Connect with us

Beharangozó

#FlyEaglesFly

Be kell vallanom valamit. Az alapszakasz végén nem hittem Folesban és nem hittem az Eaglesben sem. Konkrétan azt mondtam, hogy ők a legrosszabb csapat az egész NFC-rájátszásban. Nem hogy underdognak, teljesen esélytelennek tartottam őket. Booooy, they proved me wrong. 

Azt sem tudtam, hogy tudok-e majd ugyanúgy örülni egy esetleges Super Bowl győzelemnek, ha nem a kedvenc játékosom, Carson Wentz viszi sikerre a kedvenc csapatom. Ahogy jött a Falcons meccs és írtam a beharangozót, egyre jobban elhittem, hogy nyerhet a csapat. Mert van egy ilyen védelmünk. Mert van egy ilyen támadófalunk. Mert ilyen edzőink vannak.

A Vikings ellen már kevésbé féltem és ott volt a remény a szememben, a szívemben. A Patriots ellen hasonlóak az érzéseim. Most viszont két hete szinte folyamatosan magasabb a pulzusom, érzem, hogy mennyire izgulok. Sosem volt még ilyen érzésem, hiszen sosem vártam még Super Bowlt úgy, hogy a kedvenceimért szoríthatok. Most ennek is eljött az ideje és nem lehetnék izgatottabb. Jósolni nem fogok, nem merek, de tűkön ülve várom a ma éjjeli összecsapást. Jobban és nagyobb izgalommal, mint eddig bármit. És hiszek abban, hogy nyerhetünk. Mert van egy ilyen védelmünk. Mert van egy ilyen támadófalunk. Mert ilyen edzőink vannak.

A rövid érzelmi kitekintés után jöjjön a szakmai rész. Előre szólok, ez nem lesz rövid.

Az alap? A szokásos

Nem hiszem, hogy a védőoldalon hatalmas változások lesznek a megszokotthoz képest, szóval az alapstratégia marad a következő:

  1. Állítsd meg a futást.
  2. Tedd egydimenzióssá az ellenfelet.
  3. Engedd szabadjára a pass rusht.

Furán hangozhat, mert nem az jut először az ember eszébe a Patriotsszal kapcsolatban, hogy meg kell állítani a futást. Pedig erre is szükség lesz. A sokfejű futószörnyük 118,1 yardot átlagol a földön, ami a 10. helyre volt elég, illetve 4,2 yardot átlagolnak futásonként, ami pedig a 12. legjobb volt a ligában. Persze ehhez hozzá kell tenni, hogy könnyebb futni, ha a védelem halálra van rémülve attól, hogy Brady szétszedi őket.

Az Eagles egész évben szenvedett a jól futó irányítók ellen: Alex Smith, Cam Newton és Russell Wilson is gondokat okozott nem csak önmagukban, hanem a fenyegetettséggel is, amire figyelni kellett. Szerencséjükre ez most nem fog problémát okozni, úgyhogy lehet fókuszálni a futókra, akik ellen viszont az Eagles volt a legjobb a ligában. Azt el kell fogadnia a csapatnak és a szurkolóknak is, hogy Brady fogja hozni a játékait a levegőben, őt nem lehet levenni a pályáról. Viszont az Eagles nem engedheti, hogy a földön is veszélyes legyen a Patriots. Erre viszont minden képességgel fel vannak vértezve, úgyhogy ez egy reális cél lehet. Már csak az a kérdés, hogy utána hogyan állítják meg Bradyt, mert ő sokszor bemutatta már, hogy nem kell neki futójáték ahhoz, hogy nyerjen.

Molesztáld Bradyt, de blitz nélkül

Ez szokott a siker receptje lenni Brady ellen és talán egyetlen csapat sincs jobban ellátva tehetségekkel erre a feladatra, mint az Eagles. Az Eagles helyezett nyomást az ellenfél irányítóira legtöbbször és legnagyobb arányban (41%) az alapszakaszban, ennek ellenére ők blitzeltek a 10. legkevesebb alkalommal. Amikor nem blitzeltek, tehát csak négy embert küldtek az irányítóra, akkor 38%-ban tudtak nyomást generálni, ami ugyancsak a legmagasabb arány volt az NFL-ben. Ez lehet a siker kulcsa ma éjjel.

Na nem azért, mert Brady olyan rossz lenne nyomás alatt. Szorult helyzetben 96,6-os passer ratinget tudott felmutatni, ami 10-zel magasabb, mint az NFL-átlag – nyomás nélkül. Igen, Brady bőven jobb az átlag NFL-játékosnál, még akkor is, ha a többiekkel ellentétben az ő dolgát komolyan meg is nehezítik és az arcába másznak a védők.

