Connect with us

Beharangozó

Ragadozó madarak (és egy bizonyos Jalen Hurts esetleges felszabadulása)

A szezon előtt azt lehetett várni ettől a Seahawks@Eagles párosítástól, hogy két, a playoffért versenyben levő csapat találkozója lesz majd. És bár nem pont úgy, mint vártuk, végülis beigazolódott a várakozás. 

Bár nem magától értetődő, de a két csapat ugyanolyan mérleggel bír az elmúlt 5 mérkőzést nézve. Ami talán meglepő, hogy ez a mérleg 2-3. Az NFC Eastben ez a 2 győzelem még nem is mondható olyan rossz eredménynek, de az NFC Westben ez a Hawks csoportbeli első helyébe került, bár a Rams meglepő vereségének hála jelenleg vezetik a csoportot. Aki megnyeri ezt a meccset, mindenképp lépéselőnybe kerül a saját csoportjában.

Különös pikantéria

A szezon talán leggyengébb irányító teljesítménye az, amit Carson Wentz idén nyújt, ő rendelkezik a ligában a legtöbb labdaeládást érő játékkal. Ez a rengeteg hiba pedig nem feltétlenül a támadófalat sújtó sérüléshullám miatt alakult ki. Brooksot és Dillardot már az év eleje előtt elvesztették és azóta is csak úgy záporoznak a sérülésjelentések a támadófalról. Az egység legjobb játékosa, Lane Johnson biztosan nem játszik, ezen felül a gyengén teljesítő veteránt, Jason Peterst bemozgatta a csapat guardba, a szélen így Jordan Mailata fog kezdeni.

Hiába azonban a sok kieső, Wentz statisztikái nyomás nélkül is rettenetesek: idei 14 interceptionjéből 9-et is tiszta zsebből dobott. Természetesen egy ilyen szerződéssel a Philly keze meg van kötve, de a friss hírek szerint az idei 2. körös újonc Jalen Hurts a szezonbeli legnagyobb snapszámát fogja a pályán tölteni. Hurtsöt eddig leginkább dual-threat fegyverként használták option játékoknál, vagyis a futóképességét vették elő. Ennek eredménye, hogy 2 passzkísérlete mellett 11 futójátéka van a szezonban. Egyáltalán nem ördögtől való gondolat azonban, hogy kipróbálják ennél kissé összetettebb feladatkörben is az újonc irányítót, és állítólag ez is várható. Egy kis versenyhelyzet pedig Carsonnak is jót tehet – sokkal rosszabb úgy sem lesz.

Mit várjunk tehát Wentztől és Hurtstől? Hogy büntessék a Seattle defensive back sort. A Hawks engedte a szezonban a legtöbb mély passz utáni yardot, nagyjából 500 yarddal (!) többet, mint a második helyezett. Egészen botrányos idén, amit Pete Carroll egysége csinál. A történelmi mélységekből talán pont az elmúlt 1-2 hétben lépett ki a csapat, és Adams visszatérésével és Dunlap idecserélésével kissé feljavultak, de a liga középmezőnye még így is látótávon kívül esik. A pass rush legalább éledezni látszik. Bár még mindig a csupán 6 meccsen játszó Adamsnek van a legtöbb siettetése és sackje is, Dunlap érkezésével Ken Norton már nincs annyira rákényszerítve, hogy folyamatosan blitzeltesse a safetyt, így pedig javulni látszik a defensive back sor is, ahová visszatérhet Shaquill Griffin. Dunlap 3 meccs alatt már több sacket szerzett (5), mint a Hawks összes többi edge rushere (3). A már megénekelt szedett-vedett támadófal ellen ismét jó napja lehet az egykori Bengals endnek.

Passzolni kéne, de kinek?

Alshon Jeffery visszatért a pályára az elmúlt két meccsen, de 3 felé menő labdából még nincs elkapása 2020-ban. Travis Fulghamnek remek periódusa volt az év elején-közepén, de a legutóbbi 11 targetből 2 elkapást tudott csak összehozni. A csapaton belül a 4. legtöbb célbavételt kapó Miles Sanders futóként vezeti a ligát dropokban. 35 passzból már 7-et is elejtett (több WR-el áll holtversenyben a liga élén).

