Connect with us

Szabadügynök

Pénz volt, de erősítésre nem jutott – Steelers FA-értékelő

A Steelers nagyon nehéz helyzetben kezdte meg a piacot, hisz hosszú idő után új franchise irányítót kellett találnia. Lehetett is volna erre lehetőség, hisz elérhető volt Russell Wilson és Deshaun Watson is, vagy Jameis Winston vagy Marcus Mariota is előrelépést jelentene, de a csapat nem akart sem a zsebébe nyúlni, sem beszállni egy licitháborúba. Ráadásul hiába volt 40 millió dollárnyi cap space-e a gárdának, nemcsak franchise irányító nem érkezett, de erősítésre se futotta. 

A Pittsburgh 28 millió dollárnyi szabad hellyel vágott neki a piacnak és mindössze két játékos elküldésével tudott volna ezen javítani. Nem számítottam rá, hogy mind a kettőt meglépik Mike Tomlinék, mivel híresen lojálisak, de úgy tűnik, hogy Zach Banner és Joe Schobert esetében ők is belátták, hogy ketten együtt a felét sem érik annak a 12 millió dollárnak, amit a kivágásukkal fel lehetne szabadítani.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Joe Haden évek óta stabil pontja a Steelers védelmének, de az elmúlt szezonokban folyamatosan romlott a játéka és egyre kevesebbet volt a pályán. 33 évesen már nem igazán volt ráció a visszaigazolásában, és bár még van pénze a csapatnak, jó eséllyel ez a kaland már véget ért. Terrell Edmunds is kezdőnek számított, de soha nem volt jobb az átlagnál, így miatta sem kell bosszankodni.

JuJu Smith-Schuster 2021-es szezonja borzalmas volt különböző sérülések miatt, sőt igazából már 2019 óta szenved. Ennek ellenére csak 3 millióért + ösztönzőkért írt alá a Chiefshez, ennél akár jobb ajánlattal is meg lehetett volna kínálni a még mindig csak 25 éves elkapót. Hasonló utat járt be James Washington is, aki 2019-ben még potens WR2-nek nézett ki, de azóta összesen nem szerzett 800 yardot két év alatt – ő ráadásul nagyon ment volna Pittsburgh-ből, mert nem valószínű, hogy az 1,187 milliós fizetését ne tudta volna überelni a csapat.

Eric Ebronnak is voltak jobb évei, de Pat Freiermuth miatt teljesen fölöslegessé vált, így rajta nem is kellett gondolkodni. Trai Turner ellenben már az a kategória volt, aki nagyon is elfért volna a támadófalban. 28 éves, tavaly a Steelers legjobb falembere volt, nem is lett volna drága, de mégis inkább egy nála sokkal gyengébb játékost fizetett meg a csapat.

Érkezők/maradók

A Steelersnek közel 41 millió dollárnyi cap space-e volt, ehhez képest egyetlen 10+ milliós játékos sem érkezett. Ami nem lenne akkora baj, mert lehet olcsón is nagyon jól erősíteni, de konkrétan senkiről nem lehet azt mondani, hogy elit szintet képvisel vagy elit potenciál lenne benne.

Érkezett három safety Miles KillebrewMarcus Allen és Karl Joseph személyében. Előbbi egy speciális egység ász, akit sokadig cserének is lehet használni, utóbbi pedig egy korábbi első körös bust, bár jobb napjain azért képes korrekt teljesítményre. Ketten együtt 3 millióba kerülnek, ami rendben van, valakivel fel kell tölteni a rostert. Ellenben érthetetlen, hogy Allen mire fel kap ennyi pénzt úgy, hogy csak a speciális egységben használható, de ott is borzalmas. Ha esetleg komolyabb szerepet kap a védelemben, még nagy nehezen védhető a döntés, de ha csak a speciális egységbe igazolták vissza, akkor ez menthetetlen.

