Connect with us

Prémium cikkek

Rosszabb már nem lehet – Texans FA kitekintő

A liga legrosszabb kilátásokkal rendelkező csapata most kétségtelenül a Houston Texans. Hiába van náluk a liga egyik legtehetségesebb fiatal irányítója, se pénz, hogy megerősítsék mellette a keretet, se draft tőke, hogy hosszú távon építkezni lehessen, de ami a legrosszabb, hogy fennáll a veszélye annak, hogy Deshaun Watson sem a Texansban kezdi meg a 2021-es szezont. 

Fizetési sapka, kivágható játékosok

Mindezek mellé még a szabadügynökpiacra is viszonylag sok játékosuk kerül ki, akik közül bizonyosan nem tudnak mindenkit megtartani. Mielőtt belevágnánk a nevek és a fizetési sapka taglalásába, ejtsünk pár szót J.J. Wattról. A legidősebb Watt fivér karrierje kétségtelenül ikonikus volt a csapatnál és egyéniség volt nem csak a csapat, de a liga számára is, így valószínűleg nagyon fájó a távozása a szurkolóknak. Ha azonban ezt a szempontot nem vesszük figyelembe, hanem csak kizárólag a csapatépítési perspektívákat figyeljük, akkor ez kivételesen nem volt egy buta döntés a Texans részéről. Egyrészt Watt már hosszútávon semmiképpen nem illik a csapat elképzeléseibe, mert se nem fiatal, se nem makulátlan az orvosi kartonja, másrészt ők most nem abban a helyzetben vannak, hogy a veteránjaikat mindenképpen marasztalni akarják. Így 17.5 millió dollár szabadult fel a sapkában halott pénz nélkül, ami nagyon csinos összeg. Ráadásul Wattnak is megadták az esélyt, hogy bajnoki cím után mehessen.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Watt dollármillióinak felszabadítása után legalább már kis levegője van a csapatnak, bő 6,5 millió dollárral várják a piacot, amiből könnyedén csinálhatnak közel 40 millió dollárt is akár. Az igaz, hogy ez további áldozatokkal jár, de jelenleg Watsonon kívül nem sok érték van ebben a csapatban.

Talán haladjunk olyan sorrendben, hogy milyen sok pénzt szabadít fel a gárda, mert minden kivágás mellé lehet illeszteni egy kontra érvet is. Az első név a kalapból Brandin Cooks, aki talán Hopkins távozása után az elsőszámú elkapónak tekinthető, de ha 12 millió dollárt lehet vele spórolni halott pénz nélkül, akkor meggondolandó, hogy megváljanak tőle. Szintén emellett szól, hogy Cooks szinte sehol nem tudott igazi WR1 lenni, mert ugyan több helyen is az első volt a sorban, de képességeit tekintve soha nem volt nevezhető a liga top20 elkapója közé. Azonban ha őt elküldik, akkor szegény Watson alatt kíméletlenül aprítják a fát, főleg mivel a csapat második számú elkapója, Will Fuller meg szabadügynök lesz.

Szintén problémás kérdés Bradley Roby megtartása, mert több mint 8 millió dollárt lehet az elküldésével szerezni, minimális halott pénz mellett, azonban ő volt az egyetlen értékelhető cornere a csapatnak a tavalyi évben és ha tőle is megszabadulnak, akkor a katasztrofális védelem csak tovább gyengül.

Kevesebbet kell gondolkozni David Johnson és Benardrick McKinney helyzetén, ugyanis mind a futó, mint pedig a linebacker a közepesnél is rosszabb teljesítményt nyújtott, így az összesen szerezhető 13 millió dollár számomra kecsegtetőbb, mint két értéktelenebb poszton játszó, két rossz játékos. Nyilván itt is felmerül a kérdés, hogy akkor ki fog játszani a helyükön, de két újonc vagy olcsó ember a piacról bőven megteszi.

A sor velük aligha ér véget, de jelentős pénzmennyiség már a többiekkel nem spórolható. Azonban mivel teljes rebuild szerűség van a csapatnál nem lenne meglepő, ha minden ballaszt repülne. Igaz ezt megnehezíti, hogy nincs nagy drafttőke, hogy újoncokkal lehessen pótolni a távozókat.

