Connect with us

Érdekességek

Messze az Eagles a legtökösebb csapat a ligában

Manapság már nem túl nehéz megállapítani, hogy milyen szituációkban érdemes nekimenni a negyedik kísérleteknek az NFL-ben. Vannak modellek, amik megmutatják, hogy a távolság, az eredmény és a hátralévő idő függvényében milyen döntéssel juttatod a csapatod jobb eséllyel a győzelemhez. Az Eagles pedig magasan a liga felett jár a negyedik kísérletes “nekimenések” arányában.

Ben Baldwin rakta össze az alábbi grafikont (az x tengely csak a csapatok sorrendjét mutatja), ami megmutatja, hogy a csapatok milyen gyakorisággal mennek neki azoknak a negyedik kísérletes helyzeteknek, ahol a New York Times kalkulációi szerint neki kellene menni. A minta szűkítve lett az 5-nél rövidebb yardos szituációkra és olyan játékhelyzetekre, amikor 20 és 80 százalék között volt a nyerési esélye az adott csapatnak, hogy a teljesen eldőlt meccsek ne rontsák a mintát. (Ráadásul még nem is tökéletes az ábra, a félidő végi mezőnygólokat is ki kellett volna venni, Baldwin utólagos elmondása szerint.)

Az Eagles híres az analitikus hozzáállásáról, így nem meglepő a fenti grafikonon elfoglalt helye, inkább csak az, hogy mennyivel a liga előtt járnak a sasok. A Saints érdekes egyébként, hogy vajon mennyire használ analitikát ezekhez a döntésekhez, vagy egyszerűen mennyire agresszív San Payton – a Saints állítólag nem fektet annyi energiát és erőforrást az analitikába, ezért merül csak fel ez a kérdés.

Érdekes egyébként a Rams nagyon hátsó helyezése, Sean McVay ugyebár el van mondva mindenféle géniusznak, azonban arról kevesen beszélnek, hogy a negyedik kísérleteket kifejezetten rosszul kezeli. Hasonló a helyzet egyébként Kyle Shanahannel is, tavaly a 49ers toronymagasan utolsó volt ebben, habár kicsit az irányító nélküliség is közrejátszott a főedző “töketlenségében”, de nyilván nem annyira, hogy ennyire kilógjon a csapat negatív irányba.

Valójában ez nem is tökösség egyébként, hanem puszta elmélet, logika és matematika. Még mindig nagyon messze van az NFL attól, hogy nagy arányban optimális döntéseket hozzon negyedik kísérletes szituációkban, és rossz nézni, hogy az Eaglest kivéve minden csapat 50% alatt – sokan messze ez alatt – hoznak jó döntést a nyerési esélyeket figyelembe véve. Pedig minden információ a rendelkezésükre áll az edzőknek és csapatvezetőknek, hogy változtassanak ezen.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!