Connect with us

Kupaktanács

FK! Kupaktanács – #1

Lement a szezon majd’ harmada, így úgy gondoltuk, hogy ideje egy közös cikket rittyenteni, ahol az NFL aktualitásáról próbálunk véleményt formálni körkérdések formájában – és a terveink szerint ezt gyakran megtesszük majd, amint megint felgyülemlik egy újabb kibeszélni való téma. Az interjúztató jómagam leszek (és néha a saját kérdéseimre is választ adok majd), az alany pedig a teljes szerkesztőség. Lássuk tehát!

 

 

1. Elsőként a meglepetésekről kérdeztem volna, de gondolom mindenki ugyanazt a választ adta volna meg, így rá is térek a tárgyra: Elromlott a tömlő, bezárt a benzinkút, vagy mire fel áll 3-2-vel két olyan csapat, akik elvileg most tankolnak a draftra?

 

kerekisti: Talán pont az, hogy kvázi tét nélkül léphetnek pályára. A játékosok tudják, hogy most ez az az év, amikor meg kell győzni a vezetőséget azzal kapcsolatban, hogy szerves részei lehetnek a jövő csapatának, ez pedig egy ilyen pozitív kicsengésű versenyhelyzetet teremt. A Jetsből kidobták az öregeket és a megosztó személyiségeket, a Billsnél meg kiderült, hogy nem a védelem volt rossz tavaly sem, hanem csak Rex Ryan inkompetens.

katonadani: A Billsnél annyira egyébként sem hittem el a tankolást, bár nem is vártam 3-1-es kezdést tőlük nyilván. A Jetset ellenben teljesen leírtam, két győzelmet sem néztem ki belőlük a teljes szezonra, nem hogy hármat öt kör alatt. Billsnél McDermott elég jól nyomja, a védelmet nagyon jól rendbe rakta, a Jetsnél nem nagyon tudom indokolni a gyenge sorsoláson kívül ezt a menetelést. A draftjuk ugyanakkor elég jól néz ki az Adams-Maye duóval.

chester: Úgy tűnik tényleg igazak voltak azok a hangok, amik a Jets pocsék öltözői hangulatáról suttogtak a fülekbe. Most, hogy a ballaszt kikerült a képből, előtérbe került a sok bizonyítani vágyó fiatal, a sok 0-16-ozást pedig átalakították brutális motivációvá, ami Bowles érdeme. A Bills pedig tökéletesen épít a veterán klasszisai erősségére, valamint náluk van jelenleg az év védőújonca is. A dolgok majd jövőre lehetnek izgalmasak, amikor a Jetsnek ott lesz a világ pénze, a Billsnek pedig egy valag draftcetli a top 100-ban.

KGYM: A Jetsnek volt egy kínkeserves JAX (akik nem jó csapat), egy Browns (dettó), és egy Phins (dettó). Azt tudták eddik megverni, akik nem tudnak pontokat feltenni a táblára. A Bills esete érdekesebb, mert egy kiváló pihenőhetes taktikai kiigazítással a következő ötből négy is meglehet, és optimistán nézve 8-10 W-re képesek lehetnének…

Andreas: A Bills annyira nem meglepő, az emberállomány eléggé rendben volt, az elkapók hiányát pedig megoldják viszonylag jó playhívásokkal. A Jets annál inkább, bár tény, hogy be kell vallani, nem játszottak túl acélos csapatok ellen, a Brownst is alig sikerült megverni. Én az új szerzeményekre hívnám fel a figyelmet: az újonc safety-duó, a FA-ként érkezett Claiborne nagyon sokat dobtak a secondary minőségén. Nem csillagászati a csapat, de nincsenek óriási lyukak, mindenhol van egy átlagos/átlag alatti játékos. A nagytakarításnak hála ráadásul sok tehetséges fiatal került a képbe, egy-kettőből pedig hosszútávon is kezdő válhat.

Leonidasz007: Kicsit túltoltuk szerintem ezt a tankolnak témát. Az egy dolog, hogy gyengék, de talán azt senki nem várhatta, hogy teljesen esélytelen legyen, hogy összeszednek 4-5 győzelmet. A 3-2 ennél most többet mutat, de még mindig meg lennék lepve, ha a Jets 5-6 felé menne. A Bills már teljesen más tészta. McDermott egy igazi védőguru, aki kihozza a maximumot a játékosokból és egy jó rendszert rakott össze. Ezt nem igazán láttam szezon előtt.

Renningan: A Bills eddig is jó volt, csak hát Rex Ryan… Kb. ez az igazi potenciálja a csapatnak. A Jets pedig talán azért képes győzelmeket szerezni, mert azon túl, hogy megszabadultak a nagynevű ballasztoktól, végre felszabadultak. A 10-6 sok volt nekik, nem tudták kezelni a nyomást, utána pedig mint a futóhomok, belesüppedtek a reménytelenségbe. Most igazából tét nélkül játszanak és csak arra kell figyelniük, hogy nehogy elszálljanak. Persze a 3-2-es mérleg ellenére még nem beszélhetünk egy jó csapatról, több gyenge csapattal nem nagyon találkoznak, már a negyedik győzelmük is, ha meglesz, kisebb csodának számít majd. Az meg, hogy tankolás, szerintem nevetséges: senki sem úgy megy ki a pályára, hogy veszítsen: egy 6-10-es szezon sokkal értékesebb szerintem, mint egy 1-15-ös, hiába a magasabb pick.

balentin: Minden csoda három napig tart, legalább is az egyiküknél. Kezdjük, a Jetsszel, akiknek sokkal több győzelmet én már nem jósolnék erre az idényre, tényleg gyenge csapatok ellen tudtak nyerni, ez nem kiindulási alap, ráadásul náluk is le-lesérülgetnek a játékosok. A Bills már más tészta, ők meglepően jók, a játékosállományukhoz mérten (főképp a támadóknál) nagyon jól tudják kiaknázni az erőforrásaikat, McDermott – nálam – eddig az év edzője. A védelem potens, olyan stabil alapja lesz a csapatnak, mint Carolinában, a támadókat meg jól felépítette a mester, a sémát jól variálják, utólag belegondolva, tényleg nem tankoltak, csak a megfelelő embereket keresték, inverz Chip Kelly mintára.

