Connect with us

Prémium cikkek

Csak a legfontosabbról feledkeztek meg – Eagles FA-értékelő

Eljött a változás ideje. Ezt a címet adtam az Eagles FA-kitekintőjének másfél hónapja, azonban így utólag ez csak részben lett igaz. A lejáró szerződésű szabadügynökök nagy részét tényleg elengedte a gárda, azonban az erősítések felemásra sikeredtek – önmagukban az igazolások tetszenek, a teljes piaci tevékenység ellenben nem, ennek pedig egy nagyon jól látható oka van. 

Azonban még mielőtt ebbe belemennénk, nézzük, kik távoztak.

Távozók

A legnagyobb név és fájó pont Malcolm Jenkins, aki igazi vezére volt a csapatnak, bőven átlag feletti kezdőnek számított és bő $6 millió halott pénzt hagyott a fizetési sapkában. Teljességgel érthetetlen lépés számomra, még ha már be is töltötte a 32-t (a fiatalítás a cél a csapatnál) és fizetésemelést is kért. Igazából nem találok rá olyan magyarázatot, ami valóban ellensúlyozná a negatívumokat, ritka az ilyen lépés az alapvetően jól dolgozó franchise-oknál.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Darby a Redskinshez írt alá, Vaitai a Lionshöz, Grugier-Hill és Howard a Dolphinshoz, Agholor a Raidershöz, Bradham, Peters és Jernigan pedig egyelőre nem talált magának csapatot. Igazából egyikükért sem nagy kár (kivéve Peterst, de a helyére ott van már az örököse), és talán Bradham még vissza is igazolható olcsóbban a pocsékul kinéző linebacker sort figyelembe véve.

Jenkinsen kívül ezek mind várható és jó lépések voltak, felesleges lett volna őket megfizetni, sokat nem is érdemes itt időzni, áttérhetünk az érkezőkre (és nem-érkezőkre).

Érkezők

A legnagyobb erősítést nyilvánvalóan Darius Slay fogja jelenteni, akinek a tavalyi számai nem mutatnak túl jól, de ha kontextust is figyelembe vesszük, akkor jó eséllyel sokkal jobb formában tér majd vissza a pályára 2020-ban, tehetségét és top játékát figyelembe véve pedig a legjobbak közt van a ligában. Matt Patriciával nem jött ki jól, jót fog tenni neki a környezetváltozás.

Az Eagles egy harmadik és egy ötödik körös picket adott fel a cornerbackért, illetve adott neki papíron egy rekordszerződést, ami viszont a gyakorlatban mindössze egy 2 éves $26,55 milliós kontraktus, ami több, mint baráti.

Az Eagles bebizonyította már, hogy nem tud kinevelni draftról érkező cornerbacket, így egyértelműen a veteránok felé kellett fordítani a figyelmet az évek óta problémás egység megerősítésében, de egy fokkal talán jobban örültem volna annak, ha nem kell pickeket és dollármilliókat is feláldozni (csak az egyiket). Összességében viszont rendben van a dolog, főleg a szerződés valódi tartalmát megnézve, az pedig egyértelmű, hogy Slay nagyot fog dobni a secondaryn, ezzel pedig az egész védelem szintet léphet.

A másik nagy igazolás Javon Hargrave volt, akivel brutális lesz a védőfal közepe. Nem biztos, hogy erre a posztra költöttem volna feltétlen, de árban rendben van és önmagában nagyon jó szerzemény, ráadásul pénze is bőven maradt még a csapatnak, szóval erre nem lehet fogni az elkapók hiányát. Hargrave egy piszok jó játékos, Cox-szal együtt baromi jó párost fognak alkotni, talán a liga legjobb DT-duóját. Félhetnek az ellenfelek centerei és guardjai.

