Connect with us

Magyar foci

Élethalálharc Győrben, double header Budapesten

Igazi sportvasárnap lesz a HFL harmadik hétvégéjén, mind a hat első osztályú alakulat egy napon játssza le aktuális mérkőzését, és ezúttal a vidéki rangadó mellett egy fővárosi double headernek is szemtanúi lehetünk. Kezd élesedni a harc a rájátszásért, többeknek már nem fog beleférni egy botlás, ha életben akarnak maradni, ezért még az eddigieknél is izgalmasabb, keményebb focinak leszünk majd szem- és fültanúi.

 

#2 Budapest Wolves vs #1 Miskolc Steelers – május 7., 12:00 (Budapest, ELMŰ Sporttelep)

A forduló rangadójával veszi kezdetét a harmadik játékhét a 2017-es HFL-ben, ugyanis a második helyezett Wolves “otthonába” látogat a tabellát egyelőre magabiztosan vezető Steelers. A gyengén kezdő budapestiek az Eger ellen domináns győzelmet arattak, míg a Miskolc nem sok esélyt adva a Dunaújvárosnak, újabb magabiztos sikert tudhatott magáénak, ezzel egyedüliként maradt veretlen.

A Wolveson tehát a sor, hogy valahogy megfékezze a regnáló bajnokot és az előzmények alapján jó esélyük lehet a győzelemre, ekkor viszont újra mindennek működnie kell a csapatnál. Az offense az előző meccsen gyorsan megtalálta a ritmust, a levegőben tarthatatlanok voltak, de a futójátékra sem lehetett sok panasz, a földön is bőven halmozták a yardokat. Végre azokat a Farkasokat láthatta a közönség, akiket a hosszú évek során megszokott: domináns támadójáték egy stabil védelemmel kiegészítve. A kérdés csupán az, sikerül-e újra megvédeni Bencsicset? Ha igen, akkor újra parádézni fognak elkapói, ha viszont nem, akkor hasonlóan hosszú napja lesz, mint Dunaújvárosban volt. Az importokkal megerősített védelem nagyon jól mozgott a Heroes ellen, de most egy kategóriákkal jobb offesne ellen kellene újra stabilan működniük. A két sztárelkapót levédekezésnél McCrary és az eredetileg safety poszton játszó Marsden fog kulcsszerepet vállalni, érdemes lesz majd figyelni, milyen felállást választ a Wolves az egyes szituációknál. Emellett, a futójátékra is figyelniük kell, a Miskolc jól rotálja backjeit, végig frissek maradnak a meccseken, tehát lesz bőven feladata Kovács Istvánnak, hogy felkészítse fiait az Acélosok támadásaira.

 

Lesz miből készülnie a a Steelersnek.

 

A Steelersről egyelőre csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, eddig mindkét ellenfelükön átgázoltak, nagyon domináns teljesítményt hoztak és nem titkoltan a bajnokság legnagyobb esélyeseivé nőtték ki magukat. A Benson-Rice duót a Gorillaz kiváló másodvonala sem tudta levédekezni, Vasyl Jordan egész meccsen fickándozott és a futójátékkal is bőven ejtettek sebeket aktuális áldozatukon. Nagyon úgy tűnik, hogy ha Jordan sérült válla nem rakoncátlankodik és az importok jó napot fognak ki, akkor nincs az a csapat a HFL-ben, aki megállítja őket, mindegy hány pontot kapnak, többet fognak feltenni a táblára, mint az ellenfél. A benyelt pontokra viszont nem lehet panasz, két meccsen 4 TD-t kaptak, ez egyáltalán nem mondható soknak, főleg akkor nem, ha megnézzük, hogy a sorban következő Wolves és Cowbells egyaránt 48 bekapott ponttal áll. A defense eddig mindig odatette magát, most viszont a szezon legnagyobb erőpróbája áll előttük is, a válogatott sztárjaival teletűzdelt Farkasokat kell féken tartani. Ha sikerül gyorsan nyomás alá helyezni Bencsicset, akkor egy fokkal könnyebb dolga lesz a fiatal secondarynek, de még így is lesz gondjuk Elekékkel.