 

2. Van három nyeretlen csapatunk, de közülük a Giants a legnagyobb meglepetés. Így, hogy a legnagyobb sztárjuknak annyi, mi lesz velük 2017-ben? Ha kinéz egy top 5 pick, szerinted irányítót húznak Eli Manning borzasztó szezonját látva?

 

 

kerekisti: Eli minden évben rengeteg kritikát kap és habár részben jogosak is ezek, azt nem szabad elfelejteni, hogy évek óta nincsen épkézláb támadófal és futójáték. Így pedig minden teher az irányító vállát nyomja és neki kell a legtöbbet vállalnia. Nyilván ebből kifolyólag a legtöbbször is ő hibázhat. Ha húznak egy új irányítót, azt is tönkre fogják verni e mögött a fal mögött, a kérdésre válaszolva tehát nem fognak még top5-ben sem.

katonadani: Nem vártam playoffot a Giantstől (én egyedül, muhaha), de ez a 0-5 minden várakozásom alulmúlta. Idén nem várok tőlük már semmit, főleg elkapók nélkül és visszaesett védelemmel, szerintem így már kinéz nekik a top10 pick, top5-öt azért nem mondanék. Nem tudom QB-t húznak-e, viszont ha én a helyükben lennék, azt próbálnék (így jó előre, mikor a top QB-nak tartott prospectek egyébként szenvednek). Bár állítólag az OT class sem lesz rossz kivételesen, de szerintem első számú prioritásnak kell lennie Eli utódjának megtalálása, ez pedig nem fog menni hátsó körös pickekkel.

chester: Nagyon sok helyen olvastam már arról, hogy Eli Manning nyugdíjaztatása lassan már szükséges lépés lesz, amire OBJ hiánya csak rá fog erősíteni – playmakerek nélkül ugyanis halálra van ítélve az offense jelen állapotában. De talán egy első körös irányító kiválasztása ugyanazt a hatást váltaná ki nála, mint Alex Smith-en Patrick Mahomes draftolása. Amennyiben a jövőévi első pickjükön BPA lenne egy irányító, én nem haboznék.

Andreas: Én egyenesen SB-ba vártam a Giantset, hiszen papíron erősödtek, a védelem pedig elvileg igen jó nevekből áll. Viszont a támadósor pocsék, Marshall eddig nagy nulla, Beckham pedig nem tudja (és most már nem is fogja tudni) a hátán vinni a csapatot. Így, hogy nincsenek elkapók, futójáték pedig eddig sem volt, simán kinéz egy 0-16, de az elkövetkező 3-4 meccsen biztosan kikapnak, egyszerűen ennyi idő kell, mire betanulja egy valahonnan összekukázott elkapó a playbookot. A Top5 pick viszont garantált, de öngyilkosság lenne ott QB-t húzni. Az idei legjobbnak titulált prospectek eddig szenvednek, hatalmas hasraesés lehet irányítót kivinni onnan. Sokkal célszerűbb lenne kicserélni az első kör közepére/végére, mivel idén számos jónak mondott irányító is érkezik majd a drafton, így akár még jobban is járthatnak egy később választott, kevésbé hype-olt, de annál jobban játszó QB-val, aki padozhat 1-2 évet Eli mögött, amíg a Giants megszereli a falat.

Leonidasz007: Hosszú még a szezon, így nehéz megmondani, de most egy válaszút elé érkezik a Giants. Itt dönthetnek úgy, hogy teljesen elengedik a szezont és akkor irányítót húznak, de úgy is, hogy megpróbálják menteni a menthetőt. Szerintem továbbra sem Manning, hanem a borzasztó támadófal és a még annál is rosszabb play hívások az elsődleges okai a szenvedésnek. Ezzel nem Elit akarom felmenteni, de egy irányító nem fogja megváltoztatni magában a dolgokat. Ha top5-ben végeznek és lesz ott irányító, akit érdemes kihúzni, akkor rámennek, de amúgy nem gondolom, hogy hanyatt-homlok rohannak majd.

Renningan: Nem Eli Manninggel van itt a legnagyobb gond. Csak hogy felhozzam a Lionst, mert miért ne: Ziggy Ansah tulajdonképpen a Giants elleni meccs óta semmit nem mutatott pass rush terén, pedig nem jó egységek ellen játszott. Ez a fal olyan szinten homály, hogy Seattle-ben is büszkék lennének rá (vagy az utóbbi meccseket elnézve, Detroitban is), a skill playerek sem játszottak jól eddig és a védelem is sokat hibázott. Én hoznék egy irányítót, mert Eli nem fiatal, de csak projektnént, ahogy a Chiefs tette, de előtte egy valag pénzért szereznék egy top LT-t.

rowi: Megnézve a schedule maradék részét, ebből nemhogy top5 pick lesz, hanem top3… Nem igazán látom egyelőre, hogy hol tudnának 2-nél több meccset fogni, ha egyáltalán. De nem Manninggel van itt alapvetően baj. Inkább újra kéne építeni ezt a rostert az elkapósort és Manninget leszámítva.

balentin: Jó kérdés, érdemes lenne elgondolkodni, nehogy hamar jöjjön el Manningnél is a szélvész gyors dekadencia, és akkor ott álljanak, hogy van egy Geno Smith és ennyi. Én rámennék egy jó nevű, jónak vélt játékosra, hiszen nem biztos, hogy ráérnek a zavarosban halászni a harmadik napon. Nagy kérdés tényleg, hogy milyen irányba kezd el haladni a franchise egy öregedő QB-val, egy rossz támadófallal és egy meglepetésre gyengélkedő védelemmel.

