Connect with us

Hír

Így nézhet ki az új kickoff

Az NFL Versenybizottsága leadta konkrét javaslatát a kickoffok megreformálásával kapcsolatban, ami az utóbbi évek egyik legnagyobb változtatása lenne a pályán történteket figyelembe véve. Az NFL szeretné megfordítani a trendet, miszerint a visszahordások kezdenek eltűnni a sportból, de mindeközben szeretné még tovább csökkenteni a nagysebességű ütközésekből fakadó agyrázkódásokat is. Így állt össze az új szabályjavaslat, ami nagyon hasonlít a kisebb ligákban (pl. XFL) bevezetett kickoffhoz.

A javaslat szerint továbbra is a 35 yardosról indulna a rúgás. Ehhez kapcsolódik, hogy szél esetén nem egy játékos fogná le a lasztit, hanem behoznának egy segédeszközt a játékszer megtartására, de ez a kevésbé fontos része a dolognak. Szóval a rúgó csapat további 10 tagja az ellenfél 40 yardosára állna fel, míg a visszahordó csapatból legalább 9-en a saját 30-35 yardosuk közt állnának fel, és maximum két visszahordó lehetne, akik pedig a saját 20 yardosuk és a gólvonaluk között állhatnának fel. A rúgón és a visszahordókon kívül senki sem mozdulhat meg, amíg a labda hozzá nem ér az egyik visszahordóhoz vagy a földhöz. További javaslat, hogy touchback esetén mostantól nem a 25, hanem a 35 yardos vonalra tennék a labdát.

Mindezekkel tehát jelentősen növelnék a visszahordások számát, ellenben az ütközések erejét jelentősen csökkentenék, hiszen nem nagy sebességgel csapódnának egymásba a játékosok. Az XFL-ben is hasonló a kickoff, csak kicsit máshol állnak fel a játékosok. Ott két év alatt a kickoffok 90%-át visszahordták és elég jó adataik voltak az agyrázkódásokkal kapcsolatban is.

Kiegészítő információ még, hogy onside kicket lehetne rúgni, de csak a negyedik negyedben hátrányban, és értelemszerűen előre értesítve az ellenfelet. A meglepetés onside kickek tehát kivesznének a sportból.

A tulajdonosok hamarosan szavaznak majd a változásról, 24 “igen” voksra lenne szükség a bevezetéshez.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!