Connect with us

Érdekességek

Hogyan és mennyiből menjünk Londonba NFL-meccsre?

A mai napon jött ki a 2019-es schedule, így ez remek alkalmat teremt ahhoz, hogy egy kisokossal segítsük egy-egy londoni NFL-meccshez kapcsolódó túra megtervezését. Idén ugyanis már négy mérkőzést rendeznek Londonban, kettőt a Wembley-ben, kettőt pedig a Tottenham vadonatúj stadionjában. Elsősorban a költségvetésre, illetve még néhány fontos tanácsra hegyezzük ki a posztot.

 

A 4 meccs idén:

Raiders-Bears október 6. Tottenham Hotspur Stadium 18.00 BST

Buccaneers-Panthers október 13. Tottenham Hotspur Stadium 14.30 BST

Rams-Bengals október 27. Wembley 17.00 GMT

Jaguars-Texans november 3. Wembley 14.30 GMT

A BST a British Summer Time-ot, a GMT a Greenwich Mean Time-ot jelenti, magyarul október 27-én lesz az óraátállítás. A négy elöl álló csapat számít hazainak, aminek nincs túl sok gyakorlati jelentősége, ez csupán néhány molinóban (lásd például itt rögtön alul), illetve a székekre kitett kis zászlócskákban nyilvánul meg.

A költségvetést 4 részre oszthatjuk, meccsjegy, utazás, szállás és kaja/egyebek.

Meccsjegy:

Alapvetően 100-120 fonttal érdemes számolni. A személyes véleményem egy meccs alapján (Seahawks-Raiders), hogy a népszerűbb csapatok meccsére esetleg kicsit jobban kell sietni a jegyvásárlással, ennek megfelelően kicsit magasabb lehet a jegyár. Ez idén a Bears-Raiders esetében lehet reális, valamint talán még a Panthers meccsen, mert a Carolina első alkalommal játszik Londonban. Ezzel egyébként a Packers lesz az utolsó csapat, amelyik még nem lépett pályára Angliában.

Hol vegyünk jegyet, merül fel a kérdés. Nos, a viagogon például semmiképpen sem. A ticketmaster viszont bátran ajánlható. Nekem tavaly igazi jegyet küldtek, a dhl hozta, így nekem pozitív velük a tapasztalatom. Szállítással együtt ez végül 134 fontból állt meg, de hogy a másik végletet is felcsillantsam, a Chargers-Titansre láttam 85-90 fontos jegyeket (shipping nélkül) is az alsó karéjba. Ennél nem igazán lesz olcsóbb, bár a felső karéj tetejére ki lehet fogni esetleg ennél kissé jobb áru jegyeket is. A Spurs stadionja ugye vadonatúj, így oda nincs tapasztalatunk, de kisebb, mint a Wembley: 86 ezer vs. 62 ezer. Ezért a Tottenham stadionjában rendezendő két meccs esetében, különösen a Bears-Raiderst tekintve, nagyon hamar elfogyhatnak a jegyek. Érdemes a ticketmaster hírlevelére feliratkozni, illetve figyelni, hogy mikor indul a jegyárusítás. Szintén a tavalyi két végletet hoznám példának; a Hawks-Raidersre kb. néhány perc alatt elfogytak a jegyek a general sale alatt, aki nem fogadta el rögtön az elsőre felkínált jegyet az pórul járhatott, a Chargers-Titansre viszont hetekig lehetett kényelmesen válogatni.

Utazás:

Na ez az a rész, ami már jóval bonyolultabb és szép apránként drágul tőle a túra. Kezdjük a repülőjeggyel. Minden nap legalább 10 gép megy Londonban Budapestről, de Debrecenből is van 1 (2?) gép, szóval a kínálat bőséges. Praktikusan Wizzair és Ryanair, valamint easyjet, a többieket most direkt nem említem külön, mert ezeknél drágábbak, de ha valaki feltétlen Lufthansára vagy British Airwaysre vágyik szíve joga. Alapesetben a Wizz Lutonra megy, a Ryan Stanstedre, az easy pedig Gatwickre, de idéntől a Wizznek is van gatwicki járata. Ha tehetjük, válasszuk ezt, mert ez van a legközelebb a városhoz; vonattal félóra a Victoria pályaudvar. Időben foglalva és/vagy némi szerencsével 30-35 ezer forintból biztosan meg lehet úszni egy főre egy oda-visszát egy hátizsákkal, de ne felejtsük el hozzászámítani a reptéri transzferek árait sem, ami további 5-10-15-20 fontos tételt jelent attól függően, hogy mennyivel gondolkodtunk előre, de a stanstedi vonat drágább. (1 font jelenleg 370 forint körül mozog.)

A reptéri transzferrel persze még nem a stadionnál vagyunk, csak London belvárosában. A városban kizárólag metróval lehet reálisan közlekedni, a buszok abszolút felejtősek. Két metrójegy még további 5,6 font. Fontos még, hogy a Wembley megközelítése könnyű, mert két metróvonal+vasúti megálló is van a közelben, a White Hart Lane viszont macerásabb. Csak Overground állomás van a közvetlen környéken, az első értelmezhető klasszik metrómegálló a Seven Sisters vagy a Tottenham Hale képében viszont már nagyobb sétatávra van. A High Roadon persze járnak buszok is.