 

3. Nyilván megkerülhetetlen a Cleveland Browns, akiket már lassan sajnálni sem lehet, annyira reménytelenek. Mi lehetne számukra a kiút ebből a posványból? Kell-e egyáltalán valamit változtatni, vagy elég ha időt hagynak Hue Jacksonnak?

 

 

kerekisti: Irány Los Angeles!

katonadani: Én azért sajnálom őket. Szerintem idő kell továbbra is, nagyon fiatal a banda, nem várható első- és másodéves kerettől egy igazán jó idény, érniük kell még. Félek, hogy nem lesz lehetősége erre a stábnak, pedig tehetségek vannak bőven. Az biztos, hogy én már kezdem megkérdőjelezni Hue Jackson helyét HC poszton, pedig nagy támogatója voltam sokáig.

chester: Idő kell, ez egyértelmű, de egy 1-21-es mérleget nagyon nehéz kimagyarázni főedzőként. Ugyanakkor én drukkolok annak a love storynak, hogy tartsanak ki Hue Jackson mellett addig, amíg ez a sok fiatal végre csapattá kovácsolódik, és ő arassa le a babérokat.

KGYM: Követelem, hogy Kessler kerüljön vissza a kezdőbe. Vele simán 5-0 lenne, és még csak nem is viccelek. Annyival jobb volt Kizernél, hogy még a jövőbeli franchise-álmokat sem tudom elfogadni.

Andreas: A Browns lassan építkezik, sok picket halmoznak fel, így elengedhetetlen, hogy a vezetőség kapjon időt. Most már jók a draftjaik, de még mindig vannak lyukak. Ha hagyják Jacksont dolgozni, akkor 1-2 éven belül a semmiből robbanhat be a Browns. Egyetértek viszont KGYM-el, Kessler méltánytalanul kevés lehetőséget kapott.

Leonidasz007: Örülök, hogy a kérdésben is benne van, hogy nem lehet őket sajnálni. Egyszerűen ez már minősíthetetlen. Nem arról van szó, hogy egy ilyen fiatal csapattól 6-7 győzelmet várnék, de a leggyengébb csapatoktól is elmaradnak. Semmi fejlődést nem látok. Hagyjuk is ezt a moneyball meg építkezés szövegeket, várjunk ki, aztán majd ha végre valami értelmeset látunk, akkor csettintsünk. A vezetőség is jobban tenné, ha így járna el.

Renningan: Hue Jackson szerintem edzőnek nem jó, bár még mindig jobb, mint az elődei. Kizer pedig nem egy jó irányító, még ha jobb is, mint az elődei. A Brownsnak nem kell szaroznia, hozni kell az első körben egy QB-t, és a biztonság kedvéért egyet a harmadikban is. Amíg nem akad be egy Derek Carr vagy Deshaun Watson, vagy nem igazolnak le 1-2 évre egy Breest, addig nincs miről beszélni. Ahol nagyon szar az irányító, ott nem nagyon van még remény sem.

balentin: Sajnálni lehet, kérdés, érdemes-e. Nekem nincs bajom Jacksonnal, egy építkezés nem egy vagy két évig tart, hanem minimum 3-4, de ezt majd a GM eldönti. Kilátástalan helyzetben lévő csapatot vett át, papíron a játékosállomány javul, csak az eredmények nem. Én továbbra is hiszek benne és Kizerben, még akkor is, ha Kesslert akartam a kezdőbe korábban. Kizerben van upside, Kesslerben nincs. Össze kell állniuk, kell nekik idő, én még nem borítanám az asztalt.

 

4. Ugyanakkor nem csak a 0-5-ös csapatok szolgáltatnak nem várt dolgokat. Számodra ki az, aki a legnagyobb csalódást keltette eddig az elhangzott csapatokon kívül?

 

 

kerekisti: A Patriots Raiders. A tavalyi szezon után joggal lehetett azzal számolni, hogy egy egészséges Carr-ral idén a csapat nem hogy a csoportgyőzelemért fog versenyezni a Chiefsszel, hanem még az alapszakasz elsőség sem volt a valóságtól teljesen elrugaszkodott elképzelés. Ehhez képest most 2-3-mal állnak, Carr egy-másfél hónapra kidőlt, a védelem ugyanolyan gyenge mint volt és sok előremutató jelet nem találunk a játékukban.

katonadani: A Raiderstől azért várható volt egy visszaesés alapvetően a tavalyi szoros meccsekből és advanced mutatókból kiindulva, de én is azt hittem, hogy szintet tudnak lépni játékban és ezzel fenntartják a mérlegüket. Nálam a Chargers csalódás, habár nem tudom miért vártam tőlük bármit is… A Patriots is egyértelmű csalódás, de mondhatom a Dallas támadófalát is, akik közel sem a megszokott teljesítményüket hozzák.

chester: A nyári power rankingemet böngészve a Dolphins és a Titans jelentheti a legnagyobb csalódást. A Tannehill-Cutler csere nem hittem volna, hogy ennyire visszaveti őket, ráadásul innentől már végignyomják a szezont bye week nélkül, szóval még csak arra sem lesz lehetőségük, hogy két hét alatt megoldást találjanak a problémákra. A legújabb dakota közmondás pedig az, hogy az AFC South aktuális bandwagoner csapatára nem szabad felülni…

KGYM: Tennessee, Tampa, Washington. Utóbbiban a Cousins-Pryor kémia hiánya fáj igazán.

