Connect with us

Prémium cikkek

Mikor az utolsó hétre maradtak a legnagyobb izgalmak…

Előfordul, hogy az utolsó hétre már minden eldől az NFL-ben, és semmi kérdés nem marad. Előfordul, hogy minden playoff hely elkelt, és legfeljebb a továbbjutók közti sorrend marad kérdés. Előfordul azonban olyan, hogy az utolsó héten több csapat is élet-halál harcot vív, és sokszor nem is elég a saját meccset megnyerni. Most 5 olyan alkalmat szedtem össze a közelmúltból, amikor több csapat szurkolóinak is a körmüket kellett rágniuk az utolsó héten.

(Apró megjegyzés: A tavalyi Bills playoff a Bengals 4&12-vel pontosan ilyen körömrágós utolsó hét volt, viszont itt most ezt külön nem mutatnám be. Erre valószínűleg mindannyian emlékeztek, nagyon újat nem tudnék mondani róla. Ebben a cikkben inkább azokat az eseteket gyűjtöttem ki, amiket vagy nem láthattatok, vagy már nem biztos, hogy emlékeztek rájuk.)

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

5. 2003

Szereplők: Green Bay Packers (9-6), Minnesota Vikings (9-6)

2003-ban a Vikings fantasztikusan rajtolt, az első hat meccsét mind megnyerte. Utána azonban egy nagy összeomlás következett, és az utolsó hétre 9-6-os mérleggel fordultak. Hasonlóan 9-6-tal ment neki az utolsó fordulónak a Packers is, azonban a tiebreaker a Vikingsnak kedvezett. Így a Packersnek nem lett volna elég nyerni a playoff helyen lévő Broncos ellen, de valahogy ki kellett imádkozni, hogy a Vikings bukjon az 1/1-ért harcoló Cardinals otthonában.

Az nagyon hamar kiderült, hogy a Broncos nem veszi komolyan a meccset, és a Packers könnyedén győzött 31-3-ra. A csoport azonban nyugaton dőlt el. A két meccs egyidőben zajlott, azonban a Lambeau Fielden korábban véget ért a mérkőzés, így a kivetítőn még pont át tudtak kapcsolni Arizonába, hogy lássák ott mi történik. És amit láttak, azt soha nem felejtették el.

Az utolsó pillanatokban a Vikings vezetett 17-12-re, de a Cardinalsnál volt a labda. Azonban 30 yardra voltak az end zone-tól, és csak egy dobásra maradt idejük. A Green Bay hívek imái azonban meghallgatásra találtak. A Cardinals egy kvázi hail maryvel TD-t szerzett, és a playoffba küldte a Packerst.

4. 2002

Szereplők: Miami Dolphins (9-6), New York Jets (8-7), New England Patriots (8-7)

2002-ben szokatlanul szorosra sikerült az AFC keleti csoportja, ugyanis három csapat is versenyben volt a csoportelsőségért. A legkönnyebb dolga a Dolphinsnak volt, neki elég lett volna csak nyerni. Csakhogy ezt a Patriots otthonában kellett elérnie. Decemberben. A körülmények ellenére a Dolphins az utolsó percekig képes volt versenyben maradni, de végül hosszabbításban a Patriots nyert 27-24-re. Ezzel biztossá vált, hogy a Dolphins kiesik, de a Patriotsnak még nem volt meg a csoport.

Közvetlenül a Patriots győzelme után elkezdődött a Jets meccse is. A tiebreaker nekik kedvezett a Patriotsszal szemben, így nekik a csoportgyőzelemhez nem volt más dolguk, mint hazai pályán verni a Packerst. Ez első ránézésre nem tűnt könnyű feladatnak. A Packers 12-3-mal ment New Yorkba, és bár a csoport már megvolt nekik, de a kiemelések miatt még megérte nekik hajtani. (Adott esetben 1st seed is meglehetett volna nekik, ha nyernek)

A Packers azonban meglepő módon magatehetetlen volt az extramotivált Jetsszel szemben. A hazaiak nagyon sima 42-17-es győzelmet arattak, és 9-7-tel nyerve a csoportot továbbjutottak a rájátszásba.

3. 2008

Szereplők: Dallas Cowboys (9-6), Philadelphia Eagles (8-6-1), Chicago Bears (9-6), Tampa Bay Buccaneers (9-6)

2008-ban 4 csapat küzdött az NFC utolsó playoff helyéért. A csapatok közül a legkönnyebb dolga a Cowboysnak volt, nekik csak Philadelphiában kellett nyerniük. Ha ez mégsem jött volna össze, akkor következett a Bears, akinek a 7-8-as Texans otthonában kellett győzelmet aratnia. Ha ez nem sikerült volna, akkor jött a Buccaneers, akinek a JaMarcus Russell vezette Raiders ellen kellett nyernie. Ha pedig ez sem jött volna össze, akkor az Eagles jutott volna tovább.

A korai meccseken mind a Buccaneers, mind a Bears pályára lépett, és meglepetésre mindkettő kikapott. Ráadásul mindegyik az utolsó negyedben bukta el a meccset. Innentől kezdve pedig valódi ki-ki meccsé változott a Cowboys-Eagles találkozó. Az Eagles pedig nem bízta a véletlenre a dolgot, valósággal megsemmisítette a Cowboyst egy 44-6-os eredménnyel.

Az utolsó hét kezdetén az Eaglesnek volt a legkisebb esélye bejutni a rájátszásba. Végül a soros furcsa fintoraként mégis ők jutottak tovább.