Az egyetlen kapaszkodó, hogy a TE-ket továbbra is jól meg tudja játszani Wentz. Mind Goedert, mind a beugró Richard Rodgers használható játékosok. Az első körös Jalen Reagor az elmúlt 2 hétben kis híján több elkapással és yarddal áll, mint az azt megelőző teljes szezonban. Ez még mindig nem félelmetes névsor, de talán a többi játékos is életre tud kelni a Seattle ellen.

Ez tehát kissé gyengeség a gyengeség elleni összecsapás lesz. Mindkét egység alapvetően rossz csapatrésszel rendelkezik, ahol találni 1-1 biztató jelet, de gyakorlatilag nem lepné meg az embert az sem, ha az Eagles tudna haladni ez ellen a secondary ellen és az sem, hogy a Hawks képes lenne elvenni a hazaiak passzjátékát.

Wilson zseni

Wilsonon múlik minden. Ott tart jelenleg ez a seattle-i csapat, hogy ha az irányítónak az átlagosnál rosszabb meccse van, már nem tudják ezt kompenzálni. A Buffalo és a Rams ellen láthattuk Russell idei két legrosszabb meccsét és jöttek is a vereségek. A rossz formából azonban talán már kifelé tart, hiszen a Cardinals ellen újra az MVP kaliber teljesítményt tudta nyújtani.
Miután az idei évben engedték az irányítót főzni, Wilson számai egészen elképesztőek. A hagyományos statisztikákon kívül is, hiszen a PFF adatai szerint neki van a legtöbb Big Time Throw-ja 27-tel, és a legtöbb 30 yardnál hosszabb passzjátéka is 19-cel.
Ezek a statisztikák három részből tevődnek össze:

  • Az első és legegyértelműbb, hogy végre lekerültek a láncok a liga egyik legjobb játékosa kezéről és hagyják, hogy azt csináljon, amihez ért.
  • A másik szintén elég szembetűnő, hogy Lockett után lett még egy igazán minőségi elkapója. Metcalf igazi matchup nightmare. 572-vel ő rendelkezik a legtöbb yarddal, amikor single coverage-ben állnak vele szemben. Egyszerűen nem hagyható 1 az 1-ben senkivel. Bár Jalon Ramsey le tudta venni a pályáról pár hete, be kell látni, hogy hozzá hasonló corner nem szaladgál minden csapatban – így az Eaglesnél sem. Darius Slay bár nem rossz játékos, már nincs azon a szinten, hogy le tudja venni a pályáról bármelyik elit Seattle elkapót is, a többiekről meg ne is beszéljünk.
  • Wilson remek statisztikáihoz a harmadik fontos tényező pedig az, amit kevesen hittek volna, hogy a támadófalat sikerült NFL szintűvé varázsolni. Továbbra sem csupán önerőből, de Wilson remek zseben belüli mozgásainak is hála a 7. legtöbb időt tudják nyújtani a QB-nak. A visszatérő Ethan Pocic ráadásul tovább növelheti az egység erejét. A matchup ugyanakkor érdekes lesz, mert az Eagles tudja a második legjobb százalékban nyomás alá helyezni az ellenfél irányítóját (41%). De mint már megtanultuk, Wilson ellen a nyomás magában kevés. Ha nem tudod földre vinni, ő büntetni fogja a védelmet.

A hazai front seven részével továbbra sincs nagy probléma. Bár Chris Carson visszatérhet majd a Seahawkshoz, nem gondolom hogy a földön fog eldőlni ez a párharc. Nem könnyű elmozgatni a Philly védőfalát és talán fölösleges is lenne ilyen kecsegtető passzjáték matchup mellett túlságosan erőltetni Carsont.

A meccsen 6 pontos favoritnak számít a vendég csapat és nehéz belelátni, hogy hol nyerhetné meg ezt a meccset az Eagles. Wentz feljavuló játékát már lassan hiába várják a szurkolók, de Jalen Hurts és az általa nyújtott lehetőségek talán adnak némi kapaszkodót. Persze ehhez be kel váltania Pedersonnak az ígéretét, és több feladatot bízni az újoncára.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!