Leonidasz007: Hirtelen két csapat ugrik be. A Patriots védelemtől jóval többet vártam, de még mindig kinézem belőlük, hogy összerántják valahogy a dolgokat. Ettől függetlenül csalódás a defense. Igazából kicsit elszámolták magukat azzal, hogy pass rusher nélkül akartak lehozni egy évet, mert az minden jó védelem ómegája. A másik csapat a Titans, akik Mariotával is jóval gyengébbek, mint gondoltam. A defense nem igazán állt össze és a futásorientált támadósor is akadozik.

Renningan: A Dolphins mindenképpen, én Cutlertől sokat vártam. A Titans annyira nem csalódás, mert bár sokat vártam tőlük, úgy nehéz, ha a franchise irányító lesérül, a Seahawkst pedig csak megverték, tehát potens volt a csapat. A Raiders viszont Carral sem mutatott túl sokat, ami nagyon kellemetlen egy közel MVP szezon után.

rowi: Titans, a most már inkább szerencsétlen, mint rossz 49ers, Dolphins, Cardinals. Illetve egy korábbi PR-ben már említettem, de kissé megdöbbentem, hogy a Cowboys támadófal megkopott. De a New England-i védelem fogalmatlansága mindent visz.

Tom: A Bengals. Azt gondoltam, hogy Ross érkezésével kinyílik a pontláda és talán ez az ő évük lehet. Ezt a szerencsétlenkedést viszont álmomban sem gondoltam volna.

balentin: Raiders, Dolphins, kicsit a Titans is, természetesen a Pats, no meg a Cowboys, utóbbiról később szólnék.

 

5. Elképesztő csillaghullás van az irányítóknál, rengeteg olyan játékost találhatunk, akik saját szobraikat döntögetik (Big Ben, Cutler, Rivers, Manning), volt már nem egy QB csere a szezonban (Texans, Browns, Bears), és a sérülések sem kegyelmeznek ígéretes fiataloknak (Mariota, Carr). Mi lehet a csillaghullás oka, illetve hozz ellenpéldát is, akik viszont – hasonlóan meglepő módon – piszok jól tolják eddig a szezonban!

 

 

kerekisti: Észre kell venni, hogy lassan eljutunk arra a pontra, amikor a jelenleg top irányítók közé sorolt játékosoknak lefő a kávé. Big Ben már a Patriots elleni csúfos AFC döntő után is belebegtette ezt és hétről-hétre láthatjuk, hogy a pályafutása során kapott rengeteg ütés hatása kezd érződni. Cutlernek ezt az egészet nem kellett volna bevállalnia, csak magának köszönheti, hogy ilyen helyzetbe került. Rivers játékát szerintem nem érheti szó, nem miatta állnak 1-4-gyel sőt, ahogy Manningről is írtam már fentebb. Az irányítócserékkel kapcsolatban, Watson kimondottan franchise QB-nak érkezett a csapathoz, csak idő kérdése volt, hogy bekerüljön, a Brownsnál nem kell ezen meglepődni, miközben Trubisky csak Fox elkeseredett kísérlete azért, hogy megmentse az állását. Attól, hogy valaki fiatal még megsérülhet, nincs ebben semmi érdekes.

katonadani: Volt valami non-official boldom, hogy Big Ben és Eli is visszavonul év végén, ez bőven elképzelhető. Ben rendesen visszaesett és mintha nem is lenne itt fejben meg teljes mellbedobással, Eli meg eddig is gyenge volt már. Amúgy én nem látok ezen kívül itt a fenti dolgokban semmi messzemenő következtetést, a cserék várhatóak voltak, a sérülés meg annyiban érdekes, hogy Mariota és Carr már megint ugyanakkor dőlt ki.

chester: Big Ben már ezt a szezont sem erőltette volna, de végül meggyőzték. Eddig nem a vezetőséget igazolta ez a döntés, de meg lehet érteni, hogy hirtelenjében nem akartak új irányító után kutatni, de így nem lesz folytatás jövőre. Rivers borzasztó pontatlan, de még így is meccsben tartja a csapatát, Manning és Cutler pedig kikopott, ennyi. A Texans és a Bears esetében az edzők állása volt a tét, a Browns meg Browns.

KGYM: Nálam Rivers és Eli nem döntögetnek semmit, ők mindig is a high risk-high reward játékot részesítették előnyben, és kb 10 éve nincs faluk. Sajnos Eli HoF-várományos a két gyűrű miatt, pedig én egy kategóriába teszem Rivers-szel és Romoval: Hall of Very Good. Big Ben pedig tankönyvien mutatja be a korabeli QB-megzuhanást. Peyton utolsó évében lett hasonló, csak míg ő spagettikarúvá változott, Big Ben nagyon félrenézi az útvonalakat és a coverage-et.

Andreas: Véleményem szerint az irányítók csak részben tehetnek a jelentős romlásról: sokkal inkább arról van szó, hogy már nem tudják egyfolytában megmenteni csapatukat, mint az elmúlt években. A Chargers egy ZS-kategóriás csapat lett volna Rivers nélkül, évek óta kilátástalan volt a csapatépítés, a sérülések meg még azt is tönkretették, ami megépült. Ráadásul Lynn véleményem szerint pocsék edző, máig nem értem, hogy lehettett belőle HC. Manning és Big Ben olyan szempontból egy lapon emlegethető, hogy SB-győzelmeiket jelentős részben a védelemnek köszönhették. Ezek a védelmek nem olyan jók mint voltak, az öregedő irányítók pedig már nem elegek ahhoz, hogy kiegészítő személyzet nélkül komolyabb playoff-menetelést csináljanak. Cutler meg Cutler….csodát vártak tőle, vagy mi?

Leonidasz007: Sajnos ez egy olyan játék, ahol egy bizonyos kor felett esik a teljesítmény. Ezt nem csak a futók, de az irányítók is megérzik. Persze mindig akadnak kivételek, de lassan eljön egy generációváltás kora. A fiatalok között meg kevesebb az olyan tehetség, mint gondoltuk, Carr, Mariota és Winston is még csak az út elején jár és még ha biztatóak is, nincsenek azon a szinten. Aki idén engem meglepett az Alex Smith. Mintha kicserélték volna. A Kansasről szóló nagycikkben már írtam róla, hogy milyen formában van, de ez elképesztő.

