Connect with us

Minden ami NFL

Megoldás vagy tévedés az új touchback rule?

A NFL új touchback szabálya nagyon megosztott a sportolók és a rajongók körében. A döntéshozók a sérülések csökkentése érdekében úgy döntöttek, hogy a kickoffok után touchback esetében nem a 20 yardos, hanem a 25 yardos vonalról induljon a játék. A szabályt azzal indokolták, hogy a sérülések valószínűsége a visszahordások során a legnagyobb. Azzal hogy a 25 yardosra hozták a toucbacket, véleményük szerint radikálisan lehet csökkenteni a visszahordások, és ezáltal a sérülések számát.

 

yKICKOFF-jumbo

 

Ezzel a megállapítással azonban sokan nem értenek egyet. Köztük van Sean Payton is, aki úgy vélekedik, hogy a csapatok többször fogják megkísérelni berúgni a labdát a goal line és a 25 yardos vonal közé, mivel a cover teamnek nagyobb esélye lesz a labdát bent tartani a 25 yardos vonalon belül, mint a 20 yardoson, ahogy a régi szabály szerint volt. Ezzel pedig értékes yardokat szerezhetnek a védelem számára. A rugók valószínűleg magasabb ívű, de hosszabb hang time-ú labdákat fognak rúgni, hogy a returnereket rákényszerítsék a visszahordásra. Elsőre pár yard miatt kísérletezgetni és kockáztatni a csapatok számára nem tűnik jó ötletnek, de például Brandon McManus a Broncos rúgója kifejtette, hogy a akármennyire is a sérülések megakadályozásának a pártján van, ez a sport a yardokról, a field pozíciókról szól és nem akar egyik csapat sem ajándék extra yardokat adni az ellenfél számára, még ha ez nem is több 2-3 yardnál.

 

Sean Payton elgondolásával a a preaseason eddigi meccsei is összhangban vannak. Az előszezon első hetében a 142 kickoffból 42 végződött toucbackkel, ami a rúgások 29,6%-a. Ráadásul a 142 rúgásból 99 az end zone-ig szállt, tehát a visszahordóknak 57 további lehetőségük lett volna touchbacket jelezni, de nem teték. A második preseason héten az összes 137 kickoffból 50 végződött touchbackkel, ami az összes rúgás 36,5%-a. Ez ugyan több mint az előző héten, de még mindig nagyon alacsony szám. Főleg annak tudatában, hogy ezúttal 102 rúgás ért volna földet az end zone-ban, tehát 52 plusz lehetőség lett volna toucbackre.

 

A tavalyi szezonban ezzel szemben a rúgások 41,4%-át hordták vissza, ami jelentősen kevesebb az eddigi kombinált 67%-nál. Egyértelmű tehát, hogy az eddigi trendek alapján a visszahordások száma megnövekedett. Amíg tavaly egy mérkőzésen átlagosan 2,11 kickoffot hordtak vissza, addig idén ez a szám 2.83. Persze a kisebb minta miatt még nem lehet teljesen biztosra menni, de a csapatok érezhetően rámentek arra, hogy a védelmük ne nyelje be azt a plusz 5 yardot, amit a szabály hozott volna számukra. Ahogy már fentebb említettem, ez az 5 yard nem tűnik vészesen soknak, de mégsem elhanyagolható. Amikor a csapatok a saját 20 yardosukról indították el a támadásaikat tavaly, akkor a támadások 17,9%-ban pontot szereztek. Ez a szám 20,8%-ra emelkedik, ha a saját 25 yardos vonalról vizsgáljuk.

 

AP PANTHERS BILLS FOOTBALL S FBN USA NY

 

Payton és McManus elgondolásához csatlakozott a Denver Broncos special team edzője Joe DeCamillis is, aki szerint már most egyértelmű, hogy több labda került az end zone és a 20 yardos vonal közé, mint a tavalyi évben. A rúgók pedig egyre többet kísérleteznek magas, hosszú időtartamú rúgásokkal. Érdekes adalék még, hogy a tavalyi szezon során egyetlen csapat volt csak, aki jobb field pozícióból indult volna, mint a mostani touchback szerinti 25 yard. A Chiefs átlagos kezdő field pozíciója 25,14 yard volt, az összes többi csapat kénytelen volt messzebbről indítani támadásait. Nyolc csapat is rendre a 21 yardos vonal mögül küldhette fel az offense-t, ezt a extra plusz 5 yardot tehát nem szívesen ajándékoznák nekik oda. Egyébként a legrosszabb átlagos field pozíciót a Titans tudhatta magáénak, ők átlagosan a 20 yardos vonal mögül indultak.

 

A NFL döntéshozói által hozott új szabály tehát egyelőre nagyon úgy tűnik, meg fog bukni és pont az ellenkező hatást hozhatja meg, mint amit vártak. Ez pedig nem hogy csökkenti a sérülés valószínűségét, de még növelheti is. Érdemes lenne elgondolkodnia Goodellnek és társainak, hogy mielőtt bevezetnének egy új szabályt, ne kérdezzék-e meg erről a csapatokat és a játékosokat is. Könnyen lehet, hogy az új szabály jövőre újra reformra szorul, de ki tudja addig hány játékos hagyja el sérülten a pályát. Végső esetben akár el is törölhetik a játéknak ezt az elemét.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!