Szállás:

A négy mérkőzés közül kettőnél egész biztosan nem lehet megúszni szállás nélkül. Az a meccs ami 17 vagy 18 órakor kezdődik, az minimum 20.15-ig vagy 21.15-ig tart, nagyjából ekkortájt száll föl az utolsó gép hazafelé. De a délutáni meccseknél is nagyon rohanós, ha valaki még az aznap esti gépet akarja elcsípni. 14.30-as kezdés a Wembley-ben azt jelenti, hogy a vége 6 óra előtt lesz kicsivel (hosszabbítás nélkül!), és legkésőbb fél 8 körül már a reptéren kéne lenni. Mire kijutsz a stadionból a tömegben, eléred a metrót, bejutsz vele a belvárosba, az minimum 40-45 perc, de ekkor már igazából a lefújás előtt eljöttél, és szaladtál végig. Plusz az út a reptérig Lutonra és Gatwickre. Az utolsó Wizz gép Gatwickről 20.25-kor, Lutonról 20.40-kor indul. A gatwickit nem is teljesen lehetetlen elérni, de érdemes ennyire rohanni?

Tehát a szállást jó eséllyel nem tudjuk megúszni. Itt mindenkinek mások az igényei, meg persze sokaknak jó eséllyel van kint családtagja vagy ismerőse, de mi most számoljunk irányadóként egy alap ibis-szel. Ennek a láncnak több egysége is van Londonban, egy konkrétan a Wembley mellett, ezekben most keresve októberre 15-30 ezer forintnak megfelelő euróért/fontért kaphatunk 1 főre 1 éjszakát. A 15 ezerhez képest a booking vagy az airbnb sem szignifikánsan olcsóbb, de egy kicsivel talán igen.

Összefoglalva a minimum költségvetés a következőképpen alakul:

Meccsjegy: kb. 110 font – 40 ezer HUF

Repülő: 30-35 ezer HUF

Transzfer+metró: kb. 5-7 ezer HUF (de inkább kicsit több)

Szállás: 15-20 ezer HUF

Összesen nagyjából 100 ezer forint, nagyon minimumon, és jelentősen előre gondolkodva. Ebben még semmilyen kaja és semmilyen merch/szuvenír nincs benne, és még nem néztél meg semmilyen látványosságot. Szóval végül inkább 150 ezer forint lesz a reális. A személyes véleményem egyébként is az, hogyha csak nem már tizedszer mész Londonba, akkor pazarlás nem rászervezni egy hétvégét inkább. Annyi látnivaló van a városban, és annyi mindent lehet csinálni, hogy még többedik alkalomra is bőven marad majd valami.

Extra tanácsok:

– a Wembley 3 karéja teljesen el van szeparálva egymástól, már a beléptetésnél is, de a stadionon belül is. Ennek egyrészt az az előnye, hogy maga a beléptetés nem túl sok idő, mert a nép már az utcán háromfelé oszlik el. Hátránya viszont, hogy ha játékossal akarsz pacsizni, akkor csak az alsó karéj a megfelelő.

– ha már Wembley. A stadionba gyakorlatilag semmilyen táskát nem lehet bevinni ami nagyobb egy övtáskánál vagy egy hasonló méretű női táskánál, bármilyen hátizsák kapásból bukó. Lehet venni átlátszó szatyrot, amibe több minden fér, de ez egyrészt plusz pénz, másrészt macerás, mert át kell pakolni stb.  A táskaszabályról a ticketmasteren vásárlók kapnak tájékoztatót a jegyükkel együtt (legalábbis tavaly küldtek azt is).

– 70-80 ezer ember rengeteg, emiatt mindenképpen sok időt hagyjunk rá a stadionba érkezésre a kezdőrúgás időpontjához képest. De egyébként is érdemes minél előbb kiérni a stadion parkolójába, mert sok fun dologgal készülnek a szervezők; műsor van, tailgate mindkét csapatnak stb. Itt is nagy tömeg lesz közeledve a kezdéshez, így ha mindenhol sorra akarunk kerülni, nyitásra ki kell érni – ehhez mondjuk kell, hogy előtte is ott aludjunk, ami nyilván hétvégi városnézéssel egybekötve lehet ideális.

– a Wembley-ben egyáltalán nem az itthon megszokott alap lager sör – sajtosperec kombó jelenti a gasztronómiát, ó nem. Rengeteg minden van, rengeteg különféle helyen, egészen minőségi dolgok is, cserében nyilván stadionárakon.

– mindenképpen csekkoljuk utazás előtt a helyi BKK, a Transport for London honlapját! A metróhálózaton ugyanis minden hétvégén dolgoznak valahol, de inkább több helyen, ne csússzunk bele egy kimaradó szakaszba. (Mint én anno egy Fulham meccs esetében…)

– a reptéri transzferen sokat lehet spórolni, időben foglalva 5-10 fontból is megúszható egy reptér-belváros retúr, a buszon/vonatállomáson véve a jegyet ez inkább 25 font lesz minimum

 

(A képek sajátok a Wembley középső karéjából, a minőségért elnézést.)

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!