Connect with us

Minden ami NFL

Breakout Players – AFC North

Sorozatunk zárásaként az AFC North csapatainak azon játékosait vesszük górcső alá, akiktől leginkább várjuk, hogy berobbanjanak a következő szezon során.

Pittsburgh Steelers

Ki lehet a breakout játékos?

A Steelers elkapóit aligha kell bemutatni. A csapathoz visszatért Juju Smith-Schuster, Chase Claypooltól pedig várhatjuk azt, hogy a remek újonc szezonját másodévesen túlszárnyalja. Némiképpen kedvezőtlenebb Diontae Johnson megítélése, elsősorban a dropjai miatt. Johnson Antonio Brown elcserélése után az X elkapó szerepkörét tölti be Pittsburghben. 2020-ban, a második szezonjában 13 labdát ejtett el, ami a legtöbb volt a ligában tavaly, a Bills elleni meccsen le is ültették emiatt a padra. A felé menő passzokat tekintve Big Ben első számú elkapója volt, de ahhoz képest, hogy rendkívül sokszor, 144 alkalommal vette célba Johnsont a Steelers irányítója, mindössze 923 yardot tudott szerezni tavaly. A számokból nagyjából érzékelhető, hogy inkább egy checkdown opció volt ő a Pittsburgh támadóegységében, és azért ment felé annyi labda, mert Smith-Schusterre és Claypoolra fordították a figyelmüket a védelmek. Johnsont főleg közeli és középtávoli útvonalakon használták, mélységi route-okat ritkán futott. Azt gondolom, hogy indokolatlanul, mert elég jól futja az útvonalakat ahhoz, hogy pálya mindhárom szintjén hasznos legyen.

Sérülések szintén nem segítették a fejlődését az első két évében a profik között, sérvműtéte is volt. A dropjai számát azzal próbálja csökkenteni, hogy egy teniszlabdagép segítségével gyakorolja az elkapásokat. Matt Canada, a Steelers új támadókoordinátora azt nyilatkozta, hogy minden játékost az erősségének leginkább megfelelő szerepkörben fog használni. Ami Johnson esetében véleményem szerint azt jelentené, hogy nem csak a rövid és középtávoli útvonalakon használják, és ilyen módon erőltetik felé a labdákat, hanem több mélységi útvonalat futtatnak vele, amivel leveszik a terhet Smith-Schusterről és Claypoolról is. Ez azt eredményezné, hogy Johnson felé kevesebb passz megy, viszont elkapásonként nem 10,8 yardot átlagol majd, hanem többet. Ha ezt megvalósítaná Matt Canada, azzal nem csak Johnson, hanem a Steelers támadóegységének teljesítménye is javulna.

Ki lehet még?

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Bud Dupree 6 szezon után távozott a csapattól, helyét pedig a másodéves Alex Highsmith veszi át, aki már tavaly is kapott szerepet Dupree sérülése után. Sokan arra számítottak, hogy a Steelers edge rushert fog draftolni idén az első két napon, erre azonban nem került sor, csak a hatodik körben jött erre a posztra játékos Quincy Roche személyében. Minden jel arra mutat tehát, hogy Highsmith kezdeni fog, akinek egyetemi karrierje sem volt hétköznapi, nem kapott ösztöndíjajánlatot első osztályú fociprogramoktól. Végül ösztöndíj nélkül (walk-on) került az egyetemi futballban nem túl acélosnak számító Charlotte 49ers csapatához, innen küzdötte fel magát addig, hogy végül a 2020-as draft 3. körében kelt el. Highsmith megfelelő felépítéssel, atletikussággal rendelkezik ahhoz, ami szükséges, hogy kezdő outside linebacker legyen a Steelers 3-4-es védelmében.

Első szezonjában a profik között összesen 459 snapet volt a pályán, amely során 48 szerelést, 2 sacket, 6 QB hitet és egy interceptiont regisztrált. Legjobb teljesítményét újonc edge rusherektől talán szokatlanul coverage-ben nyújtotta, de pass rush terén sem számít rossznak az, hogy összesen 22 alkalommal helyezett nyomást az ellenfelek irányítóira 224 snapen.  Természetesen nagyban segíteni fogja az, hogy a pálya másik oldalán T.J. Watt rohamoz, akire nagyobb figyelmet fognak fordítani az ellenfelek. A statisztikák szerint is beválhat Highsmith, a Next Gen Stats szerint tavaly a snapjei majdnem 10%-ában regisztrált szerelést, ami arányaiban a második legtöbb volt az edge rusherek közül. Továbbá az első három megtett yardon a sebessége alapján a felső 10%-ba tartozik a poszton. Ezek mind azt vetítik elő számomra, hogy Highsmithben megvan a potenciál ahhoz, hogy breakout játékos legyen idén.

