarddal zárt, szóval azt hiszem az ő levédekezése jelent majd prioritást a Texans számára a visszavágón.

Fun fact, hogy eddig háromszor fordult elő, hogy egy WR 250+ yardot szerezzen valaki ellen, majd a rájátszásban ismét az adott ellenfél ellen lépjen pályára. Ezeken egyetlen egyszer sem ért el az adott WR 75 yardnál többet. 

Az szinte biztos, hogy ismét Flaccónak kell megnyernie ezt a meccset Browns offense oldalon. A futójáték ugyanis halott Clevelandben. Chubb kiesése óta a Browns mindössze a 28. helyen van EPA/rush mutatóban, és a futásaik negyede 0 vagy negatív yardos, ami a második legrosszabb arány a ligában. Ráadásul a Texans védelme nagyon jó futás ellen (ne tévesszen meg senkit a Colts elleni meccs). Az egymás elleni meccsen 54 yardon tartották a Barnákat és egész évet tekintve is a 3. legjobbak DVOA szerint.

Szóval futni nem fog tudni a Browns, térjünk át a passzjátékra. Amit használni is fognak, ugyanis Flacco beállása óta ők passzolják a legtöbbet korai downokra. És itt már elég nagy előnyeik lehetnek. Egyrészt play action passzoknál, ugyanis Flacco használta százalékosan a legtöbb play actiont idén, és majdnem kétszer annyi yardot szerzett ezekből, mint bárki más abban a periódusban, amikor kezdő volt.

A Texans védelme pedig nagyon gyenge play action passzok ellen, a 3. legrosszabbak EPA/play mutatóban és a 6. legrosszabbak 10+ yardos dobásoknál. A linebackereiktől nagyon sokat kérnek rendszerszinten, ahogy Ryans a 49ersnél is tette, azonban itt nagyon nincs meg az alapanyag ehhez. A pálya közepén ezt David Njoku használhatja ki, akinek remek a kémiája Flaccóval, meg amúgy is egy nagyon jó tight end. Azt gondolom, hogy rá nem nagyon van embere a Houstonnak.

A szélen pedig a már említett Cooper levédekezése lesz a kulcskérdés. Itt az az érdekes, hogy a Texansnál van egy Derek Stingley, aki nagyon jó fiatal corner, a többiek viszont elég nagy problémát jelentenek. Stingley-t azonban nem mozgatják, megkapja az egyik oldalt és kész. Összesen négy snapje van a jobb oldalon, azonban ebből három a Browns ellen jött. Szóval lehet, hogy Ryansék most azt mondják, hogy Stingley kövesse Coopert, amerre megy, Elijah Moore-t meg azért megoldják majd Steven Nelsonék is. Cooper ellen ők el lennének veszve, de ha Stingley lesz Cooperen, akkor abból még jól is kijöhet a Texans.

A másik nagy változás az lehet, hogy most egészséges lesz a Texans pass rush. Az egymás ellenin nem játszott sem Will Anderson, sem Jonathan Greenard, a két legjobb pass rushere a csapatnak. Ez pedig elég fontos lesz most, ugyanis a Brownsnak a 4. és 5. számú tackle-je játszik épp, akik egyébként pass protectionben annyira nem rosszak, csak mivel alulméretezettek, így a futást nem tudják segíteni. Viszont Anderson és Greenard ellen egyértelmű hátrányban lesznek, és nagy különbség van Flacco játékában is akkor, amikor tisztán tudják tartani, vagy amikor végig nyomás alatt kell teljesítenie.

Összességében Flacco játékán fog múlni ez a párharc. Ha úgy játszik, mint az előző meccsen, akkor olyan sok esélye nem lesz a Texansnak, habár tegyük hozzá, hogy ott is dobott interceptionöket. Ezek nem kerülték el idén, hiszen 5 meccsen 12 INT-t dobott, ami a legtöbb volt abban az időszakban. Ehhez kapcsolódó fontos statisztika, hogy 2002 óta a playoff-meccseken aki nyeri a turnover-csatát, az 76,9 százalékban a meccset is behúzza. Szóval ha a Texans nyomást tud generálni és Stingley-t ráállítja Cooperre, plusz le tud húzni pár labdát, akkor jó esélye lehet. Ezt nyilván könnyebb mondani, mint megtenni, de egyáltalán nem elképzelhetetlen a történet.

Amikor a Texansnál a labda

Legutóbb az offense nem tudta kompenzálni a védelem gyengeségét, de akkor Case Keenum irányított. A szezon nagy részében pedig a CJ Stroud vezette offense a hátán tudta vinni a védelmet. Azonban most nagyon kemény fába vágják a fejszéjüket.

