Connect with us

Prémium cikkek

Letolt gatyával – Bears FA kitekintő

A Bears 4 év után beletörődött, hogy elrontotta a 2017-es draftot. Az azt követő években mindent arra tettek fel, hogy egy versenyképes keretet építsenek ki, amíg olcsó az irányító poszt. 2021-re azonban eljutottunk oda, hogy a Trubisky projektnek vége, a keret kezd gyengülni, de nincs túl sok mozgástér a javulásra sem. 

A Bears a tipikus nem túl jó, de nem is rossz csapatok csapdájába esett. A keretet, különösen a védelmet összetették annyira a mögöttünk lévő években, hogy a csapat képtelen egy tisztességes földbe állásra, amivel megadná magának a lehetőséget egy korai pickre, ellenben a maximum átlagos irányító teljesítmény kevés a rájátszásban nem hogy több, de már csak egy meccs megnyeréséhez is. A Chicago itt áll a 2021-es offseason kezdetén letolt gatyával. Az irányító poszt megoldatlan, nincs megfelelő draft tőke, nincs pénz a sapka alatt, a tehetséges keret pedig csak öregszik és hullik szét.

A Bears egyetlen szerencséje, hogy 2021-ben van valami a levegőben, ami miatt eddig sose látott módon egyre másra szeretnének távozni a franchise irányítók a jelenlegi csapatuktól. Rövid távon a Bears akkor lehet sikeres, ha valamilyen blockbuster trade keretein belül meg tudná szerezni Deshaun Watson vagy Russell Wilson játékjogát. Egyben ez a legnagyobb esélye a Pace, Nagy duónak, hogy valahogy meg tudják menteni az állásukat. Chicagóban eredmény kell, méghozzá 2021-ben. Elérni persze nem lesz könnyű.

Játékosok, akiken spórolni lehet

A ligában sok csapat küszködik a fizetési sapkával 2021-ben. Azonban egészen unikális, hogy a Bears az egyetlen csapat ezek közül, ahol nincsen egyetlen egy megfizetett irányító sem. A jelenleg is a fizetési sapka fölött lévő csapatok közül egyedül Chicagóban nincs még csak 10 milliós szerződésű irányító sem. Sok dolog mellett ezt is fel lehet róni Ryan Pace general managernek, hogy tudott ennyire kiköltekezni, miközben az irányítókkal évek óta csak küszködik a csapat.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Ezen a pénzügyi helyzeten változtatni kell, méghozzá sürgősen. Hiába próbálna meg a Bears akár Watsonért, akár Wilsonért cserélni, ha egyszerűen nem tudják őket a fizetési plafon alá helyezni. Jelenleg nemhogy 20-30 milliós irányítóra, még egy Darnold féle 9 milliósra sincs keretük.

Jól mutatja a Bears játékospolitikáját, hogy a csapat 5 (!) legjobban megfizetett játékosa mind védő, ráadásul ketten is 20 millió fölött keresnek. Ezért is szükséges mind Khalil Mack, mind Kyle Fuller szerződéséhez hozzányúlni. (A két 20+ milliót kereső védő 2021-ben).

Igazán sok egyértelműen cut esélyes játékost nem találni, elsőre azonban Jimmy Graham tűnik biztosan létszám felettinek, már csak azért is, mert Cole Kmetet a csapat tavaly a második körben választotta ki. Bár Graham 9 TD-jéhez képest Kmet csak 2-t kapott el és yardokban is csupán fele annyi jött neki össze, kidobott 2. körös picknek tűnne a kiválasztása, ha 2. szezonja után sem kapná meg az első számú TE posztot. Graham elküldése esetén 3 millió halott pénz keletkezne, de a felszabadítható 7 millió dollár túl kecsegtető.

Graham mellett Bobby Massie alkotja a könnyen elküldhető kategóriát. A csapat pedig már elébe is ment a dolgoknak. Úgy értesültek a liga bennfentesei, hogy a Bears nem hívja le Massie szerződésében lévő opciót. Ezzel 3,9 millió dollár halott pénz mellett 5,4 milliót szabadítanak fel.