Az egyszeri nyomás igazából nem hat Bradyre. Viszont az igen, ha egész nap molesztálják. A Giants mindkét Patriots elleni Super Bowlon legalább 40%-ban nyomás alá helyezte Bradyt, miközben 20% alatt blitzeltek (az idei ligaátlag ennél 10 százalékkal magasabb). Egyetlen másik Super Bowlon sem tudták legalább 40%-ban nyomás alá helyezni Bradyt. Sőt, a tavalyi Super Bowl is jó példa, hiszen a Falcons 44%-ban helyezett nyomást Bradyre 28-3-as állásig, utána viszont elfogytak, a negyedik negyedben és a hosszabbításban 20%-ban tudtak csak nyomást gyakorolni. Brady pedig kihasználta ezt és megfordította a meccset.

Úgyhogy Brady ellen az egyszeri nyomás nem számít semmit, ellenben ha folyamatosan zavarba tudod hozni és kizökkenteni a komfortzónájából, akkor lehet esélyed. Bradynél – ahogy például Wilsonnál is – van egy határ, amit el kell érned, hogy lerontsd a játékát. Bradynél ez 39-40%, ilyen arányban kell nyomás alá helyeznie őt az Eaglesnek. A blitzet pedig azért kell kis túlzással elfelejteni (pontosabban egy-egy kulcsszituációban kijátszani), mert ha egyel vagy kettővel kevesebb ember megy hátra coverage-be, Brady biztosan megtalálja a gyenge pontot, az üres helyet, és szétszedi a védelmet.

Kik lesznek a kulcsfigurák a védőfalban?

A Patriots ellen nem elég egy jó szélső pass rusher. Egyrészt a fal is könnyen megoldja és oda irányítja a figyelmét, másrészt Brady is könnyen kerüli el a zsebben. Sőt, kettő sem elég, mert akkor Brady fellép a zsebbe. Viszont ha emellett van egy vadállatod a fal közepén, akkor jók lehetnek az esélyeid Brady ellen, aki egyszerűen nem tud majd hová menekülni. Az Eagles pedig tökéletesen fel van vértezve erre a feladatra.

Brady megzavarására elsődlegesen az Eagles (Wentz kiesése utáni) legjobb játékosa, Fletcher Cox lehet alkalmas. A legutóbbi találkozásukkor Cox egymaga 11-szer (!!) tudott nyomást helyezni – ötször meg is ütötte – a valaha volt legjobb irányítóra a 35-28-as győzelem során. Mivel egy nem túl mozgékony irányítóról van szó, így Cox belső pusztítása nagy gondokat okozhat Bradynek, nem csak az ütések tekintetében, hanem az elkapókkal való időzítésben is, hiszen ha egy kicsit is el kell mozdulnia Bradynek a megszokott helyéről a zseb közepén, akkor máris máshogy működik a tökélyre fejlesztett precíziós óramű, ami a Patriots támadósora. Azt persze tegyük hozzá, hogy Brady elég jól mozog a zseben belül és egy védőt legtöbbször könnyen ki tud kerülni, azonban ilyenkor fog kelleni a második védő, a “takarító”, aki beviszi a végső ütést.

Lesz még egy kulcsfigura a védőfalból, de még nem tudom, hogy ki. Mivel nagyon mély az egység, így – amennyire a Patriots no huddle engedi – próbálnak majd minél többet rotálni. Az Eagles védőfala a legfrissebb az egész ligában, hiszen sokat pihenhettek a játékosok, mindig volt valaki a helyükre. A rájátszásban aztán elszabadították Coxot és Grahamet, akik a szokásosnál jóval többet voltak a pályán. Most nagyon kell figyelnie arra a csapatnak, hogy ne fáradjanak el a negyedik negyedre, mert ez lett például a Falcons veszte is. Nagyon fog kelleni a friss ember a negyedik negyedre, aki eldöntheti a meccset.

Ezért is nehéz megmondani, ki lehet majd a második kulcsfigura. Kiben lesz még annyi, hogy a végén is teljes erőbedobással koncentráljon? A másik ok pedig az, hogy nem tudom, kinek fog menni legjobban a Patriots jobb oldali tackle-je, Cameron Fleming ellen. Olyan mély a védőfal, hogy fel fog állni ellene Curry, Long, Barnett és talán még Graham is, aki a másik oldalról szokott elsősorban rohamozni. Jim Schwartz pedig majd meglátja, kinek megy a legjobban Fleming ellen és a meccs végén őt fogja erőltetni. Ez volt a terv a Vikings ellen is, Schwartz pedig hamar látta, hogy Chris Longnak megy a legjobban Rashod Hill ellen, úgyhogy őt játszatta többet, illetve a kulcsszituációkban. Meg is lett az eredménye.

