Connect with us

Minden ami NFL

Te is lehetsz Tom Brady!

A tavalyi, Atlanta Falcons elleni Super Bowl győzelmet követően minden arról szólt, hogy Tom Brady 39 évesen is olyan játékra képes, amire senki más – ez az állítás egyébként most 40 fölött is megállja a helyét. Nyilvánvalóan minden interjújában szó esett arról, hogy mi lehet ennek az oka, amire mindig ugyanaz volt a válasz: a TB12 edzésmódszer.

 

 

Brady többször is kihangsúlyozta interjúi során, amikor erről kérdezték, hogy ezt nem csak saját magáért csinálja, hanem azért is, hogy irányt mutasson a jövő nemzedékének. Edzésmódszerének elterjesztését egyfajta személyes küldetésként éli meg, bizonyítéknak pedig a saját pályafutását hozza.

Tisztában vagyok azzal is, hogy rengeteg gyereknek én vagyok a példakép. Szeretném nekik megmutatni teljes egészében azt a módot, ahogyan tanultam. Szeretnék a futball nagykövete lenni, de azt is meg szeretném mutatni, hogyan érheted el azt, hogy 60 éves korodban is úgy érezd magad, mintha a harmincas éveidben lennél annak ellenére, hogy ez egy kontakt sport.

Ez a megfelelő döntések meghozataláról szól. Nem a próbálkozásról. Mindenki próbálkozik. Mindenki a jó dolgot szeretné tenni, csak nem tudják, hogy mi is az valójában. Én szeretnék lenni az élő bizonyíték ezen emberek számára, hogy: “Ez a jó döntés.” Csak csináld és meglátod, milyen előnyei vannak. 10 éven belül ez lesz az etalon. Ennek köszönhetően pedig maga a játék is kompetitívebb lesz, amikor azt látod, hogy rengeteg játékos jóval hosszabb karriert tud befutni az egészségi állapotának köszönhetően, ezáltal a tehetségük is jobban ki tud bontakozni.

A TB12 módszer könyv e küldetés beteljesítésének egyik fontos állomása. Megmondom őszintén, alapvetően elég szkeptikusan álltam hozzá ehhez az egészhez, mivel a módszer társfejlesztőjéről, Alex Guerreroról többször is kiderült már, hogy mekkora kókler. Bradyvel azonban szerencséje volt. A Patriots játékosával való közös munka mindenképpen gyümölcsözőnek mondható, így az ő renoméja is viszonylag helyreállt azzal, hogy egy ilyen sportolóval együtt dolgozik immár több, mint 10 éve.

 

 

Guerrero és Brady találkozásáig egészen 2004-ig kell viszsamennünk. Ekkor kereste fel először az irányító Guerrerót a csapat linebackere, Willie McGinest ajánlására.

Willie látta, hogy min megyek keresztül, ő javasolta, hogy találkozzak egy bizonyos személyi edzővel, Alex Guerreróval.

A csoda és a TB12 módszer is innen indul.

A személyes fejezetek, melyekkel indít a könyv nagyon jól adják vissza azt, ahogyan Brady megélte a futballt pályafutása során. Nem csak a játéka, hanem az arról való gondolkodása is rengeteget változott. Nyilván előkerülnek a már mindenki által ismert tények, hogy alkalmatlannak tartották a drafton stbstb, de a középsulis és egyetemi Brady szemlélete újdonság lehet mindenki számára. Illetve maga az a folyamat, ahogy eljutott a mostani edzésfilozófiájáig.

A végére pedig eljutunk oda, hogy Guerreróval megkezdte az edzésmódszerének megváltoztatását, melynek alapja a rugalmasság. A könyv majdnem kétharmadát ez teszi ki, ebből nyilvánvalóvá válik, hogy Bradynél mindennek ez a kulcsa. Persze ennek jó része nem az elméleti szöveg, amivel nyit, hanem a különböző gyakorlatok részletes bemutatása, melyek nem igényelnek különösebb anyagi befektetést, mindössze egy gumikötelet. Erre egyébként végig ügyel, hogy azt az érzést keltse, hogy a csúcsteljesítmény mindenki számára elérhető, legyen az illető akár hivatásos sportoló, akár üzletember, akár takarító. Például többször kiemeli, hogy nem csak sportolók keresik fel a TB12 edzőközpontot, hanem hétköznapi emberek is.

A csúcsteljesítmény elérésének része, hogy a megfelelő fizikai állapot mellett mentálisan is topon legyen az ember, ezért az agytorna, valamint a pihenési folyamatok is kiemelt szerepet kapnak a könyv végén.

Az egyszeri olvasó számára a legérdekesebb rész a kettő között van, a táplálkozás, illetve konkrétan a receptek. Az általános intenciók mellett, amik a helyes étrendre vonatkoznak, saját szakácskönyvének egyfajta kivonatát osztja meg az olvasóval. Azok után, hogy mennyi hír terjed arról, hogy Brady milyen fura dolgokat eszik, az ember nyilván kíváncsi arra, hogy mennyiben igaz ez és mennyire túlozza el a média. Tényleg ez a legjobb rész, annyi spoilert elárulok, hogy az avokádó fagyi nem zöld színű.

Aki szeretne egy újabb szeletet megismerni Tom Bradyből, arról, hogyan dolgozik mindennap és hogyan tartja fenn a GOAT teljesítményt, annak mindenképpen ajánlott ez a könyv.

A könyv ITT rendelhető meg.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!