Connect with us

Szabadügynök

Hogy tarthatja meg a Ravens Kelechi Osemelét?

Justin Tucker megkapta a Baltimore Ravenstől a franchise taget, így a kiváló rúgó még legalább egy évig a csapatnál marad. A kickerek tagének az értéke 4,53 millió dollár, így a Ravens jelenleg 1,8 millió dollárnyi szabad hellyel rendelkezik. Csakhogy ők szeretnék a kiváló guardot, Kelechi Osemelét is megtartani, ráadásul left tackle fizetéssel.

osemele tucker

 

A jobb baloldali guardok 8 millió dollár környékén keresnek évente, Osemele pedig a jobb guardok közé tartozik. Viszont az idei szezonban Eugene Monroe sérülése után megmutatta, hogy vakoldali tackle-ként is megállná a helyét, ennek megfelelően pedig évi 10 millió dollárt szeretne kapni. Ez sokakat, akik elsősorban guard után néznek – mint például a New England Patriots – eltántoríthat a játékostól. A Ravens viszont a jövőbeli left tackle-jét látja benne és hajlandó lenne neki megadni a nagy pénzt (némi hometown kedvezménnyel). A kérdés csak az, hogyan?

 

Jimboy korábbi FA kitekintőjében összeszedte, hogyan tudna a Ravens pénzt spórolni. Mint kiderült, nem nagyon. Ha feltételezzük, hogy 6 millió dollárt még össze tudnak szedni, akkor már nagyjából megvan a draft. Ha meg akarják tartani Osemelét, akkor vagy Dennis Pittát (TE)/Eugene Monroe-t (OT) kell kivágni június 1 utáni könyveléssel, vagy át kell struktúrálni Joe Flacco szerződését (esetleg kivágni Lardarius Webbet, de akkor meg túl nagy lyuk lenne a secondaryben).  Mind Pitta/Monroe ilyen típusú elbocsátása, mind Flacco szerződésének módosítása azt eredményezné, hogy idén körülbelül 4-5 millió dollár felszabadulna pluszban, viszont cserébe ezek a tételek a következő évekre csoportosulnának át (már most a 2. legkevesebb pénze van 2017-re a Ravensnek). Viszont 5 millió idén elég ahhoz, hogy Osemele maradjon.

dennis_pitta_ravens_usatsi

 

Fontos már most az elején leszögezni, hogy a következőkben leírt szerződésstruktúra egyedül az én elképzelésem és a hasonló helyzetekben megkötött szerződéseken alapulnak. Nincs garancia, hogy az általam leírtak bekövetkezzenek, mindössze egy elképzelhető forgatókönyvről van szó.

 

Mivel a Ravens left tackle-ként szeretné Osemelét használni, illetve hosszú távban gondolkodnak, ezért egy legalább 5 éves, 50 millió dolláros szerződésről beszélhetünk. A teljesen garantált összeg 18-22 millió között lehet, amiből legfeljebb 12-15 millió lenne az aláírási bónusz. Ezt a csapat elosztaná 5 évre, ami évenkénti 2,4 – 3 millió dolláros cap hitet jelentene. Ehhez még jönne egy 1-2 milliós alapfizetés 2016-ban, így 3,5-4,5 millió dollárból meglenne Osemele első éve (egyéb bónuszok nélkül):

osemele szerződés

 

Így nézne ki valahogy Osemele kontraktusa. Persze ezt még meg lehet 1-1 millió dollárral toldani évente, hogy nagyobb legyen, de az alapkoncepció nem nagyon fog változni. 2016 és 2017 között kézhez kapná szerződése teljes garantált tartalmát: 12 millió dollárnyi aláírási bónuszt és további 8-10 milliót 2017-ben. A 12 milliós aláírási pénz 5 évre elosztódna 2,4 milliós tételekkel. 2018-tól kezdődően a szerződésének garantált tételei csak az aláírási bónuszok lennének. Nyilván, ha 2018-ban elküldenék, akkor 7,2 millió dollárnyi halott pénz lenne utána (2,4 + 2,4 + 2,4 millió), 2019-ben 4,8 millió, 2020-ban pedig csak 2,4 millió.

 

Ez a koncepció arra jó, hogy az első év terhét jól leredukálja, cserébe viszont a következő évek terhei arányosan megnőnek. A legvalószínűbb, hogy a szükséges 4-5 milliót Flacco szerződésének módosításával érik el (már ha akarják Osemelét), ezzel tovább növelve a következő évek terheit. Véleményem szerint Monroe még egy évet marad és jövőre lesz csak kivágva. Ha rajtam múlna, akkor én már idén kitenném Dennis Pittát, mert lehet, hogy idén csak 600 ezer dollárnyi pénzt szabadít fel, de ez 2017-re már 7,2 milliót jelentene. Pitta idei és Monroe jövő évi elküldése majd 12 millió dollárnyi helyet szabadítana fel jövőre, amivel kompenzálni lehet Flacco szerződésének módosítását és beleférne Osemele fizetése is. Persze ettől függetlenül így vagy úgy, de jövő ilyenkor majd megint okoskodhatnak az illetékesek, mert Flacco ennél olcsóbb már nem nagyon lesz.

 

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!