Connect with us

Szabadügynök

Merre tovább? – Giants FA-kitekintő

Nincs könnyű helyzetben a Giants, hisz egyre sürget az idő, hogy kivel és milyen irányba mozdul a franchise, egy-egy rossz döntés és/vagy a döntések halogatása akár évekre is a liga utolsó harmadába sodorhatja a jobb sorsra érdemes csapatot.

2018-ban viszonylag sikeres holtszezont zárt az újonnan kinevezett Dave Gettleman, több kulcsjátékos megszerzésén kívül egyes posztokat is sikerült hasznos rotációs játékosokkal bővíteni, az igazi áttöréshez azonban idén az átlagnál jóval tudatosabb és hatékonyabb manőverekre van szükség a szabadügynökpiacon is. Rengeteg a lejáró szerződésű játékos, akiket Pat Shurmur vezetőedző elmondása szerint szívesen látna a 2019-es csapatban is, de a draftról érkező játékosok bérköltsége kifejezetten magas (11.4 millió dollár), így a jelenlegi cap helyzet – 27 millió dollárnyi szabad hely – korántsem nevezhető ideálisnak a további erősítésekhez. A tavalyi 1/2 majd a jelenlegi 1/6-os pick is mutatja, hogy márpedig elférnének minőségi játékosok, elsősorban a QB, RT és passzsiettettő posztokon, de a hosszabbítások/kivágások függvényében elkapók és secondary játékosok beépítésére is szükség lehet.

A roster “takarításának” első és legegyértelműbb lépéseként Jonathan Stewart és Connor Barwin már távozott, ezzel ~4 millió dollárt sikerült felszabadítani, de ki(k) lehet(nek) a következő(k)? Manning? Vernon? Jenkins? Nézzük sorban:

  • Eli Manning felett már eljárt az idő, ezt mindenkinek be kell látnia, de valószínűtlen, hogy egy újonc játékossal és az idei csere irányítókkal bárki is neki merne menni egy szezonnak, így az ő esetében jelenleg akár a hosszabbítás/átstrukturálás is elképzelhetőbb, mint a cut. A jelenleg persze könnyen változhat egy veterán QB igazolásával, így pl. Nick Foles szerződtetése esetén szinte kizárt, hogy Manning a Giants mezében kezdje a 2019-es szezont.
  • Olivier Vernon elküldése anyagiak szempontjából kifejezetten logikus volna, 11.5 milliót lehetne rajta spórolni és a kórtörténete sem feltétlenül indokolja jelenlegi szerződését. Passzsiettetésben (amikor játszhatott) továbbra is kiemelkedő volt, de futás ellen sokat esett vissza, ez szintén nem segíti a játékos helyzetét. Utánpótlás viszont nem igazán van mögötte, így továbbra is a védelem egyik legfontosabb játékosa, őket pedig ritkán küldik el. Mindkét fél számára jó kompromisszumot jelenthetne egy paycut, ahol a kifizetéseket akár a lejátszott meccsekhez, akár a futás elleni védekezés javulásához is lehetne kötni, így amennyiben Vernon vissza tud térni az elithez közeli szinthez, megkaphatja az elithez közeli pénzét is. Ennek ellenére a hírek szerint elcserélné a Giants és ha ez nem sikerül, akár ki is vághatják. 
  • Janoris Jenkins még mindig top kategóriás játékos, ám a szezon egyes szakaszaiban (különösen miután elúsztak a PO álmok) kifejezetten motiválatlannak tűnt, ami megkérdőjelezi közel 15 milliós szerződését. Elküldésével ennek az összegnek a felét lehet felszabadítani, de szinte kizárt, hogy hasonló kaliberű játékost sikerülne találni a helyére, a fiatalok pedig “bizonyították”, hogy még nem állnak készen átvenni a helyét. Egy paycut ajánlatot itt is megpróbálhat a Giants, ám nem valószínű, hogy egymás utáni két évben is elfogadná ezt Jenkins, így idén minden bizonnyal jelenlegi szerződésével marad a Nagy Almában.

Képtalálat a következőre: „eli manning giants 2019”

Említésre került már, hogy rengeteg lejáró szerződésű játékosa van a Giantsnek, nézzük kik azok, akik visszatérhetnek a 2019-es szezonra:

  • Elkapók – Russel Shepard, Cody Latimer, Corey Coleman
    OBJ és Sterling Shepard mögött óriási az űr WR poszton, de facto alapon pedig bármelyikük lehet harmadik számú elkapó, special team értékük pedig szintén indokolhatja maradásukat, így akár mindhárman kaphatnak új szerződést, ezzel 2020-ra tolva a poszt minőségi javítását. Előbbi két játékos esetén a fő kérdés, hogy mennyire tudnak előrelépni, mint elkapók, mennyire tudnak egészségesek maradni, de főleg, mennyire elégednek meg egy 1.5-2 millió dollár körüli szerződéssel. Coleman RFA státuszú és a top draft pickként való szomorú vándorlása után a nyilatkozatok alapján most jó helyen van, ez 2-4 millió dollár közötti tendert érhet.
  • Jobb oldali guardok – John Greco, Jamon Brown
    Mindkét játékos több poszton is bevethető, így nagyjából a szezon felén a pályán tudtak lenni, felemás sikerekkel. Mindketten inkább a futás támogatásában jeleskednek, ami alapján valószínű, hogy csak az egyikük maradhat jövőre, a kor pedig abszolút Brown mellett szól, hisz 8 évvel fiatalabb, mint riválisa.
  • Centerek – John Halapio, Spencer Pulley
    Halapio korai sérülése miatt nem bizonyíthatta teljesen, hogy miért van tőle oda-vissza a szakmai stáb, ám ERFA státusza miatt könnyű a csapatnál tartani, így 2019-ben visszatérhet a kezdő center posztra. Pulley jól alkalmazkodva a körülményekhez minden lehetőséget megragadott már tavaly is, így az idei edzőtáborban/előszezonban is az lehet a célja, hogy kiszorítsa valamelyik riválisát a belső posztokról, hisz RFA-ként no-brainer az ő vissza hozatala.
  • Defensive endek – Mario Edwards, Kerry Wynn, Josh Mauro
    Mindhárom játékos mutatott olyan jeleket, ami új szerződést érhet, de egyikük elengedése sem lenne meglepő, így a legvalószínűbb, hogy csak 1-2 marad közülük több éves szerződés keretében. Edwards DT poszton is bevethető, ami növeli értékét, Wynn régóta a csapatnál van, jól kezdte az évet és összességében legjobb profi évét zárta, Mauro pedig olyan motorral játszott eltiltása után, amit minden edző keres – ráadásul James Bettcher védelmi koordinátort is régóta ismeri.
  • Másodrendű secondary játékosok – BW Webb, Antonio Hamilton, Curtis Riley
    Eli Apple elcserélése után Webb kapta meg a kezdő posztot, ám közel sem sikerült megváltani a világot, ráadásul 28 évesen valószínűleg már megmutatta, hogy hol van a játékának plafonja, így az ő visszaigazolása ugyan adja magát, de csak egy csapat szempontjából előnyös kontraktus esetén. Hamilton ugyan cornerként egy snapet sem kapott, ám a speciális csapategység egyik legfontosabb láncszeme, RFA-ként pedig olcsón megtartható lett volna, de a Giants nem hívja le az opcióját. Riley free safetyvé konvertálása pocsékul sült el, az ő megtartása csak akkor lehet realitás, ha tényleg nem találnak jobb opciót a többi veterán között.
  • Landon Collins
    Hosszú távú szerződést idén még valószínűleg nem fog kapni, de a franchise tag könnyen elképzelhető a Giants legjobb szabadügynöke esetében. A háromszoros Pro-Bowler ugyan mutatott némi hullámzást és a posztja is egyre inkább elértéktelenedik, saját maga helyzetét nehezítené meg a Giants, ha elengedné. A viszony jelenleg nem felhőtlen, hisz a pletykák szerint Gettlemanék nem erőltetik a tárgyalásokat, így “válaszul” Collins kiürítette szekrényét és elbúcsúzott a csapattársaitól, edzőitől. A 2019-es offseason leghosszabb sagája lehet ez a Giants számára, de ha fogadni kellene rá, inkább a kiváló safety maradására tennénk.
  • Aldrick Rosas
    Folyamatos fejlődést mutatva tavaly már az NFC egyik legjobb rúgója volt, minden bizonnyal ezt egy évi 4-6 millió dolláros szerződéssel honorálhatja a Giants, a kérdés az, hogy ezt már idén megkapja, vagy egyelőre ERFA tenderrel kell beérnie.
  • Zak DeOssie
    Semmi nem indokolja a rutinos LS leváltását, Gettlemant ismerve így ez nem is valószínű, hogy megtörténik.

Képtalálat a következőre: „landon collins giants 2019”

És hogy ezek után merre? Ezt kell minél hamarabb eldöntenie a vezetésnek, hisz ha Manning helyére szeretnének egy veterán irányítót, akkor a pass-rusher posztot a draftról is tudják erősíteni, ám ha az első körben irányítót választanak, úgy a szabadügynökök közül kell megfelelő embereket találni a védelembe. A sok lejáró szerződésű játékos 60-80%-át érdemes lehet visszahozni, komoly vezéráldozatokat pedig talán nem érdemes hozni az anyagiak miatt, így különösen fontos lehet, hogy az érkezők nagy része azonnali erősítést jelentsen és minél nagyobb eséllyel váljanak be. Szabadügynökök közül Daryl Williams adja magát RT posztra, hisz pantherses múltja mellett egy óriási hiányposztra érkezhet, rajta kívül egy free safety, egy linebacker és némi cornerback mélység érkezhet, de ha az elkapókat elengedik, úgy minőségi cserékre is szükség lesz OBJ-ék mögé.

Képtalálat a következőre: „daryl williams panthers”

Feladat tehát bőven van, de ha sikerül tartani egy határozott elképzelést, akkor idén tovább lehet építeni az alapokat, így már csak az lesz a kérdés, hogy ezt egy veterán vagy újonc irányító tudja-e meglovagolni.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!