Connect with us

Prémium cikkek

Hol látjuk legközelebb Tom Bradyt?

Rengeteg a pletyka Tom Bradyvel kapcsolatban, hisz idén először tényleg szabadügynök lesz és reális esély van arra, hogy egy új csapatban próbálja ki magát (már ha akarja). Összeszedtük a hét (+1) legesélyesebb csapatot, amelyeknek van esélye a jövőbeni Hall of Famer megszerzésére.

 

 

Legutóbb hasonló akkor történt, amikor Peyton Manning kikerült a szabadügynökpiacra. Persze Kirk Cousins is relatíve nagy név volt, de érte csak két csapat versenyzett komolyan, Manningért ellenben a liga negyede sorban állt, és most jó eséllyel Bradyért is sorban fog.

 

 New England Patriots
 Mellette: Bill Belichick, könnyű a csoport, ismerős terep
 Ellene: Gyengülő OL-, TE- és WR-corp, öregedő csapat, hideg, rövid távú szerződés

 

A Patriots lenne sok szempontból a legkézenfekvőbb választás, hisz New Englandben dolgozik a liga legjobb edzője, szinte garantálva van a csoportgyőzelem (a Bills jobb szereplése ellenére sem mondhatjuk, hogy nem a Patriots a favorit), nem kell egy új közeget megszokni vagy egy új playbookot megtanulni. Ezeket leszámítva viszont messze nem ideálisak a körülmények.

 

A támadófal nem az igazi (Joe Thuney lelép, David Andrews egészsége kérdéses, Isaiah Wynn üvegből van, Marcus Cannon lassan kiöregszik, Dante Scarnecchia pedig visszavonult), nincs még közepes TE sem a csapatban, a legjobb elkapó az egyre öregebb és egyre többet sérült Julian Edelman. Költőpénzből sincs túl sok, a védelem gerincét alkotó secondaryből a McCourty-ikrek és Patrick Chung már bőven túl van a zeniten, így a defense-től is visszaesés várható. A hideg sem előny – nem mintha ez eddig zavarta volna Bradyt, de nem véletlenül kerültek vele kapcsolatban elő olyan csapatok, amik vagy alapból meleg helyen játszanak, vagy dome-ban. Továbbá az is a Patriots ellen szól, hogy Brady még relatíve hosszú távú szerződést szeretne, a New England viszont csak egyéves távlatban gondolkozik.

 

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

 Indianapolis Colts 
 Mellette: Elit támadófal, korrekt skillplayerek, remek edzők, sok pénz, dome  
 Ellene: Középszerű védelem, Peyton Manning-árnyéka

 

Nem kicsi trollkodás lenne Bradytől, ha aláírna Peyton Manning korábbi csapatához, ne adj isten még Super Bowlt is nyerne (bár pont a közös múlt után aligha lenne igazi közönségkedvenc Indianapolisban). Szakmai szempontból viszont szintén ideális választás lenne a Colts: az offense tele van tehetséggel, a támadófal elit, az edzői gárdára sincs panasz (20 év után végre valaki nem cseszné le úgy egy rossz passz miatt, mint egy draftolatlan újoncot), a dome pedig csak ráadás. Továbbá a Colts közel 100 millióval indul majd neki a piacnak, tehát minden extra igénye ki lenne elégítve, illetve itt még egy Tannehill-szintű vetélytárs sincs, akin esetleg el lehetne gondolkodni a kárára.

 

Ami némileg a Colts ellen szól, hogy a csoport nagyon kiegyenlített, a Titans és a Texans is nehéz ellenfél, illetve a Jaguars is odaérhet, ha véletlenül kijön neki a lépés – bár ilyen téren még mindig előnyösebb, mint bármelyik másik potenciáli csoport.. Illetve a védelem miatt is lehet aggódni, a Patriotsnál mindig is top 10-es egység volt mögötte – persze ezen lehet javítani, kizáró oknak semmiképp nem nevezném.

 

 Los Angeles Chargers
 Mellette: Remek skillplayerek, Los Angeles
 Ellene: Nehéz csoport, pocsék támadófal, közepes védelem, nem rendszerfit

 

A Chargers nem egy rossz csapat, de távol áll attól, hogy egy veterán irányító kedvenc célpontja legyen. Hiába vannak nagyon jó elkapók a keretben, kiegészülve Hunter Henryvel és Austin Ekelerrel, a támadófal ezt bőven kompenzálja. Ráadásul Anthony Lynn a mobilisebb irányítókat kedveli, így szakmai szempontból ez egyik félnek sem lenne ideális.