A CB-sorba is érkezett két játékos, mégpedig Ahkello Witherspoon és Levi Wallace. Mindketten kezdő szintűek, 4 millió dollárért rendben vannak – ha jó a pass rush és jó a rendszer, akkor Cameron Suttonnal hozhatnak egy átlagos közeli szintet. Viszont három 4 milliós cornertől nem lesz jó a coverage, egy korai pick a posztra nem lenne rossz elképzelés. A védelembe még érkezett Montravius Adams, illetve az elkapósorba + special teambe Gunner Olszewski. Töltelék játékosok, legjobb esetben cserének elmennek, és nagyjából ennyi említést is érdemelnek.

És akkor térjünk át a komolyabb befektetésekre. A Steelersnek kellett volna egy teljes támadófal, amit elég nehéz lett volna megoldani egyetlen piaccal, de így is érkezett három kezdő. Mason Cole egy korrekt center, aki jobb napjain egy kicsit átlag feletti. Chuks Okorafor tavaly kezdő volt, de sok köszönet nem volt belőle: ugyan csak két sacket és 23 nyomást engedett, de ez annak köszönhető, hogy Big Ben rekordgyorsan szabadult a labdától. Várható volt, hogy a menedzsment lát majd benne potenciált, de a tehetsége és a játéka alapján jobb lett volna elengedni és mondjuk Trai Turnert visszahozni feleennyiért. Az egyetlen komoly erősítés így James Daniels, aki gyakorlatilag jobb, mint mindenki más együtt. Futáshoz és passzhoz is jól blokkolt, de egyszemélyes hadseregként nehéz lesz túl sokat hozzátenni a játékhoz.

Végül említsük meg Mitch Trubiskyt és Myles Jacket. Utóbbi egy nagyon jó linebackernek nézett ki karrierje első éveiben, aztán kiderült, hogy csak az elit társak miatt tudott villogni. Egyértelműen több benne a potenciál, mint Joe Schobertben és nem is drágább, így ez mindenképp előrelépés, ráadásul egy Jaguarsénál jobb védelemben ő is jobban fog kinézni. Az más kérdés, hogy nem a linebacker volt az a poszt, amire 8 milliót kellett volna költeni.

Trubisky meg Trubisky. Nem igazán tudom hová tenni, hogy úgy nőtt meg az értéke, hogy nem látott pályát tavaly, és amikor igen, akkor nyolc passzból 43 yardot és egy INT-t dobott – a Bills 2,5 milliót fizetett neki, míg most a Steelers ennek a háromszorosát. Mariota csak 2 millióval lett volna drágább és ha választani kell, akkor sokkal inkább ő, de jó, legyünk optimisták és higgyük el, hogy Buffalóban tényleg kinevelték minden baromságát. Ezzel együtt, az első körben egy top 3-as irányító nem lenne rossz.

Összegzés

A Steelers jó posztokat vett célba, csak rosszul priorizált és nem a megfelelő játékosok érkeztek. Egy 8 milliós linebacker helyett jöhetett volna egy 3 milliós, így a három 4 milliós corner helyett lehetett volna igazolni egy 10-11 milliót érő CB-t. A középszernél is rosszabb saját nevelésű RT helyett lehetett volna növelni a téten és leakasztani egy 12-14 milliós tackle-t. Ezek olyan posztok, amik megérik az extra ráfordítást, és ugyanez igaz az irányítóra is.

A draftról mindenképp kellene egy QB és egy LT az első két körben, aztán rá lehet feküdni a secondaryre. Aztán hogy ez mire lesz elég? A Steelers nem lett erősebb tavalyhoz képest, és ugyan bejutott a rájátszásba, de az nem igazán rajta múlt. Idén jó eséllyel nem sérül le megint a teljes Ravens keret, a Coltsot sem akadályozza már Wentz, a Browns és a Broncos egy Watsonnal és egy Wilsonnal erősített, míg a Chargers egy top 5-ös rostert rakott össze egy elit közeli irányítóval. Még egy jó irányítóval is extrém nehéz bejutni az AFC-ből, de a Steelers nem tett azért, hogy csak egy jó irányítóra legyen a rájátszástól.

Értékelés: C-

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!