Connect with us

Történelem

A Főnök haragja – A Chiefs Super Bowljai

A 2019-es szezon végén a Chiefs megnyerte a Super Bowlt, majd a tavalyi év zárásán is újra az NFL csúcsára állhatott. A szurkolók 50 évet vártak erre, ugyanis 5 évtized választotta el a Chiefs első sikerkorszakát és a mostanit. Ezalatt az 50 év alatt sok mindent megéltek a szurkolók, de egyszer sem láthatták a kedvenceiket, amint magasba emelik a Lombardi trófeát. Nem tehettek semmit, csupán belekapaszkodtak az egyetlen pozitív emlékbe, a ’60-as évek csapatának sikereibe.

A Chiefs sikerkorszaka egybeesik az AFL alapításával és az első évekkel. Mivel a Chiefs volt a legnagyobb szereplő az új liga létrehozásában, ezért nem lehet különválasztani a két történetet. Minden 1958. december 28-án kezdődött, mikor a Colts és a Giants lejátszotta az NFL-döntőt, amelyet ma a Legjobb Mérkőzés Amit Valaha Játszottak néven tartanak számon. A nézők között ott volt az akkor még csak 26 éves dallasi üzletember, Lamar Hunt, akit teljesen magával ragadott a játék lendülete. Amint véget ért a mérkőzés, elhatározta, hogy alapít egy csapatot Dallasban. Az ötletével fel is kereste az NFL-t, ahol azonban zárt kapukkal találta szemben magát. A tulajdonosok nem akartak még egy csapatot. Hunt hiába próbált meg érvelni, senki nem hallgatott rá.

Sok sikertelen próbálkozás után Hunt belátta, hogy az NFL soha nem fog engedélyt adni neki a dallasi csapat létrehozásához, de ez nem jelentette azt, hogy feladta volna az álmait. Értesülésére jutott, hogy több hozzá hasonló üzletember is szeretett volna már NFL csapatot alapítani egy-egy városban, de a liga őket is elutasította. Hunt mindegyiküket felkereste, és megpróbálta rávenni őket, hogy ha az NFL nem kér belőlük, akkor alapítsanak egy saját ligát. Végül 7 másik csalódott üzletemberrel közösen lefektették az új liga alapjait, és 1960-ban megszületett az AFL.

Hunt csapata ekkor még Dallas Texans névvel mutatkozott be, és így nyerte meg az AFL bajnokságot ’62-ben, mikor a Houston Oilerst hosszabbításban 20-17-re legyőzte. Csakhogy Hunt nem örülhetett igazán, mert hamarosan szembesült azzal a ténnyel, hogy Dallasban a csapatának nem sok esélye lesz. Az NFL tulajdonosai lassan ráébredtek, hogy az AFL komoly vetélytárs, és valahogy meg kell roppantani. Úgy gondolták, a legnagyobb csapást azzal tudnák bevinni az új ligának, ha Hunt városába telepítenek egy új csapatot. Ez az új csapat lett a Dallas Cowboys.

Dallas városa a ’60-as évek elején még csekély lélekszámú lakossággal bírt, így nem bírt el két NFL csapatot. Hunt erre gyorsan ráébredt, ahogy arra is, hogy nem ő van előnyben. Így hát nem sokkal a győzelem után elköltöztette a franchise-t Kansas Citybe, ahol új nevet is adott a franchise-nak. A költözésben hatalmas segítséget jelentett a város akkori polgármestere Harold Roe Bartle, akit mindenki csak “A Főnök” (The Chief) becenéven hívott. Hunt az ő tiszteletére nevezte át a csapatot Chiefsre, és azóta is ezen a néven játszik a gárda.

A csapat új helyszínen és új néven folytatta a szereplést, de a váltás eleinte negatív hatást ért el. Ugyan a csapatnál volt az egyik legjobb edző Hank Stram, az egyik legjobb irányító Len Dawson, az egyik legjobb elkapó Otis Taylor, és a védelem is az egyik legjobb volt, mégis három évig tartott, mire újra sikerült megnyerni a csoportot. ’66-ban azonban minden összejött, és az AFL döntőjében a Bills otthonában 31-7-es sima győzelmet arattak. A diadalnak azonban nem lehetett sokáig örülni, ugyanis ezúttal nem az AFL-döntő jelentette az utolsó mérkőzést.

1966-ra az NFL rájött arra, hogy nem tudja megroppantani az AFL-t, sőt egyre nagyobb veszélyt jelent az új liga. Így a leglogikusabb döntést választották, elkezdtek tárgyalni a másik ligával egy összeolvadás reményében. Az AFL nem zárkózott el ettől a gondolattól, és az összeolvadás egyik első lépése egy közösen megrendezett döntő volt. A megállapodás szerint az a csapat, amelyik megnyeri az AFL-t, egy semleges helyszínen összecsaphatott az NFL bajnokával. Ezt a döntőt akkor még úgy hívták „First Championship Game AFL vs NFL”. Hunt ezt a nevet túl hosszúnak találta, és nem sokkal később azt a javaslatot tette, hogy nevezzék inkább Super Bowlnak. A tulajdonosok eleinte nem rajongtak az ötletért, de a médiának azonnal megtetszett a név, és a továbbiakban már Hunt ötletét használták fel a két liga nagydöntőjének elnevezésekor.

