Connect with us

Prémium cikkek

A luxusposzt átka – Top10 szabadügynök futó

Több kiváló képességű futó is szabadügynök lesz, de gyakorlatilag minden valamire való elemzés és tendencia azt mutatja, hogy semmi szükség nincs egy top fizetésű futóra se a Super Bowl-győzelemhez, se a jó futójátékhoz. Megáll 10 millió dollár alatt a futók fizetése, vagy tovább bővül a rossz GM-ek névsora?

 

 

1. Derrick Henry – 1 540 yard, 5,1 yardos átlag, 16 TD

 

Henry lassan indult be, de az elmúlt két alapszakaszban 2 599 yardot futott 31 meccsen öt yardos átlaggal, volt 28 TD-je, illetve még elkapásból is szerzett kettőt (bár ez nem az erőssége). 1 540 yardja, 16 TD-je a legtöbb volt a ligában, 73 first downja a harmadik-, 58 elkerült szerelése pedig a 4. legtöbb, és a rájátszásban mutatott pazar teljesítményéről még nem is beszéltünk.

 

Természetesen ez a teljesítmény nem jött volna össze Ryan Tannehill színre lépése és egy elit támadófal nélkül, a Jetsben például jó eséllyel fele olyan jó számai sem lettek volna (Le’Veon Bell statisztikái sem voltak sehol, pedig jobb játékos nála). Ez egy ilyen szakma, Henrynek pedig semmi oka lejjebb adni az igényeit, hisz a mostani lesz az első és az utolsó esélye, hogy súlyos dollármilliókat akasszon le.

 

Ő 15 millió dollár körül szeretne, mint Zeke Elliott, ami nem meglepő, de ennyi pénzből kijön egy top támadófalember, és nem kérdés, hogy melyik poszt a fontosabb. A Titansnek lenne pénze rá, de ott többnyire értelmes emberek dolgoznak, ellenben például Houstonban Bill O’Brienből simán kinézem, hogy úgy érezheti, egy Henryre van a csapat a Super Bowltól. Mivel elkapni nem tud, így Henryt erős túlzás lenne a 10+ milliós kategóriába sorolni, de nem lepne meg, ha valaki a legjobban kereső futóvá tenné.

 

2. Melvin Gordon – 612 yard, 3,8 yardos átlag, 8 TD

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

Gordonnak gyenge éve volt, ami a holdoutját, illetve a Chargers pocsék szezonját figyelembe véve nem meglepő. Ennek ellenére nem teljesített rosszul, lassan még lekapni is megtanul, az elmúlt négy évben pedig 47 total TD-t szerzett 53 meccsen, tehát a produktivitással nincs gond. Még azt sem mondanám, hogy rosszabb lenne Henrynél, hisz soha nem volt olyan jó támadófal vagy rendszer előtte, de a sérülékenysége és a rosszabb forma miatt nem lehet RB1 a piacon.

 

Vele ugyanaz a helyzet, mint Henryvel, ha más kapott 10+ milliót, akkor ő is kaphat, de ez sem reális a hozzáadott értékét figyelembe véve – Austin Ekeler megmutatta, mennyire pótolható szinte bármelyik futó. Kíváncsian várjuk, ki viszi majd el.

 

3. Kenyan Drake – 643 yard, 5,2 yardos átlag, 8 TD

 

Drake megtáltosodott Arizonában, kiderült, hogy nem csak egy elkapni jó futó – ha sikerül elboltolni David Johnsont, nem kizárt, hogy megtartja a csapat. Az egy fél jó szezon miatt nincs akkora renoméja, mint a fenti két RB-nek, emiatt szerintem nem is lesz olyan nagy piaca, 5-6 milliónál többet nem fognak neki ajánlani. Ez viszont reális is, így vélhetően az a csapat fogja a legnagyobbat húzni a futó-piacon, aki Drake-be fektet.

 

4. Austin Ekeler (RFA) – 557 yard, 4,2 yardos átlag, 3 TD, 993 elkapott yard, 8 TD

 

Ha nem lenne RFA, akkor messze ő lenne az első játékos a listán, így viszont egy első körös tender sem elképzelhetetlen – ezzel a Chargers 4-5 millióért magához láncolná még egy évre, ami vele kapcsolatban már ajándék. Ekeler pazarul fut, nála jobb elkapó back talán csak Christian McCaffrey, passzblokkolásban is remek – ha valakinek 12-14 milliót kellene adni, akkor egész biztosan ő lenne az, és nem Henry vagy Gordon. Persze ez is túlzás, de ő már az a kategória, akiért reális a 10 millió körüli fizetés (WR2-3 pénz).

 

 

5. Kareem Hunt (RFA)  – 179 yard, 4,2 yardos átlag, 2 TD

 

Hunt nem volt rossz, egyszerűen Nick Chubb jobb és mellette nem kapott elég szerepet a Brownsban – ellenben hatékonyabb volt az offense, ha mindketten a pályán voltak. Ennek fényében érdekes lesz látni, hogy mi lesz vele: mivel harmadik körös volt, így egy eredeti körös tenderrel is jó eséllyel megtartható (hisz ki akarna adni neki több millió dollárt és még egy harmadik körről is lemondani cserébe), a csapat pedig hülye lenne nem kihasználni egy ilyen lehetőséget (bár a Texans adott már harmadik kört Browns-futóért, lehet más is ennyire optimista).

 

6. Jordan Howard – 525 yard, 4,4 yardos átlag, 6 TD

 

Egy fakezű futó, aki 12 elkapható labdából is elejt kettőt, vajon mire számíthat? Howard amúgy nem egy rossz futó, de mivel ennyire egysíkú, egy 4-5 millió dollárnál többért jó eséllyel sehová nem tud aláírni, bár az nem is feltétlenül lenne irreális ár neki.

 

7. Matt Breida (RFA) – 623 yard, 5,1 yardos átlag, 1 TD

 

Egészségesen kifejezetten ügyes futó, és mivel a 49ersnek nincs pénze, a rosteren pedig két nála jobb futó is van, így jó eséllyel még tendert sem kap. A piacon bizonyára sokan fogják keresni, 4 millió környékén kaphat, második számúnak abszolút jó.

 

8. Carlos Hyde – 1 070 yard, 4,4 yardos átlag, 10 TD

 

Hyde pazar szezont produkált a Texanban, óriási meglepetés volt. Ezzel együtt nem egy felkapott név, lassan betölti a 30-at, ha még lesz bárhol kezdő, azt is csak 3-4 millió környékén. Az sem lenne meglepő, ha az edzőtáborokig nem lenne csapata.

 

9. Frank Gore – 599 yard, 3,6 yardos átlag, 2 TD

 

Gore nem bír elkapni, ráadásul 36 évesen már túl sokat ne várjunk tőle. Ha akar még játszani, szituációs játékosnak jó eséllyel elviszi valaki apróért, viszont a visszavonulás sem kizárt.

 

 

10. LeSean McCoy – 465 yard, 4,6 yardos átlag, 4 TD

 

32 évesen Shady sem az a klasszis, aki korábban volt, de legalább nyert egy gyűrűt (bár még az aktív keretbe sem került be a Super Bowlban). Egy SB-esélyes csapatban abszolút elképzelhető szituációs játékosnak, de jó eséllyel ő is csak pár sérülés után fog magának csapatot találni.

 

Futottak még: DeAndre Washington, Jonathan Williams, Lamar Miller, Chris Thompson, Peyton Barber.

 

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!