Connect with us

Prémium cikkek

Aki hülye… – Super Bowl LI

Az 51. Super Bowlról mi is írtunk már, sőt pontosabban én írtam. Akkor az olvasótábor egy része (nem mondom, hogy a Patriots fele, mert volt vegyesen) nem értett velem egyet abban, hogy azt írtam: ezt a meccset a Falcons veszítette el. Az én véleményem továbbra is az, hogy 25 pontos előnyt egy negyed alatt nem lehet erőből leadni az NFL-ben, pláne nem egy Super Bowlon. Matt Ryanék ilyen vagy olyan okok miatt elszúrták, nagyon csúnyán elszúrták, esélyt adtak a lehetetlenre, a Patriots és Tom Brady pedig olyan kalibert jelentenek az NFL-ben, hogy ezt ki is tudták használni

 

tom-brady-hug

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Aki hülye…

 

A Falcons a liga legjobb támadósorával érkezett a nagydöntőbe, egy MVP Matt Ryannel, miután mindenkét szétkaptak a rájátszásban (Packers, Seahawks) és talán egy fokkal még ők is voltak az esélyesek. A Patriots csak a szokásos domináns formáját hozta, viszont Matt Patricia jóvoltából övék volt a liga legjobb védelme (ekkor még senkinek sem hiányzott sem Jamie Collins, sem Chandler Jones a védelemből és Malcolm Butlert is elitnek tartatták sokan).

 

A meccs azonban nem úgy tűnt, hogy beigazolja a közhelyt, hogy a védelem nyeri a bajnokságot. A Falcons 28-3-ra vezetett a harmadik negyed végén, 28-9-re a negyedik negyed elején, aztán mégis game over lett. Hiába Ryan 284 yardja, két TD-je és 140+os passer ratingje, kiteheti az ablakba és dicsekedhet vele majd az unokáknak, ugyanis kulcsszituációkban hatalmas ostobaságokat csinált Kyle Shanahannel együtt. Az értelmetlen döntéseknek pedig többek között két sack lett az eredménye a Patriots részéről: egy fumble, amiből TD-t szerzett a csapat és egy kivédekezett mezőnygól. Bármelyiket elkerüli a Falcons, nyernek.

 

NFL: Super Bowl LI-New England Patriots vs Atlanta Falcons

 

Hogy a vereség mennyire Ryan vagy mennyire Shanahan felelőssége, azt mindenki döntse el maga. Nálam az a játék során elkövetett hiba, amit például Blount csinált a fumble-jénél, vagy Brady elhamarkodott pick six-e: a legnagyobbakkal is megesik. De amikor teljesen logikátlanul, teljesen érthetetlen döntést hoz valaki egy abszolút egyértelmű helyzetben, az bizony ostobaság.

 

Dicsérjük meg a védelmet

 

A Falcons támadók ostobaságai persze nem a Patriots problémája (bár a Falcons védelem elit módon játszott addig, amíg az fizikailag lehetséges volt), és bár Atlanta városa megérdemelte volna a győzelmet, végül senki nem vitathatja, hogy jó helyre került a Lombardi-trófea.

 

Én azonban kiállok amellett, hogy ez nem elsősorban Bradyn (aki a meccs után egyébként el is mondta, hogy szerinte bőven nem játszott jól, hiába az MVP cím és a sok rekord) vagy James White-on múlott, hanem a védelmen. Igen, Bradyéken kívül erre jó eséllyel senki nem lett volna képes, de akik most a védelmet szidják az elveszített Super Bowl miatt (jogosan, csak gyakran túlzóan), azoknak érdemes megnézni ezt a meccset.

 

A Patriots védelme 21 ponton tartotta négy negyeden keresztül a liga legjobb támadósorát (21 pont alatt csak egyszer maradt a csapat egész szezonban, az Eagles már akkor is top védelme ellen idegenben). 12,8 ponttal engedtek kevesebbet, mint amennyit a Falcons egész szezonban átlagolt. Az a Falcons, ami a rájátszásban a Seahawks védelmének is felpakolt 36 pontot. A Falcons 10-szer támadhatott egész meccsen és mindössze három drive-on szerzett pontot (igaz, az mind TD-lett), de hétszer a védelem megfogta a liga leghalálosabb támadógépezetét és egyszer még a labdát is megszerezte. Ha ez nem remek védelmi teljesítmény, akkor nem tudom, mi az.

 

Történelmi csoda

 

Tom Brady a győzelemmel az első irányító lett, aki ötször is győzött Super Bowlon, illetve Charles Haley-vel holtversenyben neki van a legtöbb. Bill Belichick a legtöbb SB győzelemmel rendelkező edző, valamint Tom Brady negyedik MVP címe is rekord. Ráadásul ez volt minden idők legnagyobb fordítása és talán a Super Bowlok történetének leghihetetlenebb mérkőzése. Egy örök és nagyszerű emlék.

 

 

 

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!