Connect with us

Beharangozó

Bet against us

2001-ben egy Rams elleni Super Bowl győzelemmel kezdődött meg a Belichick és Brady fémjelezte dinasztia, és most 17 évvel később egy Rams elleni Super Bowllal lehetne keretbe foglalni a történetet. Nem arra akarok célozni, ha a Patriots győzne vasárnap, akkor azzal vége lenne a jelenlegi korszaknak, de kétségtelenül stílszerű lezárása lenne ennek a páratlan és csodálatos időszaknak.

 

A tökéletesség határán

 

Már a főcsoportdöntőkbe is négy páratlan támadósor jutott be, de talán nem túlzás azt állítani, hogy a döntőbe az a két gárda jutott, akiknek a leginkább kontrollált, a mai futballhoz leginkább igazodó, innovatív offense-e van. A Patriots ráadásul már évek óta a tökély közelében játszik támadó oldalon, mindössze pár apróságnak tűnő dolog változott az idények során.

 

A Patriots könyörtelen ezer papírvágásos támadásai soha nem esnek jól egyik védelemnek sem és a Rams ellen is jó taktika lehet sokat lent tartani a McVay vezette offense-t. Az elmúlt évekhez képest leginkább az változott, hogy a futójáték egy egészen új és hatékony szintre lépett. Év közben volt néhány mélypontja a támadósornak és McDaniels kapta is a savat rendesen a sok középső futás miatt, pedig ezek a mérkőzések ágyaztak meg annak, hogy most már egy olajozott gépezetet láthassunk. A sok futás egyrészt tehermentesíti Bradyt, másrészt futtatja az órát. Mindennek az origója a támadófal, amely méltatlanul alulértékelt a ligában. Ez a támadófal könnyedén csinált utat a Bosa-Ingram és a Ford-Jones duók ellen is az elmúlt hetekben. Ezúttal a Donald-Suh kettős jön szembe, de ellenük is hatásos lehet. A Patriots sok belső futással operál, de eredményesen futnak a fal külső irányába is. A legjobb átlaggal egyenesen bal oldalra a tight end külső oldalán vagy a tight end és a left tackle között futnak. Itt Sony Michel átlaga több, mint 5 yard. A Rams védőfala jó, de ez különösen az interior részre igaz, szélen sokkal inkább támadhatóak. Azt pedig láthatjuk, hogy Michelnek nem okoz gondot a szélső futás, alkatilag még talán optimálisabb is neki. Nem szabad elfelejtenünk Rob Gronkowski szerepét sem, aki nem villogott úgy egész idényben, mint az elmúlt években, de a futást továbbra is elit szinten támogatta, különösen a playoffban. Szerintem a Rams ellen is hatalmas szerepe lesz és Trent Brownnal kiváló lyukakat nyithatnak Michel előtt.

 

 

A futás persze nem csak az időégetésre jó, de arra is, hogy megnyissa az utat a passzjátéknak. Jó szokásához híven a csapat továbbra sem a mély játékok mestere (összesen 9 próbálkozás 20 yardon túlra a playoffban), de erre nincs is szükség. A Rams külső cornerback kettőse finoman szólva sem nevezhető rossznak, még Marcus Peters gyengélkedése ellenére sem. Talib például könnyedén vette le Thomast a Saints ellen. Ellenben a slot ellen már sokkal sebezhetőbbek, valamint a linebacker soruk is gyengének mondható. Ez tökéletes terep a hazafiak számára, akik sok check down passzal operálnak, előszeretettel hívnak játékokat a slot elkapókra és rengeteg a pálya közepét célzó útvonaluk van. Itt említeném meg Edelmant, aki valószínűleg soha nem kap helyet a liga legjobb elkapói között, ellenben az egyik leghasznosabb, legtöbbet dolgozó WR valaha. Az idei playoffban már 14 első kísérletet oldott meg, ami hattal több, mint a következő játékosé.

Nem mellesleg ez a játékos a csapattársa, James White. Amikor slotból indul, akkor az idei playoffban 12 targetből 10 elkapása van 156 yardért. A Rams nickel cornere az a Robey-Coleman, aki a Saints ellen hibát hibára halmozott, rengeteget szabálytalankodott, még ha arra nem is minden esetben érkezett zászló. A linebacker sorban pedig alighanem Littleton feladata lesz a futók felvétele, ami szintén nem sok jóval kecsegtet. Alvin Kamara például közel 100 yardot kapott el mellette és ő is folyamatosan szabálytan eszközökkel tudott csak elégséges játékot nyújtani. Az agyonnyert képbe pedig társul Gronkowski is, akiről feltételezhetnék, hogy futójátékoknál veszik elő, pedig a Chiefs ellen konkrétan neki volt a legtöbb targetje és ebből 79 yardot össze is hozott, két fontos harmadik kísérlettel megspékelve. A linebacker sor teljesen súlytalan Gronkowski ellen, de safety sorra se lehet bízni a kiváló tight endet. Josh Johnson és LaMarcus Joyner 70%-os elkapási arányt enged és már 8 touhdownt nyeltek be az év folyamán, amikor coverage-ben voltak.

