Connect with us

Szabadügynök

Rebuild vagy playoff run? – Cardinals FA-kitekintő

Super Bowl esélyes gárdából teljes összeomlás. Ezzel lehet összefoglalni a Cardinals elmúlt szezonját. Kyler Murray újonc éveiből akart előnyt kovácsolni a csapat, így igyekeztek nagy nevű veteránokkal megnézni mennyire van nyitva számukra az SB-ablak. Végül kiderült, hogy az a rés amin az ujjukat igyekeztek bedugni, nagyon csúnyán rájuk zárult.

Épp ezért nagyon nehéz helyzetben vannak, a csapat nagy része kiöregedőben van, kevés kimondottan vezérszereplő van a gárdában.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Cap Space

Tetézi a gondokat, hogy rengeteg elkölthető tallérjuk sincs, a piacnyitás előtt körülbelül nullán állnak. Így pedig muszáj további áldozatokat is hozniuk. Nem mindenki miatt fog sírni a szemük, Jordan Hicks és Devon Kennard már nem lesznek a jövő alapemberei, így őket nyugodtan el lehet küldeni, amivel már magában is több mint 10 millió dollár kúszik be a kasszába. A támadófalban két név is van, akikkel aránylag sokat lehetne spórolni kevés dead money mellett, de ez már fogósabb kérdés.

A Cardinals támadófala évekig nagyon szenvedett, de az elmúlt időszakban kezdett kicsit magára találni mind futásblokkolásban, mind pedig Murray megvédésében. D.J. Humphries jó ideig nem tudta megváltani a világot, de kezdett szép csendben korrekt teljesítményt nyújtani a bal tackle poszton. És ha idén nem is volt olyan nagyszerű szezonja mint tavaly, akkor sem gondolnám, hogy érdemes lenne megszabadulni tőle, még ha kecsegtető is a 15 millió dolláros spórolás, ugyanis ritkán kerülnek ki piacra kihagyhatatlan left tackle játékosok, akik mindenképpen nagy előrelépést jelentenének.

Justin Pugh kapcsán hasonló dolgok jutnak eszembe, bár ő idősebb is és talán kevésbé is tudott olyan markáns lenni, mint csapattársa. Az ő estében meg lehet, sőt talán meg is kell fontolni egy upgrade-et és akkor a fal bal oldala évekre meg van oldva.

Másokat nem nagyon lehet kivágni, egyedül Jordan Phillips merülhetne fel, ha nem maradna utána háromszor annyi halott pénz, így pedig jobb, ha nem bolygatja idén még a csapat. Átalakításokat azonban lehet eszközölni. DeAndre Hopkins és Budda Baker is hosszútávon a csapathoz láncolható, ők pont azok közé a játékosok közé tartoznak, akikre érdemes lehet még építkezni, így nagy kár talán nem keletkezik, ha megpiszkálják a két szerződést. Ezekkel a mechanizmusokkal közel 40 millió dollárt lehet felszabadítani.

Szabadügynökök

A csapat pechje, hogy a felszabadított pénzösszeg nagy részét nem tudják új húsokra költeni, ugyanis elég sok fontos szabadügynök lesz a csapatnál. Kezdjük rögtön Chandler Jonesszal. A csapat ikonikus figurájává nőtte ki magát, a franchise történetének legtöbb sacket jegyző játékosa lett, de szép lassan utoléri őt is a kor.

Ennek ellenére továbbra is ő a védőfal motorja, 1-2 szezon még bőven lehet benne, így nem gondolnám, hogy megteheti a gárda, hogy elenged egy ilyen ikonikus játékost. Pláne mert nem hiszem, hogy a rebuild járna az eszükben. Nagy pénzt kell neki adni, de pótolni szinte lehetetlen lenne. A franchise tag lehetne opció, de azzal morálisan és pénzügyileg sem járna jól a gárda, így ennek halvány esélyét látom csak.

Rajra kívül a védelemben Robert Alford említhető meg, aki hosszú-hosszú kihagyás után (2018-ban játszott utoljára a szezon előtt) tért vissza és ahhoz képest nem is volt rossz. Azonban már 34 éves és még a rossz corner helyzet ellenére sem gondolnám, hogy meg akarják/fogják tartani.

