Connect with us

Prémium cikkek

Probléma, mindenhol probléma – Cardinals FA-kitekintő

Nincs könnyű helyzetben az Arizona Cardinals: ugyan pénz és drafttőke is akad, messze nincs annyi, hogy ebből a keretből azonnal potens csapatot lehessen összehozni. Gyakorlatilag nincs olyan poszt, amire ne férne rá az erősítés (különösen a támadófalra), ráadásul David Johnsonnal is kezdeni kell valamit.

 

 

 

 

A csapatnak 53 millió dollárnyi költőpénze van, ami a liga első felébe tartozik. Ez elég ahhoz, hogy ne kelljen kivágni például a punter Andy Lee-t, az így felszabaduló 2 millió dollárral ugyanis pont nincs beljebb a csapat. Rajta kívül pedig nem nagyon van olyan játékos, akit érdemes lenne kivágni, ellenben a csere két sztárnál is szóba jöhet.

 

Patrick Peterson elküldése 12,25 millió dollár felszabadulását eredményezné, egy hozzá hasonló kvalitású corner szintén elkérne ennyit, így ezzel nem lenne beljebb a csapat. Ugyanakkor egy csere nem elképzelhetetlen, a szerződése is lejár egy év múlva, gyakorlatilag már csak idén lehet értékesíteni – ebben még van is potenciál, egy második kört egész biztosan adna érte valaki, de egy első vége sem kizárt.

 

A másik delikvens David Johnson, aki a liga negyedik legjobban fizetett futója 13 millió dolláros fizetéssel. Ennek ellenére már akkor sem játszik, ha teljesen egészséges, de a szerződésének hála kivágni sem lehet (4 millióval többet foglalna el a sapkából, ha kivágnák). Így vele kapcsolatban is csak a csere játszik, ebben az esetben ugyanis 8 milliót is megspórolna a Cardinals – ezzel csak annyi a probléma, hogy ki akarna picket adni egy 8 milliót kereső futóért? A Cardinals feltehetően egy marék szotyiért is odaadná bárkinek, sőt akár még fizetne is egy 5-6. kört, csak vigye el valaki a fizetésével együtt.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

Amennyiben a fenti két játékos elcserélése megtörténik, úgy 74 millió dollárnyi költőpénze lenne a csapatnak, de akkor sem kell izgulni, ha ez nem jön össze. Az 53 millió bőven elég 3-4 top játékosra, ennél többet 31 konkurenssel amúgy is nehéz behúzni, bármennyi pénze is van a csapatnak – ráadásul ebben már benne van Larry Fitzgerald 11 milliós fizetése is, vagyis egy gonddal kevesebb.

 

Szabadügynökök és potenciális érkezők

 

Mivel Fitzgeralddal már megvan a hosszabbítás, lehet a többiekkel foglalkozni. A csapat helyzete távolról sem ideális, hisz a papíron kezdő támadófalból hárman is FA-k lesznek, továbbá a kezdő futó, a kezdő TE, a rúgó és az egyik legjobb belső védőfalember szerződése is lejár – alsó hangon legalább kilenc égető hiányposztja van a Cardinalsnak.

 

 

Marcus Gilbertért tavaly cserélt a csapat, de egy sérülés miatt nem sok haszon volt belőle és nem is biztos, hogy érdemes vele próbálkozni. Hasonló a helyzet AQ Shipley-vel, aki ugyan passzblokkolásban korrekt volt (2 sacket és 15 nyomást engedett), de nem egy top játékos, és állítólag a korábbi harmadik körös Mason Cole kész átvenni a stafétát (nem mintha ő amúgy olyan jó lett volna, amikor pályára került). Charles Clayt sem erőltetném, az elmúlt két szezonban 400+ yardot és egy TD-t termelt, csak többen vannak vele a pályán. Rodney Gunter pedig bár korrekt iparos, de a belső védőfalemberek piaca egyszerűen annyira jó, hogy nem éri meg elaprózni, hozzá hasonló kaliberből pedig van a csapatban.

