Connect with us

Minden ami NFL

FK! Top 50 2017 – V. rész

Elérkeztünk az általunk 10 legjobbnak gondolt játékoshoz, akiket a kimaradó nevekből azért már sejteni lehet. A tavalyi mag nagyja megmaradt, mindössze két olyan játékos került be, akik tavaly nem voltak a top 10-ben, ugyanakkor a legjobb 5 játékos mezőnye 3 játékosban is eltér az előző évihez képest. Ne is húzzuk tovább az időt, jöjjön a lista befejező része!

 

 

[quote] A pontozás nem változott, minden lista első helyezettje 50 pontot kapott, a második 49-et, és így tovább, egészen az 50. helyezettig, aki 1 pontot kapott. Ezután összeadtuk a kiosztott pontokat, majd megszületett a végső sorrendünk. Sok pontegyenlőség is született, az ilyen helyzeteknél az volt a tie breaker, hogy egyrészt kit hány szerkesztő írt fel a saját top 50-jébe, ha pedig ez is egyenlő, akkor ki került valamelyik listán magasabb helyre. [/quote]

 

50. Travis Kelce (-), TE, Kansas City Chiefs

49. Brandon Graham (-), EDGE, Philadelphia Eagles

48. Tyrann Mathieu (11), CB, Arizona Cardinals

47. Fletcher Cox (30), DT, Philadelphia Eagles

46. Josh Norman (33), CB, Washington Redskins

45. Jordan Hicks (-), LB, Philadelphia Eagles

44. Cameron Jordan (-), EDGE, New Orleans Saints

43. Kam Chancellor (-), S, Seattle Seahawks

42. Ndamukong Suh (38), DT, Miami Dolphins

41. Devin McCourty (49), S, New England Patriots

40. Jadeveon Clowney (-), EDGE, Houston Texans

39. Justin Houston (34), EDGE, Kansas City Chiefs

38. Kelechi Osemele (-), OG, Oakland Raiders

37. Kawann Short (29), DT, Carolina Panthers,

36. Harrison Smith (31), S, Minnesota Vikings

35. Landon Collins (-), S, New York Giants

34. Matt Ryan (-), QB, Atlanta Falcons

33. Joey Bosa (-), EDGE, Los Angeles Chargers

32. AJ Green (-), WR, Cincinnati Bengals

31. Joe Thomas (18), OT, Cleveland Browns

30. Aqib Talib (-), CB, Denver Broncos

29. Zack Martin (40.), G, Dallas Cowboys

28. Trent Williams (-), OT, Washington Redskins

27. Travis Frederick (46.), C, Dallas Cowboys

26. Andrew Luck (26.), QB, Indianapolis Colts

25. Mike Evans (-), WR, Tampa Bay Buccaneers

24. Patrick Peterson (25.), CB, Arizona Cardinals

23. Earl Thomas (22.), S, Seattle Seahawks

22. Russel Wilson (10.), QB, Seattle Seahawks

21. Odell Beckham Jr. (24.), WR, New York Giants

20. Drew Brees (36.), QB New Orleans Saints

19. Tyron Smith (14.), OT, Dallas Cowboys

18. Richard Sherman (15.), CB, Seattle Seahawks

17. Eric Berry (-), S, Kansas City Chiefs

16. Marshal Yanda (20.), OG, Baltimore Ravens

15. Bobby Wagner (-), LB, Seattle Seahawks

14. Eric Weddle (-), S, Baltimore Ravens

13. David Johnson (-), RB, Arizona Cardinals

12. Le’Veon Bell (17.), RB, Pittsburgh Steelers

11. Rob Gronkowski (5.), TE, New England Patriots

 

10. Antonio Brown, WR, Pittsburgh Steelers, 230 pont

Tavalyi helyezés: 8.

Idei helyezések: 5., 7., 8., 17., 18., 21.