Amennyire kevés fontos szabadügynök lenne a védelemben, annyira nagy a baj a támadóknál. Két elkapó, A.J. Green és Christian Kirk szerződése is lejár. Azt gondolom, hogy egyikükkel sem fognak hosszabbítani. Green ugyan még rutinból sok helyzetet megold, nagy segítsége volt Murray-nek, amíg nem volt Hopkins, de ő nem hosszútávú megoldás és nem lesz prioritás a csapatnak sem. Kirk ellenben fiatal, de sokkal kevésbé tudta őt használni a csapat, mint az az elképzelés volt. A fizetésigénye azonban ennek ellenére nagy, amit nem hiszem, hogy a Cardinals fog kielégíteni. Pótlásnak már tavaly meg is érkezett Rondale Moore, akit ha nem is teljesen ugyanabban a szerepben lehet használni, de stabil második számú célpont lehet egy kis fejlődéssel.

További célpontokat tekintve a két futó szerződése is egyszerre jár le, mind Chase Edmunds, mind James Conner jól kezdte az évet, sok kontakt utáni yardot tettek bele a közösbe és nagyon úgy nézett ki, hogy illik hozzájuk a Cardinals rendszere. Azonban ahogy esett vissza a csapat teljesítménye, úgy kijött, hogy a két futó sem tudja a hátán cipelni a csapatot és amíg megy a passzjáték, addig megy a futójáték is. Véleményem szerint csak egyikük fog maradni és inkább Conner az, aki sokoldalúbb játékra képes.

És még ezzel sem ért véget a kieső targetek sora, ugyanis a két tight end is szerződés nélkül marad, Zach Ertz rögtön egyik kedvenc célpontja lett Murray-nek, de mégis inkább arra gondolok, hogy Maxx Williams lehet prioritás a csapatnál, aki a sérülésig szintén úgy tűnt, hogy jól beépült a passzjátékba. Nem mellesleg az ő megtartása jóval olcsóbb is lenne, mint a volt Eagles játékosé, aki még valószínűleg szeretné kimaxolni utolsó éveit.

Végezetül pedig még érdemes Colt McCoyról beszélni, aki kiváló csereirányító a ligában és Murray játékstílusa miatt elengedhetetlen, hogy legyen valaki, aki néha be tud szállni. Talán érdemes lehet az ő megtartása is.

Érkezők/potenciális maradók

Ha azokat az embereket megtartja a csapat, akiket fentebb írtam, akkor hiába a nagy felszabadító hadművelet, olyan sok dollár nem marad költekezni. Igazából hatalmas nevekre nem igazán lehet kilátás, hanem olyan játékosokra csaphatnak le, akik várhatóan nem követelnek top fizut, de hasznos kiegészítői lehetnek a jövőbeli csapatnak. Támadóoldalon egy második-harmadik számú elkapó kellene Hopkins és Moore mögé. Marquez Valdes-Scantling ugyan mindenkinek a sok dropja miatt van meg, de a piaci árak mellett az ő megszerzése lehet reális opció.

A védőoldalon hasonló a szituáció, egy cornerback, de sokkal inkább kettő kellene. Nehéz válogatni  a piacon, mert a kínálat tetejét durván meg kell fizetni, az olcsóbb játékosok között pedig már nagyon kiöregedő sztárok vannak. A Cardinals szerintem egy középutat választ, Steven Nelson még nem mondható vénségesnek, de valószínűleg nem is kell megfizetni nagyon.

Összességében a Cardinals nincs kimondottan könnyű helyzetben, mert egyszerre kellene fiatalítani a kereten, de mégis megtartani az esélyt egy playoff runra. Ehhez azonban elég kevés a pénzük, sok a fontos lejáró szabadügynökük és Murray is meg szeretné tömni a zsebeit. Nem tudom lehet-e jól lavírozni egy ilyen feszült helyzetben, de talán meg lehet mindent oldani vezéráldozatok nélkül. Ez viszont azt jelenti, hogy különösebben nem erősödik a gárda és inkább a belső fejlődésben kell majd bízni. Különösen Murray-ében.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!