Na és mit kezdj a milliónyi fegyverrel?

A Patriots arról híres, hogy bárki is van a pályán, mindenki veszélyes tud lenni skill pozíciókból. Megjósolhatatlan, hogy kit fognak elővenni. Cooks? Hogan? Amendola? White? Lewis? Burkhead? Bárki lehet x-faktor.

Feltűnhet, hogy Rob Gronkowskit nem említettem fentebb. Leginkább azért, mert ő az állandó pont, aki biztos termelni fog. Ezt el kell fogadni, nem lehet őt levenni a pályáról. Viszont meg kell próbálni limitálni. Travis Kelce hasonlítható leginkább a liga legjobb tight endjéhez, aki az Eagles ellen a második fordulóban 8 elkapásból 103 yardot és egy TD-t szerzett. Kicsit csalókák viszont a számok, mert ebből sok kreatív játékhívás volt (pl a 15 yardos TD, ami egy shovel passz volt, ilyet a Patriots nem igazán használ). Egy az egyben nem tudott olyan sok mindent csinálni Kelce, de egyszer azért elszabadult Jenkins őrizetéből és meglógott 44 yardért. Ezen kívül viszont kordában tudta őt tartani az Eagles defense, habár azt is látni kell, hogy nem a tight endek levédekezése a védelem legerősebb pontja.

Persze Gronk>Kelce egyértelműen, meg hát Brady>Smith, ráadásul a kapcsolat is jobb a Patriotsnál, szóval ennél többet várok Gronktól. Az Eagles szempontjából szerintem elsősorban Malcolm Jenkins lesz megbízva Gronk őrzésével, illetve sokat fognak úgynevezett bracket coverage-et is használni ellene, ahol két játékos figyel rá és próbálják izolálni a játékból. Jenkins egyébként adottságokat tekintve jó ellenszer lehet Gronk ellen a sokoldalúságának köszönhetően, hiszen korábban corner volt, tehát a sebessége is megvan, ráadásul a méretei is megfelelőek, hogy fedezze Gronkot. És még csak azt sem csinálhatja a Patriots, hogy a futójátékot használják Jenkins ellen, mert annak megállításában is remek játékos (plusz a futást megfogja a front7 is).

Az elkapók közül leginkább Brandin Cooksra hívnám fel a figyelmet, mert ő a legkülönlegesebb elkapója a csapatnak. Rá kell talán leginkább külön készülni, még ha könnyen lehet, hogy Danny “playoff” Amendolának is lesz a legjobb napja. Szóval Cooks rohadt gyors – gondolom ez nem újdonság. A Combine-on 4,33-as 40 yardot futott, ő a Patriots legjobb mélységi célpontja, elkapásonként 16,6 yardot átlagol.

Az Eaglesnek van egy elég lassú cornerbackje, Jalen Mills, aki 4,61-es 40 yardos időt tud felmutatni és akit sokszor égettek már meg hosszú passzokkal. Az Eagles a szezon végén elég sebezhető volt double move-okkal, de úgy tűnik, hogy a rájátszásban erre külön figyeltek, mert kevésbé agresszívan ugrottak ezekre és egyszer sem sikerült őket megégetni. Mills jelenleg a rájátszásban a legalacsonyabb passer ratinget engedi, ami bizakodásra adhat okot, de azért ne lepődjünk meg, ha Cooks egyszer elszabadul mellőle, hiszen ő rendszeresen megszívatja a lassú cornereket. Az Eaglesnek meg kell próbálnia Ronald Darbyt ráállítani Cooksra a játékok nagy részében, mivel Darbyt nem fogja sebességből megverni Cooks, hiszen a fiatal cornerback – aki gimis korában rövidtávfutó volt – 4,38-as 40 yardos időt tud felmutatni.

Ha már Amendola az előbb szóba került, akkor gyorsan és röviden azt is megemlítem, hogy a slotban Patrick Robinson lehet rajta a legtöbbet, aki karrierévet tart és veteránként talán a legjobb teljesítményt nyújtja az Eaglesben CB poszton, pedig nyáron az sem volt biztos, hogy a keretszűkítést megéli. Szóval ez is egy olyan érdekes matchup lesz, amit figyelemmel kell követni.

