Connect with us

Minden ami NFL

A Saints kivett egy év szabadságot – a Dennis Allen kinevezés

Sean Payton váratlanul visszavonult a szezon után, így a Saintsnek új főedző után kellett néznie. A csapat végül házon belül talált rá a megfelelő személyre a védőkoordinátor Dennis Allen személyében, aki hagyott mindent úgy, ahogy eddig volt. Az egész olyan, mintha a New Orleans kivett volna egy év szabadságot.

A Saints 2021-es szezonja egy masszív Survivor volt: sorra dőltek ki a Pro Bowler és All-Pro kaliberű játékosok, és ami még inkább nehezítette a helyzetet, Sean Payton főedzőnek esetenként a csere irányító cseréjének a cseréjével kellett kiállnia. Ehhez képest sikerült egy 9-8-as mérleget összehozni és mindössze egy hosszabbításban dobott Matt Stafford INT-n múlt, hogy a 49ers helyett nem a Saints jutott be a rájátszásba.

Ez jól mutatja, hogy mennyire nagyszerű munkát végzett Payton – vesztes csapat edzőjét nem szokás díjazni, de ha megvan a rájátszás ezzel a kerettel és QB-helyzettel, akkor hozzá lehetett volna vágni az év edzője díjat a következő öt évre előremenőleg. A PO viszont nem jött össze és abszolút érthető, hogy egy ilyen káosz idény után a főedző úgy döntött, hogy akkor most ideje visszavonulni (feltehetően az is segítette a döntés meghozását, hogy tökéletesen tisztában volt a Saints irányítóinak kvalitásaival, illetve látta a csapat pénzügyi helyzetét és a potenciális QB-piacot).

A dolog pikantériája ugyanakkor az, hogy Payton retorikája sokkal inkább arra utalt, hogy ez a visszavonulás nem végleges és mondjuk egy évnyi kihagyás után visszatérhet. Ami egyrészt jó a Saintsnek, hisz mégiscsak egy top 5-ös edzőről van szó, másrészt viszont mi lesz akkor a 2022-es szezonnal – valamit csak kellene csinálni idén is.

[ppp_patron_only level=”1500″ silent=”no”]

A Saints kivette ezt az évet

A New Orleansnak hat darab pickje van az idei drafton, 80 millió dollárral lépi túl a fizetési plafont, nincs épkézláb irányítója, a legjobb elkapója kvázi két éve nem látott focipályát, a legjobb skill játékosa pályán kívüli balhéba keveredett és olyan játékosok szerződése jár le, mint az elit LT Terron Armstead és a safety Marcus Williams. A helyzet abszolút nem ideális és ezt elnézve érthető, miért nem akart Payton még egy évet végigtolni (ha lett volna egy normális irányítója, akkor nem lenne ez gond, de így azért nem egyszerű).

  • Na de akkor most mi lesz?

Hát, semmi különös. New Orleansban szó szerint mindenki a helyén maradt, mindössze annyi történt, hogy az eddig védőkoordinátorként dolgozó Dennis Allen már nem csak a védelemmel foglalkozik, hanem a főedzői feladatokat is ellátja. Ami lássuk be, nem egy nagy cucc, tekintve hogy pont ugyanazokkal fog dolgozni, akikkel eddig – ha csak annyit mond a többieknek, hogy csináljátok azt, amit eddig, olyan nagy baj nem lehet.

  • És ennek mi értelme volt?

Ez egy jó kérdés (milyen jól elbeszélgetek magammal). Bár közel sem biztos, hogy ez fog történni, de az eddigiek alapján arra tudok gondolni, hogy a Saints és Payton egyetértettek abban, hogy bő öt évnyi win now után most jön egy nagyon pocsék év, amiben a főedző nem akart részt venni. Így a HC elment pihenni egy évet, a GM Mickey Loomis többé-kevésbe rendbe rakhatja pénzügyileg a rostert, Dennis Allenék végigszenvedik ezt az évet, így a sok pénz mellett magas pickje is lesz a csapatnak és jövőre rá lehet repülni vagy Kirk Cousinsra, vagy draftolni egy fiatal irányítótehetséget. Ha mindez megvan, akkor Payton visszatér, Allen ismét átveszi a védelmet, mindenki más marad megint a helyén, aztán egy évnyi fizetett szabi után lehet ismét üldözni a bajnoki címet.