 

 

A Patriots nagyszerűen variálja ráadásul ezeket a játékokat, nem egyszer játsszák el, hogy ugyanazt a játékot futtatják, de az elkapók váratlanul más útvonalat futnak. Edelman például rengeteg crossing route-ot fut, de a sok snap előtti motionnel eléri, hogy a védője ne tudjon közel kerülni hozzá a snap pillanatában, a tömegben pedig már nem képes odaérni időben. Gronkwoski tight endhez képest kiválóan fut slantet, fade-et de akár seamet is. White a swing és wheel útvonalakat variálja. Csupa-csupa olyan route, amelyben a Rams védelme verhető, mert a belső védőfal kiszolgáltatott a gyors játék miatt, a linebacker sor pedig gyenge coverage-ben. Szinte biztos vagyok benne, hogy a Patriots elkapók olyan útvonalakat futnak majd, hogy ezeken a területeken véletlenül se tűnjön fel Talib vagy Peters, akik igazi ballhawk cornerek.

 

A nagyszerű passzjátékhoz egy igazán jó támadófal is kell. A Patriots támadófala nem engedett sacket a rájátszásban, a Chiefs ellen pedig egyetlen egy alkalommal ütötték meg Bradyt és összesen hétszer helyeztek rá nyomást. Nagy szerepe van ebben Bradynek is, aki hihetetlen gyorsan szabadul labdától (2.18 másodperc alatt átlagban) és a séma is úgy van felépítve, hogy esélytelen legyen odaérni ennyi idő alatt. Már-már súrolja a két másodperc alatti szabadulást a tapasztalt irányító, Donaldnak pedig szemernyi esélye sincs ennyi idő alatt odaérni.

 

Playoff defense

 

A Patriots védelme soha nem volt az az igazán félelmetes, brutális számokat halmozó egység. Ellenben mindig igaz volt, hogy az igazán fontos meccseken, a playoffban meg tudtak újulni. Egy-két kivétel akadt, de soha nem adták könnyen a bőrüket. A Chiefs első félidei nullázása intő jel lehet a Rams számára, így nem fogják lebecsülni ellenfelüket, de ez nem segít rajtuk. Két fő dolog igaz a Brian Flores koordinálta egységre. Minden alkalommal szeretnék kivenni az ellenfél legjobb támadóját és mindig nagyon agresszív, fizikális játékot mutatnak, ahol a futásmegállításé a főszerep. Utóbbi most is hangsúlyos lesz, mert a Ramsnek nagyon fontos, hogy újra teret nyerjen náluk a futás, e nélkül ugyanis akadozik a gépezet. Gurley formán kívül van, C.J. Anderson meg aranyos, de egy ilyen aputestű futó nem okozhat gondot a védelemnek. A linebacker soron hatalmas teher lesz, melynek csak egyik része a futásmegállítás. A Patriots szereti tölteni a boxot, nem ritkán 2-3 plusz embert is felküld a fal mögé, akiknek már a puszta jelenléte is elrettenti a futáshívásokat, de ez sokkal több annál.

 

 

A Patriots off-ball linebackerei, különösen Hightower és Van Noy a rájátszásban hatalmas pass rush fegyverek. Van Noy minden negyedik pass rush snapjén nyomást tudott generálni a rájátszásban (ezzel holtversenyben Hightowerrel az első) és nyomásainak 20%-át zsákolásra vagy ütésre is váltja. A két papíron off-ball linebacker szinte pass rusherként viselkedik a rájátszásban, a playek közel felét a line of scrimmage-en töltötték. Van Noy-nak futás ellen pedig már hat szerelése, három first down megakadályozása és két negatív yardos szerelése van. Nagyon jól keveri a kártyákat a csapat, a linebackerek és a defensive linemanek is gyakran stuntokkal játszanak (a passzjátékok 53.9%-ban), soha nem támadják ugyanazt a lyukat és nem riadnak vissza attól sem, hogy sok blitzet küldjenek, mert bíznak a cornereikben. Ezt pedig nem is érdemes abbahagyniuk, mert a normál pass rush playekben 34%-ban okoznak nyomást, ellenben amikor van legalább egy stunt a védelemben, akkor ez felugrik 58%-ra. A Rams támadófala ellen ez azért is lehet hatékony, mert bár az egység rendkívül tapasztalt, de pont a gyorsaság ellen lehetnek bajban, mert Sullivan 33, Andrew Whitworth pedig már 37 éves.