 

Színvonalas, pontban gazdag meccset várunk a hétvége nyitómérkőzésén, ahol arra számítunk, hogy inkább az offense-ekről fog szólni a játék, sok látványos passzal és elkapással dúsítva. A két nehéztüzérség eddig könnyen csinált touchdownokat, ezért a támadófoci szerelmesei semmiképp se mulasszák el a mérkőzést, de természetesen mindenkit buzdítunk, hogy látogasson ki a Népfürdő utcába. Akinek erre nem lesz lehetősége, az se csüggedjen, a DigiSport 2 adasán élőben lehet majd követni a mérkőzést, ha 11:45-től a csatornára kapcsolunk.

#6 Győr Sharks vs #3 Dunaújváros Gorillaz – május 7., 15:00 (Győr, Elektromos Pálya)

Mindkét csapat számára nagy lesz a tét Győrben, hiszen a hazai csapat az első győzelméért fog küzdeni, mellyel együtt szeretné azt is elkerülni, hogy idejekorán búcsút inthessenek a rájátszásnak, míg a vendégek az előző fordulós vereséget szeretnék feledtetni és egy sikerrel még közelebb jutni a playoffhoz. Ahogy azt Katona Dani említette az Első és tíz adásában, nagyon érzelmes mérkőzésre számíthatunk, hiszen Grátz Vilmos Győrből helyezte át véglegesen a székhelyét Dunaújvárosba, köszönhetően annak, hogy két HFL csapatot nem edzhet egyszerre. Ez külön pikantériát fog adni a mérkőzésnek.

A Sharks idei szezonja eddig nem úgy alakult, ahogy azt elképzelték, két elég sima vereségbe szaladtak bele, a dolgok nem úgy működtek, ahogy azt Burleson mester megálmodta. A csapat támadójátéka teljesen eltolódott a passz felé, Garciara rengeteg átadást hívtak, mellyel teljesen kiismerhető lett az offense. De talán nem is ezzel van a legnagyobb baj, sokkal inkább, hogy a támadófal nem tudja megvédeni az irányítót, aki a legutóbbi meccsen is óriási mennyiségű ütést nyelt be. Az edzői stábnak meg kell találnia a választ ezekre a problémákra, mert a Gorillaz megmutatta már korábban, milyen egy instabil támadófal ellen játszani. A 70 bekapott pont ellenére, a győriek védelmére nem lehet nagy panasz, a nehéz helyzetekben is jól megállják a helyüket és próbálják az offense-t jó pozícióba hozni. Ezúttal sem lesz egyszerű feladatuk, az egyik legjobb magyar elkapót, Mészáros Mártont kell majd leradírozniuk a pályáról, mely nem kis kihívásnak bizonyul, tekintve, hogy eddig nem sokaknak sikerült. Ráadásul, mellette sok opciója van még Bachrathy Kornélnak, észnél kell lennie a defense-nek, nehogy még egyszer 30 kapott pont fölött zárjanak.

 

Nem lehetetlen TD-t szerezni a dunaújvárosi cornerekről sem.

 

A Gorillaz az idei évad egyik üde színfoltja, újoncként verték a rekordbajnokot és a Steelers elleni mérkőzés után sem kell túl borúsan látniuk a világot. Az offense egyelőre még nem tűnik teljesen kiforrottnak, Crawford és Chungong is viszonylag kevésszer jutott szóhoz, bennük sokkal több elképzelés van, mely más dimenziót nyitna a támadójátékban. A faluk jónak tekinthető, mely mögül Bachrathynak van ideje passzolni, illetve Hegedűsnek is jó lyukakat nyitnak, aki tud élni a lehetőséggel. Összességében nem lehet panasz rájuk, eddig jól fociztak, viszont az összeszokottság hiánya néha kibukni látszik. A csapat nagy erőssége viszont a védelemben rejlik, ahol minden egységben találunk kiváló kvalitású játékost, legyen az import vagy hazai. A 19. szülinapjára készülő Zilai János a Miskolc ellen óriásit játszott, nálunk ő volt az MVP, de az egész védelem nagyon rendben van, még akkor is, ha a Steelers 4 hatpontost szerzett ellenük. Most a legnagyobb feladat Becs László és Andres Fernandez levédekezése lesz, akiket – minden bizonnyal – rengetegszer fog célba venni Garcia.