 

A Gronkkal való tie breakert a Steelers klasszis elkapója nyerte, így ő kerülhetett be a top 10-be, és nem mondhatjuk, hogy igazságtalanul. AB a méretei ellenére a liga egyik legdominánsabb elkapójává nőtte ki magát, aki a kiváló route runner képességével kompenzálni tudja fizikai hiányosságait a melák elkapókhoz képest, valamint elképesztő kezeinek hála nem ejt labdákat. Tavaly a felé dobott 155 labdából (5. legtöbb a ligában) 108 volt elkapható labda, ebből ő 106-ot el is kapott, egészen hihetetlen, ráadásul ezzel a 106 elkapással csak egyel maradt le az első Larry Fitzgeraldtól. Brown a legutóbbi 3 szezonjában rendre 10 fölötti TD-vel zárt, és 4 éve szállítja az 1000+ yardos szezonokat a Steelers számára. Brownnak egy negatívumot szoktak felróni, hogy Ben Roethlisberger nélkül már nem képes ilyen komoly számokra.

 

9. Chris Harris Jr., CB, Denver Broncos, 244 pont

Tavalyi helyezés: 21.

Idei helyezések: 6., 7., 9., 12., 14., 14.

 

A No Fly Zone egyik kulcsfiguráját egyre nehezebb kihagyni az ehhez hasonló top listákból, hiszen a korábbi draftolatlan cornerback a konszenzusos listánk szerint egyenesen a legjobb jelenleg az NFL-ben. Ha kicsit kutakodunk Harris statisztikáiban, akkor meg is értitek, miért őt tartjuk a legjobbnak. Harris 6 éves karrierje során, playoff meccsekkel együtt összesen 12, azaz tizenkettő darab TD-t engedett az elkapóinak, vagyis nagyjából minden 9. meccsén enged egy TD-t, a legnagyobb sorozata pedig 35 meccses – ennyi találkozón keresztül nem voltak róla eredményesek az elkapók. Karrierje során sosem engedett 52 yardnál többet egy meccsen, 2016-ban pedig átlag 8,9 yardot engedett elkapásonként, vagyis kevesebb mint egy first downnyi távolságot. Összesen 28-szor állított meg játékot, többször, mint bármelyik más cornerback a ligában 2016-ban, és a 84 felé dobott labdából csak 126 elkapás utáni yardot engedett. Soroljuk még miért ekkora király, vagy meggyőztünk Titeket?

 

8. Julio Jones, WR, Atlanta Falcons, 253 pont

Tavalyi helyezés: 12.

Idei helyezések: 2., 4., 8., 10., 12., 17.

 

 

Antonio Brown vagy Julio Jones? Julio Jones vagy Antonio Brown? Megatron visszavonulásával egyelőre kettejükre szűkült le a “Ki a liga legjobb elkapója?” kérdéskör, és nálunk a Falcons sztárja nyert, igaz nem sokkal. Julio egy szörnyeteg, aki nem csak magas és erőszakos, de emellett gyors és kíméletlen is, és aki egymaga képes átszervezni egy csapat védekezését, mert ha nem figyelnek rá, annak általában csúnya vége lesz. Az útvonalanként szerzett yardokban nem volt párja tavaly a ligában, és bár két meccset kihagyott, így is majdnem övé lett a legtöbb elkapott yard a szezonban, csak T.Y Hilton szerzett nála többet – 16 meccsen. Elkapásonként 17 yardot szerzett, de nem volt gondja azzal sem, ha slotban kapott labdát, hiszen megcsinálta magának a nagy játékot, gondoljunk csak a Packers elleni főcsoport döntőre.

 

7. Luke Kuechly, LB, Carolina Panthers, 256 pont

Tavalyi helyezés: 1.

Idei helyezések: 6., 6., 6., 6., 9., 17.

 

A tavalyi első helyezettünk egy kisebb csillaghullásba kezdett, de ez csak a 7. helyre csúsztatta le. Kuechly sokak szerint a liga nem csak legjobb linebackere, hanem a liga legjobb védője is, és nem is tűnik túlzásnak, még ha a listánk szerint azért mi nem így gondoljuk. Sajnálatos módon idén sem kerülték el a sérülések, és agyrázkódás miatt a szezon második felében nem láttuk már játszani, reméljük ez nem megy rá a karrierjére, mert kár lenne, ha egy ekkora klasszissal lenne szegényebb a liga. Kuechly ugyanis a tökéletes linebacker prototípus, hatékonyan öli a futást, az öleléséből szinte lehetetlen kijutni (mindössze négy elrontott szerelés tavalyról), a coverage képességei neki a legjobbak a ligában a linebackerek között, és ha kell, akkor az irányítót is képes megkergetni.