A legnehezebb döntés azonban egyértelműen Akiem Hicks. Mindössze másfél millió dollár halott pénz mellett 10,5 millió a felszabadítható összeg. Ez túl sok pénz egy cap gondokban lévő csapatnak. Hicks ugyanakkor nemcsak kezdő, de minőségi kezdő szintű játékos, jobb napjain a liga legjobb DT-jeinek a színvonalát tudja hozni. 2019-et könyöksérülés miatt majdnem teljesen kihagyta, a 2020-as szezonja pedig már nem idézte a régi fényét. Elküldésével nagy lyuk keletkezne, hiszen csupán az opt outból visszatérő Eddie Goldman és a kezdőbe tavaly bekerülő Bilal Nichols maradnának rosteren a védőfalból. Ha a csapatnak szüksége lesz cap space-re, márpedig arra nagy szüksége lesz, akkor szerintem meg fogják lépni ezt a nehéz döntést.

Legfontosabb szabadügynökök

A lista bár hosszú, nem tartalmaz túl sok kulcsjátékost, egyet leszámítva. Allen Robinson nemcsak a Bears legjobb támadó játékosa, de liga szinten is az egyik legjobb elkapó. Ha senki mást nem tartanak meg, csak őt, már elégedettek lehetnek a szurkolók, ő pedig maradt is egy franchise tag keretein belül.

Robinsonon kívül Mitchell Trubisky a következő és egyben utolsó kiemelhető név. Azonban Trubisky sem a teljesítménye, hanem a pozíciója miatt sorolható ide. Hiába mutatott legalább liga átlag teljesítményt a 2020-as szezon egyes időszakaiban, a Trubisky projekt Chicagóban zátonyra futott. Nem nyerne semmivel sem többet a csapat a visszaigazolásával, mint egy bármilyen, akár hátsó körös újonc QB kezdetésével.

A két támadón kívül nagyobb név Buster Skrine, de senki se fog könnyet hullajtani a slot corner után (akit kivágtak), ahogy a szintén bust első körös Germain Ifedi után sem.

Egyedül Tashaun Gipson emelhető még ki, aki ugyan csak 1 éve érkezett Chicagóba, korrekt szezonon van túl. Eddie Jackson párjaként jól funkcionált mind a box körül, mind két hátravont safetys felállásokban. 

Potenciális érkezők

A Bears előtt úgy gondolom három út rajzolódhat ki a következő hetekben.

Az első, hogy mindent megtesznek, hogy megerősítsék a csapatot, és az utolsó centig költenek a free agency piacon. A keret felduzzasztása után pedig reménykednek, hogy egy draftolt újonccal vagy rosszabb esetben Nick Folesszal össze tudnak hozni valami 50% környéki szezont 2021-ben is (ahogy 2020-ban).

A másik, hogy a felszabadított 25-35 millió dollár egy csere útján érkező klasszis irányítóra fog elmenni. Ez az irányító lehet Watson, lehet Wilson, minden esetben fel fogja emészteni a nehezen összeszedett cap space-t a szerződése. Ez esetben ez a szekció nagyjából értelmét is veszítené, szóval én nem hajtok most végre blockbuster trade-et egyik irányítóért sem. (Holott talán ez lenne a Bears legnagyobb esélye, hogy valóban contenderré váljon, mégha ehhez rengeteg draft tőkét és/vagy jó játékost kellene elveszíteniük).

A harmadik szcenárió, hogy a Bears csak foltozgatja a keretet majd, nem hajt rá nagyobb nevű szabadügynökökre, nem próbálja meg Robinsont TAG alatt játszatni, hanem maximum elcseréli, vesz egy mély levegőt és 2021-et átvészelve 2022-re próbálja gyűjteni a cap space-t és drafttőkét. Ez a forgatókönyv talán sok szurkolónak szimpatikus lenne, hisz egy gyengébb év után könnyebb is volna irányítót draftolni, azonban ennek a realitása a 0-hoz konvergál. Ryan Pace és Matt Nagy prove it évbe lépnek. Ha idén se tudnak valamit kifacsarni a keretből, akkor könnyen lehet, hogy az az állásukba kerül. Emiatt nagy esélyt látok a kapkodásra akár a szabadügynökpiacon, akár a drafton, amikkel megpróbálják menteni a meglehetősen rosszul kinéző helyzetüket.