Azt gondolom a Browns védelmet nem kell bemutatnom, történelmi magasságokban voltak idén például sikerességi ráta mutatóban, de EPA-ben is vezették a ligát, DVOA-ben pedig a második legjobbak voltak. Azonban azt érdemes hozzátenni, hogy idegenben nem voltak ennyire jók. Míg otthon egy egészen hihetetlen 70%-os sikerességi rátát tudtak felmutatni, amivel nyilván magasan vezették a ligát, addig idegenben ez visszacsúszott a 7. helyre. Ami még mindig nagyon jó, de már nem megállíthatatlan. Ennek oka egyébként az lehet, hogy hazai pályán a közönség mellettük áll és a támadók halkan, csak jelzésre tudják elindítani a snapet, ami Garrettéknek is mutatja, hogy mikor kell elindulni – idegenben ez az előny nincs meg és az a minimális különbség épp elég lehet sokszor, hogy ne érjen oda a pass rush.

Ha már Garrett és a pass rush. A liga talán legjobb edge rushere általában a támadók bal oldalán szokott felállni, ott viszont most Laremy Tunsillal találkozna, így jó ötlet lehet átvinni őt a túloldalra, ahol Charlie Hack lesz a tackle, aki az egymás elleni meccsen 15 (!) nyomást engedett. Már akkor is kísérletezett Garrett mozgatásával a Browns, amit általában nem tesznek meg egyébként (nagyjából 75%-ban indul az LT-vel szemben), de most ez jó ötlet lehet (az egymás ellenin a snapek kétharmadán az RT-vel szemben állt fel). Erre pedig a Texansnak is ki kell találnia valamit, vélhetően tight end vagy futósegítséget adni Hacknek Garrett ellen.

A nyomás pedig CJ Stroud játékára is kihat azért. Ha mondjuk PFF-értékelést nézünk, akkor a tiszta zsebes 6. helyről a 24. helyre esik vissza, ha nyomás alá kerül. És nem ez az egy matchup probléma Stroud számára.

Ugyanis az emberezés is problémákat tudott neki okozni, a Browns pedig rengeteget emberezik, ráadásul rendkívül jól teszi mindezt. Az esetek 44,3 százalékában használnak cover1 védekezést (azaz egy mély safety és emberezés), ezeken pedig a liga 4. legjobb EPA-jét tudják felmutatni. A pass rush félelmetes, a szélen pedig a Denzel Ward, Martin Emerson kettős rendkívül jól tud tapadni az emberéhez.

Azt azért itt fontos megemlíteni, hogy Ward összeszedett egy sérülést a csütörtöki edzésen és kérdőjeles az állapota, ez nagy érvágás lenne a Brownsnak, mert az All-Pro csapatomban ő volt az első kimaradó a CB-k közt, tehát nagyon magas szinten teljesített. Ellenben a Texansnál sem egészségesek az elkapók Nico Collinst kivéve, bár Noah Brown visszatérésére van azért esély.

A Browns emellett a liga legjobbja volt play actionök ellen is EPA-t tekintve, tehát még csak erre sem támaszkodhat úgy igazán a Stroud vezette offense, ami nagyon szereti a PA passzokat. Ez így együtt pedig elég nagy problémákat jelenthet a Houstonnak.

Főleg hogy a futójátékra sem tudnak támaszkodni, bármennyire is próbálják erőltetni. Még under center csak-csak működik a dolog, de Stroud a shotgunból szeret irányítani, Bobby Slowik támadókoordinátor pedig még nem igazán tudta összeegyeztetni ezt a kettőt, ezért a földön eléggé el vannak veszve, mindössze a 27. legjobbak sikerességi rátában. Még nagyobb probléma, hogy erőltetik is ezt a futójátékot, mert Slowik úgy gondolkodik, hogy ezekkel jól fel lehet vezetni a passzokat. Ami részben igaz is egyébként, de ha ennyire nem megy a futás, akkor nem szabad ennyire erőltetni. Talán érdemes lenne ebből jóval visszább venni és Stroud kezébe adni a gyeplőt, mert vele lehet a legjobb esélyük. Még ha nem is olyan jó matchup ez a Browns.

