Connect with us

Prémium cikkek

Tényleg őrült a Rams, vagy csak itt az ideje megfizetni a top futókat?

A Rams tegnap osztotta ki Todd Gurley-nek a valaha volt legnagyobb futószerződést garantált tartalmakat figyelembe véve és tette egyben toronymagasan a legjobban fizetett futóvá (hosszú távú szerződéseket nézve). Őrültség volt, vagy csak itt az ideje megfizetni az igazán kiemelkedő hibrid futókat?

 

 

A posztot vagy a játékost fizetjük meg? Ezen ment a vita Le’Veon Bell és a Steelers között és jó eséllyel ezen fog menni a vita a következő években is a csapatok és az ügynökök között. Ezen pedig érdemes elmélkedni kicsit, hiszen biztos jó az, ha minden futót egy kasztba sorolunk? Vagy vannak köztük olyanok, akiket egy magasabb szinten kell kezelni?

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

A futók elértéktelenedése nem új keletű jelenség, az utóbbi jó pár évben arról szólt az NFL, hogy nem szabad megfizetni a futókat, nagyon rövid a karrierjük az NFL-ben, gyorsan elhasználódnak a sok ütéstől, ami miatt a sérülésveszély és az ezzel járó kockázat is megnő, 30 éves koruk fölött pedig már messze vannak legjobbjuktól. És ami a legfontosabb érv volt: minden sarkon találsz egy használható RB-t. Ez részben igaz, részben nem. Nagyon sok korrekt futót találni, akár a draft későbbi köreiben is, azonban igazán különleges futót már nagyon keveset.

 

Úgy látom, hogy át kell gondoljuk az utóbbi években kialakított nézetet a futókkal kapcsolatban. Nekem is át kellett. Két éve még azt írtam, hogy nem szabad futót draftolni korán és ezáltal nem szabad megfizetni sem a futókat. Mára már másképp látom, ami több dolognak is köszönhető.

 

Egyrészt két évvel ezelőtt máshogy nézett ki a futók piaca az NFL-ben. Nem voltak igazán top játékosok, generációs tehetségek, akik minden pénzt megérnek. Nem véletlenül rekedt meg a legjobb futók fizetése egy nagyon alacsony szinten, miközben minden más poszton az egekbe szöktek a fizetések, és nem véletlenül esett vissza a sapkában elfoglalt arányuk például LaDainian Tomlinsonhoz és az ő korához képest. Egyszerűen nem léteztek annyira kiemelkedő játékosok, akik megfeleltek a változó foci igényeinek.

 

És itt jön a “másrészt”, tehát megjelentek az utóbbi 3-4 évben azok az igazán kiemelkedő hibrid futók, akik amellett, hogy kiválóak a futójátékban, a passzjátékban is magas szintet képviselnek. Ezt pedig nem lehet eléggé hangsúlyozni szerintem. Egyfajta reneszánszát éli a poszt és csak idő kérdése volt, amíg valaki megtöri a trendet és nagy pénzt akaszt le.

 

 

A nagyrészt egydimenziós játékosoknak ma már nem szabad nagy pénzt adni, ezért rekedtek meg a futófizetések az utóbbi években és húzott el mellettük minden más poszt. A többdimenziós RB-k viszont aranyat érnek. Bell karrierátlaga 129 scrimmage yard, ami a valaha volt legtöbb a futók közt. Olyan Hall of Famer játékosokat előz meg, mint Jim Brown (125.5), Barry Sanders (118.9), Walter Payton (111.9), Marshall Faulk (108.8) és LaDainian Tomlinson (108.6). Gurley egy normális támadósémában (értsd: nem Jeff Fisher alatt) tavaly az Év Támadója lett 2093 scrimmage yarddal és 19 TD-vel. David Johnson 2016-ben éppen hogy lemaradt az egészen különleges 1000/1000 klubtagságról (csak két tagja van a klubnak, Roger Craig és Marshall Faulk volt képes egy szezonon belül 1000 futott és 1000 elkapott yardot összehozni).

 

Ezek a játékosok nem csak a futóposzt mesterei, hanem mindeközben elsajátították egy másik pozíció képességeit is, hiszen nagyon sokszor edzenek együtt az elkapókkal és tanulják az útvonalfutás és hasonló képességek nüanszait. Akik pedig ezt magas szinten űzik, megérdemlik a magasabb fizetést is.

 

Hasonlítsuk össze a keresetüket a WR-ekkel. Jelenleg 11 elkapó keres évi legalább $14 milliót és 22-en keresnek többet, mint a Gurley előtt legjobban fizetett futó, Devonta Freeman. Kezdjük kis lépésekben: ér annyit egy top futó, mint az alábbi WR2-k?

  • Randall Cobb ($10 millió)
  • Donte Moncrief ($9,6 millió)
  • Marqise Lee ($8,5 millió)

És ha egy kicsit tovább lépünk, Allen Robinson ($14 millió), Sammy Watkins ($16 millió) vagy Brandin Cooks ($16,2 millió) többet ér, mint Le’Veon Bell, Todd Gurley, vagy David Johnson? Szerintem nem.

 

Ehhez idomult most Gurley fizetése és ehhez fog idomulni David Johnson és Le’Veon Bell fizetése is. A Rams tehát szerintem nem volt őrült, mikor kiosztotta Gurley-nek ezt az elsőre megdöbbentő összeget, egyszerűen csak ők lettek az a csapat, amelyik megelőzte a többieket és az is lehet, hogy így végül a többiekhez képest olcsóbban láncolta magához a liga egyik legjobb támadófegyverét.

 

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!