A 3 forgatókönyvből természetesen itt az elsőt próbálom lefektetni, hiszen minden más esetben gyakorlatilag értelmét veszítené ez a cikk ezen szekciója. De ismét hozzáteszem, a csapat fejlődése szempontjából ezt gondolom a legkevésbé jó döntésnek.

Allen Robinsonra taget tett a csapat, ahogy azt várni lehetett. Nem lennék meglepve, ha esetében maradna is ez a felállás és nem írna alá hosszú távú szerződést a Bearssel. Robinson a liga egyik legpechesebb játékosa. Bár kiemelkedő képességű elkapó, eddigi karrierje során Bortles és Trubisky dobálta neki a labdát. Ha nem érkezik potens irányító a csapathoz akár csere útján, akár a draftról, akkor még Robinson esetleges elcserélése is szóba jöhet. Kérdés, mi az az ajánlat, ami miatt hajlandó lenne lemondani egy top5-ös elkapó játékjogáról a Bears.

Legyen az irányító bárki is, a megvédése az első számú feladat. A fal bal oldalán még nem is fest olyan rosszul a Leno – Daniels – Whitehair sor, de a jobb oldal Massie távozásával teljesen kiesett. Austin Blythe lehet akár C is, de korábban másfél szezonon át játszott már RG-t, és itt ismét ezt tenné. Blythe szintén egy zone heavy csapatból érkezne, mégha nem is feltétlen ugyanaz a két rendszer, stabillá tehetné a fal belsejét, amivel már “csak” egy RT hiányozna az falból.

Fentebb már kiemeltem, hogy nem volt rossz Tashaun Gipson 2020-as szezonja a csapattal. Annyira mindenképp jó volt, hogy megérje vele 1-2 évre újraszerződni. Ennél olcsóbb és jobb opciót vélhetően nehezen találnának.

Akiem Hicks távozásával nagy űr keletkezett a védőfalban. Olyan űr, amit igazán egy kiemelkedő szabadügynökkel lehetne csak befoltozni. Ugyanakkor arra már végkép nincs keret, hogy a Mack, Fuller, Quinn, Jackson sor mellett egy újabb nagy szerződést kössön a csapat egy védővel. Lawrence Guy egész karrierjében under the radar játékos volt, túl a 30-on pedig már valószínűleg annyira se fognak kapkodni érte a csapatok, mint eddig. A Bears 3-4-es rendszerébe Goldman mellé azonban tökéletes fit lehet 2-3 évre is akár még.

Végül pedig egy újabb fegyver a mindenkori irányító számára. Breshad Perriman meg tudja nyújtani a pályát és a tavaly draftolt Darnell Mooney-val igazán veszélyes mélységi duót alkothatnak. Bárki is legyen az irányító, Robinsonon túl is szüksége van célpontra. Ha Allen Robinson nem marad, akkor egyel jobb kategóriából is tudnak akár válogatni, de előzetesen maradjunk annál a verziónál, hogy a kiváló elkapó marad a szeles városban. Így pedig egy 3. számú elkapó is elég lehet a javuláshoz. Nyilván nagyobb névre is lehet ácsingózni, de amíg sem pénzt, sem irányítót nem tudnak felmutatni a szabadügynök elkapóknak, addig felesleges a minőségibb polcról nézelődni.

A fenti igazolásokkal a keret kis híján kész. Egy-egy játékos kell a fal két oldalára és egy nickel corner. No meg persze az irányító. Nick Foles szerződés alatt áll, de akár a saját pozíciójukban, akár felcsere árán, szükségük van egy új QB-ra. Nem feltétlenül a legjobb dolog a class 4.-5. legjobb irányítójáért felcserélni vagy épp első körös cetlit áldozni, de mint említettem a Pace & Nagy páros az állásával játszik. Ha sikerül szert tenniük egy újoncra, talán meg tudják menteni az állásukat még 1-2 évvel. Az persze más kérdés, hogy ez valóban jó dolog lenne-e a Bears szurkolóinak. A borzasztó anyagi helyzetbe ők sodorták a klubot, kimászni belőle azonban lehet, hogy már nem ők fognak egy év múlva.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!