Connect with us

Beharangozó

A hetedik NCAA hét legnagyobb kérdései

Az elmúlt hét történéseit aligha lehet felülmúlni és kivételesen viszonylag kevés két kiemelt csatáját hozó találkozó lesz a héten, de mindezek ellenére rengeteg nyitott kérdésre kaphatunk csattanós választ az előttünk álló egyetemi fordulóban. Ráadásul így nagyjából a szezon felénél már kezdenek kikristályosodni, hogy kik lesznek a jövő évi draft főszereplői is és őket is célszerű figyelemmel kísérni.

A Texast érdemes komolyan venni?

Oklahoma State (12.) @ Texas (25.) 22:00

A Red Rivel Rivalry nem okozott csalódást múlt héten és ez többek között annak volt köszönhető, hogy a Texas egy nagyon potens támadócsapat képét mutatta nekünk. Nem csak a Heisman esélyes Bijan Robinson vezette futójáték volt eredményes, de Casey Thompson irányító is kiváló mérkőzést fogott ki. Xavier Worthy elkapó a szezon legjobb teljesítményét tette le az asztalra és jócskán megizzasztották az Oklahomát. Amióta Steve Sarkisian meglépte az irányítóváltást a Texas egyetlen egyszer sem maradt 32 pont alatt.

Most az Oklahoma State-et fogadják, akik kisebb meglepetésre egyike annak a pár csapatnak, akik még veretlenek tudtak maradni a szezonban. A vendégek elsősorban kiváló védelmüknek köszönhetik a makulátlan mérleget, a top20-ban vannak futás és passzjáték ellen is az országban. Átlagban mindössze 18.6 pontot és 305 yardot engednek az ellenfeleknek. Mindemellett van egy nagyon rutinos irányítójuk Spencer Sanders személyében, aki harmadik kezdő évét tapossa és bár nem egy látványos játékos, de tudja, hogyan ne hagyja elúszni a meccseket.

Amennyiben a Texas feltöri a Cowboys védelmét is, akkor a két vereség ellenére is visszakapaszkodhat a top15 közelébe és valós esélyük lesz arra, hogy a BIG XII döntőbe várjuk őket. Az Oklahoma State ugyanerre hajt, mert az bizonyos, hogy az ő esetükben nem fér bele vereség, hogy komolyan vegyük őket.

Rattler végérvényesen elvesztette a kezdőt?

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

TCU @ Oklahoma (4.) 22:00

Az Oklahoma óriási csatában nyerte meg a fentebb már említett Texas elleni csörtét, de a győzelem nem kisimította a szezonjukat, hanem inkább újabb kérdéseket vetett fel. A szezon talán egyik legnagyobb csalódása Spencer Rattler játéka, aki szinte konszenzus 1/1 várományosból oda jutott, hogy elvesztette a kezdőt és az sem biztos, hogy kijön a jövő évi draftra. Legalábbis, ha nem sikerül visszaszereznie a helyét és megfordítania a szezonját. Lincoln Riley egyelőre nem foglalt egyértelmű állást, hogy ki lesz a kezd irányító a TCU ellen, így nem jelenthetjük ki, hogy Caleb Williams megnyerte a showt, de jelenleg nem hálás a csapat helyzete.

Mindenesetre most akárki is lép a center mögé egy kötelező győzelmet kell szállítani, ugyanis a TCU hét éve nem verte meg az Oklahomát és kiváló matchup is a Sooners számára. A támadósoruk még kompetitívnek is mondható, ugyanis közel 40 pontot átlagolnak, különösen a Zach Evans vezette futójáték félelmetes. A gond ott kezdődik, hogy egyelőre ő és a kezdő irányító is kisebb sérüléssel küszködik és még ha tudják is vállalni a játékot, akkor is limitáltak lesznek. Ez pedig a Sooners top25-ös védelme ellen semmiképpen nem jó előjel.

Lalassítható a Georgia?