A legkülönlegesebb dolgot hagytam a végére, ami egyedülálló a Patriotsnál. Ez pedig a futók bevonása a passzjátékba. Ugyan nem félelmetesek a Pats futói a tackle-ök közt, elkapásokkal annál inkább. A Lewis – White – Burkhead triónak 118 elkapása volt a szezonban összesen 897 yardért és 9 TD-ért. A 7,6 yard nem tűnik olyan soknak igazából, ráadásul nagy játékokat sosem hoznak a futók, hiszen a leghosszabb elkapásuk 27 yard volt. Ezek az adatok viszont azt mutatják, hogy nagyon stabil 5-10 yardokat össze tudnak hozni ezekből, azaz szép lassan, “ezer papírvágással” szedik szét az ellenfelet.

Szerintem alapvetően a futók passzjátékba való bevonása okozhatja a legnagyobb problémát az Eaglesnek, ez lehet a legsebezhetőbb pontja a védelemnek. Megállítani őket sem lehet, de limitálni talán igen. Mychal Kendricks és Nigel Bradham is remek volt idén coverage-ben. Bradham konkrétan 0,62 yardot enged coverage snapenként, ami a második legjobb a ligában a linebackerek közt. Van hét leütött passza is, ami Deion Jonesszal holtversenyben a legtöbb volt idén. Brady sokat fogja keresni Lewist és White-ot is, az Eagles linebackereinek pedig ott kell loholniuk a nyakukban és egyből az elkapás után meg kell állítaniuk őket, nem szabad elkapás utáni yardokat engedni a könnyed mozgású futóknak.

Pontok, pontok, pontok

A focit pontra játsszák – ez most sokkolt, ugye? -, úgyhogy nézzük, hogyan is teljesít ebben az Eagles védelme. A rájátszásban összesen 17 pontot engedtek. Két meccs alatt. Két top10 támadósor ellen. Ráadásul ebből hét pont egy 18 yardos drive-ból jött egy elbénázott punt után. Nem rossz, ugye?

Az Eagles védelme elképesztő ritmusban van. Nem engedtek 10 pontnál többet négy egymást követő mérkőzésen, amire 2009 óta nem volt példa (akkor a Broncos az alapszakasz első négy meccsén tette ezt meg). Ugyan az underdogok nem számíthatnak olyan hazai pályára, mint a Lincoln Financial Fielden, minden bizonnyal őket fogja támogatni nagyobb részben a közönség. A philadelphiai szurkolók ugyanis elözönlötték a másodlagos jegypiacot és egy fanatikusabb szurkolótáborról beszélünk, mint a Patriotsé, akiknek ez már a sokadik Super Bowljuk, így kicsit elkényelmesedtek. Az biztos, hogy több Eagles szurkoló lesz a US Bank Stadiumban, a kérdés csak az, hogy mekkora hatással tudnak lenni a játékra.

Azt persze kétlem, hogy Bradyéket is 10 ponton lehet tartani. Sőt, ez valószínűleg lehetetlen. De a Patriots nem találkozott még a Super Bowlban olyan védelemmel, amelyik top5 volt engedett yardokban, engedett pontokban és szerzett labdákban is.


A legnagyobb kérdés: melyik Folest látjuk majd?

A legnagyobb kérdés nyilván az, hogy melyik Folest fogjuk látni. Az alapszakasz-Folest? Mert akkor semmi esélye az Eaglesnek. A Vikings-Folest? Akkor bárkit megvernek. Minden bizonnyal a kettő közt lesz az igazság és a Falcons-Folest vagy annál egy fokkal jobbat fogunk látni vasárnap éjjel.

Az alapszakaszban borzasztó volt Foles. Aztán jött a Falcons meccs, ahol a meccs elején gyenge volt, aztán viszont belejött a játékba (kivéve a Neal-térdpassz), viszont nem kellett sokat vállalnia. Az RPO-k nagyon sokat segítettek abban, hogy ritmusba lendüljön és szinte egész meccsen ezeket dobáltatták vele. Működött is. Aztán jött a Vikings meccs, ahol úgy játszott, mint soha senki. Két 40+ yardos TD-je is volt és egész meccsen tökéletes bombákat eresztett el. A Patriots egyébként a negyedik legtöbb yardot adta fel hosszú passzokból a ligában és játékonként a második legtöbbet, szóval sebezhetők a hosszú passzoknál. Az viszont jó kérdés, mennyire mernek majd ezzel próbálkozni Pedersonék.

Fontos lesz, hogy hogyan kezeli a nyomást Foles. A rájátszásban eddig 16 kísérlete volt nyomás alatt, ebből 147,9-as passer ratinget és 84,6%-os pontosságot hozott ki, ami a legjobb mutató a rájátszásban. Lássuk be, ez nem fenntartható. De ha minden jól megy, akkor nagyon keveset lesz majd nyomás alatt, hiszen a támadófal tisztán tudja majd őt tartani a nem túl vérmes Patriots-passzsiettetéstől. Illetve ha minden jól megy, akkor nem is kell majd világrengető előadás Folestól, elég lehet egy jó kis meccs tőle. Erre pedig képes lehet, főleg ilyen edzői stábbal, felkészültséggel, futójátékkal, támadófallal és önbizalommal.