 

6. J.J. Watt, DE, Houston Texans, 264 pont

Tavalyi helyezés: 2.

Idei helyezések: 3., 4., 7., 8., 10., 10.

 

Nem csak a tavalyi első, de a második helyezett is kicsúszott a top 5-ből! Kuechlyhez hasonlóan Watt is feltehetőleg a sérülése miatt csúszott hátrébb, de ő mindenkinél benne volt a 10 legjobb játékos között. A 2016-os idénye mindössze 3 meccsre terjedt ki, de a korábbi években azért megmutatta, hogy miért is nem szabad őt elfelejtenünk. NFL karrierje során 440 alkalommal helyezett nyomást az ellenfél irányítóira, holott nem is ez a fő feladata a posztjából fakadóan, hanem inkább a játékok megállítása – ebből 319 volt neki karrierje során. Háromszoros Év Védője díj nyertes, kétszeres sackkirály, talán csak egy dominánsabb védőfalember van nála a ligában, aki még csak később jön a listánkon.

 

5. Von Miller, EDGE, Denver Broncos, 267 pont

Tavalyi helyezés: 6.

Idei helyezések: 4., 5., 5., 5., 8., 12.

 

 

Sok jó pass rusher van a ligában, de ahogy Miller és az utána lévő legjobb Bosa közti 28 helyes szakadék mutatja, azért a liga krémjét még mindig csak kevesen alkotják. Az egyikük éppenséggel a Broncos klasszisa, aki a Super Bowl győzelemmel és a hatalmas szerződéssel egyáltalán nem lakott jól, és ott folytatja a pusztítást az ellenfél támadófalán, ahol abbahagyta a Super Bowl MVP címe átvétele után. Millerre ha ránézünk, nem az a prototípus pass rusher szörnyeteg ugrik be először, de ő bizonyítja évről évre, hogy nem minden a méret: a kisebb termetének hála ugyanis jóval gyorsabb mint riválisai, vagy a vele szemben álló falemberek, ugyanakkor ez a méretbeli különbség nem akadályozza meg abban, hogy földre vigye a futót ha felé tévedne egy játék során. Miller nevéhez fűződik a legtöbb (53) játékmegállítás a passzsiettetők közül 2016-ban, emellett 79-szer helyezte nyomás alá az irányítókat, és 2. lett a sacklistán. De ahogy az Év Védője szavazáson, úgy itt is volt nála egy jobb játékos, aki nem csak a posztján, de a csoportjában is riválisa…

 

4. Khalil Mack, EDGE, Oakland Raiders, 281 pont

Tavalyi helyezés: 9.

Idei helyezések: 3., 3., 3., 4., 5., 7.

 

… méghozzá Khalil Mack! Az Év Védője szavazáson csak egy vokssal verte meg riválisát, itt viszont 24 ponttal, köszönhetően annak, hogy a legrosszabb helyezése egy 7. hely volt. A még mindig csak negyedik évére készülő klasszis gyakorolta a legtöbb nyomást az ellenfél irányítóira a mögöttünk álló idényben (96), és csak eggyel kevesebb játékmegállítás fűződik a nevéhez, mint az első Von Millerhez, ráadásul Mack egy olyan védelmében érte el mindezt, ami jóval gyengébb a Denverénél. A Raiders 25 sackjéből 11-et ő maga vállalt magára, mégis dominálni tudta a támadófalakat a duplázások ellenére. Az a szomorú hírünk van az ellenfelei szurkolóinak számára, hogy ez a srác még mindig nem érte el a plafonját, azaz jövőre még jobb lehet. Sok sikert a levédekezésére!

 

3. Aaron Donald, DE, Los Angeles Rams, 287 pont

Tavalyi helyezés: 7.

Idei helyezések: 1., 2., 3., 4., 4., 5.