Renningan: Egyet értek KGYM-mel, Eli és Rivers eddig is ezt tudták. Big Ben viszont már tavaly is gátja volt a csapatnak, idén pedig ez még jobban előjön. Nem úgy, mint Manning, aki fizikálisan teljesen szétesett utolsó évére, hanem inkább mentálisan: mintha fejben elfáradt volna. Szinte biztos, hogy jövőre visszavonul, legalábbis szerintem. Cutler tényleg csalódás, de ő nagyjából egy hónapja van csak a csapattal, én még adnék neki időt.

rowi: Ehhez jó lesz, ha mindenki elkezd hozzászokni. 1-3 év múlva a QB névsorból számos olyan név fog kikerülni, akik 10-12 éve velünk vannak. Egyébként igazán drasztikus visszaesés csak BigBennél van, de ha valaki egy kicsit is figyelt a tavalyi szezon végén és a holtszezonban, akkor még ez sem olyan váratlan. Egyszerűen felőrölte az NFL, elfogyott fizikálisan. Elinál azért erősen bejátszik, hogy se fal, se elkapók, úgy azért nehéz, Cutler pedig vissza akart már vonulni, csak nem hagyták. Az ellenpont Smith, aki 5 kör után konkrétan MVP, illetve Watson, de vele kapcsolatban nem nagyon döbbentem meg, maximum azon, hogy a szezon ennyire korai részében vezér lett, és ott folytatja, ahol a Clemsonnal abbahagyta. Életem fantasy draft stealje a 22-24. körök valamelyikéből.

Tom: Szerintem egy irányító teljesítményét nagyon nagy mértékben befolyásolja a fal. Mostanában pedig szerintem elég sok fal teljesít a szezon előtt vártál sokkal de sokkal gyengébben. A fiatalok előnye pedig abban rejlik, hogy ha szorul a hurok, még mindig meg tudnak iramodni néhány yardért.

balentin: A csillaghullás okai minden esetben mások. A 2004-es aranygeneráció lassan kiöregszik, mindenkinek megvan a saját baja, kinek a sérülések, kinek a gyenge támadófal, kinek meg a silány minőségű csapat vagy a brutál erős csoport. Egyszer mindenki elér ebbe a korba, kérdés, kinek hogy viseli a szervezete a megterhelést. Nem lesz mindenki Favre vagy Brady, hogy ősz hajjal is magas szinten focizzon. Ráadásul, ez a 2004-es osztály nem kevés gyötrelmen ment át, mert nem nagyon adatott meg nekik, hogy egy tökéletes működő gépet kelljen elvezetni, inkább nekik kellett árral szemben evezniük – talán itt Eli csak a kivétel. Ellenpélda lehet mondjuk Watson, de én nem ülnék fel erre a hype vonatra, korán van még, viszont a tavalyi QB class elég jól nyomja, Goff pálforduláson ment keresztül, Wentzet is összerakták, Dak pedig hasonlóan jól nyomja, mint tavaly.

6. Akár az előző kérdéshez is kapcsolódhat, de sok elhibázott edzői döntést is látunk. Látsz esélyt arra, hogy néhányuk nem éli meg az alapszakasz végét?

 

 

kerekisti: Ahhoz, hogy erre sor kerüljön, nagyon égnie kell a háznak. Ha végignézzük ezeket a csapatokat akiknél felmerülhet az edzőváltás látjuk, hogy egyikük sem siet sehova. Ettől persze jelöltek vannak, hiszen ha nyilvánvalóvá válik, hogy nem működik egy előre elképzelt irány, akkor lépni kell. Ilyen lehet például a Texansnál Bill O’Brien és a Bearsnél John Fox. A többiek szerintem biztonságban érezhetik magukat egyelőre.

katonadani: Egyelőre nem látom, kit rúghatnak ki szezon közben, a Colts is összehozott két győzelmet valahogy Brissettel, a Bearsnél most jön majd Trubisky, a Bengals is összeszedte magát a koordinátor-csere után, a Giantsnél elvileg biztonságban van McAdoo, csak hogy azokat írjam, akik hirtelen eszembe jutottak lehetséges jelöltként. Ettől még könnyen elképzelhető, hogy karácsony körül már lesz kirúgás.

chester: Bill O’Brien és John Fox állása egyértelműen az újonc irányítókon múlik, de nem tudom, hogy a Giants mennyire tolerálja ezt a borzasztónak ígérkező szezont McAdoo-nak. Rajtuk kívül a már szinte szokásos neveket lehetne sorolni, de remélem elkezdenek az új, fiatal HC-k áramolni a ligába, és végre kikopnak az öregek.

KGYM: Nálam most a hot seat úgy néz ki, hogy Arians, Pagano, Fox, Gase, Payton. Ebből 2-3 egészen biztos, hogy csomagolhat a Fekete Hétfőn.

Andreas: Egyetértek KGYM-el, elég sokan vannak, akik kezdhetnek félni. McAdoo van hozzá a legközelebb, de Pagano, Fox és Lewis is aggódhat. Arians valószínűleg egészségi okok miatt előbb-utóbb abba kell majd, hogy hagyja.

Leonidasz007: Rengeteg szörnyen rossz edző van most a csapatoknál. Minimum a szenvedő csapatok fele sokkal többre képes, csak dilettáns az edzői gárda. Ben McAdoo-nak könnyen megköszönhetik a munkát, de John Fox se érezheti magát biztonságban.