Foles egyik legjobb barátja: a futójáték

A Pats nem valami jó futás ellen. A 20. legkevesebb, tehát a 12. legtöbb yardot engedték, ráadásul ez a statisztika még jobban is mutat, mint a valóság, mivel szinte egész évben vezettek a meccseiken, így a szokásosnál többet kényszerült passzolni az ellenfél a második félidőben. Futásonként 4,7 yardot engedtek, ami már a második legrosszabb volt a ligában (habár ezen pont ront kicsit, hogy a második félidőben főleg passzra számítanak). A red zone-ban viszont jó a Patriots futás elleni védelme, hiszen csak 6 futott TD-t engedtek, ami a második legkevesebb volt.

Leginkább 11-es formációból sebezhetőek a hazafiak (1 RB, 1 TE, 3 WR). Ilyen helyzetben 6 yardot engednek futásonként, ami még tovább romlik, egészen 6,7-re, ha shotgunból indul a játék. Ez azért nagyon jó az Eaglesnek, mert ők futnak az egyik legtöbbet a ligában 11-es formációból: futásaik 60%-a ebből indult.

Ha az Eagles futójátéka a meccs elején beindul, az hatalmas segítség lesz és egy jó esély a győzelemre. Azon kívül, hogy sok yardot tehetnek meg így, levehetik Nick Foles válláról a terhet, illetve Tom Bradyt is az oldalvonalnál tarthatják, míg a védelem kipiheni magát. Az Eagles birtokolta a legtöbbet a labdát az alapszakaszban, 97-tel több játékot futtatak, mint az ellenfeleik és átlagosan 6 perccel többet volt náluk a laszti. A futójáték hatékonysága hatalmas kulcs lehet a meccsen és ha átlag fölött tudják maguknál tartani a disznóbőrt, akkor megfoghatják Bradyéket.

Egy másik előnyös felállás a 12-es formáció lehet az Eagles számára (1 RB, 2 TE, 2 WR), ahol Zach Ertz és Trey Burton is a pályán van. Ez arra kényszerítheti a Patriotsot, hogy felhozzák a base defense-üket, ahol Eric Lee vagy Elandon Roberts jönne fel egy defensive back helyett a pályára. Egyikük sem igazán jó játékos, így ez előnyt jelenthet az Eaglesnek. Ilyenkor viszont nem a futást kell erőltetni, hanem passzolni kell. Ugyan csak nyolcszor passzoltak a Patriots base formációja ellen a rájátszásban idén, Bortles és Mariota 8/8, 116 yard ezeken a passzokon. Ahhoz, hogy Pedersonék elérjék, hogy többet legyen base formációban a Patriots, ahhoz a nickel és dime formációkon jól kell tudniuk futtatni a labdát.

A futókat egyébként a passzjátékba is jó lenne bevonni, akkor pedig főleg, ha valamelyik linebackerrel állnak szemben. Corey Clement lehet egy nem várt X-faktor a meccsen, ha tudják használni a passzjátékban, hiszen egy az egyben megverheti a linebackereket.

Foles másik legjobb barátja: az RPO-k

Az Eagles futtatta a legtöbb RPO-t a szezonban és ez csak nőtt Foles kezdőbe állításával. Összesen 207 ilyen játékot hívtak (miközben a ligaátlag 66 volt) és 981 yardot szereztek ezeken. És hogy miért jók ezek? Egyrészt azért, mert könnyű olvasást biztosítanak az irányítónak. A snap előtt vagy egyből a snap után könnyen meg tudja állapítani Foles, hogy olyan matchupja van-e, ami tetszik neki. Ha igen, mehet is a passz, viszont ha nem, akkor még mindig át tudja nyújtani a labdát a futójának, aki a kiváló támadófal mögött ugyanúgy megtehet pár yardot.

Másrészt azért, mert könnyű passzokat eredményez, amivel ritmusba tud jönni Foles és megjön az önbizalma is – amire láthatóan szükség volt a rájátszás kezdetén. Az Eagles nagyon jól csinálja, hogy első kísérleteknél sok RPO-t hív, ami sokszor azt eredményezi, hogy második és rövid szituáció következik majd, ez pedig nagyban megkönnyíti a támadósor dolgát – és megnehezíti a védelemét.

