Connect with us

Beharangozó

A megmentők csatája – MNF beharangozó

Meglóg a Chiefs, vagy felzárkózik a Broncos? Ez a tétje a soron következő MNF-nek, amit az AFC West első két helyezettje vív egymás ellen. Mindkét csapat új irányítóval vágott neki a szezonnak, akiket messisáként vártak a szurkolók. Nos, a kimenetel felemásra sikerült.

 

Kansas City Chiefs @ Denver Broncos, 02:15, Sport TV

 

Mahomes az NFL rocksztárja

 

A Chiefsnél egy dolog volt biztos a szezon előtt: ha Mahomes nem válik be, akkor a csapat búcsút mondhat bármilyen rájátszás álmoknak. A védelmük ugyanis nem nézett ki jól a szezon előtt, és a számok is ezt támasztják alá – konkrétan ligautolsó a defense. Berry nem volt, és nagyon úgy néz ki, hogy nem is lesz a meccsen, de ezeket a statisztikákat akkor sem teszik ki az ablakba.

 

[quote]

A Chiefs védelme számokban

 

  • meccsenként 474 bekapott yard (32.)
  • meccsenként 362,7 bekapott passzolt yard (T32.)
  • összesen 1 interception (T30.)
  • összesen 8 bekapott passzolt TD (T30.)
  • összesen 6 sack (T25.)
  • átlag 5,2 engedett futott yard kísérletenként (T31.)[/quote]

 

Ha mégis bízhatnak valamiben, az a harmadik kísérletekre kényszerítés. Ugyanis hiába ezek a fenti adatok, a Chiefs védelme engedte a legkisebb százalékban sikeres harmadik kísérleteket a ligában. Mankónak ez talán kevés, és Goff megmutatta, hogy nem kell feltétlen harmadik kísérlet egy TD-hez, de egy csoportrangadón gyakran nüanszok döntenek, ha pedig ez is olyan szoros meccs lesz, mint a Broncos idei összes meccse, akkor pláne kulcsmomentum lehet ennek a mérlegnek a fenntartása.

 

 

Hogy ne legyen szoros a meccs, arról maga Mahomes gondoskodna. Katonadani már kielemezte bővebben, hogy mitől döglik a légy ebben a csúcsra járatott támadósorban, így csak zanzásítva lesznek megemlítve az erényeik.

 

Az MVP formában játszó irányító 13 TD passza mellett egyszer sem adta el a labdát (igaz, messze nem volt annyi passzkísérlete mint a szintén 0 INT-vel álló Breesnek vagy Rodgersnek), 137,4-es passer ratingje a legjobb a ligában az irányítók között. Hiába tartottak attól sokan, hogy Matt Nagy kiesésével az offense is veszít a kreativitásából, erről szó nincs. Tyreek Hill és Travis Kelce ott folytatja, ahol tavaly abbahagyta, Sammy Watkins is kezdi felvenni a ritmust, ám mégsem ők adják az offense erősségének esszenciáját. Hanem az, hogy bármikor előkapják akár a fullbacket is, hogy egy 36 yardos TD elkapással villanjon.

 

Anthony Sherman, Chris Conley, Demarcus Robinson, Demetrius Harris és De’Anthony Thomas. Egyik sem egy sokszor emlegetett név ha a Főnökök támadósora kerül szóba, mégis van bennük egy közös: mindnek van idén TD elkapása Mahomestól. És ez az, amire sokan nem tudnak készülni, ha a három fő célpontjára hárul a figyelem.

 

De legalább jobb, mint Osweiler…

 

A Denver Broncosról egybehangzóan az volt a vélemény a Super Bowl diadalt követő sivár szezonok után, hogy ebbe a csapatba egy irányító kell ahhoz, hogy ismét a Super Bowlon játszhassanak. John Elway nem habozott, hiszen Kirk Cousinst nagyon szerette volna Coloradóba csábítani, de végül be kellett érniük Keenummal. Mert minden tiszteletem az övé, de azt nem gondolhatták komolyan, hogy a tavalyi szezont majd sikerül leprodukálnia.

 

 

Brock Osweilernél és Paxton Lynchnél kétségtelenül jobban teljesít, de messze nem érezni azt a csapaton, hogy majd ők kisegítik Keenumot a győzelem érdekében, mondom ezt a 2-1-es mérleg ellenére. Courtland Sutton és Demaryius Thomas is a liga végében van a drop%-ot tekintve, ráadásul mindössze 3 passzolt TD-t szerezett az offense, miközben Keenum 5 alkalommal is eladta a labdát. Nem csoda, hogy a pontszerzéseik nagy része futva jön, ebben viszont sokat ugrott az egységük tavalyhoz képest, ám Royce Freeman mellett kisebb meglepetésre a draftolatlan újonc Phillip Lindsay előtérbe kerülésével érték el ezt. 5,2-es yard/kísérlet átlaguk az ötödik legjobb a ligában, a 4 futott TD pedig a negyedik legtöbb, amit egy offense elért. Tekintve, hogy a Chiefs védelme milyen állapotban van, ez is elég lehet, na de ahhoz meg kéne állítani Mahomesékat…

 

Nincs már NoFlyZone, amiről korábban elhíresült a Broncos légvédelme, már nem létezik, egy teljesen átlagos secondary benyomását keltik. A pass rush Bradley Chubb felturbózásával javult, ő helyezte a legtöbb nyomást a csapatból az ellenfél irányítóira, és a védőfal is hozzáteszi ehhez a magáét, viszont ezeket a számokat csak a Seahakws borzasztó támadófalának köszönhetik. A Chiefs fala ellen már nem lesz ilyen könnyű dolguk, ráadásul Mahomes-t az idei formája alapján rettentő nehéz kizökkenteni a ritmusból akkor is, ha agyonblitzeled.

 

 

A Broncos sikere mellett a Mile High szól, ami sok csapat számára megnehezíti a játékot, de nem a hazaiak számítanak a meccs esélyesének nálunk sem. Ám azt már többször is megtapasztalhattuk, hogy az NFL-ben gyakran a papírforma végkimenetelek is borulnak. Mahomes épp egy hasonló párosításban mutatkozott be tavaly az NFL-ben, akkor borzasztóan játszott, de a csapata így is nyert. Denverben azt remélik, hogy most ha jól játszik, akkor is veszteni fog.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!