Szabadügynökök

Az látható, hogy a csapatnál kevés volt a jó teljesítmény tavaly és az újjáépülés kezdetén vannak, így szinte csak a fiatal vagy szupersztár játékosokhoz kell ragaszkodniuk, így a távozók sem számíthatnak nagy marasztalásra. Szerencséjükre ilyen nem is nagyon van.

Mindössze hátrom olyan lejáró szerződésű játékosuk van, aki a snapek több mint 50%-ában a pályán volt. Will Fullerről esett már szó, Cooks kivágása esetén lehetne érdekes, de több mint valószínű, hogy távozik. Mivel sok az elkapó hiányos csapat, így valahol viszonylag nagy pénzt fog kapni és a sérüléseit figyelembe véve a Texansnak nem kell licitálnia rá.

Vernon Hargreaves a gyenge secondaryből távozik és sok időt kapott a bizonyításra, de sose tudott élni vele. A cornerback piac elég erős, így talán nem lesz annyi kérője, így valami potom pénzért akár vissza is igazolhatják.

Tyrell Adams talán még ennyi szót sem érdemel. Elsősorban a sérülések miatt került a kezdőbe, ahol aztán igazi tackle gyáros volt néhány mérkőzésen, de rendre későn ért oda vagy elkapást engedett, ezért vétette észre magát. Nem gondolnám, hogy magasan van az ára, 1-2 millió dollárért vissza tudják valószínűleg szerezni és ha elküldik McKinney-t, akkor meg is tehetik. A többi lejáró szabadügynök már nagyon a rotációs játékos kategória és senki sem olyan értékes, hogy versenybe kelljen szállni értük. A korlátozott szabadügynökök egy része visszatérhet, de nem számítok nagy hosszabbításokra a csapat részéről.

Hiányposztok

Nagyon nehéz erről a szekcióról beszélni, mert tulajdonképpen minden egyes poszt hiányposzt a csapatnál az irányítón kívül. Azonban ha Watson mégis távozik, akkor már az is. Így elég nehéz építkezni, mert úgy kellene most elsősorban erősíteni, hogy leginkább már a jövőt építik, ugyanakkor Watson marasztalása végett nem ártana azonnali erősítés sem. Talán kezdjük azzal hogy a védelmet nagyon helyre kellene tenni, mert a liga legrosszabbjai között van az egység. A secondarybe safety és corner erősítés is kellhet és ha már fiatalok, akkor William Jackson vagy Desmond King corner poszton jó építkezési alapkő lehet, de mivel ők drágák ezért egy Alexander kaliberű névvel is be kellene érniük. Az tény, hogy a nagy nevekért mélyen a zsebükbe kell nyúlni és a Houston jelenleg egyáltalán nem vonzó célpont a szabadügynökök számára.

Watt távozása miatt a pass rushon is erősíteni kell, de a legnagyobb nevekre itt biztosan nem lesz lehetősége a csapatnak. Inkább olyan játékosokra kell rárepülni, akikben még lehet potenciál, mert bár valahol leszerepeltek vagy még nem tudtak igazán betörni, ellenben most meg akarják mutatni a ligának, hogy kezdő szinten is képesek játszani. Vagy esetleg olyanokra akik kicsit idősebbek és ezért az áruk már nincs az egekben, mind például a fal belsejébe Feiler.

A támadóoldalon minden segítség kelleni fog Watsonnak, ami tulajdonképpen minden formában megmutatkozhat. Tunsil stabil pont, de rajta kívül nincsnek kiemelkedő játékosok, csak inkább jó iparosok. Cooks és Fuller egyaránt inkább második számú elkapó, Fells és Akins inkább második számú tight end. Ezen mindenképpen javítani kellene és a piac most eléggé tele van elkapókkal.

Megjegyzem nagyon nehéz úgy építkezni, hogy jelenleg nagyon úgy tűnik, hogy Watson elvágyódik, így pedig nehéz megszerezni neki a kellő fegyvereket.

A legnagyobb probléma ezzel a csapattal, hogy jelenleg nagyon kilátástalan a helyzete, a legértékesebb eszközük elvágyódik. Tehát nincs tőke erősíteni és még a látszatot is nagyon nehéz fenntartani, ellenben Watson maradása érdekében nem lehet kidobni a következő 3-4 évet.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!