A Patriots nagyon kevés RPO-val találkozott az alapszakaszban (szám szerint 39-cel), így extrán készülniük kell erre a játékelemre. Két hete a Jaguars is elég sokszor megszívatta őket pár RPO-val, ahogy az alábbi videón is látszik:

Foles harmadik legjobb barátja: a támadófal

Természetesen minden irányítónak nagy segítséget nyújt, ha nem kell egész nap azon aggódnia, hogy mikor jön a nyomás, honnan jön a nyomás, mennyire kell sietnie, hogy elpasszolja a labdát, mielőtt földbe döngölnék. Folesnek megvan az a luxusa, hogy egy egészen kiváló támadófal dolgozik előtte. Ráadásul a Patriots passzsiettetése sem eget rengető, habár azt jegyezzük meg, hogy Flowers remek formában van a rájátszásban, Harrison pedig bármikor képes egy-egy nagy játékra. De összességében az várható, hogy Lane Johnsonék a meccs nagy részében meg tudják fékezni a pass rusht és időt és teret tudnak nyújtani Folesnak, aki így nyugodtan passzolhat és sokkal könnyebben találhatja meg a ritmust, illetve az önbizalmát. Ez kulcsfontoságú lesz a meccsen, mert ha Foles nem találja a ritmust a meccs elején, akkor nagy bajban lehetnek.

De a támadófalnak nem csak Foles megvédésben lesz nagy szerepe. Az Eaglesnek nagyon is építenie kell a futójátékára. Ennek kell az alapnak lennie a támadóoldalon. Az elit támadófalnak el kell mozdítani a Patriots falembereit. Ez alapvetően nem lesz olyan könnyű, mert Belichickék szeretnek nagydarab falemberekkel játszani, főleg ha futást várnak. A Wisniewski – Kelce – Brooks trió a fal közepén viszont egy olyan egység, ami ellen nehéz jó ellenszert találnia a védelmeknek. Főleg ha kimozoghatnak és nagyobb területen dolgozhatnak, az atletikusságukkal megint sokat nyerhet az Eagles.

Kit vesz ki a játékból Belichick?

A Patriots arról híres, hogy az ellenfél legjobb játékosát próbálják meg elsősorban kivenni a játékból. Így tettek tavaly Julio Jones ellen is, aki azt az egy játékot leszámítva, amit egyetlen védelem sem lett volna képes levédekezni a Földön, összesen 60 yardot szerzett. Így tettek a Rams elleni Super Bowlon is, amikor Marshall Faulkot vették ki a játékból. Meg így tettek még millió egyéb esetben is, ez a fő taktikájuk. De az Eaglesnél ki lehet ez a fegyver?

Érdekesség, hogy az Eaglesben egyetlen egy játékos sem szerzett 1000 scrimmage yardot idén – az 1990-es Giants óta ők az első ilyen Super Bowlba jutó csapat. Ez azt mutatja, hogy nincs egy nagy fegyver, hanem jól el tudják osztani a labdát. Ha választani kell, akkor viszont feltehetőleg Zach Ertz lehet ez a fegyver, akit ki akar venni Belichick a játékból és a “Gronk-bánásmódot” fogja kapni. Persze ezt könnyebb mondani, mint ténylegesen megcsinálni. Kérdezzük csak a Vikingst, akik a szezon során a legjobban védekeztek TE-k ellen, majd Ertz 8 elkapással és 93 yarddal végzett, amiben volt egy kifejezetten fontos a félidő végén, mikor az All-Pro safety Harrison Smitht égette meg egy double move-val.

Most elsősorban Devin McCourty foghatja majd Ertzöt, ez a matchup pedig nagyon hasonló a Gronk-Jenkins párosításhoz. McCourty is cornerből lett safety, így neki is megvan az atletizmusa és a felépítése is, hogy felvegye a versenyt Ertz ellenében.

Zach Ertz minden bizonnyal a legjobb route runner tight end az egész ligában, nagyon finom mozgása van, amivel ki tudja zökkenteni az őrzőjét, majd a másik oldalra vágva üresen találja magát. A Patriots jól védekezik tight endek ellen egyébként a számok alapján, de mondjuk nem találkoztak sok kiváló TE-vel idén. Kelce volt a legjobb, akit főleg elterelésként használt a Chiefs az első körben. Belichick kivette őt a játékból, de a Chiefs számított erre és inkább más irányba terelte a támadójátékot. Könnyen lehet, hogy az épp Kansasből érkező Doug Pederson taktikája is ez lesz.

Hol van a legnagyobb előnye az Eaglesnek a passzjátékban?

