Connect with us

Prémium cikkek

Van baj? – Chiefs FA kitekintő

A Chiefs nem tudta megvédeni a bajnoki címét, de a rosszul sikerült döntő ellenére is elmondható, hogy egy új dinasztia van felemelkedőben. A csapat legnagyobb sztárjai továbbra is szerződés alatt állnak, de a kiegészítő emberek közül sokaknak lejár a szerződése, valamint erősíteni sem nagyon van lehetőség.

Fizetési sapka és potenciális kivágások

A probléma közepes, mert a húzónevek a csapathoz vannak kötve és ez valószínűleg akkor sem fog változni, ha a csapatnak pénzt kell felszabadítania az idei holtszezonban. Több mint 25 millióval vannak a sapka felett és csak értékes játékosok árán lehetne hatalmas összegeket felszabadítani. Nem gondolnám, hogy akár Mathieu vagy bármelyik tackle kivágása megfontolás alá fog esni. Esetleg Chris Jones vagy Frank Clark szerződését lehet átstrukturálni, de kivágni őket cap felszabadítás nélkül lehetne csak, ami nem opció. Különösen utóbbi esete lehet érdekes, mert a teljesítménye nem igazán van összhangban a fizetésével, szóval én itt számítok egy kisebb megtakarításra, de meg kell jegyezni, hogy nincs jó alkupozícióban a csapat. Mindenesetre mindent meg fognak tenni és ha sikerül zöld ágra vergődni (a játékos számára egyébként nem feltétlenül rossz az átalakítás, mert előbb kézhez kap pénzt), akkor ezzel több mint 10 milliót tudnak még hozzáadni a dollármilliókhoz. Ezen felül Mahomes szerződésével is lehet machinálni, mert az irányító még hosszú ideig lesz a csapatnál, így bátran lehet tolni maguk előtt a pénzt.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A nehéz helyzetet úgy lehet csak megoldani, hogy elkezdik leépíteni a kiegészítő játékosokat, illetve megválnak az egyetlen nagyobb nevű linebackerüktől. Anthony Hitchens június utáni kivágásával szemmel látható összeg szabadul fel, de ez csak körülbelül a negyede a szükséges pénznek. Rajta kívül olyan kisebb nevektől lehet megszabadulni, mint Damien Williams, Daniel O’Daniel vagy Armani Watts, de sok hasonló kaliberű játékos jön még szóba. A Chiefs tehát csak sorozatos cutok árán kaphat csak levegőt, de szerencséjükre a legjobb játékosaiktól nem kell megszabadulni.

Szabadügynökök

A helyzetet nem könnyíti meg, hogy elég sok lejárú szerződésű játékosa van a csapatnak, de ők szinte egytől-egyig inkább jó iparosok, mint sztárok. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne lennének értékesek, de licitháborúba nem fog beszállni értük a gárda.

A legérdekesebb kérdést a támadófalat érintő játékosok jelentik, mivel itt Austin Reiter, Mike Remmers, Stefen Wisniewski és Kelechi Osemele szerződése is lejár és bár egyikük sem kulcsjátékos, azért az elengedésük nagyon fájdalmas lehet, főleg ha kicsit visszatekintünk a Super Bowlra. A négy játékos közül Reiter a legfontosabb, mert ő kezdő potenciállal rendelkező center és ha elvesztenék őt, akkor mindenképp invesztálni kell ebbe a posztba, ez pedig költséges lehet, mivel kevés a jó center a ligában. Remmers, Wisniewski és Osemele már csak csere (bár Osemele visszatérésében még lehet bízni), de mind a hárman nagyon tapasztalt játékosok és több helyen is felbukkantak a falban. Mivel a Chiefs két kezdő tackle-je egyaránt súlyos sérüléssel zárta az évet, Remmers helyzete különösen fontos lehet. És akkor ide lehet beszúrni, hogy Andrew Wylie az egyik kezdő guard korlátozott szabadügynök lesz, így a legnagyobb forgás ezt a csapatrészt érinti. Utóbbi megtartása talán már-már kötelező feladatnak tekinthető, ha nem akarnak teljesen felforgatott támadófallal kiállni jövőre. Márpedig az utolsó meccsük után kijelenthetjük, hogy nem akarnak.