 

Persze Los Angeles nem elhanyagolható tényező, levezetésnek ideális, Brady félisten lenne egy PO-esélyes csapatban, ráadásul pont azt garantálná hozná, amire a Chargersnek a legnagyobb szüksége van: nézőt. Ha Brady kellemesen akarja tölteni az utolsó éveit és rásegíteni egyet a pályán kívüli karrierjére, akkor ez rövid távon mindkét félnek nagyon bejöhet.

 

 Chicago Bears
 Mellette: Elit védelem, korrekt támadósor
 Ellene: Kevés tőke erősítésre, brutálisan nehéz csoport, hideg

 

Hogy ez a Bearsnek miért érné meg, az nem kérdés: a karrierje egyik legrosszabb szezonját teljesítő Brady is nagyságrendekkel, nemhogy polcokkal, de emeletekkel jobb irányító, mint Mitch Trubisky. Ebbe a csapatban csak egy irányító kellene és könnyen Super Bowl-esélyes lehetne. Brady szempontjából már nem egyértelmű a helyzet.

 

A védelem mindenképp pozitívum, a támadófal is korrekt, Allen Robinson, David Montgomery és egy egészséges Trey Burton pedig bőven átlagon felüli szintet képvisel. És feltehetően Matt Nagy sem felejtett el támadórendszert összerakni, Brady a végtelenül lebutított playeken kívül is képes lenne értelmes dolgokat csinálni (bár tavaly a főedző sem volt a toppon). Ugyanakkor a csoport kegyetlen, évi két meccs a Stafford-Rodgers-Cousins trió ellen, ráadásul ha valahol hidegebb van, mint New Englandben, az pont a Chicago-Green Bay vonal. Továbbá a Bearsnek nem nagyon van pénze vagy draft-tőkéje erősíteni, vagy Brady igényeinek megfelelően alakítani a keretet.

 

 Oakland Raiders
 Mellette: Top támadófal, top TE, Las Vegas, elit futójáték
 Ellene: Gyenge WR-sor, gyenge védelem, nehéz csoport

 

A Raiders az egyik legkomolyabb érdeklődő a pletykák szerint, állítólag kész két évre 60 milliót is fizetni Tom Bradynek, maradéktalanul kielégítve az irányító pénzügyi igényeit. Ha pedig ehhez hozzávesszük a vegasi adótörvényeket (nincs jövedelemadó), akkor pénzügyileg  nem nagyon van ennél jobb opció. Továbbá a támadósor alapvetően rendben van, mindössze egy WR1-re lenne szükség, ami érkezhet a piacról és a draftról is, a jelenlegi Patriots offense-hez képest a Raiders előrelépést jelentene.

 

Ugyanakkor a két csapat védelme között meglehetősen nagy a különbség, ami elég nagy hátrány, arról nem is beszélve, hogy nem a Raiders a csoport legjobb csapata. Bradyvel jó eséllyel PO-ért menne a Raiders, de a Chiefst lenyomni messze nem lenne egyszerű feladat.

 

 Tennessee Titans
 Mellette: Elit támadófal, remek skillplayerek, főedző, korrekt védelem
 Ellene: Ryan Tannehill

 

Ha Brady szempontjából van ideális csapat, akkor az a Titans (és a Colts). A Titans támadófala még akkor is remek, ha Jack Conklin lelép, az AJ Brown fémjelezte elkapósor is rendben van, Jonnu Smith személyében akad egy tehetséges TE, Dion Lewis pedig egy régi ismerős a futóposzton. Apropó régi ismerősök: Mike Vrabel főedző nyolc évig volt Brady csapattársa, a jó kapcsolat garantált. A védelem is rendben van, nem véletlenül jutott tavaly AFC-döntőig a gárda.