A Patriots emberezik a második legtöbbet a ligában, így természetesen főleg erre számíthatunk tőlük. Gilmore most elég jó formában van, szerintem ő lesz legtöbbet Jefferyn. Különösen erőltetni ezt a matchupot nem kell Folesnak, de biztos lesz olyan, hogy RPO esetén egy slant útvonalon keresi őt, vagy sima passzjáték esetén feldobja majd Jefferynek, hogy kihasználja a testi erejét. A túloldalon Torrey Smithen Butler lesz főleg. Butler nem volt túl jó idén, de Smith meg eléggé egy “one-trick-pony”, úgyhogy 1-1 mély bombán kívül nem várok tőle sokat.

A legjobb matchup az Eagles számára a slotban keresendő. Bizony, a tavaly már bustnak elkönyvelt Nelson Agholor lehet az elkapók közt a legjobb fegyver. Rajta ugyanis Eric Rowe – aki épp az Eaglesből került a Patriotsba – lesz legtöbbször a várakozások szerint, akinek nem igazán fekszik a slot CB szerepe, már csak nagyobb testi adottságaiból is kifolyólag. Rowe magas és egész gyors, de az irányváltás a gyengéje, Agholor pedig remek route runner, úgyhogy ez egy olyan pontja lehet a támadásoknak, ahol előnyben lesz az Eagles. Az alapszakaszban Agholor felé 30 labda szállt harmadik kísérletek során, Agholor pedig ebből egy 134,7-es WR ratinget tudott kihozni. Illetve ő az egyike annak a 8 játékosnak, akik legalább 20 elkapható tagetből egyet sem ejtettek el harmadik kísérletnél. Ugye, hogy mennyit változik a világ egy év alatt?

Pontok, pontok, pontok

A Patriots védelme nagyon érdekes. A yardokat elképesztő mértékben nyelik, játékonként a második legtöbbet engedik, de a football outsiders DVOA mutatójában is a 31.-ek a ligában, ennek ellenére mégis az ötödik legkevesebb pontot engedik. Hogy lehet egyszerre borzasztó és kiváló is egy védelem?

Egyrészt a támadósor és a speciális egység sokat segít nekik. A Pats vezeti a legtöbb játékból álló támadássorozatokat, ez pedig frissen és kipihenten tartja a védelmüket. Mindössze 172-szer támadtak ellenük idén, ami az ötödik legkevesebb volt. Ezt kontrasztba állíthatjuk a Jaguarsszal, akik úgy engedték a második legkevesebb pontot a ligában, hogy 204 drive-ot vezettek ellenük. Ez majdnem hárommal több meccsnyi drive, mint amennyivel a Patriots szemben találta magát. Ezen felül Bradyék nem adják el a labdát, tehát Patricia védelme ellen szinte sosem indulhat az ellenfél a Pats térfeléről. Összesen öt ilyen alkalom volt idén, amiből kétszer kitérdelte az ellenfél a meccset. A ligaátlag 17 ilyen labdabirtoklás.

Mindettől függetlenül ez egy kiváló red zone védelem. Az ellenfelek 48-szor jutottak el a Patriots 20 yardosán belülre (ez az átlag körül van), viszont a hazafiak csak 44%-ban engedtek ezekből TD-t, ami a negyedik legjobb mutató volt a ligában. A red zone-ban drive-onként 3,9 pontot engednek, aminél csak a Chargers volt jobb 2017-ben. Az Eagles viszont nagyon jó a vörös zónában, a támadásaik 66%-ából touchdownt szereztek, ami a legjobb mutató volt az NFL-ben, illetve red zone drive-onként 5,3 pontot szereztek (második legjobb). Tehát ilyen helyzetekben lesz egy hatalmas titánok harca a találkozón.

Az biztos, hogy a sasok fognak tudni haladni a Patriots ellen a két 20 yardos vonal között, már csak az a kérdés, hogy a végső ütéseket is be tudják-e vinni. Ez lehet a döntő az ötvenkettedik Super Bowlon. Apropó végső ütések. A legfontosabb dolog az Eagles és Doug Pederson számára az, hogy ha megszerzik az előnyt, akkor sem szabad levenni a gázról a lábukat. Nyomni kell, ameddig lehet és nem szabad egy pillanatra sem kiengedni, mert Bradyék ebben a legjobbak. Az utóbbi négy rájátszás-meccsüket, ahol 10+ pontos hátrányba kerültek, mind megnyerték. Pederson mondjuk pontosan arról híres, hogy a gázon tartja a lábát és 30 másodperc alatt is megpróbál eljutni mezőnygól-távolságba és az előny birtokában is nekimegy negyedik kísérletre a pálya bármely részén, ha olyan a szituáció. Nem hiszem, hogy az Eagles elkövetné azt a hibát, amit a Falcons vagy a Jaguars. A nagyobb problémát az fogja okozni, hogy elhúzzon a csapat és kiépítsen egy magabiztos előnyt.