Kentucky (11.) @ Georgia (1.) 22:00

Új éllovast köszönhetünk, ugyanis az Alabama nagy meglepetésre kikapott az előző fordulóban, így 1982 után újra első kiemelt a Bulldogs. Köszönhetik ezt historikusan kemény védelmüknek, akik vezetik a ligát engedett yardokban és pontokban is, valamint közel 10%-kal jobb stop %-ük van mint a 2. legjobb csapatnak. És még csak azt sem lehet ráhúzni a csapatra, hogy a támadósor nem meggyőző, mert bár nem látványosan játszanak, de közel 40 pontot átlagolnak meccsenként.

A Kentucky ezzel szemben mindent csak ajándéknak tekinthet, ugyanis 60 éve nem kezdtek 6-0-val és tekintve, hogy 22 pontos underdogok nem bukhatnak sokat a héten. Sikerüket elsősorban annak köszönhetik hogy nagyon masszívak a labda mindkét oldalán, támadásoknál elsősorban Chris Rodriquez futásaira építenek aki a hatodik legtöbb futott yarddal rendelkezik a szezonban, védelmük pedig top40-ben van futás és passz ellen is.

Beverik-e az utolsó szöget Ed Orgeron koporsójába?

Florida (20.) @ LSU 18:00 – Aréna4+ (online)

Alig két éve az LSU Ed Orgeron főedző és Joe Burrow irányító vezetésével leigázta a ligát ellentmondást nem tűrően. Azóta nagyot fordult a csapattal a világ és így Orgeronnal is. Az LSU lehet elvesztette a szerencsekovács csapat fő mozgatóit, de rengeteg tehetség maradt a csapatnál és folyamatosan szállingóztak a jó recruitok is. Elég csak arra gondolni, hogy a jövő évi draft legnagyobb CB tehetségének gondolt Derek Stingley vagy a 2023-as draft szintén egyik legmagasabban jegyzett cornere Eli Ricks duója kezdte meg az évet. De szintén meg lehetne említeni a sophomore Kayshon Boutte-ot, akit ugyancsak a 2023-as draft egyik elkapó ékkővének tartanak. Ezek ellenére a csapat borzasztó, már három vereséget számlál, a magasabban rangsorolt csapatok ellen pedig jóformán esélye sem volt a győzelemre. Ha most netán a Florida ellen is beleszaladnak egy csúnya vereségbe, akkor Orgeront a csodálatos 2020-as év ellenére is elküldhetik.

Matt Corral tovább masírozik a Heisman és a jövő évi 1/1 felé?

Ole Miss (13.) @ Tennessee 22:00

Matt Corrallék múlt heti Arkansas elleni győzelme több szempontból is fontos volt. Egyrészt az Alabama elleni zakó után helyre kellett állítani a csapat renoméját, másrészt az irányítónak be kellett bizonyítania, hogy Heisman és top10 esélyes a jövő évi drafton, harmadrészt pedig az újévi Bowl sorsolásoknál kiemelt jelentősége volt melyik csapat győzedelmeskedik.

Végül az Ole Miss nyert 52-51-re egy megállított két pontos kísérletnek hála, ezzel nem csak beelőzték magasabban rangsorolt riválisukat, de Matt Corral jó játékának köszönhetően újra ő az egyik legnagyobb Heisman esélyes és Malik Willis mellett a jövő évi irányítóclass elsőszámú favoritja.

A Tennessee ellen hasonló mérkőzés várhat a csapatra ugyanis a hazaiak Hendon Hooker irányító vezetésével az elmúlt két meccsen 107 pontot tettek fel, így abszolút indokolt az 82 pontos under/over határ. Akik igazi támadófocira kíváncsiak azok mindenképpen ezt az összecsapást kövessék. Még egy érdekessége a találkozónak, hogy Eli Manning Ole Misss, Peyton Manning pedig Tennessee növendék, így sokáig úgy nézett ki a két testvér közvetítheti a találkozót, ám végül Peyton a mi legnagyobb bánatunkra visszalépett.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!