Renningan: Nehéz kérdés. Ha a Ravens és a Steelers gyengélkedése miatt a Bengals csoportot nyer, akkor az szinte biztos, hogy megmenti Marvin Lewist. Arians szerintem visszavonul magától és alapból nem rajta múlik eddig. Fox szinte biztos, hogy game over, Paganót szerintem Luck sérülése sem menti meg, de ők ketten és Marvin Lewis is max. a szezon végén távoznak. Jelenleg nincs olyan edző szerintem, aki év közben fog repülni.

rowi: Szezon közben szerintem max. Foxnak és McAdoonak nézhet ki a kirúgás. A Fekete Hétfő viszont sűrű lesz, Arians, Pagano, Lewis, Gase, Payton mind veszélyben lehetnek, de ők csak januárban.

balentin: Szezon közben egyelőre én sem látom senki távozását, de Paganót már rég kirúgtam volna, Lewis is pengeélen táncol, a Gase-magic egyelőre nem működik és ha BoB is befürdik még egy irányítóval, akkor őt is hátsón fogják rúgni. Fox helyét én még nem érzem neccesnek, ő még kapni fog időt az újonc miatt.

 

7. Kerekisti kedvenc része jön, amikor az újoncokról ejtünk egy bekezdést. Van jó pár ígéretes játékos, ugyanakkor akad néhány csalódást keltő is. Mivel a legjobb támadókat és védőket megpróbáltam már összeszedni, így most arra koncentráljunk, hogy ki az, akitől/akiktől többet vártál, de egyelőre messze nem hozza/hozzák az elvártakat? (A félreértések elkerülése végett, egyiküket sem temetjük, ez pusztán egy helyzetjelentés)

 

 

kerekisti: Meh.

katonadani: Az első körös elkapók jutnak eszembe első sorban (Davis, Williams, Ross), akik persze saját hibán kívül, sérülés miatt nem tudnak berobbanni. Az idei viszont egy olyan első kör volt, ahol nagyon kevesen okoztak csalódást, ez elég nagy kuriózumnak tekinthető szerintem.

chester: Azért az újoncok többsége ritkán szokott azonnali hatást kiváltani, de Zay Jones borzasztó csalódás eddig. Tyrod Taylor passer ratingje 20, ismétlem, 20, amikor felé dobja a labdát, pedig simán lehetett volna belőle azonnali WR1 is.

KGYM: Danihoz hasonlóan nagyobb impaktot vártam volna én is a WR-ektől, illetve Garrettől, de érthető okokból nem megy egyiküknek sem.

Andreas: Az elkapók az én listámon is rajta vannak, de Haason Reddick és O. J. Howard is eléggé csendes eddig.

Leonidasz007: Nekem két kimondottan csalódást keltő név ugrik be, de mindketten inkább azért mert keveset látjuk őket. Se Derek Barnett, se Jabrill Peppers nem játszik sokat, pedig azt hittem igazi üde színfolt lesznek már idén is. Rajtuk kívül talán az összes magasan draftolt újonc elkapó csalódás, de tőlük nem kimondottan sokat vártam, csak ennél többet.

rowi: Ez az év újabb bizonyíték arra, hogy azok a QB-k, akiket egész holtszezonban hype-olnak, de előkerülnek ilyen kijelentések szőrmentén, hogy “más rendszerből jön”, “még nincs teljesen kész”, na ők nem lesznek jók. A papíron kicsit gyengébb skillsettel bíró, de mentálisan nagyon erősek (Watson, Prescott, Wentz) viszont igen.

balentin: A magason húzott elkapók valóban nem mutattak semmit, ilyen vagy olyan okokból, de az első körös pass rusherek sem voltak túl fényesek. Az év előrehaladtával, reméljük, több snapet és ez által lehetőséget kapnak a fiatalok.

8. Na, úgy gondolom eleget negatívkodtunk, térjünk át egy fokkal pozitívabb dolgokra. A Kansas City Chiefs már megihletett minket egy cikkre, de rajtuk kívül van más olyan csapat, aki hasonlóan nem várt hatást váltott ki belőletek pozitív irányba?

 

 

kerekisti: A Broncos támadójátéka jóval produktívabb, mint vártam.

katonadani: A Rams mindenképp, nagyon tetszik Sean McVayjel az offense. A Broncos is erősebb, mint vártam, a Jaguars CB-páros egy szóval elképesztő, ahogy Deshaun Watson is, imádom a srácot.

chester: Nekem az Eagles okoz abszolút meglepetést, nem gondoltam volna, hogy így kezdik a szezont, a dolgok alakulása csoporton belül meg nekik kedvez.

KGYM: Már az offseasonben is jeleztem, hogy Goff-hívő vagyok, és bomba szezont vártam tőle a boldommal is, de nem ennyire. McVay varázslatos dolgokat művelt. És én a Brownst is ide venném, mivel ugyan rettentő sokat bénáznak, de sokkal életképesebbnek tűnnek a meccseiken, és én látom (vagy látni akarom) a fejlődést. Akiktől viszont nem vártam volna ekkora kezdést, az Diggs és Thielen, de nyilván örülök neki.

Andreas: McVay magic. Nem volt első körös pickjük, csak 1-2 ember érkezett a támadósorba, ennek ellenére McVay egy kiváló egységet csinált azokból a játékosokból, akikből Fisher nem tudott.

Leonidasz007: A Buffalo Bills eddig mindenképpen megérdemli az elismerést, de főleg a védelmük van nagyon jól összerakva. Nem elit a játékosállomány, de a szervezettség mellettük szól. A Rams jöhetne még szóba, de egyrészt a védelmük csalódás nekem, Wade Phillips munkássága mellett többet vártam, másrészt Jeff Fisher után bármi felüdülés.

rowi: Komplett csapat esetén az Eagles, a Rams és a Jets a legkellemesebb meglepetés. Részegységeket is nézve a Broncos O, a Jaguars D és a nagyon bika Seahawks D is, bár utóbbit én inkább vártam, mint meglepődtem.

balentin: A sláger pick itt a Rams, de akkor már jöhet a Bills is. Denverben valóban tudnak valamit, hogy Siemianból pontgyárost faragtak, míg a Vikings is atom jól nyomja Keenummal. Ezek mindenképp üde meglepetések.