2. 1999

Szereplők: New York Giants (7-8), Dallas Cowboys (7-8), Carolina Panthers (7-8), Green Bay Packers (7-8)

1999-ben nem mindennapi verseny alakult ki az utolsó wild card helyért. Négy csapat is küzdött érte, és a köztük lévő sorrend meglepően szokatlan volt. A Cowboysnak egyszerű volt a helyzete, nyer otthon a Giants ellen, és akkor bent van a rájátszásban. Egy Giants győzelem esetén azonban Packers és a Panthers között dőlt volna el a továbbjutó sorsa. (A Giantsnek is lett volna esélye, de csak akkor, ha nyer és a Packers, valamint Panthers is bukik). Ebben az évben azonban a Green Bay és a Carolina között az összes ilyenkor szokásos tényező (konferenciamérleg, közös ellenfelek,  stb.) ugyanolyan volt. Szinte mindenben lemásolták egymás szezonját. Így hát az NFL-nek el kellett mennie egy ismeretlen terepre, és azt mondták, a két csapat közül az jut előrébb, akinek jobb a pontkülönbsége. A 17. hét előtt a Packers 18 ponttal volt előrébb a Panthersnél, ami nem volt behozhatatlan. Így nem volt elég egyik csapatnak sem nyerni, úgy kellett azt csinálni, hogy minél nagyobb legyen a pontkülönbség az aktuális ellenfélhez képest.

A Packers a Cardinalst (6-9) a Panthers pedig a Saintst (3-12) fogadta. Az nagyon hamar kiderült, hogy mindketten nyerni fognak, viszont a pontok miatt egyik csapat sem küldte le a kezdőit, és nem elégedtek meg 20-30 ponttal. Mivel egyszerre játszottak, ezért folyamatosan változott a helyzet a két csapat között. A Panthers nagyon hamar elhúzott 31-0-ra, míg a Packers 21-10-nél járt csak. Ekkor a Panthers lett 2 ponttal jobb, és ők jutottak volna tovább, egy Cowboys vereség esetén. Erre jött a Packers válasza, akik egy TD-vel visszavették a „pontvezetést” majd pár perccel később megint a Panthersnél volt az előny, és ilyen oda-vissza játék ment egészen a meccsek végéig.

A Packers végül 49-24-re, a Panthers pedig 45-13-ra nyert, és ezeknek az eredményeknek köszönhetően a Packers 11-gyel jobb pontkülönbséggel zárt, és Dallas vereség esetén a Green Bay jutott volna tovább. Csakhogy az éjszakai meccsen a Cowboys 26-18-ra megverte a Giantset, így végül a Dallas jutott tovább. Hatalmasat küzdött mind a Packers, mind a Panthers, hogy övék legyen az utolsó wild card hely, de végül az erőfeszítéseik hiábavalóak voltak.

1. 2006

Szereplők: New York Jets (9-6), Jacksonville Jaguars (8-7), Tennessee Titans (8-7), Kansas City Chiefs(8-7), Denver Broncos(9-6), Cincinnati Bengals (8-7)

A legnagyobb utolsó hetes káoszt a 2006-os szezon produkálta. Ekkor az AFC-ben még két wild card hely szabad volt, és 6 csapat is pályázott erre a két helyre. A legkönnyebb dolga a Jetsnek és a Broncosnak volt, ők amennyiben nyernek, bent vannak a playoffban. Az utánuk jövő sorrendet nagyon sok minden befolyásolta, de ahhoz nem fért kétség, hogy a Chiefsnek van a legkevesebb esélye továbbjutni. Nekik legalább négy csapat vereségére volt szükségük, míg a többieknek 1-2 is elég volt.

Az üldözők esélyei gyorsan lecsökkentek, mikor a Jets 23-3-ra lesimázta a Raiders, megszerezve magának az egyik wild card helyett. Maradt 5 csapat egy helyre. Közülük kettő, a Chiefs és a Jaguars pont egymás ellen játszott, így ők egymás között le tudták rendezni, hogy ki essen ki biztosan. Egy őrült meccsen végül a hazai pályán játszó Chiefs 35-30-ra nyert, így az ő reményeik maradtak életben. Csakhogy még három másik pályán is jól kellett alakulnia a dolgoknak a playoffhoz.

A következő versenyző a Titans volt, aki otthon fogadta a rájátszásba már bejutó Patriotsot. Belichick csapatának nem volt miért játszania, de ez soha nem jelentett semmit. A Titans kárára Brady és a többi kezdő végigjátszotta a meccset, és végül 40-24-re nyert a Patriots. A Titans is kiesett ezzel.

Következőnek jött a Bengals, aki a Steelerst fogadta. Big Benék eddigre már kiestek a playoffharcból, de ez nem jelentette azt, hogy ne próbálnának meg keresztbetenni egy riválisnak. A két csapat rendes játékidőben nem tudott dűlőre jutni, így hosszabbítás következett. Ott pedig Santonio Holmes egy 67 yardos TD-vel törte össze a Bengals playoff reményeit. (23-17)

Utolsónak maradt a Broncos, aki a 6-9-es 49erst fogadta. Eleinte úgy tűnt minden rendben lesz, félidőben vezettek is 13-0-ra. Csakhogy egy Cutler pick6 visszahozta a meccsbe a 49erst, és sikerült itt is egy hosszabbítást kiharcolni. A ráadásban sem adták könnyen magukat a csapatok, 13 percnek kellett eltelnie, mire a 49ers be tudta lőni a győzelmet érő mezőnygólt. (26-23)

Ezen eredmények miatt végül a Chiefs jutott tovább hatodikként. Legalább négy olyan eredmény kellett ehhez, ami nekik kedvező, és csodák csodájára ez a négy eredmény jött is.

Ezek lennének a közelmúlt legvadabb utolsó hetes összecsapásai, szerencsére izgalmakból idén sem lesz hiány, erről a Colts-Titans-Steelers-Ravens-Vikings-Eagles gondoskodik.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!