Érdemes lehet talán több 12 personnelt (két tight end) használni, mert erre a Browns szinte mindig telített boxokkal válaszol, és ebből lehetne többet passzolni, hiszen ez sokszor jelent cover3 védekezést, ami viszont már Stroud és a Texans offense kedvence: zónavédekezés single high safetyvel rotálás nélkül. Ez a tökéletes setup egy ilyen Shanahan-féle támadósornak. Persze nem lehet egész meccsen át ezt tolni, de ha jobban rá tudnak erre feküdni, akkor sikeresebbek lehetnek, mint simán a cover1-es védekezése ellen a Brownsnak.

Ki jut tovább?

Azt gondolom, hogy a Texans támadósornak nagyon nehéz dolga lesz a Browns ellen. Amúgy is nagyon durva ez a védelem, de stílusban sem fekszik annyira a houstoniaknak a sok emberezés miatt. Persze Stroud újoncként is annyira érett és jó játékot nyújt, hogy nem lepődnék meg egy szuper meccstől a részéről, de az tűnik valószínűbbnek, hogy tudják majd őt limitálni. A túloldalon pedig nagyon sok múlik azon, hogy milyen napja lesz Flaccónak. Ha több interceptiont is dob, akkor azzal megáshatja a csapat koporsóját. Valószínű, hogy lesznek interceptiont érő dobásai, kérdés mennyit szerez meg ebből a Texans és milyen pozícióba juttatja a támadósort. Ellenben az is könnyen lehet, hogy megint emberfelettit játszik, mint legutóbb, Cooperrel és Njokuval karöltve feltesznek 400 yardot a táblára.

Flacco varianciáján sok múlik, de szerintem összességében a matchupok a Brownsnak kedveznek ezen a találkozón, így rájuk teszek, de a Rams-Lions mellett számomra ez a legnehezebben megtippelhető mérkőzés.

Miami Dolphins @ Kansas City Chiefs (02:10)

Nagyon érdekelne ez a meccs semleges pályán és úgy, hogy mindkét csapat teljesen egészséges. Láttunk már ugye ilyesmit Németországban ősszel, de jó lenne megint ezt látni. Jelen helyzetben viszont nagyon nem erről van szó és a körülmények mindenképp a Chiefsnek kedveznek.

A hazai pálya persze alapvetően is előnyt jelent az Arrowheadben, azonban különleges körülmények lesznek most és mínusz 20 fok alá fog menni a hőmérséklet, a hőérzet pedig akár -35 is lehet. Ez a valaha volt leghidegebb meccsek egyike lesz, amihez nyilván a Chiefs sincs hozzászokva, de a floridai melegből érkező Dolphins meg aztán végképp. És akkor ehhez jön hozzá, hogy a Miami rengeteg sérüléssel küzd, nem lesz a teljes pass rush egység, a kezdő linebacker, a kezdő corner, emellett még ha játszik is, közel sem 100%-os állapotban teszi ezt Jaylen Waddle, Jevon Holland és a támadófal többsége.

Így azért komoly handiceppel indul a Dolphins, tekintve hogy nem hogy -20 fokban, hanem 5 fok alatti meccseket tekintve is 10-et buktak zsinórban (ebből Tua Tagovailoával négyet, győzelem nélkül). Ettől függetlenül a nagy hideg és az ahhoz való alkalmazkodás kérdése akár teljesen kiszámíthatatlanná is teheti a meccset, és ha azt nézzük, hogy a hidegben a futójáték lehet a döntő faktor, akkor a Miami is előnyben lehet.

Amikor a Dolphinsnál a labda

A nagy hideg azt gondolom, hogy elsősorban a Dolphins passzjátékot fogja megnehezíteni. A labda keményebb, nehezebb lesz, annak megfogása is problémákat jelent, így Tua amúgy is NFL-szinten gyenge karja még nagyobb problémákat jelent majd. Biztos vagyok benne, hogy Steve Spagnuolo a pálya közepét akarja majd elvenni a passzjátékoknál, hiszen nagyon jó gameplan edzőről van szó és láttuk több csapattól, hogy ez működőképes a Dolphins ellen. Ha ezt sikerrel teszi és szélre menő passzokra tudja kényszeríteni a Dolphinst, akkor a levegőben nyert ügye lesz, hiszen normál körülmények közt is problémát okoznak ezek Tuának, nem hogy -25 fokban és szélben.

