Connect with us

NCAA

Arena4 tripla-dupla: NCAA-elődöntők és további bowlok 2021 nyitónapjain

Igazi futballdömpinggel indul az új év, a január 3-i NFL alapszakasz-zárást megelőző két napon a magyar sportcsatorna összesen hat college football mérkőzést közvetít élőben, közte a CFB playoff várva-várt két elődöntőjével! Íme a teljes program:

2021. január 1., péntek

18:00 #9 Georgia Bulldogs vs #8 Cincinnati Bearcats

Helyszín: Mercedes-Benz Stadium, Atlanta (Georgia)

Kommentátorok: Kerek István és Buday Zoltán

22:00 #1 ALABAMA CRIMSON TIDE vs #4 NOTRE DAME FIGHTING IRISH

Helyszín: AT&T Stadium, Arlington (Texas)

Kommentátorok: Kun Zsolt és Kovács Bálint

02:00 #2 CLEMSON TIGERS vs #3 OHIO STATE BUCKEYES

Helyszín: Mercedes-Benz Superdome, New Orleans (Louisiana)

Kommentátorok: Kerek István és Alföldi-Horváth Róbert

Január 2., szombat

18:00 #23 NC State Wolfpack vs Kentucky Wildcats

Helyszín: TIAA Bank Field, Jacksonville (Florida)

Kommentátorok: Kun Zsolt és Gecser Máté

22:00 #25 Oregon Ducks vs #10 Iowa State Cyclones

Helyszín: State Farm Stadium, Glendale (Arizona)

Kommentátorok: Kerek István és Alföldi-Horváth Róbert

02:00 #5 Texas A&M Aggies vs #13 North Carolina Tar Heels

Helyszín: Hard Rock Stadium, Miami Gardens (Florida)

Kommentátorok: Parrag Zsombor és Buday Zoltán

A bowlokról és az NCAA utószezoni szisztémájáról elég annyit tudni, hogy az alapszakasz végén a CFP committee top25-ös listájának első négy helyezettje jut be a rájátszásba, azaz a két elődöntőbe. Az elődöntők a hat kiemelt, “New Year’s 6” bowlok (Cotton, Fiesta, Orange, Peach, Rose, Sugar) között rotálódnak, ebben az idényben a Rose és a Sugarra jutott a feladat, hogy megszervezzék a párharcokat. A többiek ilyenkor mondhatni nagy presztízsű bulimeccsként funkcionálnak, ami fájdalomdíjként jár a PO-ról lecsúszó csapatoknak, jobb konfgyőzteseknek.

A Peach Bowlon az American veretlen bajnoka, a 9-0-s Cincinnati találkozik az SEC-ben 7-2-es mérleget produkáló Georgiával. A college football szubjektív rangsorolósdiját jól példázza, hogy hiába a Cincy hibátlan mutatója, mivel ők egy kisebb, úgynevezett Group of 5 konferencia tagjai (tehát nem Power 5-osok), így sem kerülhettek be a legjobb négybe, menetrendjük gyengesége okán. Nem maradt más Desmond Ridder irányító és társai számára, mint a csalódott georgiaiak ellen kivívni a tiszteletet. Érdemes lesz figyelni két-két védőre, Myjai Sanders edge-re és James Wiggins safetyre a Bearcatsből, illetve a Tyson Campbell – Richard LeCounte DB-párosra az UGA-ból (az elit CB, Eric Stokes már a draftra készül). A Bulldogsnál JT Daniels személyében végre kompetens QB-t találtak, megfékezésén múlik a Cincinnati sikere.