A CB-sorra visszatérve… Jött még egy játékos, Nickell Robey-Coleman meglepő módon apróért. Kiváló slot cornerbackről van szó, nem is értem, miért nem volt nagyobb piaca. Ez hibátlan lépés volt az Eaglestől, bagóért oldott meg egy kezdő posztot minőségi játékossal, ráadásul 7 éves karrierje során mindössze egy meccset hagyott ki, ami óriási plusz, elnézve a keret sérülékenységét az utóbbi években…

Maradjunk még a secondarynél, a safety-sorban ugyanis nagy változások történtek. Malcolm Jenkinst azzal a Jalen Millsszel igyekszik pótolni a csapat, aki eddig cornerback volt, de lassúsága miatt jobban áll majd neki a safety poszt. Viszont igazából fogalmunk sincs arról, hogy hogyan fogja tudni átvenni a Jenkins által üresen hagyott sokoldalú szerepkört, így óriási lutri ez jelenleg. McLeodot visszaigazolta még a csapat, az ára korrekt, de még mindig ott tartok, hogy ezekért az összegekért sokkal inkább megtartottam volna Jenkinst…

Will Parks érkezett még kiegészítőembernek, ő elég sokoldalú, így több szerepben is lehet majd játszatni, de elsősorban harmadik számú safety lesz, így pedig egész sok szerepre számíthat Jim Schwartz rendszerében. Philadelphiai srácról van szó, ráadásul van CB-tapasztalata is, amit a védőkoordinátor díjazni szokott.

A front7-ben a capat szerződtette Jatavis Brown linebackert, kiegészítő szerep hárulhat rá az egyelőre pocsékul kinéző LB-sorban. Ezen kívül hosszabbított a védőfalember Hassan Ridgeway, a rotációba a roster végébe elfér.

Összegzés

Egy vákuumban ezek mind jó lépések (a Jenkins-elengedést kivéve). A probléma viszont az, hogy a kontextust is figyelembe kell venni és tátong egy akkora lyuk a rosteren, hogy ezt megbocsáthatatlan bűn volt nem betömködni. Óriási meglepetésre ugyanis egyetlen elkapó sem érkezett a piacon, és a szabadon igazolhatóak közül már nem is fog senki, aki bármiféle javulást eredményezne. A lehetőség megvolt, hiszen Anderson, Perriman és Robinson ára is bőven esett a vártakhoz képest, nagy hiba volt nem rájuk mozdulni a “másodlagos piacon”.

(Az egész sok rendekezésre álló cap space miatt nem zárnék ki egy trade-et egy sztár WR-ért, de azért fogadni sem mernék rá.)

Howie Roseman general manager azt mondta, hogy a csapat jobbra értékeli a WR-helyzetét, mint a közvélekedés, ami lehet, hogy teljes bullshit, de a lépések is erre engednek következtetni. Ha ez így van, akkor nagy hibát követnek el Rosemanék. Jeffery tavaly kiöregedettnek tűnt, név nélkül kritizálta Wentzet, ráadásul meg is sérült. Nem lehet rá számítani. DeSean Jackson amikor pályán volt, parádés volt – kár, hogy ez csak egyetlen egy meccsig tartott. Mögötte van JJ Arcega-Whiteside, aki első éve alapján óriási bust, illetve a “feel-good-story” Greg Ward, aki a gyakorlócsapatból lépett elő és mutatott szép dolgokat, de nem lehet egy 4. számúnál többet belelátni.

És persze értem, hogy a draft nagyon jó és mély is elkapókból, de nem lehet úgy nekivágni a játékosbörzének, hogy ennyire be vagy szorítva egy sarokba, hogy fixen elkapót kell húznod. Az Eagles pedig ebben a helyzetben van jelenleg, ami azt jelentheti, hogy egy esetleges felcsere jóval drágább lesz, illetve hogy könnyen beelőzhetik a csapatot mások. A másik probléma pedig az, hogy egy-két újonctól nem lehet azt várni, hogy egyből WR1 és WR2 számokat hozzanak. Közel sem.

Így tehát hiába adnék az igazolások összességére egy B+-os értékelést, ezt minimum egy jeggyel lejjebb kell rontanom a WR-helyzet miatt.

Értékelés: C+

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!