A mérkőzésen sok izgalomra lehet majd számítani, a győriek részéről rengeteg passzt, míg a dunaújvárosi alakulattól kiegyenlített támadójátékot várunk. A mérkőzést a védelmek csatája fogja eldönteni, a kulcs a szerzett labdákban és a minél jobb mezőnypozíció megszerzésében lesz. Ha a Sharks offense (legfőképpen a fal) össze tudja kapni magát, akkor nem kizárt, hogy meglepik a Gorillazt, mi viszont a vendég sikert tartjuk valószínűbbnek, köszönhetően a kiegyensúlyozottabb támadójátéknak és a stabilabb védelemnek.

#4 Budapest Cowbells vs #5 Eger Heroes – május 7., 16:30 (Budapest, ELMŰ Sporttelep)

A Cowbells is a második játéknapon érezhette meg először a győzelem édes ízét, míg a Heroes pont ellenkezőleg, keserű szájízzel vonulhattak le a pályáról. A budapesti alakulat felemás játékot mutatva verte a Győrt, míg az Egernél semmi sem jött össze, halomra kapták a pontokat és a bombaerősnek tűnő futójáték sem ment a Wolves ellen. Mindkét csapatnak van hova javulnia, ha a rájátszásba akar kerülni, és ez a mérkőzés akár döntő is lehet a playoff szempontjából.

A Cowbells védelem nagyon domináns volt a Sharks ellen, a támadóknak azonban ezúttal sem ment olyan jól a szekér, mint azt sokan várták volna. Czirók egész mérkőzésen dekoncentráltnak tűnt, sok passza volt pontatlan, döcögősen ment a támadójáték. Az elkapók közül Zax Norbert lépett fel és támogatta az irányítót, valamint a mindig nagyon jól muzsikáló Cseperkáló-Roják running back párost. Tőluk most is nagy játékra lehet számítani, nagyon jól van elosztva közöttük a terhelés, óriási segítséget jelentenek az irányítónak, aki lábon szintén nem ügyetlen. Hiába rakott fel a csapat 30pontot a Győr ellen, abból egy interception return TD volt, egy pedig safety, az első csapatos offense csupán 14 pontra volt képes. Ha valamiben, ebben mindenképp fejlődnie kell Karim Trabelsi támadóinak. A védelemre ezúttal sem lehetett panasz, tették a dolgukat, ahogy szokták, sok nagy játékot hoztak, stabilan működtek, csak garbage time TD-ket kaptak a meccs végén.

 

A futójáték mindkét oldalon meghatározó lesz ezen a mérkőzésen is.

 

Ami az első meccsen tökéletesen működött az Egernél, az a másodikra teljesen összeomlott. A szárnyaló futójáték ezúttal nem működött, a Wolves tökéletesen készült fel a játék ezen eleméből. Khalid Ali játékát ismerve pedig nem lehetett arra számítani, hogy a légitámadásokkal fogja agyonverni a Heroes az ellenfelet, ennek köszönhetően sima verségbe szaladtak bele. Jól kell kevernie a kártyákat Szeredi Lászlóéknak, ha nem egy sematikus offense-szel akarnak kifutni a gyepre, mert az biztosan nem lesz elég a Bells védelme ellen. Ezt bizonyára segíteni fogja az újonnan érkezett import, Kali Rashaad, aki WR-ként és DB-ként is fel-fel fog bukkanni. A védelemtől pedig az fog kelleni, mint tavaly. Egy brusztolós, kőkemény játék és egy nagyon jó Chris Murray, akiről nincs jó emléke az ellenfél irányítójának. Ha megnehezítik az egyébként is döcögő Kolomposok támadójátékát, akkor bőven lesz esélyük, ellenkező esetben nagyon hosszú délutánjuk lesz.

A double headernek köszönhetően elég későn fog kezdődni ez a találkozó, kérdés, hogy a csapatok mennyire lesznek frissek az esti órákban és mennyire fogja őket zavarni az esetleges esőzés, szélfújás. Tavaly a rossz időjárásból az Eger jött ki jobban, mely most is újra megtörténhet, de a hazaiakat lesznek a találkozó esélyesei, legfőképpen a rettegett védelmüknek köszönhetően.

 

A kiemelt kép forrása: Hungarian Football Facebook oldal

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!