  • Miért mennének ebbe bele a Saints stábtagjai?

Mert nincs más lehetőségük. Még az évek óta elit teljesítményt nyújtó Allen sem kellett senkinek – egyszer már csúnyán megbukott a Raiders főedzőjeként (8-28-as mérleg), azóta pedig végérvényesen elkönyvelték egy zseniális DC-nek, aki nem képes egy csapatot menedzselni (persze mindenki tanulhat a hibáiból, de aki egyszer megbukott, csak nagyon ritkán lesz sikeres második nekifutásra). A többiek iránt sem volt különösebben nagy kereslet, így kis túlzással vagy a Saintsnél maradnak, vagy mehettek volna az utcára. És az is szempont, hogy New Orleans egy menő város, ahol jó élni, ha pedig Payton visszatér, akkor megint eljöhet a kánaán.

  • Miért bízik a Saints annyira Paytonban, hogy akár még az egy év szabadságát is bevállalhatja?

Sean Payton egy zseni. Az irányítása alatt a Saints támadósor 2010 és 2021 között csak kétszer (az utóbbi két évben) nem volt legalább top 7-es, hatszor pedig egyenesen a legjobb három között volt. Ő abszolút az a kaliber, akire érdemes várni és akár még egy évet be is áldozni, mert van akkora hozzáadott értéke, mint egy franchise irányítónak.

  • Mi várható a csapattól idén?

A védelem tartani fogja a szintet, a támadósor pedig a liga egyik legrosszabbja lesz. Tavaly még Paytonnal is csak a 24. volt a sorban, nélküle még a Lions szintjét sem lesz egyszerű megütni, pláne akkor, ha még egy Jameis Winston kaliberű irányítót sem sikerül szerezni. Az 1/1-es pick talán túlzás lenne, de egy top 10-es cetli reális, pláne akkor, ha jó pár játékos a kivágás sorsára kerül a fizetési plafon miatt.

  • Mi lesz akkor, ha Payton mégsem tér vissza?

Nagy tételben mernék rá fogadni, hogy Allen megbiztatása egy évig szól (hacsak nem nyújt valami hihetetlenül jót, de erre nem sok az esély). Ha Payton jövőre nem jön vissza, akkor új főedző után fog nézni a csapat, aki pedig hozni fogja a maga sleppjét és viszonylag jó alapokról indulva kezdheti a saját képére formálni a csapatot.

  • Miért nem most jött valaki?

Két ok miatt. Az egyik, hogy New Orelansben bíznak Payton visszatérésében, akinél jobbat úgy sem tudnának találni. A másik, hogy ez a Saints szigorúan 2022-ben egy nem túl vonzó franchise, amire egy év kárhozat vár és ilyen körülmények között egyetlen top jelöltet sem sikerült volna megszerezni.

Összegzés

A 49 éves Allen jó eséllyel egy bridge HC-ként kapta meg a pozíciót. Védőkoordinátornak kiváló, de főedzőként egyszer már csúnyán megbukott még 2012 és 2014 között és azóta sem sikerült helyreállítani a renoméját (feltehetően nem véletlenül). Alighanem ő is tisztában van azzal, hogy ez a hajó már számára elúszott, viszont most volt lehetősége egy kis extra pénzre, és még a DC állása miatt se nagyon kell aggódnia, már amennyiben bejönnek a New Orleans-i remények és Payton visszatér.

Ha tényleg ez a terv, akkor ez a kinevezés abszolút rendben van – effektíve azt csinálta a Saints, mint amit annak idején a fejvadászbotrány után, amikor Paytont egy évre eltiltotta a liga. És igazából akkor sincs baj a kinevezéssel, ha utóbbi nem tér vissza, mert sokkal jobb opciók úgy sem voltak és érdemes akkor belevágni egy új korszakba, amikor az ahhoz szükséges források rendelkezésre is állnak.

Ilyen szempontból eléggé értékelhetetlen Allen kinevezése, mert őt nem hosszú távú megoldásnak szánták, legalábbis nagyon meglepne, ha ez így lenne. Egynek elmegy, a logika érthető, de ennyi, önmagában egyetlen franchise élén sem tudnám őt elképzelni.

Értékelés: B- (de csak a terv miatt).

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!