Connect with us

Beharangozó

Hatalmas a tét – Colts @ Titans

Már a tizedik héten pont kerülhet a az AFC South versenyfutás végére, mert a csoportelső Titans két és fél meccses előnyre tehet szert a Colts ellen, ami a csapatok jelenlegi formáját tekintve behozhatatlan előnynek fog számítani. Parázs összecsapással indul tehát csütörtökön a következő forduló, amely a fogadóirodák szerint is csak hajszálon fog múlni.

Nem a legszebb mérkőzéséből érkezik egyik csapat sem, de ha most nyerni tudnak, akkor nem fog törődni senki azzal, mi történt egy hete a Bears és a Ravens ellen.

Rivers ellenére nem győzhet a Colts!

Sajnos idén Rivers nem azt bizonyítja, hogy valóban van még a tankjában és képes egy csapatot a Super Bowlig vezetni, hanem pont az ellenkezőjét. A Coltsnak általában semmi esélye nincs, ha Rivers rossz napot fog ki és hibát hibára halmoz. A vendég gárda már négy mérkőzésén is legalább kétszer veszítette el a labdát, ezen hibák nagyrésze pedig a veterán irányító lelkén szárad. Ezeken a találkozókon a Colts mérlege 1-3 és Rivers TD/INT mutatója 2-5.

Szintén nem túl sexy a kép, ha a fontos pillanatokban mutatott teljesítményét nézzük. Harmadik downos szituációknál ugyanis az egész gárda a liga végén kullog, mindössze az ilyen kísérleteik 38%-át értékesítik, Rivers passzpontossága 60% alá esik és 4 interceptiont is dobott már ilyen helyzetben.

Ez különösen hangsúlyos lehet a heti ellenfél ellen, mert ha valamiben igazán rosszul teljesít a Titans védelem, akkor az a harmadik downos kísérletek megállítása. Ligautolsók ebben a mutatóban, kétszámjegyű harmadik kísérletet engedtek, mint a második legrosszabb csapat, százalékosan pedig közel 60%-át értékesíti az ellenfél ezen helyzeteknek. Látható tehát, hogy nagyon hangsúlyos lesz melyik csapat képes ebben előrelépni az előző fordulókhoz képest.

Fontos részlet a Titans rossz mutatójáról, hogy elsősorban azért nem képesek ekkor megálljt parancsolni, mert a passzsiettetésük messze ligaátlag alatti. Mindössze 28.-ak sackek számában, 30.-ak sack százalékban, és nincs egyetlen játékosuk se, akinek legalább három zsákolása lenne. Rivers ellen ez szintén fontos statisztika, mert a veterán irányító nem kezeli jól a nyomást ebben a szezonban. A PFF statisztikái szerint ekkor jó 15%-kal esik vissza a pontossága és az átlagos passzmélysége is jókorát zuhan.

Ellenben a Titansnek úgy kellene nyomás alá helyezni Riverst, hogy nem blitzelik halálra magukat. Az eddigi mérkőzések során a hazaiak a védősnapek 27%-ában küldtek extra embert az irányítóra, amivel a liga első harmadához tartoznak, de ma estére lehet jobban járnak, ha átgondolják ezt a taktikát. Rivers ugyanis ha valamiben jól szerepel idén, akkor az a blitzek olvasása. Közel 65%-át értékesíti ekkor a passzainak, dobott már négy touchdownt és még egyszer sem adta el a labdát ilyen helyzetben. Nehéz szituációban tehát Vrabel és legénysége, ugyanis úgy kellene javítaniuk valamelyest a borzasztó nyomás mutatójukon, hogy még a blitzek számából is visszavesznek.

Henry ellenére nem győzhet a Titans?

Érdekes helyzet áll fenn a másik oldalon is, ugyanis Derrick Henry az elmúlt három fordulóban egyaránt 100 futott yard alatt maradt és nem nehéz párhuzamot vonni azzal, hogy a Titans is szenvedett ezen időszak folyamán. A kiváló RB még így is második a ligában futott yardokat tekintve, de most egy bivalyerős run defense jön szembe vele.

A Colts futásvédekezést lehet és kell is dicsérni. Ők engedik labdacipelésenként a legkevesebb yardot átlagban az ellenfelek futóinak, mindössze 3.3 yardot. A múlt héten például a liga egyik legjobbjának vélt futócsapat, a Ravens ellen is brillíroztak. Mindössze 18 yardot engedtek a földön az első félidőben és 2.9 yardos átlaggal termeltek a Hollók labdacipelésenként.

)

Hatalmas harc várható tehát Henry és a Colts védelem, különösen a linebacker sor és vezére Darius Leonard ellen, aki sérülése ellenére is halmozza a futásmegállításokat. Amennyiben sikerül Henryt limitálni, nagy gondba kerülhet a Titans.

Tannehill nem fogja elveszíteni.

Ha Henry limitálva lesz, azt hihetnénk, hogy nem lesz esélye a Titansnek, de ez messze áll a valóságtól. A helyzetük sokkal nehezebb lesz ugyan, de Tannehill és a passzjáték képes mérkőzéseket hozni a Titansnek, de legalábbis nem elveszíteni azt. Az irányító ugyanis elég stabilan játszik, szinte minden fontos statisztikai mutatóban a középmezőny elejéhez tartozik, de ami igazán fontos, nagyon jól vigyáz a labdára. Mindössze 3 interceptionje van, aminél csak három játékos tud felmutatni jobbat.

A Colts passzvédekezés nem rossz, a Football Outsiders DVOA hatékonysági mutatójában például az ötödik legjobbak, de nem igazán egy tipikus ballhawk védelemről beszélünk. AJ Brownra például nem igazán van hadra fogható elsőszámú cornerük, aki egész mérkőzésre limitálni tudja a fiatal elkapót (talán pont a veterán jó formában lévő Rhodesnak kellene?). Az mindenesetre borítékolható, hogy aligha fogja bármelyik fél ebben a csatában eldönteni a mérkőzést, mert a Colts nem igazán sebezhető, Tannehill pedig nem igazán hibázik sokat idén.

Összességében a leghangsúlyosabb az első pont, miszerint Rivers melyik arcát mutatja ma. Azt, amelyik több labdavesztést produkál, ezáltal saját csapata sírját ássa meg, vagy azt, amelyik stabilan lehoz egy mérkőzést, nem nyeri meg a vendégek számára, de a hazaiak számára sem. Ha ez utóbbi lenne a forgatókönyv, akkor lenne érdekes a második pont, mert ebben az esetben szüksége lehet a Titansnek Henry extra játékára. Ennek limitálásában azonban a Colts nagyon erős.

Mindenesetre egy kiélezett és jó mérkőzés van kilátásban, ahol hatalmas taktikai csata alakulhat ki a két vezetőedző részéről is. A tét hatalmas, hiszen egy esetleges Titans győzelemmel valószínűleg eldőlne a csoport, de Colts siker esetén csak élesedik a verseny.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!