Connect with us

Beharangozó

Könnyű revans? – Green Bay Packers @ San Francisco 49ers

Tavaly a 49ers alaposan elpáholta a Packers gárdáját az NFC főcsoportdöntőjében. Valószínűleg azóta fűti a vágy a vendégeket, hogy bosszút álljanak, erre pedig most hatalmas esélyt kaptak a sorstól, ami megtizedelte az ellenfelet.

A hazaiakat egész szezonban sérülések hátráltatják és hiába tért vissza Kittle és Garoppolo is, a hétvégén újra kidőltek, így a Packers ellen egész biztosan nem számíthatnak egyikükre sem. Mondhatnánk, hogy Garoppolo sérülése nem olyan nagy érvágás, mert nem igazán nyújtott maradandót a kezdő irányító, de Mullens még hozzá képest is visszaesést fog jelenteni.

Meg lehet lepni a Packerst

A vendégek két vereséggel érkeznek Kaliforniába és ebből a kettőből egyértelműen az utóbbi, Vikings elleni vereség lehet fájdalmas. Ez lehet a blueprint a 49ers számára is, mert a Sajtfejek futásvédelme rosszabb az átlagnál. A Football Outsiders hatékonysági mutatói közül az összesben a liga alsó feléhez tartozik a Green Bay futásvédekezése, de szemmel láthatóan is itt sebezhetőek a leginkább.

Ez nem is a csoda, hiszen kimondottan jól senki nem teljesít futás ellen a védelemből. A Pro Football Focus adatai szerint már több mint 70 elrontott szerelésnél jár a wisconsini gárda, melynek nagy részét a secondary tagjai tudják felmutatni. A két kezdő safety különösen botrányosan teljesít ebből a szempontból, ketten együtt csaknem 20 missed tackle-nél járnak. Ez főleg azért lehet hangsúlyos, mert a hazaiak sok egzotikus futást hívnak, amelyek nagy része a széleket támadja, így a front7 aligha tudja feltartóztatni az ellent.

A San Francisco futójáték ha nem is olyan magabiztos, mint a tavalyi évben, de bőven képes átlagon felüli játékra, pedig már a negyedik számú futóját használja a csapat. Ha minden igaz JaMycal Hasty kezdhet a mérkőzésen, de a kulcsot a playhívások és a fal adhatja a csapat számára. Kyle Shanahan rendszerében ugyanis a sokadik számú futók is képesek eredményt elérni, sőt néha futókra sincs szükség.

A 49ers idei legnagyobb fegyverei a WR futások, amelyben Brandon Aiyuk és Deboo Samuel is jeleskedik. Több mint 10 yardos átlaggal fut a két WR és a Packers számára igazi mismatchek lehettek volna, a vendégek ugyanis horizontálisan nagyon lassan mozognak, nincs senki a front7-ben aki gyors lenne lateral mozgásban. A koronavírus miatt viszont egyikük sem léphet pályára, így kérdés, hogy a cseréik ki tudják-e használni a Packers ezen gyengeségét.

A futások pedig megalapozhatják a passzjátékot, mert Mullens play action játékokból 15%-kal pontosabban passzol, mint sima dropbackek alkalmával és míg play action játékok alatt közel 10 yardos átlaggal passzol, addig regular passzjátéknál mindössze 4 yardos átlaggal. Ekkor szintén a pálya közepén okozhatnak zavart, mert a Packerst a pálya közepén kimondottan gyenge coverage teljesítményt nyújt.

Egész pontosan Christian Kirksey, Kamal Martin, Krys Barnes és Ty Summers összesen egy nem túl szép 53 target / 49 elkapás mutatót tudnak felmutatni, aminél nincs rosszabb teljesítmény az egész ligában. Kittle kiesése rengeteget segít majd ebben nekik, de még így is vastagon nehéz helyzet elé lesznek állítva.

Ki tudja-e a 49ers kapcsolni a Packers legnagyobb fegyverét?

A túloldalon egyetlen dolgon fog múlni kis túlzással a Packers pontszerzéseinek a száma. Davante Adams talán a liga legjobb formában lévő elkapója és sérülései ellenére is már 7 touchdownnál és több mint 500 yardnál jár. Igazán különleges kapcsolat van közte és Rodgers között hozzátéve, hogy a többiek nem igazán megbízhatóak, így szükség is van az extra terhelésre.

A túloldalon érdekes döntés előtt állhat a védelem, hiszen Jason Verrett talán liga legjobb formában lévő cornere – átlagosan rá dobálnak az egyik legrosszabb passer ratinggel az irányítók. Ellenben rendszer szerint nem követné végig Adamset, valamint fizikailag sem igazán lenne fölényben az elkapó ellen. Ellenben a többi hazai corner idén tudása alatt játszik és félő, hogy Adams ezt alaposan ki tudná használni. Súlyosbító körülmény, hogy a 49ers sérüléshulláma a safety sorban is pusztított, így a kettőzés sem lehet feltétlen megoldás.

Ha Adamset mégis sikerülne kikapcsolnia a 49ersnek, akkor bajban lehet a Packers, mert a második opció Aaron Jones a csapatnál, de ő sérüléssel bajlódik és valószínűleg nem tudja vállalni a játékot. Ez elsősorban a futójátékot érintheti érzékenyen, ahol A.J. Dillon elkapta a koronavírust és Jamaal Williams is közeli kontaktban volt vele, így ők is kihagyják a találkozót – ez azt jelenti hogy a félig elkapó Tyler Ervin és a gyakorlócsapatos Dexter Williams maradt csak a poszton.

A 49ers futásvédelme pedig felemásan teljesít. A defensive line-ból Hyder és Armstead jól játszik, de például a magasan draftolt elsőkörös Kinlaw szenved. A linebacker sor szintén felemás. Fred Warner nagyon jól teljesít, Dre Greenlaw közepesen, de legalább magabiztosan szerel, Kwon Alexander pedig már a csapatnál sincs.

Összeségében a 49ers sérülései meghatározhatják a mérkőzést, de egy jól összerakott gameplannel nem lehetetlen küldetés sakkot adni ennek a Packersnek. Sok fog múlni azon, hogy Mullens mennyire játszik labdabiztosan, illetve azon is, hogy Adams ellen ki tud-e találni valamit Saleh. Elsőre talán nagyobb különbség rajzolódik ki a két csapat között, mint amilyen szoros lehet a mérkőzés és valószínűleg az a csapat nyerhet, amelyik kevesebb labdát ad el.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!