Baltimore Ravens

Ki lehet a breakout játékos?

A Ravens a legtöbbet futó csapat a ligában, erre is tekintettel gondolom, hogy a breakout játékosuk is a futóik közül fog kikerülni. Újonc szezonjában mindössze 25 alkalommal cipelte a labdát a szezon első 6 meccsén J.K. Dobbins, aki az ezt követő 9 meccsen már jóval nagyobb szerepet kapott. A szezon második felében 651 futott yardot regisztrált, és 6 yardos átlaggal futott, ami a legmagasabb volt a ligában azon játékosok közül, akinek legalább ennyi labdacipelésük volt. Dobbins remek atletikussággal rendelkezik a posztra, gyors, robbanékony, emellett megvan az ereje, egyensúlyérzéke. A run pass option játékokban hasznos tud lenni, köszönhetően annak, hogy megfelelően lát a pályán. Az elkapásokban kellene leginkább fejlődnie, 18 elkapása volt tavaly, ennél azért jobban részt kellene vennie a passzjátékban az első számú futójátékosnak. Az idei szezonban arra számítok, hogy Dobbins végig legalább akkora szerepet kap majd, mint a tavalyi szezon második felében, vagy akár többet is, mert Mark Ingram már nincs a csapatnál. Ami azt jelentheti, hogy egy 1300 futott yard és 10 touchdown is összejöhet neki idén, érdemes lesz tehát betenni a fantasy csapatokba.

Ki lehet még?

Ha a Ravens védőfaláról van szó, aligha kell bemutatni Brandon Williamst, Calais Campbellt és Derek Wolfe-ot. Ezen játékosok azonban mindhárman a harmincas éveikben járnak, így hamarosan szükség lesz az utánpótlásukra, teret kell tehát adni a fiataloknak is. A tavalyi draft 3. körében egy rendkívül atletikus, de képzettségét tekintve nyers védőfalemberre esett a választásuk, ő pedig Justin Madubuike, aki tökéletesen illik a Ravens 3-4-es hibrid védelmébe, és agilitásának, robbanékonyságának köszönhetően nagy potenciál van benne.

Újoncként nem sokszor, mindössze 260 snapben volt pályán, tekintettel arra, hogy nem volt meg a technikája, illetőleg a playbookot sem sikerült teljesen elsajátítania. Ebből következően nem voltak kiemelkedő statisztikai mutatói, viszont volt pár play, amiben a tehetsége megmutatkozott, kezdetleges pass rush technikája ellenére pusztán az atletikusságának köszönhetően gondot okozott az ellenfél támadófalembereinek. Azóta állítólag a playbookkal jobban képben van, csapattársai közül Brandon Williams és Derek Wolfe is dicsérte, tőlük pedig bőven tanulhat Madubuike. Wolfe úgy jellemezte, hogy ő a “tökéletes 3 tech”, ami a felépítését és atletikusságát illeti, egy szörny, akinek All-Pro potenciálja van. Sokat kell még fejlődnie ehhez, de nem kizárt, hogy idővel ez összejön neki.

Cleveland Browns

Ki lehet a breakout játékos?

Az LSU Tigers 2019-es bivalyerős bajnokcsapatából számos játékos került az NFL-be, akik közül többen Pro Bowl / All-Pro potenciállal bírnak. A tavaly draftoltak közül nem mutatkozhatott be Grant Delpit, a második körben választott safety, aki kétszeres konszenzus All-Americanként szintén kiváló játékosa volt a nemzeti bajnok LSU-nak. Delpit ugyanis a tavalyi edzőtábor során Achilles-ín sérülést szenvedett, amelyet követően a teljes szezont kihagyta. Nem lesz könnyű dolga azonban, hiszen pont a sérülése után trade-elt Ronnie Harrisonért a Browns, majd idén leigazolták a Rams korábbi safetyjét, John Johnson III-t, és még a második körben draftoltak is egy safety-linebacker hibridet Jeremiah Owusu-Koramoah személyében.