 

9. Chiefs, Bills, Steelers, Jaguars, Broncos, Ravens, jelenleg ez a hat csapat áll rájátszást érő helyen az AFC-ben. Mennyire fog ez kicserélődni szerinted az alapszakasz végére?

 

 

kerekisti: Bills helyett Patriots, amúgy marad.

katonadani: Bills helyett Patriots, Jaguars helyett Texans nyeri a csoportot, Ravens helyett Jaguars lehet ott talán a wild cardon. De nem lepne meg az sem, ha a Bengals nyerné az AFC Northot.

chester: Carr a hírek szerint lehet mégse hagy ki sok hetet, így én a Raiderst várnám a Ravens helyett, illetve a Patriotsot a Bills, a Texanst pedig a Jaguars helyett.

KGYM: Bills helyett Pats, amúgy marad.

Andreas: Sok a sérült QB, ezért a top-csapatok közül sokan kiesnek. A Bills helyett a Patriots fog valószínű bekerülni, a Bills pedig a Ravensszel vagy a Bengalsszal fog a Wild-Cardért küzdeni.

Leonidasz007: A Patriots nyilván ott lesz. A Texans pedig jó eséllyel pályázik szerintem. A két kimaradó helyettük a Bills, Ravens, Broncos trióból kettő lehet.

Renningan: A Chiefs és a Steelers szerintem hozza a csoportot, ahogy a Patriots is, ez nem lehet kérdés. Jelenleg a Texans tűnik nagyon jónak, szerintem ők fogják képviselni az AFC South-t. WC helyre jelenleg három jelöltem van: Broncos, Jaguars, Ravens. Nagyjából ilyen sorrendben.

rowi: Patriots, Texans jó eséllyel lesz, de most bevallom az őszintét, és ez a Jaguars nekem eddig összességében tetszik.

balentin: A fele kicserélődik, marad a Chiefs, Steelers, Broncos. Kell jönnie a Patsnek, de jöhetne a Titans, a Raiders és a Texans is a maradék két helyre.

 

10. Az NFC-re is feltenném ugyanezt a kérdést, ahol jelenleg Packers, Panthers, Eagles, Seahawks, Falcons és Lions a hat továbbjutó csapat.

 

 

kerekisti: Legnagyobb sajnálatomra még nem olyan jó a Rams, hogy kiüsse a Seahawkst, úgyhogy az NFC mezőnye marad így.

katonadani: Ez sokkal nehezebb. Packers és Eagles marad a helyén, de az NFC Southból nem tudom ki hogyan fog odaérni, plusz a Ramsben én bízok kicsit, de talán nem jött még el az idejük. A Redskins még befuthat.

chester: Vikings – Lions helycsere lesz.

KGYM: Lions helyett fel fog jönni a Vikes, és ez még csak nem is homérkodás.

Andreas: A Seahawks egyáltalán nem biztos, főleg, hogy Wilson ilyen támadófallal bármikor megsérülhet. A Rams viszont szerintem minimum odaér wild-cardra. Az NFC South óriási kérdőjel, de a Saints is befuthat még.

Leonidasz007: Szerintem ez a hat csapat jelenleg jó eséllyel pályázik, hogy megtartsa a rájátszás helyét.

Renningan: A szezon előtt az Eaglest leszámítva pont ez volt a sorrendem, így szerintem ez marad.

rowi: A Rams valahova oda fog érni. Hogy hova, az nem is rajtuk múlik elsősorban, hanem a Hawks offense-en. Illetve az Eagles mögötti zavarosban még a Redskins megcsípheti a 6. helyet.

balentin: Itt nem várok olyan nagy kavarodást, a Vikings jön, a Lions megy.

 

+1. Zárásként röviden a saját csapatod eddigi munkásságáról írj egy pár sort. Elégedett vagy, nem vagy az, miért igen, miért nem, stb.

 

 

kerekisti: Dehogy vagyok elégedett. Nem 5-0-ával állunk, nincs meg még a playoff bye week és a védelem is szörnyű.

katonadani: Wentz elit, az Eagles elit, minden fasza. Ha Darby és Sidney Jones év végén visszatér, még félelmetesebb lehet a defense, de jelenleg az offense lehet meggyőzőbb, mint a D. Amit azért nagyon nem vártam.

chester: 4-1, nincs okom panaszra. A minden meccsen máshogy felálló támadófaltól ennyi várható, cserébe úgy tűnik a futójátékra ismét lehet számítani, és a két új tight end is remekül passzol a gépezetbe. Amíg ilyen támadósor van, az egyensúlyozza a gyengébb védelmet, de hát arra úgyis csak a rájátszásra lesz szükség – mert a bajnokságot a védelmek nyerik. Ha nem jön egy drasztikus sérüléshullám a védelembe, akkor rendben lesznek.

KGYM: Vikings-drukker vagyok. Nincsenek elvárásaim, és így sosem csalódom.

Andreas: Saints-szurkolóként az első két hét után nem tudtam elhinni, hogy a védelem lehet rosszabb a tavalyinál. Az utóbbi két meccsen viszont nagyon beindult valami. Ha a secondary összeáll, és tudnak egy top-20-as védelmet összerakni, akkor akár a playoff is meglehet. Peterson viszont használhatatlan, erőltetjük, mikor nem megy, lennének sokkal jobb hívások is ezek helyett a playek helyett.

