NCAA

Szombati beszámoló #3 – College foci 2024

Published on

Az idei egyetemi szezon egyik legnagyobb újdonsága, hogy a korábban konferenciájuk zászlóshajójának számító programok 2024-től már új ellenfelekkel szemben, egy új ligában próbálják megvetni a lábukat. Ennek köszönhetően olyan párharcok jöttek létre az egyetemi futball krémjébe tartozó együttesek között, amikre korábban évtizedenként vagy még annál is ritkábban került sor. 

Az előző fordulóban a Utah Utes, a USC Trojans és az Oklahoma Sooners is megtapasztalta, hogy milyen a Big 12, Big 10 és az SEC légköre, aminek apropóján megvizsgálom, hogyan is festettek ezek a csapatok új környezetükben. Ez itt a szombati beszámoló, amiben a szokásos draftos rovat mellett beharangozzuk a szezon eddigi legnagyobb felhajtással kecsegtető mérkőzését, a Georgia-Alabama derbit! 

A jó: Utah Utes (22-19 arányú győzelem az Oklahoma State Cowboys ellen)

Kevés együttes lenne képes arra, hogy az egyik legnagyobb konferenciarivális otthonában csereirányítóval is győzelmet arasson, de Kyle Whittingham legénysége már nem először bizonyította, hogy a legnagyobb sztárok hiányában sem lehet leírni őket. Az örök egyetemista, Cam Rising irányító ezúttal ujjsérülés miatt nem tudta vállalni a játékot, a Utah azonban egyáltalán nem lengette meg a fehér zászlót. Hiába dobott a csere QB Isaac Wilson 2 interceptiont is, a védelem és a futójáték győzelemre vezette a gárdát.

A Utah-t immáron 20 éve vezető Whittingham a fizikális fociban hisz, lenyomja a labdát az ellenfél torkán, egyúttal mindig megtalálja a módot arra, hogy elvegye az aktuális rivális legfőbb fegyverét. Ezúttal is így tettek, hiszen köztudomású, hogy az Oklahoma State Cowboys támadósorának sikeressége Ollie Gordon teljesítményén áll vagy bukik. Nos, a Utes védelme mindössze 42 yardot engedélyezett a tavalyi Doak Walker díjasnak (az ország legjobb futójának kiosztott kitüntetés).

Eközben a labda túloldalán Micah Bernard karriercsúcsot jelentő 182 futott yardot gyűjtött össze, míg az offense másik kulcsfigurája, Brent Kuithe tight end egy elkapott- és egy futott hatpontossal járult hozzá a győzelemhez. Egy olyan konferenciában, ahol a csapatok többsége a futójátékot erőlteti, sokat nyomhat a latban a Utes védelme, amely futás ellen és összességében is top 20-as számokat produkál. Sokatmondó statisztika, hogy a Utes defense a játékok 45,4 százalékában 0 vagy kevesebb yardot engedélyezett eddig.

Egy szó, mint száz: a védelem extra, ha pedig Rising visszatér, akkor a támadósor miatt sem kell különösebben aggódni. Nem lenne meglepő, ha a Utes kiegyensúlyozott játéka ismételten konferenciagyőzelemben csúcsosodna ki. A szezon előtt esélyesnek gondolt Arizona-Kansas State duónak is van már 1-1 veresége, a Cowboyst épp most porolták el, a sötét lovak közül pedig egyedül az Iowa State veretlen, egyre jobban fogyatkozik tehát a komolyan vehető kihívók száma.

A rossz: USC Trojans (27-24 arányú vereség a Michigan Wolverines ellen)

A cikk még nem ért véget. Hogy tovább olvass, fizess elő vagy jelentkezz be!

Havi előfizetésÉves előfizetés
SPÓROLJ 2 HÓNAPOT ÉVES ELŐFIZETÉSSEL
Előfizető
havonta
évente
HUF249024 900
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek
Reklámmentes
havonta
évente
HUF349034 900
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek

Click to comment

Popular Posts

Minden jog fenntartva. © 2024 FK Media Group