 

 

Korábban említettem Watt kapcsán, hogy talán csak egy dominánsabb játékos van nála a belső védőfalemberek között, ő pedig nem más, mint Aaron Donald. Mackhez hasonlóan szintén csak a negyedik évét kezdi meg, de már most top 3 játékos az egész ligában egy nem túl “szexi” poszton. Egyik szerkesztőnk sem tette a top 5-ön kívülre, ami szintén figyelemre méltó adat, és csak azért nem lett 2., mert a tie breakerben elvérzett. Erős volt a 2014-es class, de hogy ez a srác hogy csúszhatott a 13. pickig, az legalább akkora rejtély, mint korábban J.J. Watt csúszása – khm, meglepő hasonlóságok… Habár “csak” 8 sacket szerzett, minden 6. snapjén nyomás alá tudja helyezni az irányítót, ligaszinten ő gyakorolta a harmadik legtöbb nyomást rájuk 2016-ban (86), az utóbbi két évben pedig messze a legtöbbet a posztján (161). Donald sem érte még el a korából fakadóan a maximumát, ráadásul most megkapta mentornak az NFL egyik legnagyobb védőguruját, Wade Phillipset, aki ugyan átrakta a sémaváltás követően 3-tech DE-nek, de meglepődnénk, ha visszaesne ettől a teljesítménye.

 

2. Aaron Rodgers, QB, Green Bay Packers, 287 pont

Tavalyi helyezés: 4.

Idei helyezések: 1., 1., 2., 2., 6., 7.

 

 

A Donalddal szembeni több első hely meghozta számára az ezüstérmet. Rodgers a kezdeti bénázása, majd a “Run the table” kulcsmondata után elkezdte szállítani a Packersnek a győzelmeket, eljuttatva a Sajtfejűeket a playoffba, de a Super Bowl kapuján ezúttal sem tudtak túljutni. Az talán túlzás lett volna, ha ő nyeri az MVP címet, de hogy esélyes volt erre, az kellő bizonyíték az ő tavalyi formajavulására, no meg a 40 passzolt TD-re, ami a legtöbb volt a ligában 2016-ban. Rodgers jelenleg a liga legsokoldalúbb irányítója, mert nem elég, hogy remekül passzol és nagyszerűen ismeri fel a helyzeteket, de mellé még elővette a futásokat is, amivel meg tudja csinálni a first downokat, ha az elkapói nem állnak a szolgálataira, illetve a zsebből kimozogva is legalább olyan veszélyes fegyver, mint ha a falemberei védelméből hajigálja a spirálokat. A nyomás sincs rá hatással, tavaly 93,8-es passer ratinget tudott felmutatni, ha jött rá a nyomás, ez a mutató 15 kezdőirányító “normál” passer ratingjénél nagyobb.

 

1. Tom Brady, QB, New England Patriots, 296 pont

Tavalyi helyezés: 3.

Idei helyezések: 1., 1., 1., 2., 2., 3.

 

 

Ami tavaly nagy vitát generált a szerkesztőségen belül, az az 51. Super Bowlt követően már nem kérdés, a konszenzusos rangsorunk alapján ugyanis Bradyt hoztuk ki a liga legjobb játékosának, aki mindenkinél dobogós helyen zárt, magasan behúzva ezzel az elsőségért járó minden dicsőséget. Brady egyszerre a liga legjobb irányítója a labda megvédésében és a nagy játékok bemutatásában is, alighanem ezt teszi őt jelenleg a liga legjobb játékosává. Az első négy alapszakasz meccset ugyan kihagyta, de az a 2, azaz k-e-t-t-ő interception bármikor kicsapja a biztosítékot, ráadásul mellé 28 TD is dukált, ezzel megdöntötte Nick Foles korábbi 27-2-es rekordját. Ötszörös bajnok, és 39 évesen esze ágában sincs még a visszavonuláson gondolkodni, szóval még jó pár évig retteghet tőle az NFL világa.

 

Futottak még, avagy ők kaptak tőlünk szavazatot, de a top 50-be nem volt elég

 

 

Íme minden szerkesztő 50-es listája:

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!