Connect with us

Minden ami NFL

Így építs csapatot! – chester

Az elmúlt években számtalan példát láttunk már arra, hogyan is lehet felépíteni egy bajnokcsapatot az NFL-ben. Mindenki másra esküszik, mindenki mást tart fontosnak, így talán nincs is erre tökéletes recept. Az én franchise-om felépítésére használt formula sem biztos, hogy tökéletes, de ragaszkodtam a játék előtt kitalált szempontrendszeremhez.

 

 

Az alapelv

Öt évre előre kellett draftolnunk egy csapatot, tetszőleges szempontrendszer alapján kiválasztott játékosokkal. A tavalyihoz képest egy teljesen új irányvonalra mentem rá, és igyekeztem főként fiatalokat választani, akik öt év múlva sem érik el a 30 éves kort. Valamelyik posztnál ezt nem vettem figyelembe, de főként a védelemben és egy-egy támadó poszton abszolút ezen filozófia mentén választottam. Mivel nem csak a játékosok kiléte volt az érdekes a játékban, de maga a rendszer is, ami alapján választasz, kidolgoztam egy hat lépésből álló draftstratégiát, amiről nem akartam letérni semmilyen körülmények között. Ez sok-sok lemondás árán, de összejött.

 

I. lépés: Válassz irányítót!

 

[quote]

1. kör: Josh Rosen, QB, Arizona Cardinals[/quote]

 

Minden franchise alapja az irányító, így én is vele kezdtem a keret összeácsolását. Két név volt a boardom tetjén, és mindkettő elérhető volt még, így rögtön az elején dilemmázni kellett. Ez a két játékos Rosen és Marcus Mariota volt, mindenképp rájuk akartam építkezni. Mariotánál az eddig hozott számok csalókák, most úgy tűnik kapott egy normális OC-t, aki remélhetőleg kihozza belőle a potenciált. Hogy mégis miért inkább az eddig semmit nem mutató Rosent választottam, az az, hogy benne több tökösséget látok, ami gyakran többet ér egy győzelem érdekében, mint hogy valaki zseniként érkezett a profik közé. Csodálatos dobómozdulata van, és bár ő sem tökéletes irányító, lehetőségem van úgy alakítani a csapatot, hogy az összes hibáját leplezzem.

 

 

II. lépés: Védd meg!

 

[quote]

2. kör: David Bakhtiari, LT, Green Bay Packers

3. kör: Jack Conklin, RT, Tennessee Titans

4. kör: Quenton Nelson, LG, Indianapolis Colts

5. kör: Will Hernandez, RG, New York Giants

6. kör: Brandon Linder, C, Jacksonville Jaguars[/quote]

 

Az első lépés Rosen negatívumainak elfedésére egy olyan támadófal felhúzása, akik időt, teret, és nem utolsó sorban biztonságot adnak számára. Úgy akartam kialakítani a falat, hogy a két szélén, illetve a center poszton egy veterán legyen, míg a két guard rookie, és ez össze is jött. Bakhtiari a liga legjobb passzblokkolója volt tavaly, míg Conklin nem csak fiatal, de nagyon jó tackle is. A két guard a két legígéretesebb újonc lett, annyi csalás történt, hogy a Giantsben baloldalon játszó Hernandez most a jobb oldalon fog szerepelni. Center posztra Lindert választottam, aki nem olyan szexi név a ligában, mint Alex Mack, Travis Frederick vagy Rodney Hudson, de van olyan jó, mint az említett játékosok. Ráadásul ez az ötös nem csak Rosen életét könnyíti majd meg, de a futóét is.

 

III. lépés: Siettesd az irányítót!

 

[quote]

7. kör: Yannick Ngakoue, RE, Jacksonville Jaguars

8. kör: Takkarist McKinley, LE, Atlanta Falcons

9. kör: Leonard Williams, 3T, New York Jets[/quote]

 

A köetkező lépésnél a védők kapnak főszerepet, azon belül először a passzsiettetés. Mivel a belső védőfalat egy 1-technique és egy 3-technique játékossal képzelem el, a falból három embernek a fő feladata lesz a pass rush. Itt már lemondásokkal járt az előző 6 kör eredménye, de abszolút elégedett vagyok az eredménnyel, sőt, még így is fájt otthagyni pár játékost a boardomról ezen a poszton. Ngakoue 23, McKinley 22, Williams pedig nemrég lett 24 éves, ezért rájuk esett a választás: fiatalok, gyorsak, energikusak, pont ilyen védelmet akarok építeni.

 

IV. lépés: Szedd le a passzokat!

 

[quote]

10. kör: Minkah Fitzpatrick, DB, Miami Dolphins

11. kör: Derwin James, DIME, Los Angeles Chargers

12. kör: Malik Hooker, FS, Indianapolis Colts

13. kör: Marlon Humphrey, RCB, Baltimore Ravens

14. kör: Chidobe Awuzie, LCB, Dallas Cowboys

15. kör: Jaire Alexander, NICKEL, Green Bay Packers[/quote]

 

A secondaryt három játékosra akartam építeni: egy sokoldalú defensive backre, aki el tudja látni a CB, S, LB és akár passzsiettetés feladatokat is; egy olyan safetyre, akit bátran küldhetek fel linebackernek a fizikumának hála, ugyanakkor a coverage képességei is a legmagasabb szinten vannak; illetve egy olyan free safetyre, akire nyugodtan rábízhatom a mélységi feladatokat a futballintelligenciájának hála. Nagy örömömre szolgált, hogy ezekre az első számú kiszemeltjeimet sikerült bezsákolnom. Mindenképp DIME felállásban gondolkodtam, hiszen elég pofás támadósorokat építettek a kollégák, amik inkább passzban erősek, így fel kellett készülni.