Elég komoly versenyhelyzet van tehát a safetyk között Clevelandben. Johnson III leigazolása nem jelent konkurenciát Delpitnek, hiszen ő strong safety szerepben játszik majd. “JOK” szintén közelebb játszik a line of scrimmage-hez. Ronnie Harrison lehet tehát Delpit vetélytársa, ami a free safety posztot illeti. Harrison mellett szól a több tapasztalata, hiszen 3 évet már lehúzott az NFL-ben. Delpit viszont véleményem szerint tehetségesebb, mint Harrison, benne megvan a potenciál ahhoz, hogy idővel playmaker legyen a profik között is.

Ki lehet még?

A tavaly első körben draftolt Jedrick Wills Jr.-nak fontos szerepe volt abban, hogy a Brownsnak 2020-ban jó szezonja volt. Clevelandben ugyanis egészen botrányos volt a tackle-helyzet 2019-ben, abban az évben Baker Mayfield menekülhetett amerre látott. Az Alabamából draftolt Wills sokat javított ezen, pedig igazából csak átlagos teljesítményt nyújtott a poszton. Azért csak átlagosat, mert futásblokkolásban és a büntetések elkerülésében van hova fejlődnie. Viszont a passzblokkolásával hozzájárult ahhoz, hogy Baker Mayfieldet mindössze 26 alkalommal sackelték tavaly. Az irányító ennek köszönhetően karrierjének legjobb szezonját hozza, a Cleveland pedig végre a rájátszásba jutott.

Wills az egyetemen még a jobboldalon játszott, innen került át a vakoldalra. Az átállás semmiképpen sem könnyű, második szezonjára minden bizonnyal magabiztosabb lesz ezen a poszton. 11 alkalommal szabálytalankodott tavaly, ami nagyon sok, ebből nyolc esetben false startot vétett. Ezek olyan dolgok, amelyeken szerintem képes lesz javítani. Passzblokkolásban már első évében is jó volt, de előfordult, hogy a speed rusherekkel meggyűlt a baja. Futásblokkolásban viszont bőven van még mit fejlődnie. Amennyiben ezeken tud javítani, nem kizárt, hogy hamarosan Pro Bowler lesz.

Cincinnati Bengals

Ki lehet a breakout játékos?

Ha a Bengals csapatáról van szó, értelemszerűen Joe Burrow az a játékos, akivel szemben a legnagyobb elvárás van az idei szezonban. Burrow újoncként a sérülése előtt jó teljesítményt nyújtott, annak ellenére, hogy egy gyenge, sérülésektől is megtizedelt támadófal állt előtte, akik nem tudták megfelelően megvédeni. Burrow további fejlődése nem lenne akkora meglepetés, tekintve, hogy a tavalyi 1/1-esről beszélünk. Ezért én nem őt, hanem Tee Higginst említeném, ha a breakout játékost kellene meghatározni.

Higgins 908 yarddal és 6 touchdownnal zárta újonc évét, mindezt úgy, hogy 5 meccsen Ryan Finley és Brandon Allen passzolt neki. AJ Green távozása után még nagyobb szerep juthat neki, annak ellenére hogy az idei első körben elkapót draftolt a Bengals, Ja’Marr Chase személyében Burrow kedvenc egyetemi célpontja érkezett Cincinnatibe. Chase ha tényleg olyan jó, ahogy sokan gondolják, magára vonhatja a védők figyelmét, Higgins számára pedig reális lehet egy 1000+ yardos szezon, és a Pro Bowl-részvétel sem kizárt.

Ki lehet még?

A 2020-as Bengals draft két prominens játékosa, Burrow és Higgins mellett a harmadik körben választott Logan Wilson is egy olyan játékos, akire érdemes lehet odafigyelni. Tavaly mindössze két meccsen volt kezdő, és teljesítménye erősen inkonzisztens volt – néha azonban megmutatta, hogy miért tartották sokra a draft előtt, különösen coverage-ben voltak szép megmozdulásai. Egy atletikus, jó ösztönökkel rendelkező linebackerről beszélünk, aki tackle-gyár volt az egyetemen.

Nyilván a Wyomingból nem egyszerű az átállás az NFL-re, de Wilson a hírek szerint az idei holtszezonban egyre magabiztosabb, az OTA-k során már ő hívta a játékokat a védelemben, a kommunikációját a védőkoordinátor Lou Anarumo is dicsérte. Úgy tűnik, hogy Josh Bynes távozását követően Wilson lesz a Bengals kezdő MLB-je, nem lepődnék meg, ha beválna végül.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!