A kiegészítő skill játékosok kérdése szintén érdekes, mert a Super Bowl arra is rávilágított, hogy Kelce és Hill hiába a legveszélyesebb duó a ligában, őket is ki lehet kapcsolni. Sammy Watkins vagy DeMarcus Robinson időnkénti beugrása sokkal értékesebb lehetett a Chiefsnek, mint azt kívülről láttuk, így nem feltétlen nyugodt szívvel engedik el őket. Watkins azonban alighanem nem akar potom pénzért maradni, így őt aligha fogják marasztalni. Robinson pedig már évek óta minimum pénzekért marad, lehet ezt ezúttal is megismétlik. Idecsaphatjuk még Le’Veon Bellt is, de annyira nem volt tényező a futószekcióban, hogy nem gondolnám, hogy jövőre is a csapatnál lesz. Sokkal inkább visszahozzák az RFA Darrell Williamst, aki szinte kiszorította a rotációból.

A védelemben már kevesebb a csavar. Bár Daniel Sorensen a snapek közel 90%-ában játszott, valamint Bashaud Breeland, Damien Wilson és Tanoh Kpassagnon is hasznos tagja volt az idei defense-nek, egyikük sem top tehetség, hanem inkább séma fit játékosok, akik tudták a szerepüket, de lehet őket helyettesíteni. Leginkább Sorensen lehet érdekes, aki nagyon lojális a csapathoz, de a teljesítménye a gyengéhez közelebb áll, mint a jóhoz. Nem gondolnám hogy összesen 7-8 millió dollárnál többet szánna ezekre a játékosokra gárda, tehát ha 2 millió közeli összegért maradnak, akkor a csapat tagjai lehetnek jövőre is, ha nem, akkor a piacon próbálhatnak szerencsét. Értékben ebbe talán csak Breeland nem fog beférni, de helyette is inkább egy korlátozott szabadügynök, Charvarius Ward maradhat corner poszton.

Összeségében tehát a szabadügynököket hagyják elmenni, a korlátozott szabadügynök nagy része pedig maradhat, illetve a támadófalban kell meghozni pár fontos döntést, attól függően mennyi jelenleg szerződés alatt levő játékos kontraktusához tudnak hozzányúlni.

Hiányposztok

Nehéz megfogni a Chiefs problémáit, mert ha a teljesen egészséges keretet nézzük, akkor a támadósorhoz aligha kellene hozzányúlni. A skill playerek rendben vannak és ha valahonnan hoznak is erősítést, akkor azt inkább a draftról fogják megtenni. Furcsa ilyet mondani, de egy elkapót érdemes lehet nekik majd az első körökben nézegetni, mert Hill mögött nagy az űr, Watkins valószínűleg megy, Hardman nem tudott felnőni a feladathoz, a többiek pedig peremjátékosok inkább.

A támadófalba fektethetnek be esetleg a piacon, de itt is a cserejátékosokon lehet a hangsúly, egy-két csere tackle vagy guard érkezhet, amennyiben a lejáró szerződésű játékososaik nem maradnak a csapatnál.

A védelem továbbra is a rendszerre és Steve Spagnuolo szakértelmére fog építkezni, de azért ide nem árthat egy kis erősítés. Ha el tudnak kapni valami olcsóbb passzsiettetőt az nem lenne hátrány, de a pénzszűke miatt semmiképpen nem abszolút kezdőkről beszélünk. A linebacker sorra az eddig tapasztalatok alapján semmi szükség, egyszer költöttek ide sok pénzt, azt is megbánták szerintem. A secondaryben viszont egész biztos, hogy nem tudnak mindenkit megtartani. Breeland helyett kelleni fog egy corner és leginkább egy hasonló felépítésű, hozzáállású játékos, aki kellően fizikális és agresszív. Szerencséjükre a corner piac pont elég mély, esetlegesen valamelyik nagy nevű veteránnal is bepróbálkozhatnak, hátha jönne gyűrűért vagy Jason Verrett vagy Patrick Peterson talán. Az más kérdés, hogy mindkettőben nagy a kockázat.

Összeségében a Chiefsnek nem gondolnám, hogy hangos offseasonje lesz, de el kell kezdeniük machinálni a meglévő szerződéseiket és meg kell hozniuk olyan fontos döntéseket, miszerint a támadófalba költenek a biztonság kedvéért vagy a secondarybe erősítés gyanánt.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!