 

Egészen idáig talán a Titans tűnt a legnagyobb favoritnak, a legtöbb pletyka is a Tennessee-i csapatot tippelte a pole pozícióba, ugyanakkor a legfrissebb hírek szerint a Titans nagy erőkkel dolgozik Ryan Tannehill új szerződésén. Ha a tavalyi Tannehill és a tavalyi Brady között kell dönteni, akkor hosszú távon egyértelműen előbbi a jobb befektetés. Ugyanakkor Tannehill ezzel együtt is jóval kockázatosabb, mint Brady, aki sokkal kisebb eséllyel zuhan be – amíg nem lesz megállapodás, addig a Titans nagyon komoly esélyes marad a legendás 12-esre.

 

 

 Tampa Bay Buccaneers
 Mellette: Bruce Arians, a liga legjobb elkapósora, korrekt támadófal, sok pénz
 Ellene: Nehéz csoport, gyenge futójáték, pocsék passz elleni védelem 

 

Nagyon úgy néz ki, hogy a Bucs nem fogja visszahozni Jameis Winstont, Bruce Arians pedig win now módban van: nem újoncban gondolkodik, hanem egy veterán QB-ban (a legtöbbször Philip Riversszel volt összeboronálva a csapat). A támadóguru főedző bizonyára a fél karját odaadná Bradyért, nagyon ritkán adatott meg neki és életképes irányító, a Bucs pedig elég jó ahhoz, hogy minimum a rájátszásért küzdjön egy normális QB-val.

 

Brady sem járna rosszul, egy korrekt támadófal lenne előtte, egy szintén korrekt TE OJ Howard személyében, illetve a liga legjobb elkapóduója Mike Evansszel és Chris Godwinnal. Ráadásul a csapatnak annyi pénze van, hogy nemcsak ő kapná meg a jussát, de még erősítésre is bőven futná, így a gyenge passz elleni védelmet is fel lehetne húzni (a futás elleni már így is elit). A futójáték olyan, amilyen, inkább kellemetlenség, mint komoly probléma, egyedül Saints (plusz talán a Falcons) miatt nem ideális a Bucs, de hát semmi sem tökéletes.

 

 

 Dallas Cowboys
 Mellette: Elit támadófal, WR- és RB-corp, jó TE-ek, sok pénz, könnyű csoport 
 Ellene: NFC, Dak Prescott
 

Brady szempontjából talán a Cowboys lenne messze a legtökéletesebb állomás (persze ez csak egy nagyon bold  elképzelés, de ha már ennyire nehezen megy a hosszabbítás Prescottal…). A csapat nagyon rendben van, az offense Dak Prescottal is hasított, a támadófal top 2-es, elit futó, elit elkapó és jó TE-ek is adottak, kívánni sem lehetne jobbat. Továbbá a Cowboysnak rengeteg pénze lesz költekezni, vagyis nemcsak Bradynek adhat egy 2-3 éves szerződést, de még Amari Cooperre is maradhat – sőt, Prescott feltételezett fizetéséből ők ketten kvázi ki is jönnének.

 

A csoport sem vészes, így a playoff is adott lenne, illetve dome-ban játszhatna és az NFL egyik legmodernebb edzőközpontjában edzhetne. Ráadásul a Cowboysnak is megérné, és nem csak szakmai okok miatt: Bradyvel már eddig is el lehetett adni a levárt is, pénzügyi- és marketingszempontból óriási fogás lenne, arról nem is beszélve, hogy a piacon is óriási pluszt jelentene a szabadügynököknél.

 

Brady szempontjából egyedül az lehet a Cowboys ellen, hogy az NFC-ben sikeresnek lenni sokkal nehezebb, mint az AFC-ben – vért kell majd izzadni a rájátszásban, bár ez legyen a legkisebb gondja. A komolyabb probléma már inkább a csapat szándékaival van: Jerry Jones kijelentette, hogy most kell nyerni, arra pedig rövid távon talán nagyobb esély van Bradyvel, mint Prescottal. Ugyanakkor utóbbi fiatalabb és nem két-, hanem 12 évig lehet vele számolni, ami messze nem mindegy – persze ha valakiből, akkor Jerry Jonesból simán kinézzük, hogy húz egy váratlant.

 

Egyébként itt a 49erst is megemlíthettem volna, nagyjából ugyanazok a pro és kontra érvek. Nehéz eldönteni, hogy egy Brady-Garoppolo csere, vagy a cowboysos vonal lenne meredekebb, de vitathatatlanul nagyot szólna mindkettő.

 

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!