Spagnuolo emellett sok kreatív blitzet és szimulált nyomást fog küldeni Tuára már korai downokon is, és a védőfalában is olyan mozgásokat fog generálni, amik kellemetlenné teszik a Dolphins offense dolgát. Persze Tua szabadul a leggyorsabban a labdától idén, blitz ellen meg aztán főképp (2,02 másodperc), ellenben ha a pálya közepét így is sikerül elvennie a Chiefsnek, akkor nem fog olyan gyors megoldásokat találni az irányító és tovább fogja tartogatni a labdát, ami viszont katasztrófához vezethet. Ugyanis ha Tuára nyomás helyezedik, akkor 51,8 százalékos sikerességi ráta helyett mindössze 31,2 százalékos sikerességi rátával dolgozik szélre menő passzoknál. Nagyon nem ízlik neki a káoszos zseb, nem tudja elég jól navigálni azt és a termete miatt nehezebben is old meg innen passzokat, főleg a szélre. Az ő pánikolása és a Spags által kreált kaotikus zsebek együttállása nem fest jól a Dolphins számára.

Szóval ha passzban bajban lesznek, akkor a futójátékra kell támaszkodniuk. És ha nyerni fognak, akkor szerintem emiatt teszik. Idén amikor működött a futójátékuk, akkor az egész offense működött és aratták a nagyobbnál nagyobb győzelmeket. Amikor viszont nem ment a futás, akkor problémákba ütköztek.

Az a jó hírem van a Miami szurkolóinak, hogy a Chiefs védelme idén 27. volt DVOA-ben futás ellen, illetve bottom3-ban végeztek zónafutások ellen, tackle külső válla felé haladó futások ellen és jet motiont használó futások ellen. Az a helyzet, hogy a Dolphins épp ezeket csinálja nagyon magas szinten.

Azt gondolnám, hogy Spagnuolo elsősorban a passzjátékot akarja lenullázni, mert mégiscsak ez a Dolphins nagyobb fegyvere. Ha így lesz, akkor több két mély safetys felállást látunk majd és a pálya közepének teletöltését. Ez viszont azt eredményezi, hogy a futások, és kiváltképp a szélső futások ellen sebezhetőbbek lesznek. Az első meccsen Mostertnek több jó futása is volt a szélre, 12 futásból 85 yardot szerzett, jelentős részét külső futásokkal, de a nagy hátrány miatt hamar hanyagolniuk kellett a földön való haladást. Ez most könnyen lehet, hogy másképp lesz, és ebben látom a Dolphins sikerének kulcsát. Sokat futni a szél felé.

Persze elképzelhető, hogy a nagy hidegben Spagnuolo úgy készül, hogy inkább a futást akarja elsősorban megállítani, mert passzolni úgysem tudnak, de azért ez elég veszélyes taktika lehet a bosszúmeccsre készülő Tyreek Hill ellen. Főleg ha Waddle is tud játszani, ami nagyon fontos lenne.

Azt még érdemes kiemelni, hogy a Chiefs védelme nagyon sebezhető screenek ellen: konkrétan utolsó előttiek voltak ebben EPA mutató szerint. Persze ez logikus, Spagnuolo kreatív és káoszos blitzei ellen jó válaszok lehetnek a screenek, a csapatok is ezt használják jobb ötlet híján, és jól is működnek. Szóval ne lepődjünk meg, ha a szélső futások mellett ezzel készül majd Mike McDaniel a találkozóra.

Amikor a Chiefsnél a labda

Az mindenkinek nyilvánvaló, hogy a Chiefs offense visszaesett a tavalyi évhez képest. A legtöbben ezt az elkapókra fogják, ami teljesen jogos kritika is, azonban messze nem az egyetlen probléma. Még úgy sem, ha hozzávesszük azt, hogy Kelce láthatóan öregedik és a mindenki felett egy polccal lévő szintjéről visszaesett egy simán jó játékra. Azonban a futójáték szenvedéséről szinte senki sem beszél. Az előző években keveset futottak, de azt nagyon jól tették, tavaly a 6. legjobbak voltak sikerességi rátában. Idén a 26. helyet csípték meg. Hatalmas visszaesés.

Ebben közrejátszik, hogy a két tackle nem olyan jó, mint a tavalyi kettő, illetve Trey Smith játéka is visszaesett. Pacheco sosem látott jól a pályán, így ha nem blokkolnak jól előtte, akkor ő saját erőből nem tud kihozni sok extra yardot. Illetve szó szerint erőből igen, de nem old meg hibás helyzeteket. A futójáték visszaesése látványos volt a Dolphins elleni németországi meccsen is, hiszen mindössze 27,8 százalékos sikerességi rátával dolgoztak, ami egész évre vetítve messze a legrosszabb lenne a ligában (a 32. Buccaeersnek 32 százalék a mutatója). A cudar időjárási körülmények közt pedig elképzelhető, hogy a futójáték fog dönteni a felek közt, és abban nem áll jól a Chiefs gárdája.