A történelem első “Super Bowlján” a Chiefs ellenfele a Packers volt, amivel egy félidő erejéig meccsben is volt. A második játékrészben azonban minden elromlott, és a Packers végül 35-10-re nyert. A vereség mellett fájó volt az a nyilatkozat is, amit a Packers edzője, Vince Lombardi tett. Megkérdezték őt ugyanis, mit gondol a Chiefsről, és Lombardi azt mondta:

„Úgy gondolom a Kansas City egy nagyon jó csapat, de nem mérhető az NFL csapataihoz.”

Ez a megjegyzés dühítő volt, de egyben motiváló is. Mind Stram, mind a játékosok égtek a vágytól, hogy megmutassák, igenis mérhetők ők az NFL csapatokhoz. Újra el fognak jutni a Super Bowlba, és ezúttal győztesen fognak távozni onnan. A Super Bowlba való visszajutást azonban megnehezítette egy tény, miszerint egy csoportban voltak az AFL másik legjobb csapatával, az Oakland Raidersszel.

A Chiefs a legtöbb AFL csapatot könnyedén legyőzte, de a Raiders ellen tehetetlen volt. Valamiért képtelen volt Stram túljutni a Raidersön, és ez a legjobban ’68-ban mutatkozott meg, mikor a rájátszásban a 41-6-ra simán kikaptak Oaklandben. A szenvedés ’69-ben is folytatódott, az alapszakaszban a Raiders oda-vissza megverte a Chiefst, így hiába végzett a csapat 11-3-mal, a Raiders lett csoportgyőztes, a Chiefs pedig mehetett kétszer idegenbe a playoffban.

Először New Yorkban kellett túljutni a Jetsen, ami az előző évi Super Bowlt megnyerte. Egy védőcsatában 13-6-ra sikerült nyerni, és jöhetett a nagy mumus Oakland. Az AFL döntőn mindenki arra számított, hogy újra a Raiders diadalmaskodik, de a dolgok ezúttal másképp alakultak. A Chiefs védelem ezúttal teljesen kikapcsolta a Raiders támadósort, és csupán 7 pontot engedett ellenfelének. A defense helytállásának köszönhetően a Chiefs 17-7-re megnyerte az utolsó AFL döntőt, és visszatérhetett a Super Bowlba.

A IV. Super Bowlon az ellenfél a Minnesota Vikings volt, ami ’69-ben letarolta az NFL-t. A Vikings 13 pontos favorit volt, és kevesen gondolták volna, hogy a Chiefsnek lesz esélye. Csakhogy ahogy egy évvel korábban a Coltsot, úgy most a Vikingst is nagy meglepetés érte. A Chiefs védelme ismét semlegesítette az ellenfél támadóit, és a Vikings tehetetlenül végignézte, ahogyan összetörik minden reményük. A Chiefs nagyon simán 23-7-re megnyerte a Super Bowlt.

A ’66-ban elszenvedett gyalázatot sikerült feledtetnie a csapatnak ezzel a győzelemmel, viszont nem lett folytatása ennek a diadalnak. ’70-ben nem sikerült megvédeni a címüket, még a rájátszás sem jött össze. ’71-ben újra megnyílt a Super Bowl kapuja, de a rájátszásban a Dolphins ellen egy végletekig kiélezett meccsen végül alulmaradt a csapat. Maga a mérkőzés minden idők leghosszabb meccse volt, ugyanis 82 percre és 40 másodperce volt szükség ahhoz, hogy a Dolphins 27-24-re diadalmaskodhasson. A ’71-es volt a bajnokcsapat utolsó nagy rohama, ezután a játékosok kiöregedtek, megfelelő pótlás nem érkezett, a Chiefs pedig végleg átadta a csoportot a Raidersnek.

1971 után a Chiefs szurkolóknak kevés sikerben volt részük. A ’90-es években volt egy rövid fellendülés, mikor újra bajnokesélyes csapatuk volt, de minden évben csalódniuk kellett. 2018-ban azonban minden megváltozott. Ekkor vette át a kezdő irányító szerepét Patrick Mahomes, és az ő vezetésével új fejezet kezdődött a csapat történelmében. Mahomes a tökéletes edző Andy Reid mellett azonnal felvette az NFL ritmusát, és egy évvel később már a Super Bowlon is pályára léphetett. Ott pedig egy 10 pontos 4. negyedes hátrányból sikerült fordítani, és 31-20-ra megverni a 49erst. Ez pedig még csak a kezdett volt.

A Chiefs azóta folyamatos résztvevője nemcsak a playoffnak, de a Super Bowloknak is. Minden évben legalább konferenciadöntőig eljutottak, és egy kivételével tovább is mentek mindig a döntőbe azóta. Noha a 2020-as Super Bowlt szeretné mindenki elfelejteni, ott a Buccaneers nagyon simán lemosta a Chiefst 31-9-re. Ez azonban nem törte meg a csapatot, és két évvel később a 2022-es döntőn az Eagles ellen egy gigászi összecsapásban 38-35-re végül sikerült újra nyerni.

Az elmúlt 4 szezonban a Chiefs 3 Super Bowlt játszott, amiből kettőt meg is nyert. Azzal pedig, hogy idén is bejutottak a nagydöntőbe egy új dinasztia kapujába kerültek. Már most sokan úgy gondolják a Chiefs a következő nagy dinasztia, azonban egy utolsó lépés még szükséges ahhoz, hogy ez beteljesüljön. Le kell győzniük újra azt a 49erst, aki ég a vágytól, hogy bosszút állhasson a 4 évvel ezelőtti vereségért. Ha összejönne az újabb győzelem, úgy egyértelmű lenne: A Chiefs az NFL 7. dinasztiája!

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!