22 órától jöhetnek az elődöntők, a szokásos nagyágyúkkal: a fő kérdés, hogy hat év alatt negyedik (!) alkalommal is összejön-e az Alabama vs Clemson nagydöntő, és a 2014-es győztes Ohio State is gyakori vendége a playoffnak. Nyilván nem egészséges a liga hosszabb távú érdekeinek szempontjából ez a dominancia, de a semleges nézők dörzsölhetik a tenyerüket, ha csak a tavalyi Clemson vs Ohio State meccsből indulunk ki, nem meglepő, hogy a legtöbb leendő profi összecsapásából kerekedik ki a legszínvonalasabb futball. Jóllehet az Alabama vs Notre Dame esetében nagy csodának kell ahhoz történnie, hogy a Clemson által az ACC-konfdöntőben lealázott Irish fel tudja venni a versenyt a három Heisman-finalistát (Mac Jones QB, Najee Harris RB, DeVonta Smith WR) is felvonultató Bamával. A jövendőbeli első körös linebacker, Jeremiah Owusu-Koramoah mellett a sérüléséből lábadozó, amúgy Görögországban született fantasztikus safety, Kyle Hamilton feladata a Tide lehengerlő támadósorának lelassítása, hogy az irányító Ian Booknak legalább esélye legyen a bravúr véghezvitelére, bár ebben a fogadóirodáknak nincs komoly bizodalma, 20+ pontos favorit Nick Saban főedző legénysége.

Aztán a kaliforniai Rose Bowl stadion helyett a texasi AT&T Stadiumban lejátszandó Rose Bowlt követően irány New Orleans és a Sugar Bowl, ahol két szupersztár irányító csapata mérkőzik meg egymással az említett Fiesta Bowl után újra: a konszenzus 1/1, Trevor Lawrence a Clemsont, a sokak által 1/2-esnek titulált Justin Fields az Ohio State-et vezeti ki a Mercedes-Benz Superdome gyepére. Itt (is) egyszerűbb lenne azokat az embereket szemlézni, akik nem számíthatnak NFL-es szerződésre, szóval kapkodhatjuk a fejünket, ha kifejezetten játékosmegfigyelés céljából kapcsolunk az Arena4-re szombat hajnalban. Szintén izgalmas kihívás lehet kibogozni a támadóguru, Buckeyes HC Ryan Day sakkjátszmáját a college football magasan legjobb defenzív koordinátorával szemben. Brent Venables 4-2-5-ös, ezerarcú védelme 2019 decemberében alaposan feladta a leckét Fieldsnek, aki most nem győzött fogadkozni, hogy rajta semmiképp sem fog múlni az OSU győzelme. Persze a komplett ohiói gárda kimondva-kimondatlanul azóta bízott az esetleges “visszavágóban”, az augusztusban lefújt Big Ten idényt követően ezért is mozgattak meg minden követ, hogy koronavírus ide vagy oda, mégis legyen futball konferenciájukban már az ősszel.

A január 2-i menü a Gator Bowllal veszi kezdetét, ahol remélhetően láthatjuk az NC State kiváló nose guardját, Alim McNeillt a Kentucky több neves prospectet (Landon Young, Drake Jackson) felvonultató támadófala ellen. Utunk ezután a Fiesta Bowlra vezet, a Pac12 konfdöntőjét megnyerő Oregon Ducks a Big XII fináléjában elbukó Iowa State Cyclones-t hívja ki. Egy-egy futó, az oregoni CJ Verdell és az iowai Breece Hall mindenképp kiemelendő (noha Hall maximum a 2022-es draftra jelentkezhet, a szenzációs Ducks DE, Kayvon Thibodeaux-höz hasonlóan), a CB Deommodore Lenoir-on, illetve Charlie Kolar Cyclones TE-n túl. Az ötödik kiemelt Texas A&M egészen az utolsó pillanatig az elődöntőben is reménykedhetett, végül a 13 tagú bizottság inkább a Notre Dame-re szavazott, így az Aggies az Orange Bowlon kötött ki. Sajnálatos módon az ellenfelük, a meghívót a Miami elleni parádéval megszerző North Carolina számos kulcsjátékosa (Javonte Williams és Michael Carter RB-k, Chazz Surratt LB) már nem kért ebből a meccsből, szóval az elkapó Dazz Newsome-ra hárul a munka dandárja, amennyiben a Tar Heels fel kívánja törni a DL Bobby Brown III fémjelezte texasi védelmet.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!