Az edzőkről se feledkezzünk el

Azt tudjuk, hogy évek óta a Patriots a legjobban felkészített csapat a ligában. Belichick mindig minden eshetőséggel számol, fel van készülve mindenre. Olyan gameplant tudnak összerakni, amivel az ellenfél minden erősségét megpróbálják elvenni. A félidőben pedig ők a legjobbak az ellenfél új tendenciáinak kielemzésében és az ezekre való reagálásban.

De nem véletlenül jutott el idáig az Eagles. Azon kívül, hogy nagyon erős keretük van, szerintem az Eagles a második legjobban felkészített csapat a ligában. Pederson, Reich és Schwartz is elképesztő munkát végez hétről hétre. A támadósorban olyan újdonságokat visznek bele a playbookba hétről hétre, ami tényleg lenyűgöző. A Falcons ellen jött a rengeteg RPO és az Agholor-futás. A Vikings ellen a hosszú passzok, a flea flicker.

Nem lepődnék meg, ha Pederson lopna egy kicsit az első heti Chiefs gameplanből, ami nagyon hatékony volt a Patriots ellen. Biztos vagyok benne, hogy több újdonsággal is készült a Super Bowlra és nagyon kíváncsian várom, mik lesznek ezek a kreatív játékok. A túloldalon Schwartznak nem kell feltalálnia a spanyolviaszt és alapvetően nem is teszi ezt. Viszont amiben ő is kiemelkedik, azok a félidei adjustmentek, változtatások. A Patriotshoz hasonlóan ő is remekül elemzi ki az ellenfelet a félidőben és alakít annyit a csapatán, hogy újra és újra meg tudja lepni az ellenfelet vagy minél többször kihasználja a gyenge pontokat. Vagy pontot, mert a Patriotsnál nem hiszem, hogy túl sok lenne belőlük.

Mi az ideális forhatókönyv az Eagles számára?

Ez lehet, hogy csak nekem volt új adat és nem tudom erről miért nem tudtam eddig (vagy csak elfelejtettem egy évvel ezelőttről), de a Patriots nem szerzett még pontot egy Super Bowl első negyedében. Ez persze részben visszavezethető arra, hogy Belichick ha megnyeri a pénzfeldobást, akkor inkább elrúgatja a labdát, de akkor is meghökkentő volt számomra.

Ezt ki kell használnia az Eaglesnek és magukhoz kell ragadniuk a kezdeményezést és a vezetést. Futójátékkal és rövid passzokkal égetni kell az órát és haladni előre. Harmadik kísérletnél nem szabad, hogy 6-8+ yard álljon a kivetítőn, mert a rövid szituációkat azért gyakran meg tudja oldani Foles és az Eagles, a hosszúaknál ellenben bajban lehetnek. A hosszú drive-okkal égetni kell az órát, lenn tartani Bradyt a padon és fárasztani a védelmet. A legfontosabb pedig, hogy a red zone-ban nem szabad elfáradni, megállni, hanem be kell gyötörni a labdát a célterületre.

A védelemnek lesz talán nehezebb dolga, valahogy megállítani Bradyéket. Ahogy fent írtam, folyamatos nyomást (összesen a snapek 39-40%-a felett) kell helyezni Bradyre, elsősorban Coxtól, másodsorban a szélekről. Ki kell mozdítani Bradyt a helyéről és ez nem elég, utána a következő embernek oda is kell érni és megütni, földre vinni. Mert Brady nagyon jól mozog a zsebben és kerül ki 1-1 védőt, de ha minden irányból jön valaki, akkor már nincs esélye. Megállítani nem fogják tudni, de lelassítani talán. Vagy csak egyszerűen kevés lehetőséget kell neki adni, ebben viszont a támadóknak lesz nagy szerepük.

Ha sikerül előnnyel menni a szünetre, akkor úgy kell kijönni a második félidőre, mintha elölről kezdődne minden és nem szabad teljesen ugyanazt játszani, mint az első félidőben, mert kielemzik Belichickék és találnak rá ellenszert. Újítani kell, meg kell lennie azoknak a plusz játékoknak és koncepcióknak, amiket a második félidőben engednek szabadjára Pedersonék. Leállni nem szabad, végig nyomni kell a gázpedált, ez biztos. A meccs végén pedig jobban kell koncentrálni, mint valaha, mert ott halálos lehet Brady.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!