Emiatt, plusz a büntetések és az elkapóhibák révén a korai downos sikerességi rátája a 30. helyre elég csak a Chiefsnek, ami borzasztó mutató. Ez azt jelenti, hogy rengeteg harmadik és hosszúba keverednek, ahol mindig a védelem van előnyben, még egy Mahomes szintű QB ellen is. Főleg úgy, hogy már Kelcere sem tud ilyen helyzetekben olyan magas százalékban támaszkodni az irányító. Mahomesnak szuperhősnek kell lennie, ami kevesebbszer megy, mint eddig, mert nincs meg körülötte kis túlzással még a minimális kisegítőszemélyzet sem.

Az egymás elleni meccsen a Dolphins védőfal dominálni tudott, így megfojtotta a Chiefst. Az viszont nagy kérdés, hogy ez most is menni fog-e, ugyanis kiesett már Jaelan Phillips, Bradley Chubb és Andrew Van Ginkel. A fal közepén továbbra is nagyon erősek, de a Chiefs épp a szélen sebezhető, ott pedig Emmanuel Ogbah, Melvin Ingram és Justin Houston már nem tartogat olyan minőséget, amivel dominálni lehetne a falak csatáját. Ez pedig problémát jelenthet.

És ha nem fog menni a pass rush, akkor nagy kérdés, hogy mi a B terve Fangiónak. Több blitz, hogy sikerüljön nyomást generálni? Lehet, és a Bills ellen fordult is ehhez a megoldáshoz, de Mahomes ellen nem tudom mennyire jó ötlet blitzelni. Főleg hogy millió screent használ a Chiefs, amivel ezt meg lehet állítani. Lehet érdemesebb lenne több drop8 coverage-et hívni, tekintve hogy a szélső pass rush valószínűleg nem fog odaérni, akkor legalább a coverage-et erősítsük meg alaposan és hagyjunk minél kisebb ablakokat Mahomes számára, hogy az amúgy sem valami ügyes elkapókat megtalálja.

És ha már fegyverek. Kelce-nek lehet jó napja, egyrészt mert playoff és ott mindig szuper volt Mahomesszal, másrészt mert a Dolphins a liga 3. legrosszabbja volt TE-k elleni védekezésben DVOA mutató szerint. A másik nagy kérdés pedig Rashee Rice levédekezése lesz, aki egy korrekt második számú opciót tud nyújtani a Chiefs számára.

Itt az a kérdés, hogy vajon Fangio ráállítja-e Jalen Ramsey-t, mint messze a legjobb cornerét a csapatnak. Aki egyébként akár Kelce-vel is mehetne, hiszen vele is fel tudja venni a versenyt fizikálisan. Szóval nagyon érdekel, mit tervez Ramsey-vel Fangio. Ha csak simán hagyja a helyén a támadók bal oldalán, akkor szerintem hibát követ el, mert akkor Chiefs szempontból könnyen el lehet kerülni, és lehet játszani Eli Apple-re, Kader Kohou-ra és a már említett Riley-ra. Szerintem muszáj lenne Ramsey-t az esetek nagyobb részében ráállítani akár Kelce-re, akár Rice-ra, különben bajban lehetnek.

Ki jut tovább?

Sokat beszélünk arról, hogy a Dolphins idén 1-5 volt playoff-csapatok ellen, viszont a Chiefs sem volt sokkal jobb, hiszen csak 1-4-es a mérlegük, és ugye az az egy győzelem épp a Dolphins ellen jött. Nyilvánvalóan KC-ben is vannak problémák, azonban a tapasztalat mindenképp mellettük szól, hiszen ez lesz Tua első playoff-meccse, miközben Mahomes hazai pályán a rájátszásban 9-2-es mérleget tud felmutatni, ráadásul mindkét veresége hosszabbítás után érkezett. És akkor ott van az a faktor, hogy hazai pályán játszanak, meg hogy -20 fokos hidegben egy floridai csapat ellen, amely rengeteg sérüléssel küzd.

Mindezek együtt, plusz Spagnuolo zsenije Tua limitáltsága ellen nálam Chiefs győzelmet sejtetnek, főleg hogy egyébként Mahomesnak elég sok sikere volt Fangio védelmei ellen a korábbi években (habár tegyük hozzá, hogy akkor az egész támadósor is jobban muzsikált). Azonban ha a nagy hidegben a futójáték lesz a döntő, akkor a Dolphins egész jó helyzetben lehet.

Click to comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x