 

Ez különösen sokat jelenthet Rams ellen, mert Goff láthatóan akkor jön zavarba, ha nyomás alá kerül vagy valami kizökkenti a sémájából. Nyomás alatt majdnem 20%-kal esik a pontossága, de blitz esetén magában (ha nem is lesz a blitzből nyomás) is 10%-kal pontatlanabb, mint standard rush esetén. Ez azért lehet fontos, mert a Rams sémája amúgy is arra épül, hogy az elkapók igyekeznek üresre játszani magukat, hogy irányítójuknak minél kevesebb rizikós dobást kelljen megpróbálnia. Goff pedig igényli is az időt, az alapszakaszban ő tartogatta átlagban a hatodik legtöbbet a labdát. Ha pedig kevés időt hagy a Patriots Goffnak a folyamatos blitzekkel, akkor könnyen kapkodásba fordulhat át a dolog. Márpedig ha a Patriots blitzel, akkor annak nagy eséllyel nyomás is az eredménye. Az elmúlt két mérkőzésen 26 passzjáték alkalmával blitzeltek, ebből pedig 18-szor oda is értek az irányítóhoz. Ez a közel 70%-os arány pedig az idei legjobb két egymást követő mérkőzésen az összes csapatot figyelembe véve. A fiatal irányító rutintalansága sokba kerülhet a Ramsnek, hiszen a Saints ellen is beragadtak, amíg Goff headsetét nem rakták össze és a Saints nem engedte megnyugodni a harmadéves játékost.

 

 

A New England általában cover 1 man sémát használ, ebből adódóan pedig mindig akad plusz embere, hogy duplázza az ellenfél legjobb játékosát vagy extra emberrel blitzeljen, esetleg a boxot telítse a futás ellen. Ennek egyik kiegészítése, hogy rengetegszer 2 linebackerrel játszanak és ettől most sem kell eltérniük. A Rams majdnem mindenkinél többet használ 11 personnelt és csak azért nem tükörsimán a legtöbbet, mert Kupp kiesése után visszavettek valamelyest. A Patriots így bátran játszhat nickel és dime defense-t, ahol a cornerek egy az egyben maradnak az elkapókkal és végig embereznek. A Rams legnagyobb fegyvere Brandin Cooks lehetne, aki a Saints ellen is a legeredményesebb volt, de várhatóan Gilmore marad majd vele, aki mellett 44%-kal kapnak el az ellenfelek labdát és már három interceptiont is szerzett, valamint ő kényszerítette ki a legtöbb sikertelen passzkísérletet 50-50 labdáknál. Gilmore-nak láthatóan ízlik a rengeteg man coverage és élvezi az elsőszámú corner szerepet is. Ha ő szokásosan megoldja a feladatát, akkor kihúzhatja a Rams méregfogát, mert a Saints ellen szinte mindig Cooks lendítette át a holtponton a csapatot.

 

Összességében a Patriots egy sokkal jobb csapat, ami mellett nem csak a tapasztalat, az irányító és az edző személye szól, hanem az is, hogy a hazafiak játsszák azt a futball, amelyik nem csak eredményes tud lenni, de megfelelő time managementtel is rendelkezik, elegendő pihenőidőt ad a védelmének, és kulcsszituációkban nagy nyomás alatt szinte hibátlan. Akinek nem nyilvánvaló a zongorázható különbség és ezek ellenére is van bátorsága a Ramsre fogadni, az térjen vissza a címre. Bet against us!

[quote]

Új olvasóink kedvéért mondjuk, hogy sokéves hagyomány az FK!-nál, hogy minden rájátszásmeccs elé mindkét oldalról írunk beharangozót, így ha ez a cikk túl egyoldalúra, esetleg elfogultra sikerült, akkor az direkt van.

Van egy párja is, azt pedig ERRE A LINKRE kattintva találjátok. Vagy keressétek fel a KIEMELT cikkünket, ahol minden mai meccshez találtok beharangozót, illetve a tippjeinket és bold predictionjeinket is ott találjátok, ráadásul a meccsek alatt a kibeszélő is ott lesz.

[/quote]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!