 

Így három FA maradt, akiket mindenképp érdemes lenne megtartani. D.J. Humphries végre végig tudott tolni egy teljes szezont és nem is volt rossz, passzblokkolásból kifejezetten jó volt. Nem elit, de abszolút kezdő szint, már bőven 10+ milliós kategória, és ha már beválni látszik, érdemes lenne megtartani (2 sacket és összesen 30 nyomást engedett). Egy jó rúgót sem érdemes elengedni, Zane Gonzalez 35-ből 31 rúgást bevert, az extrákat is stabilan értékesítette (34/35), 50+ yardról is korrekt.

 

Végül maradt Kenyan Drake, aki óriásit játszott Arizonában. 5,2 yardos átlaggal futott, volt nyolc TD-je, nagyon érzi a rendszert, és ha már cseréltek érte, kár lenne hagyni elengedni. Természetesen nem top fizetésben kell gondolkodni, de egy 200 milliós capnél 5 milliót lehet neki adni – Mark Ingram is ennyit keres, abszolút reális ez az ár (pláne, ha egy top futónak 15 milliót adnak). Persze csak akkor, ha David Johnsont sikerül elpasszolni – ha nem, akkor ostobaság lenne közel 20 milliót költeni két futóra.

 

A kötelező körök után irány a piac! Remek lesz a felhozatal falemberekből, belső védőfalemberekből és pass rusherekből is. Előbbire Brian Bulaga tökéletes fogás lenne: egészségesen elit, kiváló pass blocker, a kora (31) miatt nem is lenne olyan veszettül drága. Vele és Humphries-zel legalább a fal két széle stabil lenne.

 

A védőfalban Chandler Jones az egyetlen elit játékos, a szélre és középre is kellene minőség. Mivel Vance Joseph maradt az egység élén, így két korábbi Broncóba lenne érdemes fektetni: Derek Wolfe-ba és Shaquill Barrettbe. Wolf egész jó évet zárt, mindössze 12 meccsen szerzett 7 sacket, ami karriercsúcs, futás ellen is hozta a kötelezőt. Barrett pedig sack-király lett, 82-szer generált nyomást, minden létező pass rusher mutatóban a legjobbak között végzett (igaz, ezt már nem a Broncosban, hanem a Bucsban érte el). Fennáll a veszélye, hogy csak egy one year wonder, de ilyen számokat elég nehéz a semmiből hozni, például Vick Beasley fele ilyen nem volt a 15,5 sackes szezonjában. Chandler Jones mellett brutális lehetne, de még egy fele ilyen jó teljesítménnyel is bőven megérné a pénzét.

 

 

A fenti névsor elég ütős lenne, de Kyler Murray védelme és a védelem megerősítése abszolút prioritást kell, hogy élvezzen. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy például a támadófal elit, vagy hogy ne kellene egy tehetséges elkapó, ha Fitzgerald visszavonul, de az adott évre talán így lehetne a legjobban maximalizálni a győzelmi esélyeket. Update: DJ Humphries-zel meg is történt a hosszabbítás.

 

Az első körben például nem lenne meglepő egy WR-pick, ha Jerry Jeudy bent lenne a 8. picknél, de a védőfalba is lehet húzni, egy hátra trade után pedig a linebacker vagy a safety posztot is meg lehet erősíteni. Én személy szerint nem bíznék Mason Cole-ban, így egy belső támadófalemberrel is megpróbálkoznék a második napon – a fal belsejére még akkor is ráfér némi tehetség, ha Cole esetleg beválik.

 

Nem állítom, hogy tud annyit költeni idén a csapat, hogy máris contender legyen, de talán nem is ez az elvárás. Viszont egy pozitív szezon már benne lehet a pakliban, ami ebben a brutális csoportban nem kis teljesítmény lenne.

 

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!