Leonidasz007: Kicsit szégyellem magam, mert ennél sokkal botrányosabb szezont vártam. Amit a szezon előtt vártam, hogy a secondary nem tudja fenntartani talán minden idők egyik legjobb pass elleni védekezését az bejött, de azt álmomban sem gondoltam volna, hogy Joseph így helyreteszi a futás elleni produkciót. Miller továbbra is Miller, Peko és Wolfe pedig sokkal jobban dolgozik középen, mint sejteni lehetett. Ami még ennél is nagyobb meglepetés, hogy az offense is összekapta magát. A támadófal már nem a liga legalja, csak egy közepesen gyenge egység, ez pedig Anderson visszatérésével elég. Siemian soha nem lesz egy franchise irányító, de ha megvédik, akkor korrekt teljesítményre képes. Sajnos sok, alapvető hiba van a játékában, így meccseket ő továbbra sem fog nyerni. Minden pozitív szó ellenére sajnos továbbra sem látom, hogy komoly tényező lehet a csapat, de a rájátszásért harcban lesznek talán a végsőkig.

Renningan: A támadófal borzalmas, legalábbis a TJ Lang-Wagner részt leszámítva (vagyis a teljes baloldal), nagyon nagy hepaj lesz, ha Decker visszatér. A védelem pozitív meglepetés, de Ansah kb. pont olyan semmilyen, mint ahogy féltem tőle, Ebron nálam ótvar nagy bust, ezt leszámítva nyilván minden pozitív. A csapat legyőzte a Vikingst, hozta a Cardinals és a Giants elleni meccseket, 5 centin és egy szerencsétlen (de jogos) bírói ítéleten múlott csak, hogy nem 4-0-val kezdtünk, a két vereségünk pedig a Super Bowl résztvevő, regnáló MVP-vel felálló Falcons (ami bucira verte a Packerst) és a Patriots idegenben megverő, tavaly előtti MVP-vel nyomuló Panthers ellen jött. Egyik vereség sem volt drámai, sőt, ha a következő három meccset (Saints, Steelers, Packers) sikerül normálisan abszolválni (legalább egy, de inkább két győzelemmel), akkor onnantól kezdve minden csodás lesz (a Lions a Packersszel ellentétben nem játszott sem a Bengalsszal, sem a Bearsszel még). Persze még mindig a Packers az a csapat, amit meg kell verni, de jelenleg sokkal optimistább vagyok a szezonnal kapcsolatban, mint voltam a szezon elején.

rowi: A Seahawkstól szeptemberben én nem várok semmit, ha nem 0-4 már tökjó, ehhez képest a 3-2 ajándék:) Illetve de, ezt a nyögvenyelősséget és szenvedést, de most már látszanak jelek, hogy kezdenek lassan a helyükre zökkenni a dolgok, december, januárra jó lesz ez, amikorra igazán kell. A védelem egyértelműen top5, talán top3. Richardsonnal szintet léptünk. A Titans meccs előtt beírtam a chatbe egy szezonboldot, hogy a Hawks mindenkit 20 pont alatt fog tartani, ez ugye gyorsan elment, de a többi 11 meccsen is maximum 1-2 csapat ugorhatja át ezt a lécet, ha egyáltalán. Eközben az offense olyan amilyen, kb. top20 köré mondanám őket. Amíg az a koncepció, hogy a fal helyett minden másra költünk, addig ez lesz, reménykedni is kár, legfeljebb csoda történhet, hogy Cable mégis képes összerakni valami falszerű dolgot. Ez leginkább azért szomorú, mert a Seattle teljes elkapógárdája összességében elit lenne, de Wilson örülhet ha a rendelkezésére álló egy, másfél másodpercben Baldwint észreveszi, nemhogy mást.

Tom: Szerintem bekövetkezett minden Texans szurkoló rémálma: annyira sokáig szenvedtünk az irányító kérdéstől, hogy mire sikerült megoldani, szétesett a védelem. A két legjobb siettetőnk kidőlt és a passz elleni védekezés sem túl rózsás. A liga 28. védelme a miénk a passz kísérletenkénti engedett yardokban. A reményre azért Romeo Crennel ad okot, mert ha ezt a védelmet rendbe lehet tenni, akkor ő meg fogja tenni. Ugyanakkor Watsontól és Fullertől el vagyok ájulva. Ha fent tudják tartani ezt az iramot és a védelem másik fele nem fog kidőlni félúton, sok meccset nyerhetnek meg Houstonnak.

balentin: Ez a Cowboys egy halom szerencsétlenség. A többiek jól ismerik a kifakadásaimat, hogy “essünk ki, szarok vagyunk, zárjanak ki minket örökre a ligából, stb.”. Nem hiszem el, hogy ennyire béna a csapat, mennyire nem képes a kezében tartani a meccseket. 2-3 a 4-1 helyett, Denverben nagy pofonba szaladtak bele, ennek kellett volna lennie a szokásos végharangnak, de nem álltak meg a pofonfa megrázásában. A Rams nem jobb a Cowboysnál, a Packers igen, de ott is kézben tudtuk tartani a dolgokat 59 percig. A védelem egy rakás hulladék, szar, egyszerűen fos, hiába vannak jó újoncaink. De ha már újoncok, Taco Charlton annyira kilátástalanul rossz, hogy nem merem nézni a védőfal jobb oldalát, ha pályára lép. Egy mozdulatból áll a pass rush repertoárja, azzal meg nem fog megverni tackle-öket. Sajnos a támadófal is gyenge, de ott kevesebb a baj, habár Smith és Frederick is sérülten játszik idén. A fény az alagút végén Prescott, akinél nem jelentkeznek a sophomore slump jelei, remélem ez így is marad és tud még fejlődni, mert bőven van mit. Lassan abba a helyzetbe fog kerülni, mint Romo, hogy ő lesz a kukásautó sofőrje…Botrány, ami eddig volt, szégyellem, hogy ilyen a csapat, ők is szégyelljék magukat. Pazarolhatnám még a karaktereket a bénázó játékosokra, de nincs kedvem, mert így is kezd felmenni a vérnyomásom.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!