Connect with us

Draft

Ed Oliver

Mióta Aaron Donald berobbant az NFL-be, sokan próbálják keresni a következő alulméretezett belső védőfalembert, aki olyan pusztításra képes, mint a draft táján sokak által mérete alapján kritizált Donald. Eddig nem jött el az idő és könnyen lehet, hogy soha senki nem lesz olyan dominás a posztján hasonló adottságokkal, mint a Rams DT-je. Ed Oliverben azonban megvan a potenciál, hogy megközelítse Donaldot.

Olivert sokan hasonlítják Donaldhoz és ugyan balgaság lenne azt várni tőle – vagy bárkitől -, hogy olyan teljesítményre lesz képes, mint a Rams 99-ese, természetesen nem véletlenek ezek az összehasonlítások. A Houston DT-je is egyértelműen alulméretezett posztjához képest, ráadásul még Donaldnál is könnyebbnek tűnt az egyetemen, így a károgói könnyen érvelhetnek amellett, hogy közel sem lesz olyan nagy befolyással a játékra – ennek ellenére 287 fonttal mérlegelt a combine-on, ami két egységgel több, mint amivel Donald mérlegelt.

Egy szörnyeteg

Méretéből adódóan hihetetlenül robbanékony, egyszerűen elképesztő, ahogy elindul a line of scrimmage-ről. Ráadásul még van is fejlődési lehetőség ebben, hiszen nem a legtökéletesebb a beállása, szóval elméletben még jobb is lehet. Ahhoz, hogy 125 kilójával (hivatalosan 130, de inkább 125-nek tűnik) folyamatosan nyerni tudjon, ahhoz nagyon gyorsan és nagyon alacsonyan kell elindulnia, majd gyorsan be kell tennie a kezeit a támadófalember vállvédői közé. Oliver ezt konzisztensen megteszi.

Alacsony méretéből adódóan kiváló a leverage-e, legtöbbször ő tud irányítani, miután alulról behelyezi a kezeit a támadó vállvédői közé. Nyilvánvalóan felépítésének köszönhetően nagyon jó az oldalirányú mozgása és az irányváltási képessége is. Az alacsony méret és a pehelysúly természetesen negatívumokat is hordozhat. Azonban ennek ellenére kiválóan horgonyoz le futás ellen és egyszerűen nem tudják elnyomni, nagyon erős játékos.

Oliver egész egyszerűen a backfielden él. Az egyetemi szint legjobb futás elleni védője volt az utóbbi években, houstoni karrierje során 53 negatív yardos szerelést mutatott be. Egy igazi one-gap penetrator, aki berobban a lyukba és már a line of scrimmage előtt megállítja az akciót.

Azt is meg kell említeni, hogy hihetetlen motorja van, sosem áll meg, még ha ezer mérföldre is van tőle a játék. Elég csak megnézni ezt a videót ennek bizonyítására.

Amiben még fejlődnie kell, hogy elit legyen

Érdekes és talán meglepő, hogy passzsiettetésben nem volt elég produktív az egyetemen. Mindössze 15%-ban helyezett nyomást az ellenfél irányítóira, míg például Nick Bosa 31,4%-ban. Tegyük hozzá, hogy alapvetően a szélről ez egyszerűbb, de ha Donaldhoz akarjuk hasomlítani, akkor ezt a különbséget mindenképp ki kell emelni.

Viszont Olivernek minden képessége megvan ahhoz, hogy jó pass rusher legyen a fal közepéről, egyszerűen ez az egyetemen nem sikerült neki. Ez mindenképp aggasztó, azonban kontextusba kell helyezni. A Houston rengetegszer csak 3 embert küldött az irányító siettetésére, így már alapból több figyelem jutott a csapat magasan legjobb játékosára, legtöbbször double teamek nehezítették Oliver dolgát. Volt, amikor hárman is rá figyeltek a falból, vagy két falember mellé kapott még egy futót is, aki meglökte.

Oliver hiányossága, hogy technikája nem elég fejlett. Ez részben lehet azért, mert kis suliból jön, kisebb és kevésbé jó edzői stábbal, de az biztos, hogy ezen fejlődnie kell még az NFL-ben. Illetve jó lenne látni kicsit sokoldalúbb pass rush terveket tőle, hogy ha egyszer X módon veri meg a támadófalembert, akkor következő esetben ezzel a move-val beetetve egy teljesen másikat használjon (mondjuk ez a spin move egyszerűen lenyűgöző). Az egyensúlya sem tökéletes, többet kerül a földre, mint szeretnénk egy igazán top, elit prospecttől.

Negatívum továbbá vele kapcsolatban, hogy alacsonyabban rangsorolt ellenfelek ellen játszott a Houston játékosaként, nem a legjobbak ellen bizonyított. Egyébként azért választotta ötcsillagos recruitként a Cougars csapatát, hogy közelebb legyen szülővárosához, ráadásul a houstoniak elhozták öccsét és gimis edzőjét is.

#Jacketgate

Egy nagyon furcsa eset miatt kapott extra kritikákat Oliver idén. Sérüléssel bajlódott a szezon egy részében és az egyik meccsen a pálya szélén rajta volt egy dzseki a csapata logójával, felirattal. Ekkor pedig nagyon bizarr módon összetűzésbe keveredett az azóta kirúgott főedzővel, Major Applewhite-tal, aki követelte, hogy vegye le a dzsekit. Igen, jól olvastátok, Oliver egy dzsekit viselt és ezért kiakadtak rá.

Applewhite úgy indokolt, hogy nem jár mindenkinek dzseki, inkább a kezdők viseljék őket. És akin nincs dzseki, az legyen már elég kemény 10 fokban is, mégiscsak futballistákról van szó… Emiatt sok helyről sok kritika érte Olivert, teljesen nevetséges módon.

Top 5 játékos

Ed Oliver egy hihetetlen atletikus szörny, egy ritka játékos borzasztóan magas plafonnal. A robbanékonysága, az ereje és a leverage-e önmagában képessé teszik őt arra, hogy a legjobbak közé emelkedjen az NFL-ben is. Mint mindenkinek, neki is fejlődnie kell még és természetesen ő sem tökéletes prospect. Az NFL-ben aggódni fognak a mérete miatt – állítólag van, aki linebackert faragna belőle, ami abszurd – és az alacsony pass rush produktivitás miatt. Azonban amint javítanak kicsit a beállásán, illetve amint átmozgatják nose tackle posztról 3-techre, egyből jobb esélye lesz elfeledtetni ezeket az aggályokat. Ed Oliver borzasztóan robbanékony, erős és ritka mozgási képességekkel rendelkezik ahhoz, hogy a kockázatai ellenére is a legjobbak közt emlegessük, és hogy a drafton is az 5 először elkelő non-quarterback játékos közt legyen.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!