 

 

Ezután a CB-sor feltöltése volt hátra, ahol mindenképp fiatal játékosokat akartam. Az utóbbi időben ugyanis olyan nagyságok, mint Richard Sherman vagy Darrelle Revis is kezd/kezdett rogyadozni 30 éves korára, én pedig nem akartam ennek áldozatául esni. A két szélső CB-t ráadásul igyekeztem a kiszabott fizikai attribútumaim alapján kiválaszatni: legyen gyors, erős, legalább 6′ magas, nem mellesleg tehetséges. Slotba pedig a gyorsasághoz ragaszkodtam az életkor mellett, és az egyik kedvenc idei újoncommal tökéletesre sikerült fejlszteni az elképzeléseimet.

 

V. lépés: Adj fegyvereket az irányítódnak!

 

[quote]

16. kör: Sammy Watkins, RWR, Kansas City Chiefs

17. kör: Sony Michel, RB, New England Patriots

18. kör: D.J. Moore, LWR, Carolina Panthers

19. kör: Christian Kirk, SWR, Arizona Cardinals

20. kör: Jaylen Samuels, TE/FB, Pittsburgh Steelers[/quote]

 

Úgy gondolom, hogy bár egyre brutálisabb támadósorok alakulnak ki a ligában, a skill pozíciók nem érnek annyit egy franchise-ban, mint az eddig bemutatott posztok, így ezt a végére hagytam. Mindenképp Rosen képességet tartottam a szemem előtt minden egyes választásnál. Ő az egyetemen a 10-19 yardos passzokat dobta meg a leghatékonyabban, így én is erre a távra rendezkedtem be. Igazából az első két választás volt meghatározott a skill pozíciókra:

 

  1. Szerezz be egy első számú elkapót!
  2. Válassz mellé egy futót!

 

Az első pontnál nagyon rezgett a léc, de a boardomon lévő utolsó játékost sikerült kihalásznom. Watkinsra sokan legyintenek, mert nem azt hozta eddig karrierje során, amit a draftértéke alapján vártak tőle, de a képességei ettől még kiemelkedőek. Mindössze 25 éves, ideális korban van tehát, mellé kellően labdabiztos, képes bravúros elkapásokra, gyors és fizikailag is teljesen rendben van. Jöhetett a futó, ami bár sokak szerint értéktelen poszt, egy jó futó csodákra képes. Michelre esett a választásom, mert egyrészt fiatal, ami egy futónál prioritás, másrészt meg egy every down back válhat belőle, ami szintén előny egy RB-nél.

 

 

 

A továbbiakban mondhatni BPA-ztam, de ilyen késői körökben már kevés jó játékos maradt bent. Itt már inkább azt vettem figyelembe, kik azok, akik a legtöbbet tudják kihozni elkapás után, és a két újonc WR-t láttam erre a legalkalmasabbnak. A tight end poszton az összes felírt emberemet kivitték, ezért húztam egy merészet Samuelsszel. Négy poszton is tudom használni, és igazából a blokkolási képességein kell csak fejlesztenie ahhoz, hogy ő legyen a tökéletes fegyver a támadósorban.

 

VI. lépés: Állítsd meg a futást!

 

[quote]

21. kör: Haason Reddick, LB, Arizona Cardinals

22. kör: Da’Ron Payne, 1T, Washington Redskins[/quote]

 

Mivel passzorientált a liga, a végére hagytam a futások megállítását, lehet felelőtlenül, de majd kiderül. Reddicknek tanulóévnek elment a 2017-es, jövőre viszont sokat léphet előre a Cardinalsban. Nem csak futásoknál használható, hiszen akár az irányítóra is ráküldhetem, de coverage-ben is hasznára válhat a csapatnak idővel. Mivel ő biztosítani tudja az extra siettetést, így nose tackle-nek elég volt egy olyan játékost választani, akinek a futások megevése a fő skillje. Payne erre abszolút ideális jelölt, bár Veának jobban örültem volna, de pont az előttem lévő pickek egyikén kapták ki.

 

 

Összegzés

 

Pontosan tudtam, hogy nevek alapján nem az én csapatom lesz a legvonzóbb, de az idei játékban inkább a rendszer tökéletesítésére mentem rá, sem mint hogy BPA alapon összerakjak egy brutális keretet. Emiatt nincs is hiányérzetem a neveket böngészve, a tight endet leszámítva mindegyik posztra sikerült olyan játékosokat választanom, akikre előzetesen is gondoltam, néhány helyre ráadásul az általam legjobbnak gondoltakat tudtam kikapni.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!